Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #31733248

    törölt tag

    válasz CyberPunk666 #30045 üzenetére

    A családi háttér meghatározó fontosságú lehet a karrier során.

    A legtöbb embernek halvány fogalma sincs arról, mekkorák az oktatásbeli különbségek. Buda jobb kerületeiben például semmi meglepő nincs abban, hogy a gyerek végig kéttannyelvűben nyomja, egészen az óvodától kezdve. Meg abban sem, hogy a gimnázium végén már két-három idegen nyelven beszél felsőfokon - miközben az átlagos évfolyamtársai 4 évvel később már annak is örülnek, hogy egyetlen nyelven képesek voltak elérni a középfokot. Vagy hogy Budapest elit gimnáziumaiban a tanároknak egyre többször az okoz fejtörést, hogy miközben ő megpróbálja a srácokat felkészíteni a nagybetűs életre, az osztályban többen már a saját vállalkozásaikat irányítják az órák közti szünetben. Hol, van ettől az átlag? Akkora a versenyelőny, hogy azt a legtöbben el sem tudják képzelni.

    Önmagában meghatározó lehet az is, hogy mire neveled a gyerekedet. Helyezkedjen el valahol alkalmazottként? Mert ha valaki az alkalmazotti létbe beleragad, akkor (kevés kivétellel) sajnos nem csak a munkaszerződését írja alá, hanem azt is, hogy lemond a valóban minőségi élet anyagi feltételeiről. Például nem lesz nagy és új családi háza, jó kocsija és rengeteg minőségi szabadideje. A legtöbb egyébként tehetséges és alkalmas fiatalt ettől az elbaltázott neveltetése fosztja meg, maguk a szülők azok, akik belenevelik az esélytelenséget, ezzel is gondoskodva a magyar társadalom rendies jellegének "sikeres" továbbörökítéséről.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz tototos #30125 üzenetére

    Ahogy utaltam is rá, a magyar társadalom sajnos sikeresen örökíti tovább generációról generációra a szülői mintákat. Önmagában már a Te előrelépésed is szép eredmény!

    axioma

    Nem kell beleragadtnak érezned magad axioma, hiszen én a "tehetséges és alkalmas" fiatalokról beszéltem, nem azokról, akik szerint a cégvezetői lét egyenlő az "igazgatás-mániákussággal". Ha valaki ezt így látja, az mindenképpen maradjon alkalmazott, úgy is élhet valaki teljes és boldog életet.

    Hogy hány általam leírt vállalkozót ismersz, az nyilván merítés kérdése, nyilván teljesen más a lakókörnyezetünk, az ismerősi és baráti körünk is.

    CyberPunk666

    A szülők társadalmi helyzete jelentős részben a társadalmi gondolkodás zártsága miatt öröklődik tovább. Gyakorlatilag nemhogy komolyabb átjárás, de még párbeszéd sincs a társadalom gazdaságilag sikeres elitje és az alsó decilisek között. Magyarországon az alsó decilisekbe tartozó emberek - más, sikeres társadalmaktól eltérően - gyakorlatilag nem akarnak semmit tanulni a náluk gazdaságilag sokkal sikeresebbektől, a különbségeket szinte mindig kizárólag külső tényezőkkel magyarázzák és így is nevelik a gyermekeiket. Az eredmény ismert...

    A magyar értelmiség egyik legfontosabb feladata az lenne, hogy ezt a társadalmi zártságot feltörje. Sajnos azt kell mondanom, nincs rá igény. Itt a fórumon is alapvetően politikai és társadalmi véleménybuborékokban folyik a vita.

    vati

    Ahogy utaltam is rá, én is azt vallom, hogy az embereknek csupán kis része alkalmas cégvezetőnek.

    "A sikeres meg a sikertelen vállalkozó között az a különbség, hogy előbbinél volt egy gazdag apuka aki kifizette az első négy sikertelen vállalkozás tanulópénzét, mielőtt az ötödik sikeres lett végül."

    Ez a társadalom önfelmentő butasága, napestig lehetne sorolni az ellenpéldákat a tőzsdék meghatározó nagyvállalataival.

    "Pár éve a HVG-ben volt erről egy cikkecske -most nem találom- hogy az anyagi sikeresség legjobban azzal korrelál, hogy gazdag családból származik-e az illető."

    Ez valóban igaz, de mégiscsak rossz tanulságot szűrtél le. Ha gazdag családból származik valaki, akkor az intelligenciakutatások alapján nagy mintát vizsgálva általánosan kijelenthető, hogy az átlagnál magasabb az IQ-ja (a szüleinek is az volt, amit a gyerek megörökölt, ez nyilván jól jön), többet és jobb iskolában tanul, nem társadalmi hátrányt jelentő szülői mentalitással nevelik stb... Ezek mellett természetesen az is igaz, hogy anyagilag is könnyebb helyzetben lesz, ha vállalkozást akar indítani, de elsősorban nem az anyagiak a döntők, hanem a neveltetés és a sikeres szülői minta.

    emvy

    Én a "a valóban minőségi élet anyagi feltételeiről" beszéltem. Ti a megcsonkított mondanivalómra reagáltatok vatival.

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz emvy #30140 üzenetére

    Ebben a topicban az égvilágon semmit nem írtam arról, mivel foglalkozom, az elérhető jövedelemmel összefüggésben egy társadalmi jelenség és annak magyarázata képezte a hozzászólásom tárgyát. Ha téged ez nem érdekel, tekerd tovább.

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz axioma #30144 üzenetére

    A legtöbb embernek erről itt fogalma sincs, a topic szempontjából is teljesen lényegtelen. A tehetségről és alkalmasságról a cégvezetéssel összefüggésben írtam. Ettől még nyilván lehetsz tehetséges számtalan más területen.

    Xero

    Én nem önfoglalkoztatásról beszéltem, hanem cégvezetésről, más szitu. De amit leírsz, abból valóban egyértelműen kiderül, hogy nem Neked való (a legtöbb emberre ugyanez igaz).

    Alexios

    "Mert az ilyen saját hobbi appból meggazdagodós projektekben nem a programozás a nehéz, hiába vagy 10+ év tapasztalattal rendelkező expert."

    Nagy igazság.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Xero #30165 üzenetére

    "Oke akkor nem nekem valo ;)"

    Rosszul értettem volna valamit? Hiszen magad írtad le, hogy már önfoglalkoztató vállalkozóként is teljesen széthajtottad magad, egészségügyi problémáid lettek és hogy mennyire jó, amiért nem kell görcsölnöd, matekolnod, ügyfeleket simogatnod stb... Aki ezt így éli meg, annak a legnagyobb jóindulattal is azt tudom tanácsolni, hogy ne akarjon saját céget. :N

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Xero #30170 üzenetére

    A szerencse szerepének felnagyítása és fokozott emlegetése az egyik legjellemzőbb hárító szöveg, nem a szerencsén múlik ez Xero. :N Egy rakás értelmes embert ismerek, akik nem tudtak élni a kínálkozó kitűnő lehetőséggel, vagy akár észre sem vették. A másik meg egymás után tízszer is megcsinálja.

    "Reszemrol tokeletesen megfelel az is ha nem kell b*szakodni, hanem dolgozik a befektetes."

    Nagyon sokan így vagyunk ám ezzel.

    "Ertem en mit szeretnel kihozni az egeszbol, a megalkuvast es a "szolgalelkuseget" a nemzeti identitasban"

    Jesszum pepi, dehogy. A szüleim is alkalmazottak voltak, remek és boldog életük volt. Ehhez nem kell senkinek céget vezetnie.

    HoTDoG

    Ügyesek, jó látni, gratula!

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Xero #30176 üzenetére

    Pontosan mit nem értesz az idézettekben? Élhetsz nagyon boldogan úgy is, hogy napi 8-10 órát gályázol kőművesként, a feleséged mosogat az óvodában és bérelt garzonban laktok, ha amúgy jól érzed magad és szerető család vesz körül. De az életminőséged mégis sokkal jobb, ha a szerető család mellett az általam leírt anyagiak és a rengeteg minőségi szabadidő lehetősége is adott. Vagy az, hogy a 30-as éveidben akár vissza is vonulhass az életszínvonalad veszélyeztetése nélkül - miközben az alkalmazottként dolgozó kortársaidra még 30 év munka vár. Ezek igencsak komoly hatással vannak az életminőségre.

    "Viszont ezeket az embereket barmikor gond nelkul felcserelnem, mert pontosan tudom hogy azonos mindsettel es skillsettel rendelkeznek, pusztan x es y utat valasztottak a celjaik elerese erdekeben."

    A felcserélésben messze nem lennék ilyen biztos, rengeteg példát tudok arra mondani, hogy hasonló szakmai hátterű embereknek mennyire eltér az alkalmasságuk különböző területeken. A cégvezetés messze nem csak az adott szakterület ismeretéről szól. :N

    JoinR

    A szerencse tipikus visszatérő szöveg a hasonló beszélgetésekben, amikor azt "kell" megmagyarázni, hogy nekem miért nem jött össze, ami másnak igen. Hiszen nyilvánvaló, hogy nem jobban csinált valamit nálam, hanem csak szerencséje volt. Magyarul nem kell szembenéznem az elkövetett hibáimmal, nem kell semmilyen tanulságot leszűrnöm a történtekből, hiszen nem én vagyok a hibás, hanem a szerencse, ami sajnos elrobogott mellettem. :))

  • #31733248

    törölt tag

    válasz #41635072 #30181 üzenetére

    Remekül példázod, miért lehetetlenül el teljesen Magyarországon a párbeszéd a társadalom különböző csoportjai között. A Te felfogásod szerint már az is a hiéna réteghez tartozik, aki lakást ad ki másnak - szerinted szeretne egy ilyen felfogású emberrel barátkozni egy sikeres cégvezető? Vagy mondjuk azzal, aki gyakorlatilag kizárja a tisztességes vagyongyarapodás lehetőségét megöregedés, vagy megnyomorodás nélkül? Ha ilyen felfogással éled az életed, értelemszerűen a lehetőségeid is kurvára beszűkülnek. Nem azért, mert hirtelen falak teremnek körülötted, hanem azért, mert a mentalitásod emel falakat köréd.

    Xero

    Ha az illető vezetővé nőtte ki magát, nyilván sokkal nagyobb az esélye arra, hogy a cégvezetésben is sikeres legyen. De önmagában teljesen más projektvezetőként dolgozni, vagy irányítani egy team munkáját, mint a nulláról felépíteni és vezetni egy céget.

    Hidd el, a "nekem nem volt szerencsém", a "nekem nem volt tőkém", a "nekem nem voltak kapcsolataim" egytől egyig olyan típusszövegek, amit a sikeres vállalkozók mindegyike ezerszer hallott már és Te még végig sem mondod a mondatot, ő már tudja, mit akarsz mondani. Az egyik ember megmássza ugyanazt az akadályt, amit a másik nem - ilyen az élet. Hogy miért nem mássza meg, az más kérdés, lehet, hogy beéri az alkalmazotti lét előnyeivel és hátrányaival, de az is gyakori, hogy a szülői neveltetése hiteti el vele, hogy teljesen esélytelen (lásd a fenti példákat).

    sutszi

    Ugyan már.

    tener

    "Ha valóban jó ötlet volt, akkor a pénz kérdést megoldod, mert hiszel benne."

    Nagyon igaz. :K

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Xero #30187 üzenetére

    Édesfaszom, ezek a tippek. :))

    CyberPunk666

    "Most tényleg olyan szintre kell süllyeszteni a diskuzust, hogy csak azon múlik, hogy hiszel-e benne?"

    Senki nem gondolja, hogy a hit önmagában elég. A hit a siker nélkülözhetetlen feltétele, ha valaki nem hisz valamiben, akkor neki sem fut. És teljesen mindegy, hogy üzleti sikerről beszélünk, vagy egy 10 pontos csaj felkéréséről a diszkóban.

    De az a lent olvasható megfejtés is kapitális hülyeség, hogy ötlet + szerencse = siker. Ahhoz, hogy egy cég sikeres legyen, jó döntések sorozatára, hitre és munkára van szükség.

    Abban igazad van, hogy sokan belebuknak, de ez nem csak a vállalkozásra, hanem sok egyébre, akár a külföldön történő letelepedésre és boldogulásra is igaz.

    "A mit mond egy sikeres cégvezető sem egy teljesen releváns kérdés, mert attól, hogy befutott még nem következik belőle, hogy reálisan látja az okát."

    Azért abban biztos lehetsz, hogy a sikeres cégvezetőnek sokkal nagyobb esélye lesz azonosítani a saját sikerének összetevőit, mint annak, aki egy mezei alkalmazott a cégnél és csak elképzeli. E téren egészen szánalmas hülyeségek sorozatával találkoztam már, a szerencséről szóló szövegek kivétel nélkül szerepeltek mindegyikben.

    dellfanboy

    "sikeres cégvezető az lesz aki talál maga alá x balek beosztottat aki tolja a szekerét"

    Nagyon fontos. Normális esetben a napi ügyekkel egyáltalán nem is foglalkozik.

    -Skylake-

    "a vilagon melyszegenysegben elo tobb SZAZMILLIO ember kizarolag azert el melyszegenysegben, mert nem akar kitorni onnan"

    Ez nyilván hülyeség. Ahogy a világra jössz, eleve kapsz egy génkészletet, ami előnyt és hátrányt is jelenthet az átlaghoz képest. Ha 85 az IQ-d, akkor biztosan nem leszel fizikus (és szinte teljesen biztos, hogy gazdag sem), ha apád-anyád 160 centi alatti, akkor kosárlabdát is elfelejtheted. Ha a szüleid arra neveltek, hogy nincs esélyed, akkor sokkal kisebb eséllyel érsz el valamit, mint egy másik ember, akit teljesen más szellemben neveltek. Senki nem gondolja itt, hogy bárkinek sikerülhet.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz favagoJoska #30197 üzenetére

    Szóval akkor ész és tehetség nem is kell a sikerhez, csak a kemény munka és a szerencse. Értem. ;] Nyilván ezért "hemzsegnek" a 85-ös IQ-val rendelkező emberek a bankárok és a vállalatvezetők között.

    Ti tényleg elhiszitek ezt a nyomorult baromságot?

  • #31733248

    törölt tag

    válasz -Skylake- #30201 üzenetére

    Szerintem rosszul közelíted meg a kérdést.

    Egyrészt nem két játék lesz sikeres 50 ezerből, hanem jóval több. Biztos nem annyira, mint az Angry Birds, de attól még a siker az siker. Lehet, hogy igazad van és tényleg a szerencse tett szorzót az Angry Birdsből származó profit összege elé, de ettől még más játékok is sikeresek lettek, legfeljebb nem annyira.

    Másrészt - ahogy olvasom - ez a sztori egyáltalán nem arról szólt, hogy összeállt két srác és rögtön belenyúltak a jóba, mert bazinagy szerencséjük volt:

    - kimagasló teljesítményt nyújtottak a hasonló cégek között
    - 6 évvel az Angry Birds előtt már mobiljáték versenyt nyertek
    - a világon az elsők között adtak ki real-time multiplayer mobiljátékot
    - képesek voltak meggyőzni másokat az életképességükről és sikeresen tőkét vontak be a fejlesztéshez

    Majd 52. játékként jött az átütő siker. Te a szerencsét látod benne, én elsősorban azt, hogy a cég sokéves sikeres építése meghozta a sikert. Messze nem átlagos volt a teljesítményük már az Angry Birds előtt sem.

    Az ingatlanos példáról annyit, hogy ha valakinek nincs pénze, rakjon össze egy üzleti tervet, győzzön meg másokat és vonjon be tőkeerős szereplőt. Rengeteg vállalkozó sikeres ebben, kicsiben és nagyban is (pl. Demján és Jellinek is így nőttek nagyra).

    CyberPunk666

    "az első 400-ból 322 már közép vagy felső-középosztályból jött eleve.
    Azaz értelmiségi, diplomás szülök, akár vállalkozó, pénz egyetemre, pénz saját bizniszre huszonévesen"

    Ez nem a tyúk és a tojás esete, pontosan látni lehet, mi van előbb: az első a mentális különbség, utána jön az összes többi. Azt a gyereket, amelyiket rossz életfelfogással nevelnek, tulajdonképpen a saját szülei ítélik vereségre a gazdasági erőforrásokért folyó küzdelemben. Nem a társadalom nyomja le a gyereket és tartja a "kasztjában", hanem a saját szülei. Ebből adódóan tényleg nem lesz kapcsolati hálója, hiszen meg sem próbálja felépíteni. Ugyanezért nem lesz vállalkozása (és magas jövedelme) sem, hiszen a szülők mentális öröksége csak a saját korlátaival és a feladat vélt lehetetlenségével szembesíti. A társadalmi mobilitás csökken, az egyén helyzete pedig konzerválódik. Ki lehet persze onnan is törni, de sokkal nehezebb, hiszen először a saját agyába épített korlátoktól kell megszabadulnia, miközben szerencsésebb kortársainak nemhogy korlátaik nincsenek, de egyenesen inspirációt kapnak otthonról. A felemelkedésért folytatott verseny a legtöbbször meg sem kezdődik.

    Az is igaz természetesen, hogy ha nem neveli bele a gyerekbe az esélytelenségét a szülő, akkor is hátrányból indul egy properáló vállalkozás(okat) birtokló szülő gyerekeihez képest. Az induláskori különbségek generációról generációra nőnek, erről is szól egyebek mellett a kapitalizmus. De senkinek nem a dúsgazdag emberek jólétbe született gyerekeivel kell versenyeznie, hanem a saját lehetőségei közül a legjobbat kell kihasználni.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz axioma #30214 üzenetére

    "En me'g mindig azt nem ertem, miert sikeres = vallalkozo."

    Ezt senki nem gondolja. Bármiben lehetsz sikeres, alkalmazottként is. Nekem is több, általam sikeresnek tartott alkalmazottam van.

    "A te vallalkozasod itthon azert megy, mert magas a belepesi kuszob, nincs verseny, bar ha ilyen intenziven reklamozod lehet hogy buksz az uj belepokkel."

    Ez nem rólam szó, de ha rövid távú ingatlanjaimra gondolsz, alapvetően nem azzal foglalkozom (heti fél órát mindössze), teljesen más területen dolgozom. A "nincs verseny" viszont hatalmas tévedés.

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Xero #30217 üzenetére

    "Ha a 4 honap alatt mar tudtal commitalni ertekelheto anyagot, akkor 750-900 kornyeket celoznam meg csomagtol fuggoen."

    Ezek tök jó pályakezdő pénzek itthon.

    Jhonny06

    "lol, milyen saját vállalkozást irányítanak középiskolások? A külföldről rendelt ecigit eladják 2x-es áron, meg cipőkkel seftelnek?"

    E-cigi? Nem Nyíregyháza alsót említettem, hanem budapesti elitgimnáziumot. Nyilván nem a bonyolultabb dolgokra kell gondolni, de ezek már formailag is vállalkozásként működnek, amiből néhányan már többet keresnek, mint az osztályfőnökük. Kurva ügyesek. Na most képzeld el hozzájuk képest az átlagos egyetemistát, aki kijön 23 évesen az egyetemről és annak örül, hogy sikerült az angol középfokúja. A két gyerek versenyképessége nem említhető egy lapon.

    "Meg hát nem kell a 160-as IQ ahhoz, hogy a külföldről beszerezhető cipőket eladd egy kis haszonnal itthon."

    Oké, de mégiscsak felfedezett egy piaci rést és megcsinálta. Más meg csak beszél róla.

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz axioma #30238 üzenetére

    Nem kell félteni őket, értelmes szülők állnak mögöttük, figyelik a csemeték szárnypróbálgatásait.

    VágniValó

    Vállalkozó vagyok, de nem a személyemről szól a topic, nem offolnék itt ezzel. Aktuális offert én is említhetek, de egyáltalán nem hiszem, hogy egy picit is érdekes volna itt.

    Jhonny06

    Javaslom, aktualizáld az ismereteidet.

    CyberPunk666

    Nálunk sem volt semmilyen biznisz annak idején. De ez már egy másik kor, teljesen másféle gyerekekkel és gyaníthatóan a budapesti elit gimnáziumok sajátja.

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Xero #30397 üzenetére

    "A vicc pedig az, hogy a topiclakok jelentos resze a jobban kereso reteget reprezentalja alkalmazotti vonalon, megis az also polcokrol lehet valogatni."

    Erre írtam korábban, hogy

    "ha valaki az alkalmazotti létbe beleragad, akkor (kevés kivétellel) sajnos nem csak a munkaszerződését írja alá, hanem azt is, hogy lemond a valóban minőségi élet anyagi feltételeiről. Például nem lesz nagy és új családi háza, jó kocsija és rengeteg minőségi szabadideje."

    De gondolj arra, hogy Németországban is 53+ év az új autót vásárlók átlagéletkora már most és tovább nő. Amúgy egy szerényebb, használt kocsival is teljesen boldog lehet az ember, nem kell ahhoz klassznak és újnak lennie.

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Xero #30416 üzenetére

    Nyilván azért veszed, mert ez tesz boldoggá. Az autó milyensége egyébként is a könnyen leszarható szint, a hétköznapi ingázásnál nincs érdemi különbség egy Skoda Octavia és a többször annyiba kerülő autó között (tapasztalatból mondom), ezzel nem érdemes foglalkozni. De én például városon belül sokkal jobban szeretek nagyrobogóval közlekedni, mint bármilyen kocsival, hiába van nagy és új.

    Amúgy itt nem az autó az igazán fontos, hanem a ház, vagy lakás, ahhoz kell sok pénz és az életminőséged szempontjából összehasonlíthatatlanul többet számít, mint az, hogy milyen autód van. Drága autót/motort akkor érdemes venni, ha ezt már kipipálta az ember. Meg ugye nagy kérdés, hogy gályázol, vagy rengeteg a minőségi szabadidőd.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Dorian #30435 üzenetére

    Teljesen igaz.

    Pfiucska

    A feleségem konkrétan nem is mer tömegközlekedni a 4-6 vonalán. Csini és jól is öltözik, a retkek miatt viszont nem érzi magát biztonságban. Úgyhogy kocsi.

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz weiss #30440 üzenetére

    "Csak kíváncsiságból, te hordod, vagy maga vezet? Övé kocsi?"

    Saját (nagy) kocsi, ő is vezeti. Nem éppen gyámoltalan a lelkem, de több kellemetlen élménye volt már, úgyhogy végképp leszokott a BKV-zásról.

    CyberPunk666

    Azt itt említett fizetésekből azért nem valami könnyű egzisztenciát teremteni az átlagnál kicsit színvonalasabb életvitel mellett, az érdemi befektetésről már nem is szólva...

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz #31733248 #30237 üzenetére

    A korábban említettekhez kapcsolódóan a cipőkereskedő gyerekekről és a sneakerekről egy új cikk.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz axioma #30567 üzenetére

    Tévedés, korábban nem erről a konkrét példáról beszéltem. De az, hogy a gimnazista gyerek már pénzt keres vállalkozásból, az egy pesti elitgimiben (pl. Fazekas) egyáltalán nem egyedi eset. Amúgy nyilván a szülők néven, de a gyerek csinálja a bizniszt. A másik meg örül, ha 4 év múlva egy nyelven középfokú nyelvvizsgája van - a 2-3 nyelvből megszerzett felsőfokú fel sem merülhet benne.

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Tapsi #30574 üzenetére

    "eltelt azóta közel 20 év" - ez a megoldókulcs. Ez már egy másik generáció, teljesen máshogy csinálnak egy rakás dolgot, mint mi annak idején. Amúgy a saját gyerekeim is érintettek.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz axioma #30579 üzenetére

    Amit leírsz, az a totális meg nem értése a generáció sajátosságainak. A múlt általunk ismert mintáit kurvára nem tudjuk a mai gyerekekre kivetíteni. Ez egy más kor teljesen más adottságokkal és jellemzőkkel, a saját gyerekeim is teljesen máshogy nyomják, mint mi annak idején.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz _NCT #30569 üzenetére

    "Gondolom ez egy új NER lovag beavatási szertartása lehet az újdonsült vármegyében....."

    Mert minden jómódú ember a NER-nek köszönheti a pénzét? Vagy hogy jön ide ez egyáltalán?

    CyberPunk666

    "a gyerek kapja a szüleitől a vállalkozását. Annak szellemi és fizikai erőforrásait egyaránt.
    Ami meg így megint csak rohadtul nem self-made."

    Ez kétségtelenül gyakori, de érthető is: sokkal könnyebb rákapcsolódnia egy meglévő céges struktúrára és fokozatosan belenőni a feladatba. Ma már akkora magánvagyonok halmozódtak fel viszonylag széles körben, amelyek akár érdemi munka nélkül is képesek a következő generációk jólétét garantálni.

    section9

    "Egy-két kivételtől eltekintve szinte mindenki sikeres (nem feltétlenül anyagi szempontból), boldog, nyitott és értelmes ember."

    Ugyanez a tapasztalat nálunk is. Hatalmas a különbség egy átlagos középiskoláshoz képest. Érdemes megnézni azt is, hányan mennek ezekből a budapesti elitgimikből nyugati elitegyetemekre és hozzájuk képest mekkora lemaradásban van az átlagos diák.

    Jhonny06

    Többen online kereskedtek, volt aki weboldalakat, grafikákat készített pénzért (maga alá szervezve másokat), mások rászívták magukat valamilyen újdonsággal a szülői vállalkozásra, egy fiú például sikeresen MLM-et kezdett építeni (pedig a szülőknek esze ágában sem volt soha), de saját szememmel láttam olyan gyereket is, aki 17 évesen(!) belekóstolt a tőkeáttéttetes kereskedés világába (az egyik kollégám fia, apuka is okos). Gyakorlatilag egymást is inspirálják.

    De a saját gyerekeimen is látom, hogy mennyire máshogy működnek, már 16-17 évesen elkezdtek érdeklődni a vezetői feladatok iránt és meglepő mélységű kérdéseket voltak képesek megfogalmazni, amivel a döntések mozgatórugóit vizsgálták. Nem azért, mert irányításmániásak, hanem mert megértették, hogy az keres többet, aki másokat alkalmaz és nem az, aki valahol állásra vadászik.

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Jhonny06 #30607 üzenetére

    Te valamit nagyon félreértettél, ez már régen nem a fusizásról szól. :N Több esetben több ember munkáját is irányítja, vagy koordinálja a gimnazista és többet is keres vele, mint mondjuk az osztályfőnöke.

    "Ez egyáltalán nem törvényszerű, sőt. Egy jó szakmával, pl. IT bőven többet keresel, mint az itthoni átlag vállalkozó."

    Nem az önfoglalkoztatókról (sokszor kényszervállalkozókról) beszéltem, hanem azokról, akik a mikrovállalkozások üzemméretét meghaladó cégeket visznek, ezért is beszélek mások alkalmazásáról. Az itt említett IT-s fizetéseknél konkrétan többet keres pl. a villanyszerelőm is.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz CyberPunk666 #30609 üzenetére

    "Tudom, hogy a hozzászólásnak nem ez a lényege, de a tanár nem a legjobb benchmark :D."

    Ez igaz, de amikor a villanyszerelő április végén már elfogyasztotta a KATA-keretét és az asszony nevén számláz, akkor azért más megvilágításba kerül, hogy mennyire jó egy IT-s fizetés... Egyszerű szakik tömegesen keresnek milliós nagyságrendben manapság az építőiparban.

    jcage

    Kéne az ilyen panaszkodós fiúknak egy safe space, ahol csak jó hírek vannak és maximum csak a klímaszorongás jelenthet némi kellemetlenséget.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz section9 #30614 üzenetére

    Valamit félreértesz, nálam a követendő példa a "csinálj céget és légy a vezetője" modell, nem a katázás. :N

    Madwe

    Sem IT-s alkalmazott, sem hasonló szaki nem lennék, nem szükséges a negatívumokkal érvelni. Amit leírtál, abban alapvetően igazat adok, nekem sem tetszene egy hasonló közeg. Csak arra szerettem volna emlékeztetni, hogy az itt emlegetett összegeket az építőiparon belül elég egyszerű arcok is simán megkeresik, sőt...

    adalbert1

    Aki beleragad abba, hogy kétkezi munkát végez, annak szinte törvényszerűen megsínyli az egészsége, ráadásul tényleg nem vigyáznak magukra. De ma már rengeteg olyan magyar építőipari kisvállalkozó van, aki már régóta csak vezetőként dolgozik és nyugat-európai mércével mérve is jól keres.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz section9 #30625 üzenetére

    A fenét, ezek többen is katáznak villanyszerelőként, még a hölgy is összegurított egy OKJ-t magának.

    "A cipők viszontértékesítése is addig működőkepés, amíg feketézve nyomja az ember."

    Miből gondolod, hogy a cipős gyerek feketén csinálja?

    Tapsi

    Én sem tudtam, hogy mi a helyzet ezekkel a hülye cipőkkel, a gyerekektől értesültem arról, hogy van egy ilyen őrület. Ez már szó szerint arról szól, hogy egyesek jódolgukban tárgyakat fetisizálnak.

    Ugyanígy nehezen értem a luxusmárkák iránti vonzalmat is. A páromnak rengeteg nagyon jó ruhája van, hétköznaponként is ilyeneket hord. De kifejezetten az 50 kilójára szabott egyedi, vagy nagyon kis szériás darabokról van szó, amik egyszerre néznek ki sokkal jobban és kerülnek sokkal kevesebbe, mintha valamelyik elitmárka gyártotta volna őket.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Resike #30651 üzenetére

    "Amúgy pont most volt egy cikk hogy az ilyen "elit" szutykokba hogyan kerülnek be apuci langyos intelligenciájú kedvencei ha elég pénzt tesznek le az korrupt asztalra."

    Azért ne legyünk igazságtalanok, egyetlen iskoláról derült ki, de valószínűleg így sem egy hülyegyerekről lehet szó. Ha mégis, akkor ez a gyereknek lesz a legrosszabb, mert egy rakás, nála sokkal jobb gyerek mellett csak kudarcélménye lesz.

    Jhonny06

    "Nem az a jellemző manapság ezekben az intézményekben (és főként már akkor se volt az), hogy az értelmiségi elit gyerekei járnak oda. Abszolút legit ez a "fizetek, hogy felvegyék az idióta gyerekemet". :)"

    Szerinted azért teljesítenek ezek az elitgimik kimagaslóan minden mutatóban, mert idióta gyerekek járnak oda? Ezt azért remélem, nem hiszed el. :N

    Másrészt azt is érdemes lenne definiálni, mit értünk az "értelmiségi elit" kifejezés alatt? Mert pl. az ELTE BTK-n van egy rakás olyan ember, akik magukat oda sorolják, eközben tényszerűen bizonyos reálszakokon 20-30-cal magasabb az átlagos IQ a bölcsészekhez képest, ez pedig már megkerülhetetlenül nagy különbséget jelent két diák között egyes tárgyakban.

    De ha mondjuk arról beszélek, hogy szeretek időnként Bayreuthba utazni néhány napra egy komolyzenei tetralógiáért, akkor valószínűleg nem a nagyátlagban magasabb IQ-val rendelkező reálszakokon fogják ezt többen érteni, hanem a bölcsészek között.

    DanielLong

    "nekem ebben nincs teljesítmény vagy tehetség. Egyértelműen elmondja, hogy ő csak kapcsolatban van olyanokkal, akik a botokat írják és ők rögtön neki adják el a portékát."

    Én még nem láttam hosszabb riportot vele, de úgy általában véve elmondható, hogy sok vállalkozás születik meg túltolt rajongásból, ezek egy része aztán üzletileg is sikeres lesz. Nem is kell valami korszakalkotó ötlet hozzá, lehet, hogy csak jobban menedzsel bizonyos folyamatokat és megszületnek benne olyan felismerések, amelyek másokban nem. És ezek összességét aztán díjazza a piac.

    Abban biztos lehetsz, hogy a vásárlói körében rengeteg olyan ember van, akiknek lenne elég pénze ahhoz, hogy hasonlót csináljanak. De valamiért mégsem ők csinálták meg, hanem ez a gyerek.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Resike #30671 üzenetére

    "Ez ugyanúgy megtörtént az én iskolámban is csak ipari szinten, az adott iskola alapítványának felajánlható összegekként..."

    Azért van némi különbség a korrupt igazgató és az alapítványi modell között... Meg aztán az elitgimik kimagaslóan teljesítenek minden mutatóban, ez pedig a Jhonny06 által említett idióta gyerekekkel soha nem jönne össze.

    DigitXT

    Valami félreértés lesz, én azt soha nem mondtam, hogy kezdjenek mások is ugyanabba (azaz ritka és drága sneakerekkel kereskedni), ahhoz az a piac valószínűleg kicsi.

    De még csak azt sem mondom, hogy mindenki kezdjen vállalkozni és építsen céget, hiszen az sem való mindenkinek. Xero például már önfoglalkoztató vállalkozóként is annyira széthajtotta magát, hogy egészségügyi problémái lettek és kifejezte az örömét amiatt, hogy nem kell görcsölni, matekolnia, ügyfeleket simogatnia. A többség hasonló, nekik értelemszerűen nem javasolnám, hogy kezdjenek hasonló tevékenységbe, mert egyszerűen nem nekik való.

    "Ahogy a másik példának hozott villanyszerelő(d) azért keres sokat, mert adócsaló módon működik, és mert hiány van a tudásából: ha ezután mindenki utánozná borulna a matek."

    Azt pedig főleg nem mondtam, hogy legyen mindenki villanyszerelő. :N A legtöbben - egyébként teljesen érthető módon - a fűtött irodát és kényelmes életet választják, kétkezi munkát egyre kevesebben akarnak végezni. Ez is érthető, de akkor ne tessék csodálkozni azon, hogy mennyit keresnek ezek a szakik. Valóban, hiány van belőlük és ezt a hiányt a piac szépen be is árazza. A lehetőség egyébként ott áll a hasonló szakik keresete miatt zúgolódók előtt is, hiszen lehet utánuk csinálni - én személy szerint nagyon örülnék, ha sokkal kevesebbet kéne a hasonló szakiknak fizetnem.

    A villanyszerelős eset viszont nem feltétlenül adócsalás, segítő családtagként közreműködve többszörösen kimeríthetik a KATA által biztosított kereteket.

    "Persze, őket igazolta az idő, hiszen sok évre rá azt a megtakarítást "megvédték" attól, hogy nyugdíjas éveimre bármi megmaradjon belőle..."

    Aki hülye, meg is issza a levét. Én mindenkit arra biztatok, ha van rá lehetősége, készüljön a nyugdíjas éveire befektetésekkel - én is ezt teszem. Amire egy 30-as éveiben járó fiatal nyugdíjba megy, a korhatár már valahol 75-80 év lesz, brutálisan romló helyettesítési rátával. Akinek nincs értelmezhető nagyságú befektetése (vagy előtakarékossága) és nem is örököl, arra kemény évek várnak.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz D1Rect #30676 üzenetére

    A topic témája a jövedelem, szóval ott tartunk, még mindig. ;) Az pedig akár anomáliaként, akár a piacgazdaság normális működésének érdekes mellékhatásaként is felfogható, hogy egy szoftverfejlesztőként dolgozó, az átlagnál jobb szellemi képességekkel bíró embernél jobban keres egy kétkezi munkát végző mikrovállalkozó.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz D1Rect #30678 üzenetére

    Látsz a Jövedelem topicnál témába vágóbb topicot arra, hogy az informatikában dolgozó alkalmazottak fizetését kontextusba helyezzük? Vagy csak bosszant, amiért egy kétkezi, egyszerű szaki többet keres és jobb lenne, ha nem beszélnénk ilyesmiről? Részemről ez is rendben van, a téma úgyis kimerült.

    rushmoon

    "A telex is lehozta, így már hihető?"

    Sokan csak akkor hisznek el valamit, ha már a Telex is ír róla. :))

    golfvariant

    "Én csak a királyi TV-nek és az Origónak hiszek ;] :DDD"

    Ugyanakkora hiba. ;]

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Tapsi #30683 üzenetére

    Tapsi, elismerem, hogy a kritikádnak jogos, hiszen tényleg egyéni vállalkozót hasonlítok alkalmazotthoz és ez valóban nem egészen sportszerű. De a másik oldalról viszont ott van az is, hogy egy IT-s a világon mindenhol az átlagnál szignifikánsan jobb szellemi képességekkel bíró, keresett, anyagilag is magasan értékelt szakember, ehhez képest a legtöbb esetben aránytalanul keveset keres egy általam emlegetett katázó építőipari szakihoz képest. És ezt úgy mondom, hogy én a szakiktól sem sajnálom a pénzt. De a topicban rendszeresen emlegetett 1500-2500 eurós nettó bérek jópár éves tapasztalattal rendelkező emberektől siralmasan kevesek. Hasonló fazonok Nyugat-Európában valószínűleg nettó 6-8 ezer körül keresnének.

    D1Rect

    "Én most nyomtam le egy két szintes ház alsó szintjének a felújítását, mint generálkivitelező, műszaki ellenőr és segédmunkás.
    Pontosan tudom, hogy mit és mennyit keres egy szakember, meg azt is, hogy milyen meló ez."

    Mert Te mit látsz, mennyit keresnek?

    "Az én villanyszerelőm konkrétan fizika/matek tanár, de inkább elment pénzt keresni.
    A segédje is diplomás. :DDD"

    Ó B+. :DDD

    CyberPunk666

    "A lehetőségekből fakadó különbségek pedig nem tűnnek el azonnal, ahogy kilépnek a felnőtt életbe, mert addigra a differencia óriási lehet már."

    Ebben semmilyen vita nincs köztünk, már az első hozzászólásom is úgy kezdődött, hogy "A családi háttér meghatározó fontosságú lehet a karrier során." és a gondolat úgy végződött, hogy "Akkora a versenyelőny, hogy azt a legtöbben el sem tudják képzelni.". Teljesen igaz.

    Tudom, miről beszélsz, hidd el. Átlagos anyagi helyzetű családból származom és semmilyen anyagi segítséget nem kaptam - nem volt miből. A gyerekeim teljesen más helyzetben vannak és nem csak az anyagiak okán, hanem a más jellegű szülői minta, a kapcsolati háló és sok egyéb miatt is.

    "Az iskola dolga az lenne, hogy mindenki azonos autóban üljön."

    Ezt a nézetet is osztom, de ilyen soha nem lesz, mert nem járhat mindenki Mercivel. Az elit bárhogy is, de biztosan megteremti az utódok részére a minőségi oktatás lehetőségeit, amivel országos szinten reménytelen lépést tartani.

    tototos

    "Egyik barátom hívott egy nonprofit kft-hez dolgozni."

    Nem vagyok ugyan IT-s, de baráti tanácsként: engedd el. Ha jól emlékszem a Boschnál vagy, nem esne jól a váltás.

    Dr. Akula

    "Akkor meg már minek félretenni? Meg se éred azt a kort... Éld fel, vagy add a gyerekednek!"

    Családon belül a 90+ megélt év elég normálisnak számít, szóval azért reménykedem. :D

    Dorian

    "De 75-80 év sosem lesz a nyugdíjkorhatár, ez teljesen irreális."

    Sajnos teljesen reális, csak senki nem mer róla beszélni. 30 év múlva kétszer annyi eltartott jut egységnyi dolgozóra, mint most, a nyugdíjkasszának pedig fenntarthatónak kell lennie. A makrogazdasági megoldás: emeljük a nyugdíjkorhatárt és lerontjuk a helyettesítési rátát.

    Resike

    Nem én érveltem azzal, hogy csupa idióta gyerekkel vannak tele az elitgimnáziumok, hanem ő. Én pont azt mondtam, hogy ha így lenne, nem lennének kimagaslóak az eredményeik.

    DigitXT

    Egyszerűen csak beszélgetek, de a személyem teljesen érdektelen itt (amúgy vállalkozó vagyok).

    Bocs, félreértettem, azt hittem, hogy rosszul ragoztál és úgy szól helyesen a mondat, hogy "Persze, őket igazolta az idő, hiszen sok évre rá azt a megtakarítást "megvédték" attól, hogy nyugdíjas éveikre bármi megmaradjon belőle...". Azt hittem, a rokonaid az utolsó fillérig elcseszték a keresett pénzt, aztán most ott állnak nyugdíjasként letolt gatyával. A manyup természetesen más eset, arról Te egyáltalán nem tehetsz, hiszen a pénzed gyakorlatilag elvették.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Xero #30720 üzenetére

    "Es fel is soroltad a huzo buzzwordoket finance vonalon jelenleg. :)"

    Ebből is látszik, milyen lassan fejlődő terület ez, néhány éve két igazgatótokkal is együtt dolgoztam, de már akkor is ezek mentek. :))

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Xero #30725 üzenetére

    "Lehet, hogy a pincekben olyan eszkozok vannak amikrol meg nem is hallottal. ;)"

    Biztos vagyok benne, a "lassan fejlődő terület" része természetesen vicc volt, :D tudom, hogy innováltok.

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz DigitXT #30731 üzenetére

    Szomorú ezt itt olvasni, mert tudom, hogy egy értelmes, jóindulatú srác vagy, mégis: most a cipőd mellett jársz. :( A szavaidból ítélve a megoldást is tudod: tanulni és lelépni. Minél előbb.

    "Sokan viszont, 15-20 év munkaviszonnyal nem állnak fel:
    akkor is kitartanak, ha nyakig ér a sz*r, mert végkielégítés még járna."

    Tipikus probléma, rengeteg cég kihasználja, ha a munkavállalói elkényelmesednek.Sokszor akkor jár valaki legjobban, ha folyamatosan keresi az új, jobban fizető, távlatos pozikat és nem megöregszik az adott cégnél.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Dr. Akula #30740 üzenetére

    A világ erősen átalakult, ma már szinte minden szakmáról elmondható, hogy munkaerőhiány van (ezt jelenti az összeomló demográfia), teljesen mindegy hogy orvosról, informatikusról, burkolóról, vagy hegesztőről beszélünk. Régebben a munkavállalók álltak sorban egy jó állásért, ma pedig egyre inkább a munkáltatók kezdenek versengeni a munkavállalókért. A céges HR ezzel sokszor nem tart lépést és aki tartósan nem tart lépést, az bizony lemarad.

    Természetesen gyakran van olyan is - különösen az alacsonyabb hozzáadott értékű tevékenységeknél - hogy a munkavállaló által elvárt béreket egyszerűen nem képes kigazdálkodni az adott cég. Ez is egy természetes folyamat, sok jóval nyilván nem kecsegtet.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Dorian #30742 üzenetére

    Inkább úgy fogalmaznék, hogy egyes ágazatokban fordul. Az állam eleve elvon a piacról durván 6 ezer milliárd forintnyi megrendelést, a kedvező kamatkörnyezet is elmúlt már, emiatt a lakásépítési teljesítmény visszaesik. Akit ez érint, annál valóban fordul a trend, különösen az alacsonyan képzettek lesznek bajban - közülük azonban sokaknak még az építőipari segédmunka is bonyolult. Nem akarok ezzel offolni, de horror sztorik vannak.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz dellfanboy #30744 üzenetére

    "nincs munkaerőhiány."

    Hogyne lenne, még csak nem is magyar jelenségről van szó. Németországban évi 400 ezer munkavállaló befogadása a kormányzati cél, ehhez képest mindössze 30 ezer jött össze, mert a korábbi kibocsátó kelet-európai országokból is hiányzik az ember. Amerikában a Walmartnál dolgozó kamionsofőrök kezdő bére kétszerese az átlagos tanári béreknek, mert már a mezei kamionsofőrökből is óriási a hiány. Nálunk már 2021-ben is 1,7 millió forint volt az átlagos szakorvosi fizetés - mégis állandó probléma az orvoshiány.

    Ezzel együtt természetesen az elvándorlás is igaz (bár most már több a visszaköltöző, mint a kiköltöző), de ebben sincs európai megoldás, csak az, hogy mindenki onnan csábít munkaerőt, ahonnan tud. De a demográfiai folyamatok katasztrofális jellegét aligha lehet tagadni.

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Dr. Akula #30749 üzenetére

    Itt már nem arról van szó, hogy ha valaki nem fizet eleget, akkor "jön a konkurrencia, és átveszi a bizniszét", az ilyen cégek a legtöbbször alacsonyabb bérszínvonalú országokban kötnek ki. Bizonyos tevékenységekhez az EU túl drága.

    "Az árak már nyugatiak, most ideje hogy a bérek is legyenek azok."

    Csak akkor ne tessék sírni, ha valaki már most is nyugati árakat kér a munkájáért, hiszen valahogy el kell kezdeni. :)

    "Ez ellen meg pont az állam feladata lenne fellépni, és nem büszkén mutogatni a tévében hogy még importálják is a "sztrájktörőket"."

    Ha hasonló logikával hirtelen hazazavarnának pár százezer Nyugat-Európában dolgozó magyart, nagy lenne ám a sértődés. Szerintem mindenki ott dolgozzon, ahol szeretne és ahol igény is van rá.

    A britek nem a magyarok és a lengyelek miatt léptek ki, hanem azért, mert az EU egyre jobban beleszólt a belügyeikbe és ezt nem viselték valami jól.

    "Az 1.7 milla gondolom bruttó"

    Igen, de egy magyar szakorvos nettója már picivel több, mint a német nettó átlagbér. Még mindig nem sok, de már nem olyan rossz.

    CyberPunk666

    Ez a globalizáció töretlen folytatását feltételezte, de most éppen az ellenkező irányba haladunk...

    Nehaiu

    Lásd KSH.

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Nehaiu #30755 üzenetére

    Értem én, de egyikünk sem tud jobb forrást.

    Xero

    "Dehogy jonnek vissza."

    Szerintem meg igen, csak éppen minőségi csere zajlik. Sokan hazajöttek pl. az építőiparból, mert itthon ugyanannyit, vagy többet kerestek katásként, mint kint alkalmazottként. A hozzád hasonló tehetséges fiatalok viszont sajnos kevésbé jönnek haza, legalábbis ezt gyanítom.

    "Oke kint nagyjabol mindig es orokre expat leszel"

    Amerikában ez sem fontos, barátságos, befogadó a közeg. Nem örülnék, ha elmennél, de ha már igen, inkább oda érdemes. Én jól érzem magam itthon, mégis költözünk (már házat nézek), nekem az a fő motivációm, hogy itthon az év felében szar idő van. A második a munka, de az már csak "az íze végett". :DDD

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Xero #30762 üzenetére

    Több barátom is ingatlanberuházó, vagy kisebb-nagyobb építőipari vállalkozó, horror sztorikról hallok. Én csak kicsiben foglalkozom ezzel (az ingatlanbefektetéseink miatt), igyekszem állandó vállalkozókkal dolgoztatni, ez ugyan drágább, de a végeredmény szempontjából megnyugtató.

    "Nem mondanam magamat valami hude tehetsegesnek sem, de fiatalnak sem igy kozelebb a 40-hez mint a 30-hoz."

    A bankotok ismeretében azért nagy biztonsággal mondhatjuk, hogy a fizetésedhez átlag feletti teljesítményre van szükség. De a mostani, hazai viszonylatban nagyon jó fizetésed így is csak töredéke lesz csak az amerikainak. Mindig nagyon sajnálom, amikor a Hozzád hasonló srácok kivándorlásáról hallok, hiába értem meg a helyzeted magánemberként, az ország minden ilyen ember távozásával csak szegényebb lesz. :(

    Nekem más a helyzetem, kb. a Te életkorod óta már csak passzióból dolgozom, a gyerekeim felnőttek (korai 50-es vagyok). De a problémák a képességhiánytól és a rossz hozzáállásig idehaza sajnos nap mint nap szembejönnek az emberrel, sokszor egészen apró dolgoknál is. A magamfajta ember természetes válaszreakcióként szegregálódik (a lakóhelyét, a baráti körét és a társadalmi kapcsolatait tekintve is), ami persze azt eredményezi, hogy a társadalom alsó decilisei még lejjebb csúsznak, mert esélyük sincs a sikeres mintákat elsajátítani, vagy legalább bármit is tanulni belőlük. A folyamat öngerjesztő és visszafordíthatatlannak tűnik.

    Dr. Akula

    "Építkezéshez / felújításhoz meg inkább ne is akarj melóst hívni, ha nem akarsz infarktust a munkabér elképzeléseitől. És ezt az árszintet ugyanúgy előadja egy ápolónő megrendelőnek is."

    Pont erre mondom, hogy valahol el kell kezdeni. ;) Az építőiparban legalább elkezdték. De egyszerre követelni alacsony munkadíjakat és magas béreket nem tűnik létező opciónak. :N

    "Nekünk ezért cserébe jár a szabad mozgás. Az EU-n kívülieknek viszont NEM!"

    Nem tudom, olvasod-e a német nyelvű sajtót, ott most az a politikai közmegegyezés alakult ki, hogy jobb híján Ázsiából telepítenek be évi több százezer munkavállalót, a vita a két politikai oldal között csak annyiban van, hogy a frissen felállított pontrendszernek eleget tevő munkavállalók a mostani szabályok, vagy csupán 5 év alatt jussanak német állampolgársághoz (ez utóbbit képviseli a kormánykoalíció). Szóval jó reggelt, tessék felébredni, ez az európai modell!

    A briteknél a lengyel vízvezetékszerelő csak egy kicsi, színes hír volt, aki csak azért került plakátra, mert egy erősen pigmentált bőrszínű pakival, vagy fekete-afrikaival rögtön rasszista felhangja lett volna a kezdeményezésnek.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz .45 #30767 üzenetére

    Az általad betett linken egyértelműen fogalmaznak:

    "Germany is doubling down on plans to attract skilled workers from outside the EU.
    The country plans to reform its immigration legislation to make it easier for third country nationals to work in Germany."

    A kancellárt adó kormánypárt maga is azt mondja a bevándorlási törvény kapcsán, hogy

    "Deutschland ist ein Einwanderungsland. Endlich schaffen wir klare Regeln für Einwanderung. Das ist wichtig, denn unser Land braucht Zuwanderung, damit wir unseren Wohlstand erhalten können."

    Magyarul Németország bevándorlóország, szükségük van a bevándorlásra, hogy meg tudják a jólétüket őrizni. Ennél egyértelműbb kommunikáció aligha lehet a témában, tele van vele a német sajtó és a kormányzati oldalakon is ezerrel nyomják.

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz .45 #30769 üzenetére

    A betelepítés alatt arra gondoltál, hogy a német katonák géppisztollyal terelgetik majd az ázsiai kényszermunkásokat a lágerekbe, vagy valami hasonló? Nyilván nem.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz bandus #30772 üzenetére

    Ez nem az a topic.

    emvy

    Az sokat segít, hiszen harmadik nekifutásra sem tudsz értelmezni egy egyszerű mondatot. :)

    Tel Elek

    Ha a téli hónapokra szeretnél kiköltözni és onnan távmunkázni, akkor a helyi oldalakon a bérlésre érdemes rákeresni. Köztes megoldásként tipp Dél-Olaszország, sokkal közelebb van és olcsóbb is (akár venni is), mint a Kanári szigetek. Igaz, hűvösebb (nappali csúcs januárban jellemzően 13 °C), de egyik helyen sem fogsz ilyenkor a tengerben fürdeni.

    fpatrik17

    Ismerve az ágazatot: az ország déli részén számodra nincs igazán jó munkahely, gépészként egyébként is elég alacsonyan (2500 euró körül) van a magyar bérplafon.

    Lien

    Nem véletlen, hogy a Big Fourtól a többség a 30-as éveiben, megfáradtan, kiégve távozik (több kollégám is ott kezdett). Arra jó, hogy nagyvállalati környezetben tapasztalatot szerezz, jó belépő lehet a következő munkahelyre, de egészében véve sokszor csak elvesztegetett idő.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz #41635072 #30864 üzenetére

    "Balin vagy egyéb távol keleti helyen nézelődünk, csak fosunk a betegségektől."

    Azt hittem, a Kanári-szigeteken. Balin elég sok európai és amerikai bérel, az egészségügy semmivel sem rosszabb, mint itthon. Miamibe azok mennek, akik nem ismerik Floridát, túl latin lesz az életérzés. Kicsit északabbra kifehéredik, sokkal jobb.

    Dél-Olaszországról általánosságban nem jelenthető ki semmi, az USA is rendelkezik ótvar részekkel és ez az olaszokra is igaz. Előnye, hogy pl. Bariből gyorsan és olcsón Budapesten vagy.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Qtya123 #30869 üzenetére

    "A szülők beraktak egy top iskolába (állami, nem fizetős), hogy "ne kallódjon el a gyerek".
    Addig jó volt az életem, de ott bekerültem egy iszonyat toxikus környezetbe. Az osztálytársak 2/3-a újgazdag vállalkozócsemete volt és legtöbb ennek megfelelően viselkedett."

    Nem a többi gyerekkel volt gond, hanem veled, hiba egy átlagos környezetben felnövő gyereket ilyen iskolába járatni, hiszen - mint ahogy az ókori latin bölcsesség is mondja - hasonló a hasonlónak örül. Te egyszerűen nem illettél abba a közegbe, hiszen lefelé lógtál ki és ezt gyerekként különösen nehéz lehetett megélni. Nem téged hibáztatlak, megértem.

    Erre mondtam, hogy "nemhogy komolyabb átjárás, de még párbeszéd sincs a társadalom gazdaságilag sikeres elitje és az alsó decilisek között". Nem járunk össze egymással, nem barátkozunk és még csak nem is beszélgetünk. A mi baráti körünk szinte 100 százaléka a saját cégeit irányítja, bankot, vállalatot vezet, egy átlagos alkalmazott életfelfogása és világnézete gyakorlatilag kizárja, hogy barátkozni akarjunk egymással, hiszen - mint a fórum is mutatja - még a párbeszéd is csak nehezen, újratermelődő konfliktusokkal megy. Valószínűleg igazuk van a barátaimnak, nem is érdemes erőltetni...

    Ha itt elmondom, hogy "Buda jobb kerületeiben például semmi meglepő nincs abban, hogy a gyerek végig kéttannyelvűben nyomja, egészen az óvodától kezdve. Meg abban sem, hogy a gimnázium végén már két-három idegen nyelven beszél felsőfokon", akkor itt többen el sem hiszik, amit mondok, merthogy ők ilyen diákokkal nem is találkoztak. A Gustave Eiffelbe járó, 18 éves korára angolul és franciául is tökéletesen beszélő gyerek pedig azt nem érti, hogy mi ebben a furcsa és csak kései kamasz korában kezd a világra csodálkozni, amiért egy rakás tudatlan, beszűkült embert lát maga körül, akiknek az általa megélt valóságról halvány segédfogalmuk sincs.

    Na de le is zárom, mert tényleg nincs értelme...

  • #31733248

    törölt tag

    válasz _NCT #30881 üzenetére

    Kérdeztétek már itt egy páran, röviden: vállalkozó vagyok több érdekeltséggel, alapvetően energiavállalatokkal és hitelintézetekkel foglalkozom. Jelenleg egy kínai olajipari óriásvállalat régiós piacra lépését készítjük elő, erről rövidesen már a fősodratú sajtóban is olvashattok. Passzióból dolgozom már régóta és keveset.

    Qtya123

    "Valóban nem volt érdemi párbeszéd jó néhány ilyen gyerekkel és gyakorlatilag ketté volt szakadva az osztály a "gazdagok" meg a "szegények/átlagosak" kasztra."

    Ez felnőtt korban hatványozottan igaz. Egy sikeres vált cégvezető és az átlagember gondolkodása, életfelfogása közötti különbség gyakorlatilag kizárja, hogy barátkozzanak egymással. A társadalom többsége fel sem fogja, mekkora gond ez.

    Tel Elek

    Olyan régiót ajánlok, ami egyrészt összhangban van az itt emlegetett fizetésekkel, másrészt közel van. Azt sem javaslom, hogy építkezzetek Ti is a II/A kerületben, mert egy alkalmazottként dolgozó informatikus számára nem ez a realitás, hiszen itt már egy Kft. 3 millióján is komoly agyalás megy...

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Veron #31040 üzenetére

    Az átlagot jóval meghaladó IT-s fizetések sokakat jövedelmi csapdába ejtenek, hiszen azt látják, hogy jobban keresnek az átlagembernél. Néhányan azért meghagyják a vállalkozás indításának elméleti lehetőségét, de persze csak akkor, ha a siker feltételei garantáltak. Csakhogy egy vállalkozás ritkán ilyen, úgyhogy ezekből jellemzően soha, semmi nem lesz. :N

    Ha nincs pénzed, első lépésként honnan szerezhetsz a legkönnyebben? Saját magadtól. Például add el a lakásod! A befektetős topicban ezt írtam egy rövid távú lakáskiadás iránt érdeklődőnek is. Érdemes lehet bevonni potenciális üzlettársakat is gyakorlott és tőkeerős vállalkozók személyében (hiszen mivel ők már elérték a sikert, könnyebben megismétlik), ám minden cégvezető rendszeresen belefut olyan alkalmazottakba, akiknek nem működő elképzeléseik vannak. Például:

    1. A sikeres vállalkozó amolyan önzetlen kívánságautomata, akinek elég elmondani, mit szeretnénk és alig várja, hogy teljesítse ezeket az óhajokat.

    2. Az ötletelő alkalmazott nem akar kockáztatni semmit, de elvárja, hogy a másik megtegye. Vajon megbízhatunk-e egy olyan ember üzleti elképzeléseiben, aki annyira nem bízik a saját ötleteiben, hogy még a saját pénzét (pl. a lakását) sem teszi bele?

    Az ötletelés kevés, az értelmes és kidolgozott üzleti elképzelésekre azonban van fogadókészség, hiszen rengeteg pénz keresi a kedvező befektetés lehetőségét. A kapcsolati háló viszont éppen az általam említettek miatt épül sokkal nehezebben, hiszen a gazdasági elitnek alig van közös halmaza a társadalom többségével. De arra a kicsire támaszkodni kell és minden lehetőséget megragadva gondozni és építeni, a nagyvállalatok csúcsmenedzsereinek is ez az egyik legfontosabb tevékenysége. Nálunk a néphagyomány úgy hiszi, hogy ez is valami hungarikumnak számító NER-es összekacsintós játék, pedig nagyon nem. :N

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz -Skylake- #31082 üzenetére

    Akkor jön a következő lehetőség, lásd "gyakorlott és tőkeerős vállalkozók". Mi nem érthető ezen? Vagy dolgozz szerződésesként több pénzért, hogy hamarabb összegyűjtsd.

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz DigitXT #31084 üzenetére

    Ha visszanézed, láthatod, hogy már akkor is a II/A kerületben laktam és a márkaszervizbe a szervizciklus felénél is hordtam a motoromat. Viszont egy hozzáértő, lelkiismeretes embernél szívesebben költök és meggyőződésem, hogy a motor is jobb kezekben lesz (azóta lecseréltem, ismét márkaszervizbe járok).

    Semmiféle lenézés nincs bennem az alkalmazottak felé, többször írtam is, hogy nekem is vannak általam nagyra becsült alkalmazottaim, a szüleim is azok voltak és úgy is lehet boldog életet élni. De a magyar átlag teljesen másképp látja a világot és hogy világos legyen: annak hatására szegregálódunk, amit tapasztalunk. Az állandósult irigység, a bántás (pl. feltételezik, hogy gátlástalan adócsaló vagy, "lefelé taposol", a NER-nek köszönheted a vagyonod stb.) a "szerencséd volt" szövegek mind errefelé hatnak. Nem nekünk probléma elsősorban, hogy a magyar társadalom csak a saját véleménybuborékjaiban képes kulturáltan eszmét cserélni. Ez az utolsó poszt, mindenki megkönnyebbülhet, megyek. ;)

    Veron

    "És hol lehet "gyakorlott és tőkeerős vállalkozókat" találni."

    Ha üzleti szempontból értelmezhető a mondanivalód és fel tudod kelteni az érdeklődésüket, hidd el, szóba állnak Veled. Állíts össze egy üzleti tervet, készíts egy vezetői összefoglalót és keresd az említettek társaságát. Én sem egy lépésben jutottam el az első lépéstől a kínai olajipar óriásvállalatáig, hidd el.

    bbdzyx

    Nem országos, hanem régiós, de mindegy is...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák