Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • BeZol

    őstag

    válasz aujjobba #47049 üzenetére

    A havi 5ezer Ft-os verziót biztosan befektetném mindegyik gyereknél (1,7m Ft lesz reálértéken). Viszont lehet, hogy mondjuk 10 év múlva már havi 10ezreket utalnék :)

    Ha csúcsközelben vannak a részvény és ingatlanpiacok, akkor lehet emeltebb összeggel babakötvénybe tennék megtakarítást, egyébként vmilyen likvid befektetésben ülnék és várnék jó vételi lehetőségekre.

    Ha épp beszakadt a tőzsde és/vagy pang az ingatlanpiac, akkor visszaállnék a havi 5ezer Ft-okra, a maradékot pedig olcsón venni, drágán eladni elv alapján befektetném.

    Szüleimnek szerencsére bejött az élet, sikeres vállalkozásuk van és elég komolyan támogattak/támogatnak mindig anyagilag (pedig sosem kértem semmit!), tehát utóbbi 20 évben már nem kellett évekig megtakarítaniuk, hogy számottevő összegek felett rendelkezzenek, így amikor adódnak jó "vételi" lehetőségek, akkor mindig volt miből.

    Pár sztori, ami érdekesebb lehet:

    - ingatlanár-emelkedés előtt építkeztünk, a kész házat 1 évvel később dupla áron lehetett volna értékesíteni (abban az évben a felépítése is dupla annyi lett volna már!)
    - nyaraló megvásárlása dettó ugyanez, épp piaci pangás idején lett véve, rá pár évre sokkal többet ért (most meg végképp)
    - idősebb rokontól (nem volt gyereke/családja), aki folyamatos kezelésekre szorult életjáradékos verzióban megvásároltuk az ingatlanát, és így volt pénze kezelésekre járni (sajnos 4 éve elhunyt, de még 12 évig élt!), viszont azóta nem kicsit mentek feljebb az ingatlanárak... (nominálisan 5-10szeres haszon). A teljes körű felújítása most lesz kész, ami külön brigáddal lett végeztetve (igaz, hogy 2 évig eltartott, de fele annyira jött ki, mint amennyit 3 cég is adott árajánlatban, igaz több igény is felmerült, ezért lett fele annyi, amúgy harmadannyi).
    - német prémium autókat még 20%-os ÁFA és 255-ös EUR-nál vásároltunk újonnan. Tudom, gáz befektetések, de ha már véve lett, legalább "jó áron".
    - 235-255 közötti árfolyamnál rengeteg Ft-ot váltottunk át EUR-ra, amit persze később 285 felett el is költögettünk :)
    - sosem volt hitelünk '95 óta. (most is csak feleségemmel babaváró miatt)
    - én részemre 2011-ben, húgom részére 2014-ben vásároltunk kvázi saját ingatlant (szüleim nevén van), pont mikor pangott a piac, ma mindkettő 2-szer annyit ér (tudom cumi, mert ha vennénk másikat, az is 2-szer annyiba kerülne :DDD )
    - teremgarázs ugyanez

    Ezzel szemben pl. a feleségem szülei tipikus átlagemberek, átlagos állással, átlagos keresettel. Nagyon kedvesek meg minden, de ők pl. annyira "keveset" tudtak/tudnak megtakarítani, hogy abból a kevésből inkább évi 3-5-ször hosszú hétvégéznek vhol a családdal (most már csak 2-esben ismerősökkel/rokonokkal). A hosszú távú "gyerek"-megtakarításuk 850ezer Ft volt, amit a feleségem x idős kora óta gyűjtögettek vhol és az esküvőre "tartogatták".
    Nincs kocsi a gyerekeknek, nincs lakás a gyerekeknek, ami pedig mégis van, az meg örökségből. Egyetemet sem tudták finanszírozni, dolgozniuk kellett egyetem mellett (testvére ki is bukott, mai napig nincs diplomája és a fizuja is ennek megfelelő).
    Most meg vettek egy új Suzukit hitelre...

    Hozzátenném, hogy lett volna idejük képezni magukat, hogy jobb lehetőségeik lehessenek, mégsem éltek vele. Miután megvolt a családi fészek + családi kocsi, tulajdonképpen megrekedtek, viszont amúgy nem is panaszkodnak, happy mindenki :)

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    A magunk részéről mostanság fogunk babakötvényt venni (1 hónapos a baby), a keresztanyuka már jelezte is h havi x összeggel támogatni akarja ezen keresztül a babát, szóval lehet, hogy mi már nem is utalunk rá... Fel is merült, hogy mi van, ha 2.-3. gyereknél nem jönnek elő ilyen ötlettel a keresztanyukák, mi biztos nem követelünk tőlük ilyet, akkor majd viszont h egyenlő esélyekkel indulhassanak 18 évesen, akkor ott majd biztosan be kell akkor tennünk ugyanakkora összegeket.

    Pár napja nyitottunk Random Capital-nál TBSZ számlákat, és a "felesleges" megtakarításainkat átváltottuk 345-ön és 349-en EUR-ra (6 havi vésztartalék maradt a bankszámláinkon). Most "ülünk" a kp-n és várjuk, hogy olcsón lehessen részvényeket shoppingolni. A márciusi alacsony szinteknél lehet, hogy a felét bekötöm, de én egy ennél is alacsonyabb árfolyamot várok igazából. Majd meglátjuk, lehet nem lesz belőle semmi és csak elfityegünk x hónapig/évig EUR-n csücsülve, de ne így legyen ;]
    Pont ilyen bő 5 év múlva szeretnénk majd nagy családi házba költözni, úgyhogy a TBSZ tökéletes erre a célra :)

  • julius666

    addikt

    válasz aujjobba #47049 üzenetére

    Kicsit módosítsunk a kérdésen. Ha ne adj isten te alulról szagolod majd az ibolyát 30-40 éves korukban és az ölükbe hullik fejenként 30 milla, az miben lesz más? Tapasztalataim szerint a takarékosság az nem kor, hanem inkább embertípus, illetve részben neveltetés kérdése. Aki 18 éves korában elszórná az egészet marhaságokra, az elszórja majd 30-as fejjel is max másra, pár kivételtől eltekintve (pl. valami függőség, vagy valami rossz párkapcsolat, amiből időközben kigyógyult emberünk).

    Cserébe viszont 18 évesen sokkal-sokkal nagyobb segítség egy indulótőke ha értelmes a gyereked, mint 40 évesen egy lakás ára, amit addigra pont összekapart már valószínűleg véres verejtékkel. Akkora különbséget tud jelenteni, hogy lehet ennek köszönhetően röhögve meglesz neki az említett lakás jóval előbb is.

    Veheted ezt egy "előrehozott hagyatékként", kvázi egy tesztként. Így még időben látod melyik gyereked mennyire értelmes az anyagiak terén, nem pedig akkor derül ki a nagyobb tétekkel, amikor már késő.

Új hozzászólás Aktív témák