Aktív témák

  • tocsa

    senior tag

    Sziasztok!

    rii topicja ([L]http://prohardver.hu/rios2_uzenetek.php?from=16727[/L]) kapcsán nyitom ezt a témát. Külön nyitom, mert bennem nem csak HDD LED kivezetés merült fel, hanem LAN zsuga LED kivezetése is.

    Itt egyértelműen létező LED kivezetése lenne a cél, és nem mondjuk IDE kábel lukasztás és farigcsálás. A másik topicoz mondanam, hogy a Quantum vinyókon megszokott dolog a LED. A jobb hálókártyákon 4 LED is található.

    Kérdések:
    1. LED kompatibilitás. A LED-eknek meghatározott fesz.-t kell biztosítani. Kérdés, hogy ez mekkora, pl. különböző színű ledek esetén ugyanakkora-e. Ha a vinyón lévő LED zöld, akkor annak a meghajtására köthetek-e teszem azt pirosat vagy sárgát.

    2. Teljesítmény. A vinyón és a hálókártyán lévő LED kisebb fényerejűnek és mértűnke néznek ki. Ha rákötök egy házba készült led-et, akkor meg tudja-e hajtani teljesítményben a kegyszer? Ráadásul én lehetőleg a létező LED-et nem szeretném kiiktatni, hanem plusszba csatlakozna rá a másikat. így a gyári méretezéshez képest kétszeres teljesítmény is felvevődne a leg áramköréről.

    Véleményeket kérek hozzálrtő emberektől.

    Köszönöm.

    Acer Predator Helios 500 Ryzen, Samsung 960 Pro NVMe + GeChic 15.6" kulso monitor a mobil irodahoz

  • tocsa

    senior tag

    válasz tocsa #1 üzenetére

    Ne izgulj tocsa, csak válaszolnak valamikor...

    Acer Predator Helios 500 Ryzen, Samsung 960 Pro NVMe + GeChic 15.6" kulso monitor a mobil irodahoz

  • joghurt

    addikt

    válasz tocsa #1 üzenetére

    Egy egeres témában már leírtam részletesen (forduljon szakemberhez! :) ), csak a részletes kereső most nem működik, hogy belinkeljem.

    1. A led egy olyan állat, amit a feszültség csak kicsit érdekel, az áram annál inkább. Magyarul: az adott led nyitófeszültségénél nagyobb feszültséget kell ráadnod, viszont áramból meg egy meghatározott értéket. A led-en mindig a nyitófeszültség fog esni, a vele sorba kötött ellenálláson pedig Ohm-törvény szerint alakulnak a dolgok.
    Piros lednél olyan 1,8-2,0 V ez a nyitófeszültség, sárgánál és zöldnél 1,9-2,1 V, kéknél viszont kb. 3,5 V. Ebből adódik, hogy a kéktől (fehértől) eltekintve valószínűleg minden további nélkül cserélhető más színűre, mert kb. ugyanannyi áram fog folyni rajta.

    2. A vinyón és hálókártyán levő ledek csak SMD (felületszerelt) kivitelűek, kis tokozásban, de amúgy elektromos szempontból épp olyanok, mint egy 3 vagy 5 mm-es tokozású (kerek). A totál-brutál fényerejűek persze nagyobb áramot igényelnek, de baj ezekből sem lehet, legfejlebb nem fognak annyira nagyon világítani.

    3. Ha az eredeti mellé (gondolom, azzal párhuzamosan) akarsz bekötni még egy ledet, akkor nem kell kétszeres teljesítmény, hacsak nem sikerül épp akkora nyitófeszültségű ledet melléraknod, mint az eredeti. Ugyanis az áram inkább a kisebb nyitófeszültségűn fog átfolyni, mert az a feszültség még kevés, hogy a másik is világítson. (Ez most elég pongyola megfogalmazás volt.) Ha a gyári zöld leddel kötsz párhuzamosan pirosat, akkor szinte biztos, hogy a tied fog világítani a gyári helyett. De hogy egészen biztos legyél, érdemes a boltban válogattatni minél kisebb nyitófeszültségűt. Amúgy ez ugyanaz a jelenség, mint hogy két párhuzamosan kötött fénycső közül is csak az egyik világít - épp ezt szokták kihasználni vészvilágításnál (csak az egyik világít, de ha az kiég, akkor már be tud gyújtani a másik, és továbbra is világos van).

    A tej élet, erő, egészség.

  • LukE

    veterán

    válasz tocsa #1 üzenetére

    Fényvezető szál, működik meg minden. Annyival meg nem eszik többet egy rendes zöld/sárga/piros led, hogy baj lehessen belőle. Kék és fehér már problémásabb.

    ''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

Aktív témák