Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Jumbozorz

    senior tag

    válasz rjg #6747 üzenetére

    Köszi. Rosszul fogalmaztam :) az adott sorozatra gondoltam.
    Beneztem. Köszi

    [ Szerkesztve ]

  • Bozek

    nagyúr

    válasz rjg #6856 üzenetére

    Ha nagyobb ívű, akkor kevésbé pörgős (A Térség is ilyen). Miben rosszabb ennél Weir tudományossága?

    Hozzáteszem, nekem egyikkel sincs bajom, A Térség is tetszett, még ha néha nem is pörgött annyira.

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz rjg #7013 üzenetére

    A Metro könyvekben egy poszt-apokaliptikus jövőt festenek le, ahol a túlélők egymással vagy egymástól függetlenül próbálnak a boldogulni, ahogy írták, anarchia van.

    A disztópiában egy intézményesen működő, de a többség számára elnyomó, zsarnoki rendszer uralkodik. Ezt a rendszert az általa kiválasztott hatóság felügyeli és tartja fent totális kontroll alatt, és mindenki ehhez kénytelen alkalmazkodni. Az Equilibrium c. film kiváló példa erre.

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz rjg #7019 üzenetére

    Hmm valóban, és a molyon is ott van a Metró könyveknél a disztópia címke. ¯\_(ツ)_/¯
    Ezek nekem inkább posztapok. téma, egyetemben Az Úttal, The Walking Dead stb., ahol már nincs igazi, működő társadalom. Ellenben pl. A szolgálólány meséje csak disztópia, de nem posztapok...
    De az angol wiki is (ami szintén nem szentírás) ezt írja: Dystopias are often characterized by fear or distress,[3] tyrannical governments, environmental disaster... Szóval neked van igazad. Nálam a disztópia, mint kategória inkább a választott társadalmi rendszert, ideológiát jelentette, semmint természeti katasztrófát. De ha úgy nézzük, azt is mi választottuk valamilyen szinten, hogy atomot dobtunk le és pusztítottuk el a Földet... :)

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • Phülöp

    addikt

    válasz rjg #7108 üzenetére

    Ha az olvasott leírás alapján néhányunknak le kellene rajzolni őket, nagyon különböző eredményeket kapnánk minden egyes szörny esetében. Néhány részlet adott, de a maradékot az olvasó fantáziája egészíti ki.

    Néhány példa, hogy mire gondolok:

    Cthulhu - őt elég sokan megpróbálták már ábrázolni, és a több különböző leírás alapján nagyjából egységessé vált a kinézetéről alkotott kép

    "Az egyik, amelyet egy művész épített egy sor baljós álmok után, állítólag egy polip, egy sárkány és egy emberi karikatúra egyidejű képét adta […] Egy pépes, csápos fej egy groteszk és pikkelyes testen, kezdetleges szárnyakkal ült.
    […]
    Egy másik, amelyet a rendőrség egy gyilkos kultusz elleni rajtaütésből talált ki, egy homályosan emberszabású körvonalú szörnyet mutatott, de polipszerű fejjel, melynek arca tapintók tömege volt, pikkelyes, gumiszerű test, csodálatos karmok hátul és elülső részen. láb, és hosszú, keskeny szárnyak mögött.
    […]
    Amikor a lény végre megjelenik, a történet azt mondja, hogy a dolgot nem lehet leírni, de a csillagok zöld, ragacsos ivadékának hívják, petyhüdt karmokkal és iszonyatos tintahalfejjel vonagló tapogatókkal. Johansen mondata: a hegy sétált vagy megbotlott, érzékelteti a lény méretét. Ezt támasztják alá Wilcox álmai, amelyek vadul érintettek egy óriási, „mérföld magas” dolgot, amely sétált vagy ácsorgott."

    Azathoth

    "Például Ronald Shea bemegy egy templomba, miután meglátogatta a Goatswood melletti erdőt, és felfedez egy 20 méteres bálványt, Azathoth–Azathoth istent képviselte, mint száműzetése előtt. Kívül egy kéthéjú héjból állt, amelyet sok pár rugalmas láb támasztott alá. A félig nyitott héjból több csuklós henger emelkedett ki, amelyek végére polipos toldalékok voltak; és a kagyló belsejében a sötétben azt hittem, egy szörnyű állati, szájtalan arcot látok, mélyen beesett szemekkel és csillogó fekete hajjal. Később meglátja valami szivárog a folyosóra – egy halványszürke alak, kitágul és gyűrött, ami csillog és kocsonyásan remegett, ahogy a még mozgó részecskék szabadon hullottak; de ez csak egy pillantás volt."

    Yog-Sothoth

    "Sok lovecrafti istenhez hasonlóan a Yog-Sothothnak is sokféle megnyilvánulása van a Cthulhy Mythos történeteiben. Úgy tűnik azonban, hogy köztudott, hogy a Yog-Sothoth vizuálisan világító gömbök tömegeként jelenik meg, egyes változatokban szemekkel vagy indákkal, míg másokban csak gömbökkel."

    Dagon és Deep Ones

    "Dagon egy istenség, aki a Deep Ones felett uralkodik, egy kétéltű humanoid faj, amely jelenleg a Föld óceánjaiban él.
    […]
    Nagyon idős korukban néhány Deep One állítólag óriási méretűre nő. Az ilyen egyének szülték Dagon kultuszát, amely ezeket a lényeket istenségként imádja. Valójában teljesen testi lények, akiknek az idős koruk is hozzájárul hatalmas méretükhöz. Fosszilis bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a legrégebbi, a legnagyobb lények elérte az 50 láb magasságot."

    Shoggoth

    "A shoggoth önformázó zselatinos hús finom cseppje, olyasmi, mint egy óriási amőba. Egy shoggoth körülbelül tizenöt láb átmérőjű, ha gömböt alkot, de léteznek kisebb változatai is. A shoggoth képes arra, hogy olyan szerveket vagy formákat alakítson ki, amelyeket pillanatnyilag szükségesnek tart; azonban szokásos állapotában hajlamos a szemek, szájak és állábúak bugyborékolására."

    Az idézetek innen: Platzpirsch

    [ Szerkesztve ]

    A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

  • Cs1csó

    félisten

    válasz rjg #7344 üzenetére

    Ledarálom őket. A moly-on is kiemelték, hogy nem annyira jó, de sokat segít a Dűne világának a megértésében.

Új hozzászólás Aktív témák