Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • vzozo

    senior tag

    válasz JoinR #37001 üzenetére

    Nálunk most sokan vannak szabin a szokásos interjúztatók közül, ezért a múlt héten behívtak egy callba. Nagyon durva meglepetés volt.

    Resume szerint a jelölt 20 éve network engineer, aktuális pozija valami senior mókamester. A 3-way handshake-nél már elhasalt, ARP-ról sose hallott. Felesleges volt belemenni bármi egyébbe, kb. azon a szinten volt, hogy elolvashatta egy random IT-s könyv tartalomjegyzékét.

    Mondjuk ez egy brit jelölt volt, és úgy tudom ők pofátlanul beírják mindenre, hogy expert, amiről akár csak említés szintjén is hallottak valaha, valahol.

    Szerk.: csak tudnám, hogy az ilyenek hogyan húzzák ki évtizedeken (!) keresztül. Oké, hogy fake it till you make it, de ő nagyon nem ütötte meg a szintet...

    [ Szerkesztve ]

  • sutszi

    veterán

    válasz JoinR #37001 üzenetére

    Én azt látom, hogy elég széles spektrumon mozog a DevOps tudásbázis... és attól függően, hogy melyik cégnél mi a passzát szél, úgy alakul ki , hogy ki miben, merre... Én nem érzem azt, hogy egyértelműen kialakult az a kép, mint ami egy adott nyelv backend fejlesztője esetén, hogy nagy átlagban tudod mit vársz tőle.

    Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

  • -Skylake-

    addikt

    válasz JoinR #37001 üzenetére

    megmondom miert kerdeztem ezt (es egyebkent tokeletes az s3-eks pelda)
    en dolgozok kuberrel is es aws-el. eks-el pont nem, de az csak egy managed kuber szoval gondolom nincs nagy dif. managelunk jelenleg 8-10 kulonbozo kornyezetet, van ahol van k8s van ahol nincs, de mindegyik aws pl. namost nekem eddig meg soha az eletben nem kellett s3-at k8s podbol elernem, egyszeruen nem jott meg velem szembe ilyen usecase. tehat ha ezt mondjuk tolem megkerdezted volna egy interju alatt, akkor azt mondtam volna, hogy fogalmam sincs, sosem kellett meg ilyet csinalnom. viszont ha beirom gugliba, hogy s3 k8s connection, akkor kidob egy guideot ami ha nagyon elegansan akarok fogalmazni azt mondom nagyjabol 5 erdemi lepesbol all, abbol nagyjabol 4 tisztan IAM.
    na most attol, hogy meg az eletbe nem jott szembe ilyen usecase attolmeg dolgoztam mar k8s-el, aktivan dolgozok aws-el es IAM-el is, tehat miutan erre ragugliztam, onnantol mondjuk pisiszunettel egyutt mondjuk 12 perc mire ezt osszerakom.
    most akkor az, hogy erre a kerdesre "nem tudom"-mal felelek, mert soha az eletbe nem probaltam ilyet, ez most mit mond el arrol, hogy ezt meg tudom e csinalni vagy sem ?

    inkabb itt most azt probalnam felfejteni es velemenyt kerni a gondolatmenetemrol, hogy mi is devopsosok vagyunk es a munkank alsohangon (alsonhangon!!) 80-85%-a konkretan kutatomunka. szo szerint az, hogy felall egy helyzet ami meg nem volt / ker valamit az ugyfel amit meg soha es akkor mi meg mondjuk neki ack, majd miutan kijottunk a callbol leulunk es elkezdjuk keresni, hogy van e megoldas a problemara es ha van akkor hogy. tehat nem a MAR megtanult dolgokra tamaszkodunk, hanem az uj helyzet uj megoldasokat kovetel, es akkor stackoverflow/google/gpt/gh es elkezdjuk koruljarni a problemat, elkezdjuk keresni a lehetosegeket es ezt addig csinaljuk ameddig meg nem talaljuk, hogy hogy kell megvsinalni azt amit elvarnak tolunk. es bar sosem kellett podbol s3-ra kilatnom, ha holnaputan csutortokon jon egy ilyen igeny, akkor ketto percel ezen igeny keletkezese utan eljutok ugyan addig a megoldasig ameddig most es megprobaljuk implememtalni. megcsinaljuk, ha valahol elakad, mert mondjuk olyan a network stb, akkor megy a research tovabb, belsos dokumentumokba, keressuk az elterest.

    azert kivancsiskodok egyebkent a kerdesekkel kapcsolatban, mert jelenleg aktivan munkat keresek, van is mar 2 interjum leszervezve a kovetkezo ~15 napban es kicsit szeretnem tudni, hogy vajon mi lehet egy ilyen helyzetben az interjuztato elvarasa. szerintem nagyon sok terulet ilyen, de a devops kulonoskepp ilyen, ahol konkretam ahany ceg, annyi usecase, annyi egyedi konfiguracio. nalunk peldaul a network ilyen, teljesen custom az egesz, a VPC-ktol kezdve a dns/proxy megoldasok teljesen egyedi toolokkal vannak megvalositva, kizarolag belsos tudasanyag alapjan hasznalhato, mert ha neten rakeresel nulla talalat. tehat en pl hiaba tudom, hogy hogy mukodik "alapvetoen" egy VPC, vagy hogy mukodnek az aws privatelinkek, nalunk mondjuk ezek netto nem alkalmazhatoak, mert meg 3 (!!!!) koztes layer van network oldalrol, mindharom teljesen custom, tobb tiz kapcsolodo szolgaltatassal.
    -
    szoval most erted, ertekelheti barki a tudasomat az alapjan, hogy "na ez a fasz meg azt se tudja hogy tud podbol s3-ra kinezni", de ez valojaban most mit mond el az en tapasztalatomrol ? ezert aggodok kicsit hogy hogy fognak kinezni ezek az interjuk, mert ok nyilvan olyan kerdeseket fognak feltenni ami naluk a usecase nem pedig olyat ami nalunk es most erted, ket kulonbozo ceg siman hasznalhatja ket annyira letero modon a k8s-et hogy az egyetlen kozos pont a "kubectl get nodes" lesz.

    "Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

Új hozzászólás Aktív témák