Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • clayman

    aktív tag

    válasz neongorack #40 üzenetére

    Most összefoglalom a topikot, aztán szerintem lehet át is lehet nevezni...

    A magyar DC szerintem már rég halott. Azonban egyáltalán nem a ASVA, vagy a BSA tevékenysége miatt. Közvetetten a matáv, közvetlenül pedig maguk a userek mondták ki a halálos ítéletét. 512/128-as vonalakkal a letöltési 'éhség' a feltöltöltési kapacitást 4x-esen meghaladta, míg a matáv nagy duplázásával ez az érték 8x-osra nőtt. Persze régen is ott voltak, ma is ott vannak a LANosok, kevesen, de ha kifogsz egyet, akkor tőle jön rendesen. De ekkora különbségeket a kevés magyar lanos már nem tud ellensúlyozni. Tovább rontották a helyzetet a cFos helyett inkább a limitálást választó júzerek, és maguk a hubok is, akik megengedték, hogy 4 slottal 8k-ra lehessen limitálni. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek a 'rá jutó' sávszélesség 8k-ra csökkent, míg a kapcsolata 128k -t is engedne. Nevetséges. A StrongDC bevezetésével pedig már slothoz sem lehet jutni, néhány OP által pedig a felhasználókba vert 'small upload packet' opció beixelése garantálja, hogy ugyanahhoz az adatmennyiséghez 4-8x annyi fejléc tartozzon. Ez összességében azt eredményezi, hogy ha pl TTH alapján rákeresel egy fájlra, akkor magyar hubokon kb. többszálú klienssel úgy 200 alternate kell, ha emberi (de még mindig nem 100k) sávszéllel akarsz tölteni, még persze ez sem garantál semmit, és általában órákat kell várni a slotokra.

    Továbbá ott vannak még a chellósok, nekik nagyobb a feltöltés, de a korlát miatt ált . csak maguk között töltögetnek. A LAN meg Mo-n nem igazán elérhető.

    Mostanában én is főleg svéd, olasz, angol hubokon vagyok fenn, ahonnan az előbbi példával szemben akár 10 usertől is rögtön elkezdhetem tölteni a kiszemelt fájlt, és jön is max sávszélességgel, mivel 10 emberből 4 LANos, a maradék 6ból 4 pedig több megabit feltöltéssel rendelkező DSLel rendelkezik.

    Ha tendencia - a szerzők jogait védő szerverzetek részéről - folytatódik, akkor hamarosan a közvetlen kapcsolatot igénylő p2p fájlmegosztó progiknak (pl DC)búcsút mondhatunk, és nekünk is át kell állnunk az olyan rendszerekre, amelyek az adatot titkosítva, több peeren keresztül és ami a legfontosabb, anonim módon juttatják el a 'címzetthez'. Ez persze azt jelenti, hogy egy kliens nem csak fel-, illetve letölt, hanem továbbít is csomagokat. Tehát a legjobb esetben is feleződik a le-/feltöltés sebessége, tehát a már embertelennek tartott 8k-ról 4k-ra esne. Akit érdekel, csekkolja meg a MUTE File Sharing nevű progit. Esetleg chellósok közt még működhet is, hiszen, ha jól tudom, nekik 512 az uploadjuk.

    Összességében pedig inkább ahelyett, hogy az ASVA-t és a BSA-t szidnánk, inkább a düh ezen 'adag'-jait is a matávon tomboljuk ki, amíg nincs változás, járjunk svéd, angol és egyéb külföldi hubokra. Hosszútávon, egy közös akcióval, akár úgy, hogy új telefon- és internetszolgáltatót hozunk létre, meg kell próbálnunk megtörni a matáv monopólium-helyzetét, és elérhető áron, úgymond saját magunknak emberi internetet kell biztosítanunk.

    [Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák