Új hozzászólás Aktív témák

  • sptkyle

    senior tag

    Sziasztok.
    Kérdésem lenne, ha megengeditek. Ugy néz ki , linux telepítés előtt állok. Fontolgattam már egy ideje, de nem akartam egyből a mély vízbe csöppenni, másodlagos gépem eddig meg ritkán volt. (és olyankor is más feladatokat látott el.. nem volt alkalmas tanulógépnek) Meg kell hogy mondjam, hogy nem teljesen ismeretlen a téma, ezt tanultam egész gimiben, ebből is érettségiztem anno (konkrétan SuSE 9.1 volt ha jol emlékszem, de lehet hülyeséget mondok) , és azóta is fél szemmel figyelemmel kisérem a dolgokat, illetve megvan a lelkesedés a használatára. :) Szóval a kérdésre rátérvén ennyi disztribúció közül nehezen tudnék választani igy első körben. Többről is nagyon jokat olvastam, de kiváncsi lennék a véleményetekre, hogy mit lenne érdemes első körben feltenni. SuSE 11.2-re gondoltam legelőször, csak ugye az elsősorban üzleti, illetve hálozatos felhasználásra lett kitalálva. Illetve az Ubuntu 10.04-re gondoltam még. Minél felhasználóbarátabb, egyszerűbb, kezelhetőbb rendszer kellene, hogy a teljesen alap dolgokat megszokjam/visszaszokjak. Aztán már majd kipróbálgatok én mindenféle disztót. :) Itthoni használat lenne, nagyrészt netezéssel, filmnézéssel, zenehallgatással. És bár tudom, hogy ezen kérdés némileg izlés függő, de hátha. Ja és alapvetően a KDE jobban tetszett régebben.
    Másik kérdésem, hogy emlékeim szerint régebben volt ilyen nyűgje a Linuxnak, hogy nem látta a win alatt megformázott ntfs partíciót. (tehát ha mondjuk van fent a gépen egy linux, de az adattárolós partíció az win-el formázott ntfs). Ez a dolog fent áll e még? Vagy ez olyan, ami nem is fog változni?

    A válaszokat előre is köszönöm. :)

    ui.: Ja és látom volt itt valami nyűg a bootloaderes dologgal. Disztróválasztásnál természetesen olyan kellene, ami megfér egy win mellett.Saját oprendszerválasztó képernyővel rendelkezik.. stb. Bár legutóbb amikor néztem SeSE-nél nem volt probléma, de hátha másban igen, gondoltam inkább leírom. :)

    [ Szerkesztve ]

    "Az a baj,hogy ha v.ki játszik igényesebb játékkal,akkor a gépre költeni kell.Ez a helyzet." by Gica666

Új hozzászólás Aktív témák