Új hozzászólás Aktív témák

  • sb

    veterán

    válasz HUN_Sector #80582 üzenetére

    Hát az itteni beírások alapján teljesen szubjektív - legalábbis én úgy látom - az, hogy mi agyromboló és mi nem. Nálam egy kategória a spongyabob, régi CN rajzfilmek, Ren & Stimpy vagy vmi újabb hülyeség. Bár talán az újakban vannak egészen értelmetlenek is, de nem ismerem igazából. Legalábbis gyerek szempontból mind "agybeteg" a régiek közül is, 10+ talán már értelmezhető a nagyobb része de simán vannak olyan utalások, poénok amik egyáltalán nem gyerekekre vannak méretezve szerintem. Felnőttként megint más, ereszd el a hajam poéndömpingre simán lehetnek jók is, csak hát a kicsiket ültetik le eléjük.
    Az biztos, hogy ma rengeteg az inger. Net nélkül is, elég egy játékboltba bemenni, ezer féle cucc, egyfelől több a lehetőségük mint nekünk anno, másfelől belefulladnak, hiába több, nem tudja kihasználni ill. hátránya is van. Mesékben igazi különbség a Baby TV szintű chill/lassú mese vs agybeteg villódzások között van. Ha megnézel régi meséket, az előbbihez lesznek közel, kb. 20 dolog történik egy újban amíg ott egy. És erre jön a net/képernyők. Amellett, hogy nyilván új skilleket tanít, közben végtelen időtöltés és más elől viszi az időt ami lehet, hogy több kárt okoz. Cserébe az új skillekről se lehet már lemaradni.
    Az én nagy fiam (9) nem játszott még gyk. pc-s játékkal. Szerencsére nem is annyira érdekli, ha képernyőt kap inkább programozás, vmi bütykölés van, de mi se akartuk engedni, láthatóan nehezen kezelik a sok ingert. Cserébe egy tetris kifogna a reflexein. :D

    Amennyit olvastam róla, a gond ott van, hogy minden szakember nagymozgásokat javasol kicsiknek, az agyfejlődésre nézve állítólag az a legfontosabb. Finommotorika is kell, lásd Lego, de az is inkább később ill. más jellegű is kell.
    A gond az, hogy szerintem nem tudják még mi hogy hat az újabb dolgokból. Simán lehet, hogy nincs jó megoldás. Az oldschool tevékenységekről van egy csomó tudományos felmérés, hogy mi mivel van bekötve: mozgások, egyensúly és mondjuk a figyelem, koncentráció, tanulás, olvasás/írás disz-bármik. Közben viszont már alsóban is pc-t kell kezelni az iskolában, ha csinálod hülye vagy. De ha csinálod és másból visz el időt ill. a sok/más inger máshogy hat azt sztem 20 év múlva fogják ugyanilyen tanulmányokba foglalni.

Új hozzászólás Aktív témák