Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PredatorZoli

    Topikgazda

    válasz Gabró #95397 üzenetére

    A két év adatát arra értette, hogy az éves átlagos infláció a havi adatok átlagából adódik, viszont az egyes havi adatok még az azelőtti évhez viszonyítanak és ott lehet, hogy a drágulás még az előző évben zajlott le... Tehát például a 2023-as átlagos infláció nem azért lesz magas, mert 2023-ban nagyon sokat emelkedtek az árat, hanem azért, mert 2022 második felében sokat emelkedtek az árak, így a 2023-as első 6 havi inflációs adat magas lesz (Lehet például olyan, hogy 2023-ban egy forinttal nem nőnének az árak, de a 2022-es áremelkedés miatt a 2023-as infla akkor is magas lenne). Ezért van az, hogy egy adott éves átlagos infláció nem csak az adott év, hanem az adott év és az azt megelőző év inflációjáról ad egy ilyen öszvér jellegű útmutatást.

    [ Szerkesztve ]

  • Kobe

    veterán

    válasz Gabró #95400 üzenetére

    teljesen felesleges lamentálni rajta, hogyan kellene interpretálni.
    A romokban levő magyar társadalom döntő többségének
    - egy sima szorzás osztás művelet gondot okoz
    - halvány fogalma sincs arról, hogy az infláció egy relatív mérőszám, és az 1-2% nem árcsökkenést, hanem a jelenlegi horribilis árak további, de lassabb növekedését jelenti
    - gőze sincs arról hogy átlagos fogyasztói kosár (a pénztárnál pampogó öregek ugye akik verik a pultot hogy dehát a mocskos multi miért emelte 32%al a sajt árát amikor csak 26% az infláció)
    - a defláció szóról a harry potter filmek valamelyik varázsigéje jut eszébe

    Ilyen alapon még csak elmismásolni sem kell a bejelentést, vagy magyarázni, elég ha 2 tojással / 4-5 szem krumplival többet raknak a vidéki alamizsnakosárba, a fél ország már mosolyog.
    Csak halkan súgom meg, hogy 2023-ban a nemzet Zuckerbergje még a nagy nemzethy Takarék Holding diplomás dolgozóinak is alapélelmiszer-csomagban adja a negyedéves elismerést, tüchtig kis kosárka liszttel, cukorral, kolbász, minden élelmiszer-feldolgozóból valami amit odafele menet felvásárolt. Kb ez a feudális világnézet a dolgozók aktuálpolitikai megítélése, felesleges bármilyen szakmai tartalmat mögé rakni.

  • favagoJoska

    tag

    válasz Gabró #101365 üzenetére

    Kivéve, ha a forint jelentősen fog gyengülni az euróhoz képest. Mert akkor már nem lesz annyira nagy biznisz (számunka) az hogy tizenpár százalékos kamatokat fizet a pmáp.

  • Segal

    veterán

    válasz Gabró #106909 üzenetére

    Sokat nem kell várni a válaszra mivel holnap MNB kamatdöntés és ha lelövik az adott pmap sorozatot azt általában 1 nappal utána szokták bejelenteni.
    Szóval, ha október végével véget érne a jelenlegi akkor azt sszerdán vagy max csütörtökön illene bejelenteni.
    Viszont mivel nagyon kéne nekik a pénzünk, meg még javában dübörög a ne a bankba álljon a pénzed kampány ezért tutira lesz új.
    Pár hete volt belinkelve egy cikk ezzel kapcsolatban a témában hogy a jelenlegi várhatóan november végéig marad a következő meg kitrükközi az idei inflát, szerintem jelenleg ez a legvalószínűbb forgatókönyv, de ahogy a vak is mondta majd meglátjuk :K
    Ja és azt elfelejtettem megemlíteni hogy ha a következő pmap decemberben indulna és a klasszik 2 hónapos időtartamban futna akkor pont január végére érne véget, így a 16%-os februári és márciusi kamatfordulós pmap-ok kamatait már pont nem lehetne abba beleforgatni csak valami dkj félébe...

    [ Szerkesztve ]

    "Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

  • lemusz

    addikt

    válasz Gabró #106930 üzenetére

    Szerintem nem lesz semmilyen felár, nemhogy 1 teljes százalékpontnyi, mert az meg a következő évek alacsony kamatkörnyezetében lenne feleslegesen sok kiadás. Narratíva sem kell, ugye ez november/december eleje környékén lesz, addigra a hó/hó alapú infla mittudomén 8-9% körül fog alakulni - ez lesz inkább harsogva mindenhol - tehát egy 10%-os kezdő kamatperiódus, ami szerintem is simán lehet 10+ hónapos is józan paraszti logikával megérősnek fog tűnni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák