Új hozzászólás Aktív témák

  • PredatorZoli

    Topikgazda

    válasz Elemental #54992 üzenetére

    Szia,

    Érdekes kérdés és hozzáállás. Hogyan fogalmazod meg azt, hogy kockázat? A legtöbb ember úgy tekint a kockázatra, hogy félő, hogy elveszítik a pénzüket, vagyis befektetik ééés elment. Amivel a legtöbb ember az alacsony pénzügyi képzettsége okán nincsen tisztában, hogy hosszú távon (10+ éves távon) nem ez a kockázat a leg jelentősebb egy jól diverzifikált portfólió esetén. Hosszú távon a legnagyobb kockázat a pénz elértéktelenedése. Ha "kockázatmentes" befektetésbe fektet valaki hosszú távra, ami azt jelenti hogy alacsony hozamú, kisebb volatilitású eszközt vásárol, azzal a hosszú táv miatt éppenhogy óriásit kockáztat, mégpedig azt, hogy a pénze elértéktelenedik, vagyis kevesebbet fog érni reál értelemben amikor szükség lesz rá, mint most. Azaz hosszú távon egy portfólió annál kockázatosabb, minél "kockázatmentesebb" a szó hétköznapi használt értelmében.
    Ha valaki teljes mértékben kockázatkerülő, és ez számára azt jelenti hogy a portfóliójába egyáltalán nem kíván részvényhányadot tenni, a nyugdíjpénztár nem lesz jó választás. Ennek az az oka, hogy a konzervatív nyugdíjpénztári portfóliók főként állampapírt tartalmaznak, de nem a jobb kamatozású, lakosság számára elérhetőeket, hanem alacsonyabb kamatú intézményi verziókat.
    Ebből következik, hogy nyuggerpénztárba kockázatkerülő portfólióval nem éri meg beszállni. Ha azt mondod, hogy neked márpedig ezek ellenére is az kell hogy semmi kockázat, bármekkora ára is lesz ennek hosszú távon, akkor a legjobb, ha nyitsz egy államkincstári számlát és havi rendszerességgel veszel PMÁP-ot és/vagy MÁP+ ot.
    És mondhatnád, hogy dehát arra nem jár a 20% jóváírás, ez így van, de hosszú távon(10-20 év) nem a jóváírások fogják meghatározni, hogy mennyi pénzed lesz, hanem a hozamok és a költségek. És mivel ugyanakkora kockázatvállalás mellett a pénztárakban 2-3%-al alacsonyabb lesz az éves hozamod, a költséged pedig ráadásul magasabb lesz, ezért ez így nem éri meg.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák