Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kolosanyi

    veterán

    Sziasztok!

    Szeretném kikérni a véleményeteket, teszem ezt úgy, hogy ebben a témakörben csak a nagyon alap dolgokkal vagyok tisztában, no meg azzal, hogy amit hallok az tetszik-e, vagy nem. Pontosan ez a lényeg, mert amit jelenleg az otthoni audio berendezésektől hallok, az bizony nagyon nem az igazi. Eddig két éve albérletben laktam, így fülhallgatóztam/fejhallgatóztam, de most egyetemet fogok váltani, így a második félévre hazaköltöztem. Ez a közel két év elég volt ahhoz, hogy az itthoni dolgok elkezdjenek baromira nem tetszeni. Nem is csoda, mert értelmes rendszer nincs itthon (apámnak volt, de a válás után - vagy 10 éve - elvitte magával). A jelenlegi felhozatal egy tipikus "mini hifi" rendszer, anno még anyám vette a kb 13-ik szülinapomra, akkor még nagyon nem voltak olyan szempontok a vásárlásnál, mint amiket most én figyelembe vennék ha úgy alakulna. Az AIWA CX-JN3-ról lenne szó. Érthető okokból nem szeretem az ilyen rendszereket, viszont így közel két év után elővéve meglepett, hogy egész kiegyensúlyozott a hangzása, nem a tipikus "mély elnyom minden mást" populáris izé (persze úgy, hogy az ilyen iBass, meg mit tudom én még milyen marketing featureök ki vannak kapcsolva). Viszont a legnagyobb bajom az vele, hogy középen sajnos elég gyenge, valamint nagyon mossa a részleteket. Nincsen meg a fejhallgatónál megszokott szép, részletes hangzás (főleg jazz zenénél zavar, hogy fúvósok nem különülnek el eléggé a többitől, de gyakorlatilag mindenhol észrevehető).
    Emellett van még itthon elfekvőben egy pár HS280, illetve egy 1015-ös Orion erősítő (igen tudom, de a java még csak most jön). Olvasgattam róla sokat én is, meg hát hallom is, hogy olyan, amilyen. Viszont ha ez még nem lenne elég, már volt benne hangszóró - meg ki tudja még mi nem - cserélve az évek során (gagyi SAL mélyek vannak benne, a magas és a közép még gyári, de szegénykéim már elég érdekesen szólnak). Nos ezeknek a változtatásoknak köszönhetően baromi szarul szól, a mély megöl mindent, puffog, brummog, pontatlan az egész, egyszerűen rossz hallgatni (fogalmam sincs, hogy milyen lehetett eredetileg, az eddig olvasottak alapján nem a legjobb, de ennél tuti, hogy dimenziókkal szebb hangja volt).
    Tehát ez után a hosszú bevezető után következik végre a kérdés. Szerintetek lehet ezekkel valamit kezdeni? Nincsenek nagy elvárásaim, de valahogy szeretnék javítani a hangzáson, tudom, hogy sokat nem fogok tudni, de ha már valamennyit sikerül, akkor már megérte. Leginkább le kéne cserélnem az egészet egy normális rendszerre (szerepel a hosszú távú célok között, de tanulóként nincs önálló keresetem, így azért eléggé behatárolt a mozgásterem ilyen dolgokban), de amíg ez nem jön össze, addig ideiglenes megoldásként szeretnék valami változtatást eszközölni, hogy élvezhetőbb legyen a zenehallgatás. Vajon megéri-e a belefektetett munkát, vagy hagyjam a francba és hallgassam tovább fejhallgatóval/fülhallgatóval a zent? A választ előre is köszi mindenkinek. :R

    ui.: Bocs a kisregényért, próbáltam rendesen körülírni a problémát.

  • kolosanyi

    veterán

    válasz #71562240 #23690 üzenetére

    Nos valahogy számítottam erre a válaszra. :D Az orionos ötlet bennem is felmerült, de sajnos nem szól jobban úgy se. Kicsit más, de szerintem egyáltalán nem jobb, mondjuk nem is rosszabb. Állagmegóvó munka alatt azt érted, hogy próbáljam meg visszacsinálni olyanra, mint amilyen gyárilag lehetett? Csak azért kérdezem, mert azok alapján, amiket eddig hallottam az ilyen szettekről, nem nagyon fűlik hozzá a fogam, mert eléggé szidják mindenhol. Bár lehet, hogy ennél az Aiwánál jobb lenne, nem tudom. Igazándiból a jelenleginél jobbat nem nehéz összehozni. (Egyébként ezért is maradtam a fülesezésnél, meg ugye albérletben se biztos, hogy jó ötlet lett volna egy normálisabb rendszer kiépítése.) Viszont meg kell mondjam, a használt dolgok vásárlásától kicsit azért tartok, sajnos nem nagyon vagyok képben, hogy mire kell odafigyelni az ilyen eszközöknél. Erősítőnél még ok, ott szerintem nagy gebasz nem lehet, sok mozgó alkatrész nem tud meghibásodni, már amennyire én ismerem a dolgokat. Viszont a hangfalaknál vannak fenntartásaim...

  • kolosanyi

    veterán

    válasz #71562240 #23712 üzenetére

    Ja ok, bocsi a hülyeségért, pedig nem szokott gondom lenni a szövegértéssel... :D

  • kolosanyi

    veterán

    Sziasztok!

    Megtaláltam a padláson porosodva bátyám réges-rég kapott ('98 talán) Kenwood XD-502-esét. Gondoltam ne maradjon ott szegény, így lehoztam a padlásról, alapos törölgetést követően pedig megnéztem, hogy hogy is szól (én még pici voltam az idő tájt, 7 éves, mikor kapta, egyáltalán nem emlékeztem rá). Azt kell mondjam, hogy teljesen meglepett, de jó értelemben. Ott kezdődött, hogy EQ nélkül is lemegy elég mélyre, nem erőtlen egyáltalán az egész, viszont nem is a tipikus tompa puffogás, ami az ilyen kommersz termékeknél szokott lenni. Különösebb torzítást sem véltem felfedezni, egész jól muzsikál a közép és magas tartományokban is, bár még csak fél órája hallgatom, így nem tudok sok mindent elmondani róla (meg nem is értek hozzá). Mondjuk a részleteket kicsit mossa, de egyáltalán nem vészes, szerintem teljesen hallgatható. Ebben a kommersz, minihifi kategóriában ez nem is rossz teljesítmény, eddig ezek közül nem hallottam ilyesmit, tényleg meglepett a kis Kenwood. (Összehasonlítva egy másik, a családban megtalálható AIWA minihifivel ég és a föld a kettő, a Kenwood sokkal, de sokkal jobb).

    Ami érdekelne vele kapcsolatban, hogy valakinek van-e vele tapasztalata, tud-e róla valami infot. A neten igazából nem sok minden van róla, itthon elvileg nem forgalmazták hivatalosan, de ez abból az időből származott, amikor amerikai csapatok állomásoztak nálunk és a taszári reptéren lévő amcsi katonai boltból elég kedvezményesen lehetett mindenféle dolgot vásárolgatni (anno valami 50 ezer volt).
    Róla van szó:
    [link]
    user manual (a végén a specifikációk)

  • kolosanyi

    veterán

    válasz bajnokpityu #26015 üzenetére

    Amúgy most meg is lepődtem, mert ez a fajta hang közel áll az én ízlésemhez. Inkább középre van hangolva, de a basszus is jelen van - pont ahogy én szeretem - szépen kíséri a fő szólamot, de amikor egy-egy ütősebb dob rész van, akkor azért érződik a hatás. A magasak lehetnének valamivel jobbak, de legalább nem sziszegős (feltéve persze, hogy jó a felvétel, kicsit érzékeny rá, úgy vettem észre), illetve lehetne részletezőbb a hangja, de még mindig csak egy kommersz minihifi, így is messze felülmúlta az elvárásaimat. Egyébként a részletezésen szerintem az is sokat javítana, ha nem a gyári, hurka kábel lenne bekötve, de szerintem cserélem is, könnyű lesz, hiszen nem fix. :)

Új hozzászólás Aktív témák