Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • freeknight

    őstag

    válasz kisza25 #130112 üzenetére

    Na akkor maszek:

    Tavaly februárban először kell szervizhez fordulnom a Lacettivel, vezérléscsere, 60ezrenként van csereperiódus előírva, 123-nál időszerű. Más szerelőt nem ismerek a környéken, előtte csak céges kocsikat vezettem, nem nekem kellett szervizbe hordanom.
    Kolléganőm vőlegénye maszek szerelő, igaz, vw-ket szerel leginkább, de ezt is meg tudja oldani. 2 nap múlva megvan a vezérléscsere, egy ékszíjcserével együtt 60ezret hagytam ott. Olcsónak nem mondanám, számla természetesen nincs, mert akkor 30%-kal még drágább.
    Na mindegy. Előtte, és utána is külön rákérdeztem, UGYE A VÍZPUMPÁT IS CSERÉLTED? Megnyugtat, hogy igen, persze, ezekben a kocsikban egyben van, egyben kell cserélni.
    Hazamegyek (kocsiból negyed tank benzin nyilván eltűnt, maszek szerelő ugye), felnyitom a géptetőt, a víz ugyanúgy a minimum jelzés alatt, mielőtt elvittem, és direkt nem töltöttem rá. Na itt hibáztam, mert azonnal vissza kellett volna menni vele, de akkor még tapasztalatlan voltam, meg alapból a legjobbat feltételezem az emberekről, és csak azt mondtam, hogy basszus, visszaöntötte egyben a vizet. Ezt még lenyelem.
    De eldöntöttem, hogy hozzá többet én már nem viszem, ezután találtam rá kollégák ajánlására a fentebb említett szakszervizre, akik teljesen korrektül dolgoznak.

    Múlt héten vinném a kocsit olajcserére. A garázsban már feltűnt pár hónapja, hogy kb az olajteknő alatt vannak reggelente 1-2 csepp valamik, de napközben parkolóban nem láttam soha, mértem az olajszintet, nem fogy, gondoltam, áprilisig kihúzza.
    Viszem szerelőhöz, hazamegyek, zárom a garázst, hát épp sikerült frissen elkapnom a cuccost. Na bazmeg, ez nem olaj, rózsaszín, fagyálló illat, telefonálok, hogy a víz folyhat valahol. Látják ők is, az olaj csak a szelepfedél tömítésnél szivárgott, de azt nem láthattam. Viszont a vízpumpa csepeg, ez lesz az, amit én is észrevettem.

    Szóval ennyi, a maszek szerelő, akinek ráadásul a menyasszonyával együtt dolgozom, spórolt rajtam egy tizest, és azt kockáztatta, hogy beálljon a vezérlés (látnia kellett, hogy csepeg a pumpa, mivel már akkor is töltögettem rá vizet).

    Ebben az országban tényleg csak akkor dolgoznak jól az emberek, ha ott állsz végig a hátuk mögött. Mint mikor tavaly építettük a garázsbeállót, a környék legdrágább és legjobbnak mondott kőművesei nem ismerték az egyenes vonalat, 2 napig végig felettük kellett állnom. Szóval én úgy vagyok vele, bár a lóvé meglenne rá, innentől kezdve amit én is megtudok, azt meg fogom csinálni a ház körül, júniusban lebetonozom a kapun kívüli kocsibeállót pl. Ha már úgyis ott kell állnom felettük, és nem tudok pénzt keresni, akkor nem mindegy? Ez nem idegsebészet, és nem rakétatudomány, pár youtube videó, és utánaolvasás, megfelelő szerszámok, és ODAFIGYELÉS, és szinte te is bármit el tudsz végezni a ház körül.
    Kocsihoz mondjuk pont nem fogok nyúlni, mert ebben a szerbizben (még) megbízok, bár azért látni kell, hogy ők sem végeznek tökéletes melót. Ha lenne legalább aknám, az viszont biztos, hogy sok dologgal én magam is megpróbálkoznék, már csak a kihívás miatt is.

    Hosszú volt, de még egy kis magánvéleményt leírnék. Szerintem elkeserítő, hogy mindenhez szerelőt hívogat az ember, hogy tovább ülhessen az irodában és talicskázhassa a pénzt. Néha elgondolkozok, mi lenne pl velem is, ha beállna valamiféle rendkívüli állapot, és magára maradna az ember, a szellemi munkájának pedig nem venné hasznát. Nem kell doomsday scenarióra gondolni, elég csak egy nagyobb napkitörés, ami tízévente bármikor bekövetkezhet, vagy egy venezuelai típusú államcsőd (kormányunkból ki lehet nézni...). Ezért is próbálok tudatosan egyre több házkörüli, kétkezi melót megcsinálni saját magam. Ahhoz képest, hogy 3 éve, apám halálakor egy szöget is nehezen tudtam beverni, elég szépen haladok.

    Szóval szerintem nem ördögtől való az, ha az ember olyan dolgokat csinál otthon, amiről véletlen nincsen egy okj-s papírdarabja.

Új hozzászólás Aktív témák