Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • taltos

    senior tag

    válasz brd #8893 üzenetére

    És az OS, vagy akár csak Te honnan tudod, hogy mire lesz szükséged monduk 4 óra múlva? Amíg van hely a memóriában, addig nyugodtan pakoljon be bármit, ami később kellhet (akár általános felhasználásból szedett információk alapján, akár az én felhasználói szokásaimat elemezve), hogyha majd 4 óra múlva indítok valamit, akkor az pöccre induljon. Bármit pillanatok alatt felül lehet írni, és ha előretöltött dologról van szó, akkor ráadásul még csak kimenteni sem kell. Amibe ez maximum kerülhet, az egy kis plusz adminisztráció, ami szinte semmi, lévén a memóriakezelés úgyis minden modern OS feladata.

    Miért lesz gyorsabb a rendszer, ha 100 mb használt, 3900 mb szabad memória állapotban van, attól, minttha 100 mb használt, 400 mb bármikor kitörölhető előre betöltött dolog (aminek csak pozitív hatása van), és 3500 mb üres helye van?

    [ Szerkesztve ]

  • modeller

    aktív tag

    válasz brd #8893 üzenetére

    "Egy régi, és máig kijavítatlan példa (Windows): ha be van állítva swapfile, akkor a fizikai memória méreténél nagyobb file másolása közben előfordulhat, hogy kilapozódnak az éppen futó folyamatok is"

    Teljesen OFF, de semmi köze a windows-hoz. Többféle API-val is megoldható a másolás windows-on. Van amelyik puffereli a beolvasott adatokat, van amelyik nem. Előbbi akkor hasznos, ha egy helyről több helyre kell másolni (vagy csak feldolgozni) ilyenkor a nem módosult adatokat csak 1x kell a háttértárról beolvasni, a további kérések memóriából teljesithetőek. Ilyenkor a win LRU algoritmus alapján kilapozza a legrébben használt memóriapage-eket (pontosabban csak az adatot tároló page-eket, a kód-ot felesleges) hogy a puffereléshez legyen elég hely. A megfelelő api használata a másolást végző program dolga.

Új hozzászólás Aktív témák