Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cinemazealot

    addikt

    válasz Szevam #524 üzenetére

    Ez egy nagyon szimpatikus ötlet. :K Ami pedig a drónok előállításának CO2 kibocsátását illeti: nemcsak évente néhány alkalommal lehet velük "tűzijátékot" játszani, biztos sok más egyéb célra is felhasználhatóak.

    (#525) Szevam
    A "csere vs. elmosás" költség tényezője már engem is foglalkoztatott. Pl. ha van egy fóliám, amiben egyszer a hentestől hazahoztam egy kiló húst, azt szerintem nem fogom tudni olyan alaposan kimosni, hogy abban ismét húst hozhassak haza a hentestől, vagy hogy ne szakadjon el néhány helyen és kezdjen el szivárogni. Bár ez nyilván fóliától is függ. Ha a hentestől kapott vékony vackot próbálom elmosni, az nehéz lesz, hiszen az egyszeri használatra lett tervezve. Esetleg egy vastagabb, masszívabb fóliával ez már jobban megvalósítható. De akkor már inkább egy műanyag vagy fém ételhordó... amit megint csak el kell mosogatni. Ilyen léptékben talán már jobban látni, hogy az elmosás jobban fenntartható, mint a csere (új gyártása). Hiszen új termék gyártásakor is legalább egyszer szükség van egy mosásra.

    (#526) Rive
    Nem vagyok róla meggyőződve, hogy egy mosogatógép életciklusa (gyártása, szállítása, áram-, mosogatószer és vízfelhasználása, esetleges javít(tat)ással járó teendők stb.) kevesebb káros anyag kibocsátással jár, mint a hagyományos kétkezi mosogatás. Főleg, ha az alaposságot is figyelembe vesszük. Valószínűleg a gép magasabb hőmérsékleten és agresszívabb vegyszerekkel dolgozik, így a baktériumok nagyobb eséllyel pusztulnak el, mint ha kézzel mosogatnánk. De ez ugyanígy nagyobb kárt is okozhat a lefolyón túl. No meg, sok esetben érzem úgy, hogy az odaégett kajamaradékot én garantáltabban tudnám eltávolítani, mint egy gép. :) Az megint más kérdés, hogy ha nem akarjuk, hogy az edényre száradjon a maradék, akkor azonnal el kell mosogatni, még ha a gép nem is telt meg. És máris adtunk egy jókora pofont az energia- és vegyszer hatékonyságnak.

    Más:
    Megnéztem két szelektív hulladékkezelőt, és alig hittem el, amit láttam (G7)
    A cikk címe bulvárosabb, mint a tartalma. A lényege annyi, hogy a szelektálást tanulni kell és már a háztartásban el kell kezdeni alaposabban (!), hogy legyen értelme.

Új hozzászólás Aktív témák