Új hozzászólás Aktív témák

  • CPT.Pirk

    Jómunkásember

    Lakásfelújítás miatt tobzódnak a megjelenítők nálam, így megnéztem mit tud manapság a Linux 1440P-4K több kijelző témában.

    Eddig egy 1080P TV-t használtam monitornak, 32 col, pont frankó méret dolgozni és játszani. Az új helyre ez nem jön velem, ott egy 1440P monitorom lesz 32-es méretben. Ez(ek) mellé még egy nagyobb TV-t is intéztem, így ma megpróbáltam egyszerre mindhárom megjelenítőt rákötve a gépre és kellemesen csalódtam.

    A régi TV + 1440P monitor együtt totál frankó. A monitornál hamarosan lesz freesync támogatás is, csak még nem elég új az AMD driver a gépen és még éppen nincs benne... Radeon RX570-em van ami nem egy combos kártya, 1440P-re igazából nem célszerű használni, de azért lehet játszani vele ott is. Meglepett, hogy minden további nélkül mennek a komolyabb játékaim is Linux (pl. Shadow of Tomb Raider) alatt még olyan körülmények között is, mikor behúztam középre a játékot, így fele a régi TV-n, fele meg az új monitoron ment.

    Viszont bekötve az új TV-t, ha azt 4K 30fps-re állítom, akkor kissé darabossá válik a görgetés mindegyik kijelzőn. Levéve 1080-ra nem volt ilyen gond. Azt nem tudtam egyértelműen megítélni, hogy a VGA fut bele valamilyen gyengeségbe, vagy a Linuxból fakadt ez a dolog, mert ugyanezen a gépen Windows alatt nem is lehetett választani 1080-nál nagyobb felbontást ehhez a TV-hez. :F
    Lehet az okozott gondot, hogy a TV-n csak 30Hz volt választható Linux alatt, ez 4K-nál a 2.0-ás HDMI kábel limitációja, de kisebb felbontásnál se lehetett nagyobbat választani, ami furcsa. Lehet ezen majd változtat egy frissebb xf86 driver.

    Amúgy szoktam dicsérni a KDE-t, de azt kell mondjam nem is ok nélkül. A monitor elrendezés beállítására való felület sokkal értelmesebb, mint a Win10-es megfelelője, ami egy buta fatraktor szintjén van.

    Mesa 19.1.7, xf86-video-amdgpu 18.1.0, Linux 5.2.11

    peterattila: bele kellene nézni a journal-ba, a téma összefoglalóban találsz hozzá helpet.

    [ Szerkesztve ]

    Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

Új hozzászólás Aktív témák