Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Tamoo

    MODERÁTOR

    válasz Kiskokó #74043 üzenetére

    Én egy régebbi változatát használom, 140ért vettem használtan (erre még rájött némi javítási költség mert megsérült idefelé :( )
    Hangfalpárból érdemes keresni mellé használtan Zsolt Audio StandArt valamelyik változatát, így "kis pénzből" egy nagyon zenei lánc rakható össze.
    De vannak itt akik sokkal jobban ismerik a márkát, majd biztos írnak róla.

    [ Szerkesztve ]

  • Ear001

    addikt

    válasz Kiskokó #74043 üzenetére

    Richard Hay az az angol úriember, aki annó kitalálta az Ion Obelisk erősítőket, amik szellemi-technikai előfutárai a mai Heed elektronikáknak. Egy időben Magyarországon szerelték össze az Ionokat, aztán ahogy Richard idősebb és betegebb lett, leállt a gyártással fejlesztéssel és inkább a Heed angliai disztribúcióját vállalta fel. Az igazi közös pont az, hogy az Ion és a Heed erősítők is kimenőkondenzátorosak.

    Kicsit kacifántos a családtörténet ennél az erősítőnél. Az első volt az SI aztán jött az SI csak éppen dőlt betűvel. Nekem ez, a dőlt betűs az egyik kedvencem. Aztán jött SI II és most van az SI III. Az alap koncepció ugyan az, a fő eltérés a tápjukban van, meg a kimenőkondik változtak. Mind elég hasonló hangú eszköz, de egymástól azért megkülönböztethetők.

    Egyszerűnek tűnik mindegyik Obelisk, de kiegészíthetők igen jó hangú MM phono kártyával vagy többféle D/A kártyával. A különböző modellek ebben egy kicsit eltérnek, ebbe nem mennék bele, de Zsolt a Heed Audiónál szívesen segít, ha ilyen jellegű kérdés van. Én például évekig remekül elvoltam egy Heed CD transzport, Obelisk SI beépített D/A kártya kombóval. Nem volt nehéz ebben-abban jobbat találni nála, de amikor visszatértem rá, akkor mindig elfogott a megérkezés érzése, ami azért elég ritka a hifiben.

    Ezen kívül kiegészíthetők külső táppal is az Obeliskek. Ez némileg megnöveli a teljesítményét, de nem is ez a fő előnye, hanem az, hogy rendkívül stabillá teszi a hangzást. Aki feljebb lépésen gondolkozik, erősen ajánlott opció, simán partiban tud lenni a külön elő-végfok párossal.

    Távirányítás hangerőre korlátozódik. Kezdetben egy fólia gombos egyszerű bankkártya méretű rendszertáv volt hozzá, rajta a CD futóművet és a DA-t is kezelő funkciógombokkal. Aztán jött egy méretesebb műanyag táv, sokkal jobb gombokkal és ha jól emlékszem beszerezhető hozzá fém távirányító is. Amúgy sztenderd Philips infra kódokkal működik, így például Naim távokkal is jól el lehet boldogulni. ;]

    Hangfal. A kimenőkondis felépítésből adódóan igen jól kontrollálja a hangdobozokat, bonyolultabb keresztváltók, összetett dobozkonstrukciókkal is megbirkózik, a specifikált wattoknál tökösebbnek tűnik mindegyik Obelisk, úgyhogy bátran lehet hozzá válogatni, kísérletezni, de azt tudni kell, hogy nem szokta elkendőzni egy rossz hangdoboz hibáit. Árat butaság lenne mondani hozzé, hallottam már milliós dobozokkal is, és olyan használt apróságokkal is remekül zenélni, mint a JPW Sonata, vagy a korai Roydok, a Stand/Artokról nem is beszélve.

Új hozzászólás Aktív témák