Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dqdb

    nagyúr

    válasz gyendre2 #739 üzenetére

    A felsorolt alkatrészekből összerakható egy 60%-os billentyűzet.

    Miért Cherry kapcsoló? Ha a költség alacsonyan tartása a cél, akkor én más gyártót választanék (például Gateron alapszín kevesebb, mint fele ennyiért), vagy azonos áron elmennék a preferenciáim szerint jobb kapcsolók felé. De akármelyik irányt is választanék, inkább PCB mount (=5 lábas) kapcsolót vennék, mert a felesleges két lábat le lehet csípni, ha a jövőben úgy alakul, de kinöveszteni nem lehet.

    Ha nem vagy gyakorlott a forrasztásban/nincsen jó felszerelésed, akkor a fehér a legkevésbé "megbocsátó" döntés, azonnal barnul túl sok hő hatására. Ha gyakorlott vagy, akkor úgysem égeted szét a dolgokat :)

    Miért plate-mounted stabilizátorok és miért csak ilyet támogató plate? Ha van rá lehetőség (a nyák nyújtja ezt), akkor szerintem érdemes PCB mount felé elmenni.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • N9vem

    csendes tag

    válasz gyendre2 #739 üzenetére

    A plate nem támogatja az ISO-t. Csak az ANSI-t (nincs Í gomb). Én semmiképp nem építenék ANSI billenytűzetet (építettem és használok is ANSI kiosztást, lehet vele élni csak fölösleges, ha kb +1000ft-ért lehet ISO-t építeni). A másik plate nem biztos hogy jó lesz a costar stabokkal(marad a cherry). Switchből mindig többet vegyél mint ami kell, mert ha 1 nem jó akkor meg vagy lőve + tartalékot mindig kell tartani(pld 68asat vedd). A cherry kapcsolók kicsit karcosak újjonan. Költségfaragásnak: Darkfaternek hardveraprón van 4000ért durandal donor billentyűzetei, cherry mx black - ha nem félsz a kiforrasztástól.

    Amit dqdb ír a PCB mount-ról az egy nagyon jó trükk melegen ajánlom megszívlelni, főleg ISO-ANSI kettős plateknél nehéz belőni a kapcsolókat úgy, hogy pontosan álljanak.

    Bónusz tipp: forrasztásnál az ón minősége a lényeg nem a páka, nehogy valami ólommentes szemetet vegyél.

    Eladó: 30%-os, 40%-os, 60%-os mech. bill-ek, egyedi nyákok.

  • N9vem

    csendes tag

    válasz gyendre2 #743 üzenetére

    A nyák amit választottál szerintem jó, de én a QMK-s feketét választanám: a Bface-t nem ismerem. A plate nélküli építést én nem preferálom, bizonyos házaknál belátni a kapcsolók közé, illetve a plate ad egy kis extra stabilitást (csak ne felejds el a kapcsolókkal együtt a stabokat is berakni, mert ha kihagyod akkor eléggé megkeseríted a saját életet). Universal vagy ISO plate néven futnak az aliexpressen. Stabokból jó a félforintos is, csak adj neki egy kis lítiumos zsírt, az csodákra képes.

    szerk:
    a cherry-n a stabok típusát értettem azokat amiket a nyákra kell rakni, a másik típust (costar) a platere kell rögzíteni. Az universal platek annyira ki vannak már lyuggatva hogy a costart már nem tudnád stabilan felrakni. Nem tudom hogy mekkora különbség van az eredeti és az utángyártottak között, de úgy emlékszem az eredeti cherry stabokon nincs jelölés uh. nem tudom honnan tudod h nem vertek át.

    [ Szerkesztve ]

    Eladó: 30%-os, 40%-os, 60%-os mech. bill-ek, egyedi nyákok.

  • kisfurko

    senior tag

    válasz gyendre2 #743 üzenetére

    Nekem az a NYÁK van, amit linkeltél, de a fekete QMK-s, LED-ekkel (úgy látom elfogyott, a másikból is 1 van csak!). Elég jó minőségű, kivéve az SMD forrasztásokat, de az is elmegy, csak pár pad melletti furatból kellett a sorját kiszedni. Egy helyen, talán az 1u shiftnél nincs luk az egyik kapcsolótartó lábnak, azt levágtam, különben nagyon jól jönnek az 5 pinesnek nevezett kapcsolók, mert jól bent tartják magukat, csak megfordítod a NYÁK-ot, és forrasztasz is, nem kell semmit se tartani kézzel.
    Ugyanilyen NYÁK a DZ60 is, az is QMK-s, abból van hot swapes is (kapcsolókat socket tartja, nem kell forrasztani).
    Ha nem vagy klikkelőmániás, akkor tudom javasolni a Gateron silent kapcsolókat.
    Plate-ből van olcsóbb, ami nem színes, és annál választhatsz 2u és 2,25u bal shift között, mindenféle kiosztással kompatibilis. A plate elvileg ki is hagyható, ha PCB-s stabilizátorokat használsz, bár fogalmam sincs, mennyire lesz stabil az egész anélkül, majd a szakértők leírják, én csak amatőr vagyok még :) .

  • dqdb

    nagyúr

    válasz gyendre2 #743 üzenetére

    Az is járható út, hogy nincs takaró plate csak PCB + switchek beforrasztva ?
    Elvileg igen, gyakorlatilag nagyon nem ajánlanám GH60 esetében. Többféle megoldás van a nyák rögzítésére egy házban, DIY vonalon a legolcsóbb/legegyszerűbb tray mount a legelterjedtebb, amikor a nyákot csavarokkal a ház aljából kiálló távtartókhoz rögzíted közvetlenül, a plate maga semmihez sincsen rögzítve direktben, azt a kapcsolók tartják.

    A GH60 nyákja a Pok3r házzal kompatibilisre készült, amely tray mount rögzítéssel bír és plate-hez tervezték a rögzítési pontokat. A távtartók elhelyezése olyan, hogy felül és a két alsó sarokban nincsen megfelelő alátámasztás a plate merevítő hatása nélkül, így egy kupakkészlet leszedéssel vagy szimpla használattal is meggyötörheted annyira a nyákot, hogy elkezd megrepedni. Természetesen létezik plateless építés is, de ekkor a nyákot a peremeinél alaposan rögzítik, és a rugalmasságot a billentyűzet közepén engedik érvényesülni kontrollált/nem túlerőltethető körülmények között.

    Csak azért választottam cherry mert kb nem ismerek mást, az a mainstream a sima mechanikus billentyűzetek miatt amiket látsz a polcon :D
    Pedig a DIY éppen a lehetőségekről szól. A tapasztalatok alapján (miben jó a mostani kapcsoló, miben nem) eléggé nagy választék áll rendelkezésre. Ha taktilisebbet szeretnél a mostaninál vagy linárisabbat, nehezebbet vagy könnyebbet, halkabbat vagy szebben kattanót, akkor van választék, csak győzd megtalálni a kívántat. A Gateron alapszínek (vagy a Cherry alapszínek) mindenesetre biztonsági választásként tökéletesek.

    A Gateron switchek is megfelelőkek lesznek akkor valószínű, ez csak egy elő próbálkozás lesz. Ha bejön akkor úgyis készül majd egy minőségibb.
    Ez úgy hangzik, mintha a Gateron nem lenne minőségi, a Cherry pedig igen, holott a Cherry csak mainstream vonalon számít nagy névnek, DIY vonalon az MX Clear és a vintage MX Black az, ami népszerűbbnek nevezhető, a többi a futottak még kategória.

    Milyen nyákot ajánlotok? Én csak válaszottam egyet ami usb C, más szempontom nem volt.
    A GH60 egy open source design (= Geekhack 60%, mert azon a fórumon tervezték meg), nem egy konkrét terméknév. Ha AliExpressen egy random bolt GH60 néven ajánl valamit (KBDfans és KPrepublic nagyobb név a szakmában, YMDK kisebb, a többieket nevezem random boltnak), akkor nem biztos, hogy az lesz a legjobb minőségre (ez biztosan jó, EU-ból jön, de drága), a legtöbben saját néven is kihozták (Satan60, XD60) vagy csavartak rajta valamennyit (XD64), esetleg fejlesztettek (DZ60). 60%-os méretben a nyáknál három szempont van:
    1. legyen hozzá QMK firmware, mert egy zárt, fix firmware korlátozni tud a billentyűzet testreszabásában. 75% szerintem a határ, ahol még elég a gyári layout, alatta már erősen a kezedhez kell igazítani a kiosztást a kényelem érdekében. Akad olyan nyák, ami 60%-os, és nem tud QMK-t
    2. hangoztassák, hogy kompatibilis a GH60/Pok3r házzal
    3. tudja az általad kinézett layoutot és legyen hozzá plate. Most szerintem maradj alap ISO vagy alap ANSI vonalon, és ne menj el az elsőre csábítónak tűnő kurzorblokkos irányba, mint az XD64, mert látszólag ad csak többet, gyakorlatilag a kupakkészlet terén problémát okozhat.

    Plate-ből maradj az alumínium/acél vonalon, a karbon és sárgaréz valószínűleg nem tenne semmit hozzá a billentyűzethez, csak a pénzt vinné (alumínium ház esetében már lehet, hogy kijönne, de nem vagyok teljesen abban biztos, hogy GH60 vonalon a tray mount miatt érvényesülnének azon anyagok előnyei). Ha ISO-t szeretnél, akkor az agyonlyuggatott univerzális változat lesz csak jó szinte függőleges osztás nélküli alsó sorral, ennél az 5 lábas kapcsoló határozottan jól jön (akad ISO-only plate is, de árban sem férne a keretbe, és elérhetőségben sem, ahogyan akad ISO-only nyák is, aminek szintén korlátozott az elérhetősége).

    Stabilizátor márkákból mit ajánlotok?
    A nyáktól függ, hogy mit támogat (Costar vagy Cherry rögzítés, kifejtés itt). Szerintem elsőre maradj az olcsó noname Cherry rögzítésűnél, és kend meg, ahogyan N9vem javasolta. Jelenleg a GMK csavaros megoldását (Cherry rögzítésű) tartják a legjobbnak a stabilitása és kenést követően a hangja miatt (persze ez a legdrágább), és közben szidják az utolsó darabokat, hogy romlott a minősége, és úgy tűnik, hogy az Everglide és a C3 küzdenek meg hamarosan az aktuális hype-ért :)

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

Új hozzászólás Aktív témák