Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mgoogyi

    Topikgazda

    válasz Golyobis #37036 üzenetére

    Ja, akkor biztos nem nyugdíjbiztosítás.
    Kérjetek a biztosítótól egy állásfoglalást, hogy mennyit kapnátok vissza az egyenlegből.

    Amiket figyelembe kéne venni, hogy mire számíthattok a bennmaradás esetén:
    A kezdeti költség az első évnyi befizetés 79%-a volt. (Valszeg indexálják az éves befizetéseket inflációval)
    A bónuszrendszer pedig az adott évben mindig az adott évedik %-át fizeti ennek a kezdeti költségnek, azaz a 12. évben a 12%-át, a 13. évben a 13%-át, stb.
    Költségnek számoljatok évi 2%-kal vagyonarányosan.

    És ezt kell összevetni azzal, hogy 0.2% költségetek van a maradék időre a visszakapott pénzt befektetve egy brókercégnél + államkincstárnál.

    Annyi biztos, hogy 2%-os költség mellett a magyar kötvény alap az szinte semmit nem fog hozni, ezért 80%-ban nem jó ötlet abban lenni. A magyar intézményi befektetőknek elérhető állampapírok jó ha hoznak 2-3%-ot évente, a magyar vállalati kötvények kicsit többet kell adjanak. Már ha nem fognak emelkedni a kamatok, mert akkor még rosszabb a helyzet.
    Vagy ha nincs kockázatvállalás és 80%-ban kötvényben szeretne lenni, akkor valószínű érdemes kiszállni és PMÁP-ba vagy MÁP+-ba rakni a pénzt.

    Az allianz eszközalapjai közül egyedül a Világgazdasági Részvény eszközalap, ami egész tűrhető. A kötvény és pénzpiaci alapoktól 6 éves távon ekkora költség mellett nem sok jóra számítanák. A céldátum alapok nagyon konzervatívak, a menedzselt alapok drágák, az egyéb részvényalapok szintén drágák és/vagy nem elég diverzifikáltak.

    Egy 50-50% kötvény-Világgazdasági Részvény arányon gondolkodnék.

    Excelezd ki egy 7%-os várható hozammal, ha megkaptátok az allianztól a választ.
    Ha kicsi lesz a különbség, akkor nem piszkálnám erre a maradék 6 évre, csak a kötvényarányt csökkenteném. Ami persze kockázatos ilyen időtávon, de az se jó, hogy a kötvényalap az inflációt sem fogja kitermelni. Nehéz okosnak lenni.

Új hozzászólás Aktív témák