Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • elfelejtette

    veterán

    válasz Oldman2 #7228 üzenetére

    "van hozzá letölthető magyar felirat..."
    LINK?

    "Nagyon jó dolog fontosnak lenni, de még fontosabb dolog jónak lenni."

  • Oldman2

    veterán

    válasz Oldman2 #7228 üzenetére

    A filmben (és a könyvben) szó esik egy 1962-ben kiadott könyvről is:

    Rachel Carson - Silent Spring
    magyarul 1994-ben jelent meg "Néma tavasz" címmel.

    Elkezdtem olvasni (mivel később a filmben a könyv fontossá válik), nekem bejövős...

    Rachel ​Louise Carson tengerbiológus, ökológus, író. Több könyv megírása után 1962-ben lett készen a Néma tavasszal, mely a máig tartó világhírt hozta el számára. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a korszakalkotó könyv megváltoztatta a történelem menetét, mert megjelenése után már nem lehetett a régi módon szemlélni az ember és környezete kölcsönhatását. Carson vészkiáltása országos vitát robbantott ki a növényvédő szerek használatáról, a tudomány felelősségéről és a technológiai haladás szabályozásáról. Tartott attól, hogy a technológia jóval gyorsabban fejlődik, mint az emberiség felelősségérzete

    Elsőként kiáltotta világgá, majd könyvében példák sorával bizonyította, hogy a növényvédő szerek esztelen használata visszafordíthatatlan pusztítást okoz a növény- és állatvilágban, és beláthatatlan következményei lehetnek az emberre. A leghatározottabban elutasította, hogy az ember céljául tűzze ki a természet leigázását, és tiltakozott az ellen hogy az emberiség egész környezetét elárasszák mérgező anyagokkal. Annál is inkább, mert a veszélyeztetettség mértéke nem ellenőrizhető, a tudósok pedig képtelenek pontosan megjósolni az élő szövet sejtjeiben felhalmozódó mérgek hosszú távú hatásait. Sokan e könyv megjelenésétől számítják a civilszervezeti és az állami környezetvédelem létrejöttét.

    Máig ható következményei között megemlíthetjük a DDT és más veszélyes vegyszerek használatának betiltását, a Föld Napjának megünneplését, a környezetvédelmi törvények születését és az állami ellenőrző szervek felállítását.

  • Cs1csó

    félisten

    válasz Oldman2 #7237 üzenetére

    Nekem a környezetvédelemről másféle elképzelésem van: a földünk kb. "félidős" talán 4,5milliárd éves, kb. ugyanennyi idő múlva a nap "üzemanyaga" kifogy és előbb hatalmas óriás lesz majd törpe aztán fekete lyuk (ha jól tudom ez a sorrend de ez lényegtelen) az óriás fázisban magába fogja olvasztani kb. a Szaturnuszig az összes bolygót (de a földet mindenképpen) ezzel vége lesz a földnek. (tartós tejet már ne vásároljunk)

    Na de ha most egyik pillanatról a másikra eltűnne az emberiség pár száz millió év múlva valószínűleg NYOMA sem lenne már az emberi tevékenységnek. (de 1 milliárd év múlva tuti) A környezet rendbe tenné önmagát.
    Tehát visszakanyarodva: nem a környezetet kell megvédeni önmagáért hanem azért kell vigyázni rá mert különben nekünk reszeltek, ez egy teljes szemléletváltást igényel rengeteg dolog van amit azonnal be kellene szüntetni, hogy legyen esélyünk persze nem lesz ilyen mint a béka aki alatt forralják a vizet nekünk is reszeltek.

  • Rigormortiis

    addikt

    válasz Oldman2 #7465 üzenetére

    Épp láttam, hogy a Líránál e-könyv akció van és az összes Crichton-könyv bekerült. Be is zsákoltam őket :))

    Galaxy S23U, S21FE 8/256, Buds 2 Pro, Watch 5, Tab S8+, Playstation 5, Switch Oled

Új hozzászólás Aktív témák