Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz denesdr #118001 üzenetére

    Kimenőtrafós csövesnél a kimenőtrafó a feszültségáttétel négyzetével transzformálja át az impedanciát is. Ha szekunder oldal nincs leterhelve (ergo, végtelen nagy az impedancia), akkor primer oldalon is végtelen impedancia látszik (anód körben), AC szempontból. Az anód áram ettől még a primer rézdrótján át folyik, de ha ennek van váltó komponense is, ez egy végtelen nagy impedanciával szemben végtelen nagy feszültséget hoz létre, a trafó átszikrázik, átüt.

    Ha nyugalomban az erősítő - nincs AC komponens - nincs váltó komponens - nincs mitől félni, bár a helyzet meglehetősen Csernobil előtti, mert ha csak a légy is odafingik az inputra, az szikra és füst a kimenőn.

    Ha van bejövő jel, vagy akárcsak zaj, akármi, az azonnal végtelen nagy feszültséget hoz létre a terheletlen kimenőn (ez ilyenkor úgy néz ki, mint egy fojtótekercs) és goodbye Kansas, Dorothy elszáll.

    Lehet ezt orvosolni úgy, hogy

    1. tudja a user, hogy nem lehet hülye és ezt nagyon-nagyon tudnia kell. Vásárlás előtt a Bibliára kell esketni, hogy mindig köt hangszórót a kimenőkre.

    2. a kimenőtrafó szekunderre a hangszóróval párhuzamosan kötött - legyen mondjuk 100-500 Ohm - ellenállás. Ez terheletlen-bekapcsolt állapotban is elég ahhoz, hogy a dráma ne jöjjön létre, míg amikor hangszóró van rákötve mondjuk 8 Ohm-al, olyan, mintha ott sem lenne.

    Tranyónál és OTL csöveseknél ilyen gondok nincsenek, a kimenetet terheletlenül hagyva is lehet hajtani a bemenetet jellel.

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák