Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Thocy a ZAGY

    tag

    válasz poli27 #1 üzenetére

    Egyre több embernél máshol sincs. Mi 14 éve szabadultunk meg a tévétől. Nem hiányzik. Főleg a reklámok és a politikai hírek. Sokkal nyugodtabb az életünk és több időnk marad másra, pl. társasozni. Vagy másra. Jöttek is sorban a gyerekek. :)

    A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.

  • Thocy a ZAGY

    tag

    válasz poli27 #3 üzenetére

    A hozzászólásom alapvetően a tévén kapott tartalomról szólt, rengeteg embernél szinte egész nap megy a háttérben - úgy hozzá szoktak, hogy ha vendéget fogadnak sem kapcsolják ki, hanem beszélgetés közben mennek a legalja showműsorok -, ami rendkívül zavaró tud lenni.

    A mai világban nyilván nem lehet elkerülni a monitort/tévét (mindegy minek hívjuk), a lényeg leginkabb azon van, hogy értelmesen szelektáljuk az értelmes és hulladék tartalmat. Van, amiből tanulni lehet és/vagy értéket közvetít (ez lehet egy mese vagy film is), és van a hulladék, ami elrabolja az idődet és okosabb biztosan nem leszel tőle (agymosott igen,). Ez persze egyénfüggő is lehet, szerencsére nem vagyunk egyformák.

    Nálunk is van film, sorozat, mese, de próbálom minimalizálni kiskorukban mindezt, másrészt figyelni arra, hogy amit néznek, az ne szemét legyen. Ahogy idősebbek lesznek, majd eldöntik az egyre szabadabb akaratukkal mit szeretnének, lehet, hogy teljesen mást, mint amit én (a legidősebbel 35, a legkisebbel 45 év korkülönbség van közöttünk és a világ is változott eközben).

    Szerencsére a nagyok már szívesen és sokat olvasnak, amivel időnként piszkálják is őket az osztálytársaik (azért elég durva belegondolni, hogy ma ez bénaságnak tűnik, holott van az a mondás, hogy amelyik gyerek szeret olvasni, abból olyan felnött lesz, aki gondolkozik). Persze fel lehet nőni Mancs őtjáraton is (ez még nem is a legdurvább mai mese, pedig egy nagy nulla cukormázba csonagolva), ami alapvetően a látszat ellenére nem a csapatmunka fontosságára tanít, hanem arra, hogy ne gondolkozz, hanem hívj valakit, aki majd megoldja helyetted ezt is. Mi pedig csodálkozunk, hogy mennyi laposföldhívő vesz körül bennünket. Szép új világ lesz ez.

    Szóval mi szerintem alapvetően hasonlóan gondolkozunk a témában, legfeljebb kicsit más nézőpont felől közelítünk.

    A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.

  • strogov

    senior tag

    válasz poli27 #1 üzenetére

    " bár jobb ha nincs neki, de ugye ez manapság már nehezen kivitelezhető"

    Ezzel nem csak én nem értek egyet. Lányom osztályában _egyetlen_ gyereknek sincs tv a szobájában. Egyébként általában el sem fér egy gyerekszobában. Kamasz szobában ahol már kevesebb játék van könnyebb elhelyezni, de akkor már van laptop, tablet, és azért nincs igény tvre. Nálunk is ha feldobnám 10 éves lányomnak, hogy tablet, vagy tv, akkor nem kérdés, hogy a tabletet választaná. Ha a kérdés a laptop, vagy tablet, akkor már lenne kis fejvakarás. Anno fiamnak feldobtam, hogy 50"-os tv, vagy egy 21:9-es 32"-os monitor a gépéhez. Nem volt nagy fejvakarás, hogy monitort szeretne. Egy 22"-os monitora volt előtte.

    A mai gyerekek nem akarnak tvt. Első 10-ben sem lenne a "mit szeretnél" listán. Általában nem is tvznek ... kivétel azok akiket eltiltottak a tvtől. Nekik a tiltott gyümölcs íze miatt érdekes. Tablet-et akarnak, és/vagy laptop-ot. Ha nagyban akarnak valamit nézni akkor ott a nappaliban a tv/projector. De egy ideje alig van film amit érdemes megnézni :(

Új hozzászólás Aktív témák