Új hozzászólás Aktív témák

  • ngabor2

    nagyúr

    Egy notebook-akku felújítása során ütköztem abba a problémába, hogy rengetek típusú lítium-ion akku létezik. Eltérő kapacitás, méret, terhelhetőség, védelem.

    A notim akkupakkjában 8 darab 18650-es, 2200mAh-s akku található, amit ki szeretnék cserélni, ugyanis az idők folyamán a kapacitása drasztikusan lecsökkent (4 óráról kb. 10 percre). Valószínűleg nem véletlen, hogy olyan cellák kerültek bele, amilyenek.

    Találtam egy összehasonlító oldalt mérési eredményekkel és diagramokkal jópár 18650-es akkura, amin látszik, hogy igen eltérő mértékben terhelhetőek, és a terhelés függvényében csökken a feszültségük. Józan paraszti logikával a notiba olyan akku kell, ami stabilan tartja nagy terhelés esetén is a feszültséget. Ez általában kisebb kapacitással párosul. Elemlámpába jó lehet a nagy kapacitású, de nagy áramfelvétel esetén kisebb feszültségű cella is.

    A védőáramkör is akkor lehet fontos, ha a cellát egyénileg, külső töltővel töltjük. Egy akkupakkban, amiben eleve ott van a töltőelektronika, a nagyobb méretű cellák nem biztos, hogy elférnek.

    Nagyon az elején vagyok a tájékozódásnak, minden érdemi információt szívesen fogadok ide a topikba, aminek az 1. hsz-át szeretném minél több hasznos gyakorlati infóval feltölteni a témával kapcsolatban.

Új hozzászólás Aktív témák