Új hozzászólás Aktív témák

  • attiati

    veterán

    Bajnai megint nem bír magával :)
    Elsőre azt gondolná az ember, hogy már pozícionálja át magát jobbra, de aztán mégse.
    Nekem hiteles.

    "Bajnai: határozott és gyors lépésekkel lehet elkerülni az idei devizaválságot

    2009.03.16 08:22
    A kormány lényegi kiigazítást jelentő törvényjavaslatait még ebben a fél évben el kellene fogadtatni a parlamenttel; de ha ez nem történik meg, akkor már idén devizaválság lehet Magyarországon, ami tartós társadalmi, gazdasági szétesést okozna - mondta a Népszabadság mai számában megjelent interjúban Bajnai Gordon. A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint mindezt csak határozott cselekvéssel lehet megakadályozni. A tárcavezető szerint a válság legnagyobb kockázata, hogy "szétverheti a foglalkoztatási hálót".

    Bajnai meglátása szerint a tavaly ősszel kapott IMF-pénzzel időt nyert az ország a lényegi átalakítások végrehajtására, illetve a válság hatékony kezelésére. "Ha Magyarország ezt (a globális válság igen kedvezőtlen hatásait - a szerk.) meg akarja úszni, akkor most rövid időn belül még nagyon sokat kell tennie, további kiadás- és adócsökkentéssel beindítani a növekedést, és mielőbb bejutni az eurózóna biztonságába."

    Amint beszámoltunk róla, Bajnai egy múlt heti gazdaságpolitikai konferencián (is) "kifelé" kommunikált a kormányból: további határozott kiigazítást szorgalmazott, amely az államháztartás elsődleges egyenlege többletének megemelésén keresztül az adósságproblémán, illetve az alacsony potenciális gazdasági növekedési ütemen is változtatna.

    A gazdasági miniszter megfogalmazása szerint a jelenlegi kormánynak kell kezelnie a válságot, mert különben "a válság kezel minket". Meglátása szerint "aki a parlamenti patkó bármely oldalán a hatalmi szempontokat a válságkezelés elé helyezi, az árt Magyarországnak". Az interjúban Bajnai utalt a lehetséges válságkezelési irányokra: egyrészt fenntarthatatlanul sokat költ az ország az állami újraelosztásra, ezen változtatni kell. Másrészt "akkor tudunk fejlődni, kinőni az adósságainkat, ha levesszük a terhet azoknak a válláról, akik a fejlődés motorjai, a vállalkozásokról és a munkavállalókról. Költség- és adósságcsökkentő lépések kellenek."

Új hozzászólás Aktív témák