Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz Doky586 #63775 üzenetére

    "kért tápreset, ami pl egy laptop esetében kivitelezhetetlen"

    Nem feltétlen, legalábbis a PM használatakor nem kell semmi extra. Annál is befagyasztott (frozen) állapotban lehet az SSD, de elég csak a screenshoton bejelölt "sleep" opcióra kattintani és azzal alvó állapotba helyezni a rendszert, a laptopot. Majd utána ébreszteni és akkor már "not frozen" állapotban lesz az SSD, ami után már mehet a Secure Erase.
    Az aktuális (2018) PM ISO egyébként külső weboldalakról simán lekapható, csak a keresőt kell(ene) használni. Hadd ne kelljen linkelni már...

    Linuxon a Secure Erase-hez egyébként nemcsak a hdparm használható, hanem akár pl. a blkdiscard is. Az előbbi eleve egy többlépéses, jelszómegadásos, kissé túlbonyolított módszer, ami ha félresikerül, akkor az gondot is okozhat. Ellenben az utóbbi egyszerűbb és biztonságosabb. Annál csak 1 parancsot kell kiadni, 1 sort kell begépelni.

    sudo blkdiscard /dev/sdX

    Az X a meghajtó (SSD) azonosítója, ami lsblk paranccsal kilistázható és normál esetben pl. "a", azaz sda lesz. A fenti parancs a teljes SSD-n futtatja a TRIM-et, nem kizárólag csak a szabad területen. Ezáltal lekap róla minden partíciót, partíciós táblát és inicializálatlan állapotba helyezi. Viszont a kontra az, hogy nem feltétlen végez tökéletes munkát. Legalábbis nálam a GetDataBack utána több esetben is megtalálta a korábbi partíciókat, azon belül a mappákat és fájlokat, illetve azok egy részét. De a -s kapcsolóval elvileg már valódi Secure Erase is végrehajtható az alábbi módon.

    sudo blkdiscard -s -v /dev/sdX

    Viszont ezt magának a meghajtónak (SSD) is támogatnia kell, máskülönben nem fut le a parancs és hibaüzenetet dob.

    [ Szerkesztve ]

  • Frawly

    veterán

    válasz Doky586 #63775 üzenetére

    A hdparm-mal ne játssz, ha nem tudod mit csinálsz. Elgépelsz egy parancsot, és hazavághatja javíthatatlanul az egész meghajtót. SSD-nél és HDD-nél is. Csak akkor javallott a használata, ha tényleg ismered a kapcsolókat és pontosan tudod mit kell csinálni.

    Egyébként security erase helyett lehet futtatni ezt is terminálban:
    lsblk
    sudo blkdiscard /dev/sdakármi (a /dev/azonosítót a fenti parancs jelzi ki)

    Ez a megoldás is végigtrimezi az SSD-t, mint a security erase, és csak pár másodperccel tart hosszabb ideig.

    Szerk: á, látom megelőztek. Ugyanazt csinálja mindkettő, csak a security erase-t a firmware hajtja végre, és két fajta security erase is van, az egyik csak a titkosítási kulcsot trimezi felül, a másik a teljes meghajtót. A blkdiscard a teljes meghajtót. Ugyanaz az eredménye, épp olyan biztonsággal törli végig a meghajtót mindkét módszer. Még -s kapcsoló nélkül is. Egy végigtrimezett meghajtóról minden adat törlődik, semmit nem tudnak visszaállítani róla.

    Esetleg ez a security erase NVMe meghajtóknál lehet fontosabb, mert azokon alapból nincs TRIM külön (az SATA/AHCI feature), a törlési paranccsal van összekötve.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák