Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dqdb

    nagyúr

    válasz Domonkos #1977 üzenetére

    Szerintem te az építést és tervezést kevered vagy legalábbis összemosod.

    Az építés komplexitása és lépései legalább annyit változtak az elmúlt években, mint az elérhető választék és a lehetőségek. A topik indulásakor az építés egyúttal tervezést is jelentett, ami aztán eléggé hamar szétvált egymástól. Amíg saját magad állítod össze a működésképtelen állapotban vásárolt billentyűzetet, az szerintem már építésnek számít, legyen hotswap vagy forrasztott.

    Az o-gyűrűzés nem építés szerintem sem. A tape mod sem, hiába kell hozzá szétszedni a billentyűzetet. A feljebb említett PE sheet már igen, mert a telepítéséhez atomjaira kell szétszedni az egészet, majd nulláról ismét összerakni.

    Semmi tervezes, ujitas, tanulsag nincs az egeszben
    Szerintem onnantól kezdve, hogy a kapcsolókat és/vagy stabilizátort saját kezűleg megkented, már igenis van. Már abban is van, hogy kapcsolót választasz magadnak.

    Másrészt van az, hogy egy-egy kezdőnek félremegy valami az építés során saját vagy egyéb hibából. Ilyenkor jön a kérdés Discrdon adott szerveren a #support csatornára, hogy mi a rossz, a kérdező helyből megkapja a mélyvizet a nyakába a hiba fotók és leírás alapján történő felderítése közben. Hotswap kit volt? Sokszor igen. Ennek ellenére épített? Igen. Tanult olyat, amiről addig fogalma sem volt? Nagyon is. Ne tudd meg, mekkora élmény tud lenni egy olyannak, aki direkt hotswap kitet vett, hogy ne kelljen forrasztani, mert félt tőle, egy hibás vagy hiányzó SMD dióda kicserélése, vagy egy letépett hotswap socket megjavítása vezeték felforrasztásával. Ez nálad építés? Nagyon nem. Tanult új skilleket? Határozottan.

    Polcrol leveheto dolgokat leiras alapjan osszerakni teljesen snassz.
    A billentyűzeteidben miért készen kapható controllert használsz és miért készen elérhető firmware-re építesz? Ezeket csak leveszed a polcról és leírás alapján bekötöd/lefordítod.

    Adott ez a build guide. CNC-zett ház, kitként jön, még build guide is van hozzá (ami a kitként kapható választék 99%-hoz nem létezik), ezt is teljesen snassz összerakni?

    Másik oldalról adott egy billentyűzet, aminél a plate nem támogatja azt a kiosztást, amit használni szeretnék, így 5 perc alatt Fusion 360-ban a plate fájl alapján összedobom a nekem szükséges változatot, majd megrendelem, ez ugyebár építés, mert nem polcról levehető dologból építkezek majd, de volt benne érdemi erőfeszítés és bármi tanulság? Nagyon nem.

    Azzal egyetértek, hogy egy tutorialt végigtolni és vakon megcsinálni az ott látható dolgokat, majd hátradőlni, hogy mindent tudok, nem szerencsés. Érdemes tudni, hogy mi és miért kell, érdemes kísérletezni, de attól az még építés lesz.

    egy csavarhuzot kezbe kell fogni
    Ha a következő buildemhez nem kell csavarhúzó, mert a ház csavarok nélkül nyitható, plate-et sem kell becsavarozni a helyére, a daughterboard eleve benne van és clip-in stabilizátorokat használok, de forrasztópáka igen, mert nem szeretem a hotswap kötöttségét, akkor ez most építés vagy sem?

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • tDr1v3r

    veterán

    válasz Domonkos #1977 üzenetére

    Pedig ugyanolyan damping megoldás mint a keycap oringezése. Értem hogy gány, nekem is inkább más megoldás jönne be de akkor is ugyanaz az eredmény. (Mondom ezt úgy hogy nekem ez az oringes sztori is mindig gányolás volt, egyik billzetemre se raktam - inkább akkor silencing clip vagy soft-landing pad ha halkítás a cél.)

    De most nem értem, szerintem a legtöbben a "bevalt modszereket hiba nelkul atmasolni" elven csinálja meg magának a billentyűzetét szerintem. Nekem is GH60 kompatibilis mindenem, annyi hogy nem egyben vettem meg egy helyről hanem több group buyból anno, gyakorlatilag annyi melóm volt hogy be kellett forrasztanom a kapcsolókat meg a LED-eket. Azt nem lehet elvárni hogy ez a topik arról szóljon hogy mindenki magának tervez PCB-t vagy kábelesen köti össze kontrollerrel, általa CNC-zett (vagy nyomtatott, etc) házba rakja a billentyűzetét.

    Én személy szerint örülök neki hogy vannak ilyen kitek. Megcsinálja a jóember, van egy sikerélménye aztán ki tudja, lehet a következő billzetnél meg group buyozik mint én régen...

    (Mondjuk megjegyzem, én most lehet építek valamit - ~120 db OG Gateron Brown-om van egy dobozzal, lehet nyomtatok hozzá házat, CNC-ztetek platet, tervezek valami PCB-t vagy kábelezek kontrollerrel, még nem tudom.)

    disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus | intelhüttö (c) Tirexi, szívünkben őrzünk örökre <3

Új hozzászólás Aktív témák