Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • 04ahgy

    nagyúr

    válasz moha21 #7014 üzenetére

    Sinkrongenerátornál is csak elméletben. A gyakorlatban a tekercseknek rezisztenciájuk, induktív és kapacitív reaktanciájuk is van. Ráadásul ez nem állandó a tekercselés teljes hosszára, van ahol előbbi, van ahol utóbbi a számottevőbb. Ne feledjük, hogy a legyártáskor a vezetékvastagságot sem tudják az elvivel ellentétben gyakorlati szinten egyenlőre megvalósítani, így a skin hatás sem egyforma. Tehát ha a fázisszög kezdő és végpontra vektorosan összegzett eredménye egy is, a belsejében ittkésik, ott meg siet az áram a feszültséghez képest. Még ha milliomodrésznyi, gyakorlatilag kimutathatatlan eltérésekről is van szó.
    Elméletben lehet még ott is csak egy, azaz tökéletes fázisegyezés.

    Hogy /ON is legyen, például a szinkrongenerátornál, nem túlgerjesztett állapotban, tisztán rezisztív (ez is csak elméleti ugyebár) terhelésnél lehet igen-igen egyet megközelítő a fázisszög cosinusa (azaz a teljesítménytényező). A túlgerjesztett szinkrongenerátor ugyebár épp kapacitív meddő teljesítményt "termel", közismert módja ez a sok induktív terhelés általi csökkenő teljesítménytényező kompenzálására.

    Igen közelít egyhez a teljesítménytényező még az APFC áramkörökben, ahol 0,99-et is meghalad. A gyakorlat közelítésekkel teli világában az lazán vehető egynek.

    HGyu

    7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

Új hozzászólás Aktív témák