Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz IO.sys #67081 üzenetére

    Akkor mégse azt csinálod, ami le van írva, az Arrch Wiki-hez képest kihagytál pár lépést.

    Az első, ahogy ott is írják, meggyőződsz, hogy egyáltalán látja-e az lspci -v az adott kártyát. Ha látja, akkor az lsmod vagy dmesg segítségével megnézed, hogy van-e hozzá betöltve driver. Ezen a ponton kiderülhet, hogy nincs, mert nincs hozzá driver, vagy a kártyához olyan spéci firmware van, amit nem tartalmaz az Archon egyébként a base részeként automatikusan felkerülő linux-fimware csomag. Nem nagyon fordul ilyen elő, de elméletileg megeshet. Ehhez tudni kéne a kártya pontos típusát.

    Ha van hozzá driver is betöltve (Debian Wiki szokta írni, hogy az adott hálókártyához milyen driver való, milyen kernelmodulnak és firmware-nek kéne lennie hozzá betöltve), akkor mész tovább a következő lépésre, „ip a” parancs, megnézed látszik-e az interface, mi a pontos neve. Lehet látszik az, csak nem eth0, ahogy Debianon.

    Aztán az is lehet, hogy az interface is jó, csak hálózatkezelő szolgáltatás nem fut, ami DHCP-t hívna. DHCP nem csak ahhoz kell hogy dinamikus címet kapjon, hanem a statikus címhez is be kell konfigurálni.

    Szerverre lehet felesleges is a Network Manager, bár azzal a legkönnyebb bekonfigolni mindent (nmtui), és sudo systemctl enable NetworkManager && sudo systemctl start NetworkManager kiadásával indulhat a móka. A netctl kevésbé bloatabb, de azt hegeszteni kell, nyomatod be neki sorban:
    sudo nano /etc/netctl/interface-név

    A fájl tartalma, az IP-ket aktualizáld:
    Description='A basic static ethernet connection'
    Interface=interface-név
    Connection=ethernet
    IP=static
    Address=('192.168.1.102/24')
    Gateway=('192.168.1.1')
    DNS=('8.8.8.8' '8.8.4.4')

    Majd:
    sudo netctl enable interface-név
    sudo netctl start interface-név

    Az még egyszerűbb megoldás, ha a statikus IP a router DHCP beállításai között fixálod le az adott MAC cím felé. Így hiába a DHCP-vel lekért cím, a DHCP mindig ugyanazt a címet fogja neki osztani. A dhcpcd-t is kell konfigurálni, ha nincs se Network Manger, se netctl, ilyenkor:
    sudo nano /etc/dhcpcd.conf

    # define static profile
    profile static_eth
    static ip_address=192.168.1.23/24
    static routers=192.168.1.1
    static domain_name_servers=192.168.1.1

    # fallback to static profile on interface-név
    interface interface-név
    fallback static_eth

    Egy újraindítás, és a dhcpcd automatikusan indul a systemd-vel, be fogja tölteni az /etc/-ből a konfigot, lefut, beállít, lekér IP-t.

    Ez a szép az Archban, sokféle megoldás játszik, egyre minimalistábbak is, egyikhez sem vagy kötve gyárilag (egyedül a systemd-hez). De ha még nagyon új vagy a témában, és máshogy nem sikerül, látszik az interface, jó a driver/firmware, akkor a NetworkManagerrel tutira lehet menni.

Új hozzászólás Aktív témák