Új hozzászólás Aktív témák

  • 04ahgy

    nagyúr

    Most találtam ezt a topicot! Nagyon örülök neki!

    Szóval, az első néhány hozzászólásra: Hangszeren nem játszom, és sosem játszottam. Az általános- és középiskolai zeneoktatáson kívül semmi különösebb képzés nem ért... :B Viszont a klasszikus zenét nagyon szeretem! (Mindig elbizonytalanodom, hogyan hívam: komolyzene - nem is mindig olyan komoly. Klasszikus zene: az meg egy korstílus... ) :P

    Kedvenceim a leginkább a klasszicizmus utáni korszakok, azon belül is inkább a szimfóniák. Beethoven összes megvan például, őt szeretem is, kedvenc: 7. szimfónia, 9. szimfónia scherzo. Beethoven előtti korszakból összesen 4 v. 5 CD-m van. Bach, Vivaldi, egy-két Haydn és Mozart szimfónia... De ezekért nem nagyon rajongok. Számomra olyan TÚL vidám, túl gyermeteg a legtöbb ilyen és hasonlő mű ezektől a szerzőktől. Na persze nem Mozart Requiemje... :)

    A minél nagyobb szimfonikus zenekart imádom, mikor telt hangzással valamit épp unisono játszik. Az sem baj, ha a fa- és rézfúvósszekciója alaposan meg van erősítve! Kedvenc hangszercsoportom a rézfúvósok, kedvenc hangszerem a tuba. Ez, és a szimfónia-szeretet valahogy kapcsolódik. Általában a zenekari műveket hallgatom szívesen.
    A kedvencek után: kifejezetten nem szeretem a szóló zongorát! A zongoraverseny még belefér... Nem szeretem továbbá a vonósnégyest: zavar a vonó által termelt hőtől enyhén elhangolódó hegedűk disszonanciája. Nagy zenekarban is fennáll ez, csak ott a sok hangszer miatt egyenletesen lefedettre ''szétnyílik'' a spektrum, nincs két diszkrét frekvencia, azért nem zavar ez engem. Egész más viszont a szóló hegedű egy hegedűversenyben... Az már a mesés kategória!

    Tehát már ki lehetett ezekből találni: leginkább a romantikához vonzódom. Azon belül is a későromantika, nemzeti romantika, posztromantika. Schubert és Brahms (pont a két nagy klasszikus romantikus!!!) művei nekem valahogy túlságosan semlegesek, érzelemtől mentesek! Szeretem viszont általában Felix Mendelssohn, Pjotr Csajkovszkij, Antonín Dvorák, Richard Wagner, Carl Nielsen, Jean Sibelius, Anton Bruckner, Gustav Mahler, Dmitrij Sosztakovics, Igor Sztravinszkij, Bartók Béla zenéit.

    A teljesség igénye nélkül néhány - az aktuális hangulatomtól függő kedvenc:
    Dvorák: 7. és 9. szimfónia, Szláv táncok,
    Csajkovszkij: 5. szimfónia,
    Sztravinszkij: Tavaszi áldozat,
    Bartók: 2. zongoraverseny,
    Grieg: Peer Gynt szvitek, Zongoraverseny,
    Sosztakovics: Versenymű zongorára, trombitára, és vonósokra, 2. zongoraverseny, 1. szimfónia. (Tőle kevés van meg, pedig 16 v. 17 van neki! Az ő zongoraversenyeiben valahogy eszméletlenül máshogy szól a zongora, mint pl. Lisztnél, vagy Chopinnél...)
    Mendelssohn: e-moll hegedűverseny,
    Sibelius: 1. szimfónia, Finlandia (tubaszóló !! ),
    Mahler: 5. szimfónia, 1. szimfónia,
    Bruckner: 4. szimfónia,
    Wagner: Lohengrin, Bolygó hollandi, Tannhäuser - nyitányok,
    Brahms: Magyar táncok,
    Smetana: Az eladott menyaszony.

    Remélem alaposan sikerült magamat a hallgatott zenéimmel, ízlésvilágommal bemutatnom.
    Annyit teszek még hozzá, hogy 22 éves még nem vagyok. :DDD

    A topicot meg kedvencek közé tettem.

    HGyu

    7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

Új hozzászólás Aktív témák