Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Deadzone41 #36030 üzenetére

    Nem kerülte el a figyelmemet, sem akkor, amikor először idézte DDL, sem ma, amikor megírtam a hozzászólásomat. Hozzászólásom azonban független az adott teszttől, és a megállapításaim, sejtéseim a teszt hifistáira is vonatkoznak, persze az "átlagemberhez" képest egy kissé eltérő arányban - nem véletlen, hogy a teszt "hifistái" hallottak különbséget.

    A hsz. végén feltett kérdésedre közvetve, szőrmentén válaszolnék: valószínűsítem, hogy az adott tesztben, én értékbeli megkülönböztetést is tettem volna, és megfelelő felbontású hangrendszer, illetve negfelelő referenciakörülmények esetén el is találtam volna, hogy melyik az "értékesebb".
    A megfelelő referenciakörülmények alatt körülbelül olyasmire gondolok, hogy nem csak úgy a levegőben lóg az értékelésem, hanem vannak viszonyítási alapok. Lásd például, amikor az általad is figyelemmel kísért fordított polaritású kísérletben "vettem részt", és a jazz-zenekar esetében találtam el, hogy melyik felvétel helyes polaritású, a szólótrombita esetében pedig fordítva gondoltam, a lehallgatórendszer (alaplapi gagyi hangkártya, egyszerű fülhallgató) nagyon gyenge felbontásán kívül a hibámat annak is tulajdonítanám, hogy az egyedülálló hangszer esetleg nem nyújtott elég referenciakörülményt, míg a jazz-zenekar több hangszere több referenciakörülményt biztosított megítélni, hogy melyik változat a helyesebb hangzású. Ez persze már csak utólagos okoskodás, amikor a hecc kedvéért később a mobiltelefonomról és a JBL R420-as fejhallgatómról (tehát sokkal jobb körülmények között) hallgattam a négy felvételt, a szólótrombitánál akkor is ingert éreztem, hogy fordítottan szavazzak - tehát most azt várom, hogy kiderüljön, az eredeti tesztlemezen volt tévesen feltünteve, hogy melyik a jó és melyik a fordított polaritású, és ez a gyári tévedés az én hallásom alapján derül ki. :D

    (#36027) andorra Én csodálkoztam, hogy mindenki az én ömlengésemet dícséri, és nem a te két mondatodat! Az a két mondat is volt annyira frappáns, mint ez a tömörítvényes bon mot.

    [ Szerkesztve ]

  • nobeige

    tag

    válasz Deadzone41 #36030 üzenetére

    "szerintetek lehet-e élvezetbeli, értékbeli, élménybeli különbség két olyan feltételezett dolog között, amit vakteszten sehogy sem sikerül megkülönböztetnetek egymástól?"

    Előrebocsátom, hogy nem tartozom az itteni többséghez.

    Szerintem lehet különbség. A hallgató attitűdjén sok múlik.
    Extrém példa: Hiába tudom, hogy A erősítő ugyanúgy szól mint B, (valamint C,D, és E + még kétezer hasonlóan korrekt masina, amit nem hajtanak túl a képességein) ha én egyszer B-re VÁGYTAM (mert szebb, vagy drágább, vagy híresebb, vagy akármi), de a párom A-val lepett meg karácsonyra, akkor időbe fog telni, amíg visszatér a józan eszem, és nem fog hiányozni B.
    Nyilván ennek semmi köze a hangminőséghez (nem véletlen, hogy minimum követelmény egy valamirevaló összehasonlításnál, hogy ne lehessen tudni, hogy mit mivel hasonlítunk), de emberek vagyunk, akiket a tudatalattink is nagyban befolyásol.

    Ha nekem az kell, hogy tábkábelt vegyek, akkor juszt is azt fogok venni, hiába valószínű, hogy objektívan semmi különbség nincs köztük, de egyszerűen viszket, úgyhogy meg kell vakarni. És egy darabig jobban is fognak szólni a dolgok, hiszen kielégítettem egy igényemet, és pozitív érzések kapcsolódnak a beszerzéshez.

Új hozzászólás Aktív témák