Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #31733248

    törölt tag

    válasz mauimagic #87913 üzenetére

    "Fő ok a gyerek, mert nem szeretném, ha ebben az agymosott putyinista szarfészekben szocializálódna. Ennek a káros hatásait magánsulival sem lehet kivédeni."

    Kissé fáj, hogy a hazádat ilyen jelzőkkel illeted, tiszta SZDSZ-utánérzés, komolyan. :(

    Néhány dolognak azért tudatosulnia kellene, akár a "Hol éljek?" témában, akár a befektetéseket illetően.

    - Egyrészt Nyugaton is van éppen elég hülyeség, csak másféle, de éppen eléggé elborzasztó. Sok egyéb mellett ott a woke hányingert keltő terjedése, vagy pl. az a szovjet pártkongresszusokat idéző egyetértés a német mainstream médiában, amely bizonyos közéleti témákat övez. Az ostobaság burjánzása idővel természetesen a befektetésekre is kihat.

    - Másrészt Magyarországon több területen szinte adóparadicsomi állapotok vannak. Ott van például a katázás lehetősége, amely még a szűkített keretek között is röhejesen alacsony adóterheket jelent. Nekünk Budapest Belvárosában van egy rakás rövid távra, turistáknak kiadott lakásunk, az adófizetés ezen a téren (is) jelképes szintű és nagyon szépen lehet keresni.

    - Harmadrészt nyugaton (is) elkezdtek nyugdíjba vonulni a baby boomerek, a pótlásukra esély sincs, a lakosság vészesen idősödik és migrációs hátterűekre cserélődik. A német kormány programja például évi 400 ezer képzett munkavállaló bevándorlását irányozta elő, ehhez képest alig 30 ezer fő jött össze (már Kelet-Európából sincs kellő számú utánpótlás), miközben a német nagyipar energiaintenzív cégei éppen a sátorfájukat veszik. Finoman szólva nem éppen biztató előjelek. :(

    Egészében véve Magyarországon kifejezetten jól lehet vállalkozni. Az említett lakásoknál például nagyon szép felértékelődés történt az elmúlt években és Budapesten még most is feleannyiért lehet lakást venni, mint Prágában, de még Pozsony is másfélszer drágább. Nemrég nagyon jó adottságú 127 négyzetméteres nagypolgári lakást vettünk a Deák tértől 300 méterre a Bulinegyedben, röhejesen kevés pénzért, 671 ezer forintos négyzetméteráron. Annyiért ingyen volt.

    Alkalmazottként pedig kb. mindenhol szívás, legalábbis számomra az lenne. Brutális életminőségromlásként élném meg, ha valahova be kellene járnom gályázni nap mint nap. A fiatal munkavállalókat sújtó lakhatási válság pedig ugyanolyan ismerős jelenség tőlünk nyugatabbra is, mint nálunk.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Attis7 #88006 üzenetére

    Vannak problémák, ez kétségtelen, de tőlünk nyugatabbra sem kolbászból van a kerítés. Érdemes például megnézni a görög, a portugál, vagy éppen az olasz helyzetet, de a német, a francia, a brit közállapotok sem a nagyívű fejlődést szemléltetik éppen. Nagyon komoly és megoldhatatlannak tűnő strukturális problémákkal küzd az USA és Nyugat-Európa is.

    szkorhetz

    Nekem a rövid távú lakáskiadás csak mellékes, amolyan nyugdíjalap.

    BlackV

    "- 127nm korszerűtlen nagypolgárit 3m+ belmagassaggal jó lesz kifűteni."

    4 méteres a belmagasság (aminek nagyon örülök, mert sokkal jobb így a térérzet), minden esetben teljes felújítással kezdünk és nagy hatékonyságú hőszivattyús klímákkal hűtünk, fűtünk, röhejesen kevés pénzért (H-tarifával). Másrészt azt írtam, hogy "Budapest Belvárosában van egy rakás rövid távra, turistáknak kiadott lakásunk", szóval ebből azért sejtheted, hogy nem fog meglepni. De a "rakás lakás" azt is eléggé nyilvánvalóvá teszi, hogy nem személyesen mi foglalkozunk a vendégeinkkel (hanem az alkalmazottaink). Az üzemméretünk hasonló, mintha egy kis szállodánk lenne, csak nincs recepciónk és éttermünk.

    "Airbnb-t nem csinálnám egyrészt elég cseléd meló meg az éjszaka közepén a bebaxott angol buszsofőrrel küzdeni."

    A Telex újságírói fossák tele az étert ezzel a sok hülyeséggel, :( a rövid távú kiadást egy az egyben az angol legénybúcsús turistákkal azonosítva. Nagyon sokan vagyunk, akikhez soha nem jönnek ilyenek, mert egyrészt a lakásaink alapvetően két főre vannak méretezve (nincs több fekhely), prémium minőségűek (ennek megfelelő árazással) és nem tömegszállások (értelemszerűen ikeás fosok sincsenek). Az Airbnb-ről eleve alig jön hozzánk ember, a vendégeink szinte mindegyike párként utazik, jellemzően a 40-es, 50-es korosztályból és az égvilágon semmilyen probléma nincs velük.

    "Másrészt a jogi környezetnek elég kiszolgáltatott. Egy lakógyűlés bármikor lenullazza a sztorit."

    A fenét, ezekben a házakban már a befektetői kör van többségi tulajdonban és mindenkinek sokkal többet ér a lakása a rövid távú lakáskiadás lehetősége miatt, mert ezek a kecók nagyon szépen termelnek. De ezek hosszú távra kiadva is nagyon jók, hiszen rengetegen szeretnének a belvárosban, minőségi lakásban élni.

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz szabi__memo #88037 üzenetére

    Amikor a "megoldhatatlannak tűnő strukturális problémákról" beszélek, azzal éppen erre utalok (lent konkretizáltam is).

    Shadowbull

    Itt senki nem beszélt a kormánypárti médiáról. :N Arról beszélek, amit a gazdaságban látok és amiről a tőzsdei jelentésekből, az amerikai, brit, német, vagy éppen francia fősodratú sajtóból bárki olvashat. Nem a kormánypárti propaganda agyszüleménye, hogy 52 éve nem zártak olyan katasztrofális első félévet az amerikai tőzsdék, mint idén, ahogy a 40 éves rekordokat döntögető infláció, a menekülő európai ipar és az összeomló demográfia sem.

    j0k3r!

    Szóval szerinted mindenki NER-lovag, aki boldogul vállalkozóként? :O

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz emvy #88043 üzenetére

    Senki nem is állította az ellenkezőjét. :N Csupán arra utalok, hogy tőlünk nyugatabbra is komoly és fájdalmas problémákkal küzdenek, tehát ne tegyünk úgy, mintha ezek valami hungarikumok volnának.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Shadowbull #88048 üzenetére

    Aki képes elhinni, hogy ez csak a szokásos konjunktúra-válság ciklusok egyike, az egyáltalán nem érti, mi zajlik a világban. :N Van egy 67 fős zárt csoportunk, ott világnézettől függetlenül lehet értelmesen beszélgetni ezekről a kérdésekről, mert a gazdasághoz legalább mindenki magasabb szinten ért, jól képzett és naprakész a nemzetközi szaksajtóban. Ott senki nem hárít a Nyugat gazdasági problémáival kapcsolatban úgy, mint ahogy itt többetektől is olvashatjuk. :N

    Kína sajnos minden gazdasági és demográfiai problémája ellenére is gyorsan jön fel, India pedig csak most kezd igazán lendületbe jönni. Pár éve még röhögtünk Kínán, aztán a gazdaságuk méretét tekintve úgy elmentek az egész Európai Unió mellett, hogy csak néztünk. Néhány éven belül az USA is így fog járni. Nagyon szomorú, de törvényszerű.

    j0k3r!

    Őszintén? Személyesen nagyon rosszul jártunk ezekkel (pedig a zöld hitelt igénybe tudtuk venni), számunkra sokkal jobb lett volna egy nyomott árakkal dolgozó piac, ahol mind az ingatlanokat, mind az építőipari munkákat olcsóbban érhetjük el.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz mauimagic #88069 üzenetére

    Nem személyeskedésnek szántam, de tényleg az SZDSZ-nél volt jellemző a hasonlóan lenéző fröcsögés az ország ellen. Szerintem mindenki éljen ott, ahol jól érzi magát. ;)

    Másrészt elsősorban nem az az igazán fontos, hogy korábban mit tapasztaltál, hanem a trend, ahogyan változnak a dolgok. Jelzésértékű, hogy már a Telex(!) is elkezdi érzékenyíteni az olvasóit a sokatmondó A gazdasági aranykornak vége, jönnek a kijózanodás évei című cikkében, tudatosítva bennük, hogy

    "trendfordulót élünk át, és most stabilan arra kell berendezkednünk, hogy a 2020 előtti világ a következő években, vagy talán soha többé nem tér vissza"

    Ilyen szituban neked és Shadowbullnak is kár úgy tenni, mintha Nyugaton minden a lehető legnagyobb rendben lenne. Másrészt - ha már az országot szidalmazod - egyszer el kellene jutni vitakultúrában odáig, hogy a Nyugat súlyos problémáit nem örökös visszamutogatással próbáljátok elintézni.

    adalbert1

    Nagyvállalati körnek dolgozunk mindketten régóta, az egyik üzlet hozta a másikat, több dologgal is foglalkozunk. Anyagilag tulajdonképpen már huszonévesen elértünk mindent, amire az ember vágyni szokott (nagy és új családi ház, kocsik, stb). Az ingatlanokba történő befektetés és ezek üzemeltetése csak melléktevékenységünk, napi szinten egyáltalán nem is foglalkozunk vele.

    Hogy mennyi idő alatt jön össze a portfólió, az az adott ember tehetségétől, lehetőségeitől és a portfólió nagyságától függ. A miénk folyamatosan épül, amit az ingatlanok megkeresnek, folyamatosan új ingatlanokba és azok felújításába megy. Tudatosan törekedtünk egy méretgazdaságossági határ átlépésére (a befektetéseinkben éppen ezért hosszabb ideje alig diverzifikáltunk), így kifejezetten megéri a saját üzemeltetés (minél több lakásunk van, annál jobban).

    Az Ikea alapvetően a fantáziátlan háziasszonyok raktáráruháza, egy ikeás lakásbelső képes akár milliókkal is leértékelni az adott ingatlant (jellemző az ottani "színvonalra", hogy az egyszerűbb matracaik még a magánszálláshely-minősítés minimális követelményeinek sem képesek megfelelni). Vannak állandó összetevők, amelyek mentén haladunk, mert ezek mindig hozták az elvárt színvonalat, pl. boxspring ágy, Hangsrohe termosztátos zuhany, Geberit szagelszívós vécé, minőségi hűtő-fűtő klíma, greslap, vlies tapéta. A szekrények és előszobafalak egyedileg készülnek, színben harmonizálnak a helyiség többi részével, a lakások mindegyike teljes felújításon esik át. Az összhatás értelemszerűen köszönőviszonyban sincs egy átlagos ikeás lakásbelsőével. Az enteriőrt ketten tervezzük (nagyon jó közös szórakozás amúgy), a kiegészítőket jellemzően a párom veszi.

    Shadowbull

    Leírtam már néhány dolgot, csak nem reagáltál semmire érdemben, holott ezekre rengeteg példa van a mainstream médiában. Például arra, hogy

    "nyugaton (is) elkezdtek nyugdíjba vonulni a baby boomerek, a pótlásukra esély sincs, a lakosság vészesen idősödik és migrációs hátterűekre cserélődik. A német kormány programja például évi 400 ezer képzett munkavállaló bevándorlását irányozta elő, ehhez képest alig 30 ezer fő jött össze (már Kelet-Európából sincs kellő számú utánpótlás), miközben a német nagyipar energiaintenzív cégei éppen a sátorfájukat veszik."

    Azt gondolom, Te is érzed, hogy a "majd megoldja" meg a "senki nem költözik sehova" ebben a témában roppant kevés érvnek. :)

    "Ami mellesleg nem is igaz...."

    Úgy látod, hogy valósággal egymást érik a bevándorlásellenes cikkek a Bildben? :))

    Ringman

    "azért a nem jártunk jól és felvettük a zöldhitelt egy mondatban elég viccesen hangzik"

    Nincs okod viccesnek találni, hiszen a konkrét összegeket nem is ismered.

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz PredatorZoli #88097 üzenetére

    Én foglalkozásszerűen űzöm a "jóslást", de ha ehhez most szakmai indoklást fűznék, a moderátor úgyis törölné. :U

    attiati

    Csak jelezni szeretném, az Európai Unió gazdasági méretének meghaladása is gond nélkül ment az autoriter berendezkedésű Kínának. Szakmán belül maximum azon megy a vita, hogy mikor jár ugyanígy az USA is.

    Ingatlanbefektetések

    Többen is írtatok itt róluk, kevesellve az elérhető hozamot. Két friss példát írnék erre, részint ismételve a korábbiakat:

    Az idei fő projektünk egy 127 négyzetméteres, utcafronti lakás a Deák tér közelében a Bulinegyedben, 670 ezer forintos áron, rövid távú kiadást engedélyező házban. A hirdetés megjelenése után 5 perccel telefonáltam, én voltam az első lakásnéző. Amire (utánam fél órával) a teljes vételárat a táskában magával hozó kínai megérkezett (ő 10 perccel utánam telefonált, tehát a hirdetés megjelenése után negyed órával már csak a második volt), már aláírtuk a vételi szándéknyilatkozatról szóló nyomtatványt, másnap aláírtuk a szerződést és kifizettem a teljes vételárat (az ügyvédnél mondjuk úgy, hogy erős protekcióm volt :D ). Aki ráérősen nézelődik, az csak az átlagot fogja látni, mert a jó ár-érték arányú lakásokra villámgyorsan, többen is lecsapnak. Megjegyzem, az ingatlanos annyira biztos volt a gyors és sikeres eladásban, hogy saját bevallása szerint összesen három emberrel egyeztetett időpontot fél órás időeltéréssel, a többieket már udvariasan hárította. Most (éven belül) ugyanezt a lakást változatlan formában napon belül eladnám négyzetméterenként 1 millióért.

    Corvin-negyed, 41 négyzetméteres, nagy belmagasságú lakás: a 2 évvel ezelőtti vételára, felújítása és bebútorozása 31 millió, a havi bérleti díja 330 ezer forint + rezsi és közös költség (két galériázott, hűtő-fűtő klímás, trendi megjelenésű stúdió lakássá alakítva). A bérlőjelöltek sorban álltak érte, mindkettőt egy-egy diák vette ki.

    Szóval nem olyan rossz befektetések ezek. :N

  • #31733248

    törölt tag

    válasz attiati #88172 üzenetére

    "Politikai, társadalmi rendszerváltozás nélkül nem tud tovább fejlődni olyan ütemben. Ezeket nálam okosabb emberek mondják."

    Ezek politikailag motivált elvárások, amelyek Kínával kapcsolatban immár 20 éve soha nem teljesülnek és jelenleg már csak azért élnek, mert Fukuyama megírta A történelem vége és az utolsó ember című könyvét, amely a nyugati közgondolkodás alapja lett.

    Tapsi

    Vajon hogyan képzeljük el az európai jólétet olcsó keleti termékek és olcsó energia nélkül? Merthogy abban van igazság, hogy Kína a jövőben drágább lesz, de ez számunkra azt jelenti, hogy drasztikusan romlani fognak a cserearányok. Ugyanez az energetikában fokozattan érvényes, ahol még ráadásul a sötétzöldek is súlyosbítják a nélkülük is rossz helyzetet.

    bilimbalam

    "folyamatosan kapkodják el. Nagyon sok gazdag ember van"

    Csakugyan, Budapesten például egyértelmű a jólét, egyre többen érik el, sőt, haladják meg a nyugat-európai átlagos életszínvonalat. Ezért is ment végbe jelentős felértékelődés az ingatlanpiacon.

    Vesa

    "A beépített dolgok egy részét nem lehet érvényesíteni a ház árában."

    Ez azért erősen ingatlanfüggő. Nekünk a lent említett józsefvárosi lakás éppen a beépített dolgok (különösen az acél szerkezetű galéria és a hőszivattyú) miatt termel magas hozamot. De amúgy egy rakás rossz kopncepciójú felújítást látok, ahol a tulaj természetesen vissza akarja kapni a (rosszul) befektetett pénzt...

    concret_hp

    "remélem eljutunk addig, hogy a rendes szakik meg lesznek fizetve"

    Ők már most is meg vannak, legalábbis vállalkozóként. Többen Németországból, Ausztriából jöttek haza, mert itthon már jobban keresnek, mint kint alkalmazottként.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz A Zéé #88200 üzenetére

    "Itt a nyugati határvégen én az elmúlt 2,5 évben több embert tudok, aki hazajött, mint aki elment."

    Országos szinten is picivel több már a hazavándorló magyar, mint a kivándorló. De - sokan nem tudják - a magyar állampolgársággal nem rendelkezők között a németek alkotják Magyarország egyik legnépesebb migrációs csoportját, kb. annyian vannak, mint a kínaiak (19 ezer körül).

    KMT

    "Eddig az volt a felvetés, hogy a csok stb. beépültek az árakba. "

    Részben igen, de sok dolog hozzájárult az áremelkedéshez, a külföldi vásárlók, az alacsony kamatok, a támogatási rendszer, az eleve nyomott árak. A budapesti ingatlanok felértékelődése alapvetően egy hosszú távú trend része, hiszen köztudott, hogy egyre több lesz a városlakó, akik főleg a fővárost részesítik előnyben. Budapest pedig még most is alulértékelt nagyváros, főleg ha Prágához, vagy Pozsonyhoz hasonlítjuk.

    CriticalHit

    Ha mindkettőből választhattál volna, akkor (számomra) egyértelműen a PEMÁP.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Morgenstern #88209 üzenetére

    Van, akiket multik foglalkoztatnak, mások vállalkozni jönnek ide a kedvező üzleti lehetőségek miatt, megint mások a nyugdíjas éveikre költöznek át, mert itt sokkal olcsóbb az élet. Nincs ebben semmi furcsa.

    szkorhetz

    Pedig így van, elég sokan jönnek haza és sok itt élő külföldinek itt is születik meg a gyereke.

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    Ha megnézitek, a Tesla erős túlértékeltségét alapvetően Musk egyébként zseniális (és irreális várakozásokat támasztó) kommunikációja okozta, amivel valósággal megdelejezte a piacot. :) Musknak mindent elhittek, a teljes önvezetés villámgyors bevezetését, a humanoid robot küszöbön álló piacra dobását - bármit, amit mondott. De a különböző érdekeltségeinek technológiai alapjai közel sem voltak annyira erősek, mint amire nagyívű kijelentéseiből rengetegen következtettek. Musk bizonyos szempontból az amerikai álom reménybeli beteljesülését jelentette, hiszen egy, a jövőt író, a világon felülkerekedő, az amerikai gazdaság látványos győzelmét eredményező csodát vártak tőle, aki nem csupán a detroiti rozsdáról tereli el a figyelmet, hanem amolyan második Apple-ként ragyogja be az eget. A Twitter-ügy (amit a részéről nem is tudok mire vélni), vagy a republikánusok támogatásának bejelentése csak felturbózta az egyébként sem rózsás helyzetet, ellene hangolva a woke jelleg fenntartását támogató mainstream sajtót.

    A piac időről időre felkap ilyen "csodákat", most például a Rivian ilyen, valószínűleg kicsiben és gyorsabb lefutással fogja a Tesla sztoriját megismételni. Egészében véve a nyugati autógyártók kilátásai hosszú távon nem túl rózsásak, mindenki a kínaiaktól tart, okkal. Erre az orosz-ukrán konfliktus és a Nyugat látványos háttérbe szorulása a keleti dominanciájú együttműködésekkel szemben csak rátett egy lapáttal. Sokat elmond a jelenlegi helyzetről, hogy idén a kínai autópiac lendületesen nőtt idén (az EV-k különösen), a német gyártók eladásai viszont csökkentek. Egyrészt egészen jól sikerült őket megtanítani autót gyártani, másrészt nálunk nincsenek az európaihoz hasonló súlyos ellátásbiztonsági problémák.

    A magam részéről a kereskedelmi háborúskodás eredményességében sem hiszek. Nyilván lehet korlátozni az AI nyugati érdekszférába tartozó chipjeinek az értékesítését, és az iparvédelmi erőfeszítéseket eddig hatékonyan támogató saját szabványok hatását fokozandó további védővámokat is be lehet vezetni, de a szellemet nem lehet már visszagyömöszölni a palackba: a jövő a kínai autóké lesz. Az Apple régóta tervezgetett autóipari piacra lépése is csak átmeneti változást hozhatna.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Ixion77 #88345 üzenetére

    Márpedig Musk sokak által elhitt hangzatos kijelentései vastagon benne vannak a Tesla tőzsdei felértékelődésében, ebből eredően az idei buktájában is. Sokak számára a Tesla (sőt, Musk személye is) egyfajta vallássá vált, hasonló áhítattal fordultak felé, mint az Apple felé (jelentős részben ugyanazok az emberek). Csak míg az Apple árfolyamát a vallásos rajongás a kézzelfogható technológiai előnyökkel együtt repítette magasra, a Teslánál az utóbbinak a leendő vásárlók szempontjából inkább csak a híre volt meg. Nem az volt a kérdés, hogy a Tesla lufi-e, hanem hogy mikor fog kipukkadni.

    A fentiekkel nem a Tesla által foglalkoztatott kiváló mérnökök meglétét, vagy szakértelmét kérdőjeleztük meg, csupán rögzítettük a tényt, hogy a tőzsdén bizony képesek a realitásoktól erősen elrugaszkodott várakozások miatt hasonló jelenségek időről időre létrejönni. Musk így is nagyon sokat ért el hiszen egy, a régi autógyártókéhoz képest kis tapasztalattal rendelkező céggel jutott a csúcsra, úgy, hogy sikerült rengeteg emberrel elhitetnie, hogy a cégének nincs érdemi konkurenciája. Márpedig van.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz julius666 #88479 üzenetére

    "Amúgy miért forognak a német autógyártók (VW-t, BMW-t néztem) 4 alatti(!) P/E-n?"

    Mert szinte csak a rossz hírek érkeznek. 2035-től nem lesz új belsőégésű autó az Európai Unióban, ami azt eredményezi, hogy sokan kiszorulnak a vásárlói körből, mert nemes egyszerűséggel nem lesz az új autókra pénzük. Még Németországban is 53 év az új autót vásárlók átlagéletkora, a belsőégésűek kivezetésével ez simán elfogja érni a 60-at is úgy, hogy a piac minden valószínűség szerint számottevően csökkenni fog.

    Az amerikaiak részéről éppen most körvonalazódik egy protekcionista, piacvédő gazdaságpolitikát előtérbe helyező kereskedelmi háború (ami nagyon fájdalmas lesz Európának), Kínában pedig annak ellenére csökkentek a német autógyártók értékesítései, hogy az autópiac lendületesen nőni kezdett. Számottevő nagyságrendű új piac pedig még csak kilátásban sincs (sőt, a kínaiak esélyesen fenhetik a fogukat az európai autópiacra), hiszen a világ többi része éppen összefogóban van a Nyugattal szemben, okulva az oroszokat ért szankciókból. Ez a piacbővítési lehetőségekre, az ellátási láncokra, az alapanyagok beszerzési lehetőségeire és jövőbeli nyersanyagárakra is roncsolóan hat.

    Szóval az lenne a csoda, hogy a piac optimista lenne az európai autóipar jövőjét illetően.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Stanlee #88506 üzenetére

    Ismerve a dolgok haladásának irányát, én már csak azt "várom", hogy a német állam indítson pert és gazdasági szőnyegbombázást Quandték ellen, amiért az örökösök anyukája Göbbels felesége volt. :))

    Viccen kívül: az Unió gazdasága tényleg nem néz ki valami jól, ami a távolabbi kilátásokat illeti. Innováció egyre inkább a béka segge alatt, energiastratégia nincs (az atomipar is romokban), iparpolitika egyértelműen negatív tartományban stb... Az egyetlen talpon maradt ágazat az autóipar, azt meg éppen most igyekszünk felszámolni...

  • #31733248

    törölt tag

    válasz bear_ #88510 üzenetére

    Személy szerint számomra gyásznap lesz, amikor már a BMW sem fog többé benzinest gyártani. Kb. olyan érzés, mint amikor Ronaldót láttam a pályán sírni. :(

    Shadowbull

    "A személyes véleményem amúgy az, hogy nem a németek miatt kell aggódni, az egész VW-Konszern, és a Merci meg a BMW is meg fogja oldani a dolgot."

    Ezt én is így gondolom, csak kérdés, mekkorák maradnak.

    "Harmadik meg a kínaiakkal való riogatás. Majd jönnek a kínaiak, és féláron, sokkal jobb autókkal ledarálják a globális piacot."

    Ebben a formában nyilván hülyeség, de azt azért nehéz lenne vitatni, hogy a kínai autógyártók előtt nagy jövő áll, már csak azért is, mert éppen náluk nő villámgyorsan az autópiac és immár az emberiség felét kitevő piacot szerveztek szövetségbe a Nyugattal szemben, ráadásul úgy, hogy nincsenek az európaihoz hasonló ellátásbiztonsági problémáik, ellenben dúskálnak a nyersanyagban és az energiában.

    Vesa

    Egy barátunk most pereskedik majd a BMW-vel egy i4 miatt, árgaranciával vette, de kifut belőle, a cég pedig nem szeretné az értékesítéskori árat tovább tartani. Nagyon lelassultak sajnos. :(

    szőröscica

    Azért nem kell ahhoz területi képviselőnek, vagy taxisnak lenni, hogy évi 50-60 ezret menjen kocsival az ember, sokunknak nem jelent valódi opciót az EV.

    buherton

    "A városban való autózásról pedig azt gondolom, hogy Budapesten a nagy körúton belül minden autóst ki kellene tiltani és a Hungárián belül is csak komolyabb költséget kifizetve kellene csak átengedni az autósokat."

    A Körúton belül rengeteg a hivatal, vállalati központ, bank, ott száll meg az ország turistáinak közel 40 százaléka (közülük is sokan kocsival érkeznek), plusz a helyben lakók, a rengeteg helyi üzlet áruja, a sok felújítást végző melós stb... Az átmenő forgalmat pedig már most is korlátozzák, konkrétan kiterelik az amúgy legnagyobb forgalmú utakra.

    "Az autóval nemcsak az a gond, hogy szennyezi a környezetet, hanem az is, hogy értékes helyet foglal ki kb mindenhol."

    Osztom ezt a nézetet, de régóta itt áll már az önkormányzatok előtt a nagy lehetőség, hogy ne lehessen a helyben lakóknak sem ingyen, vagy jelképes összegért két autóval is az utcán állniuk.

    Göteborg rossz példa, Budapest eleve háromszor akkora (hatalmas agglomerációval), ráadásul Göteborgban autópályaszerűen nagy utak mennek át mind a négy égtáj felől a városon.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Vesa #88664 üzenetére

    Ne értsd félre, én sem tartom Kínát terminátornak, de: a világgazdaság következő évtizedeit alapvetően meghatározza majd a gazdaságilag egyre erősebb kínai, de különösen a hatalmas növekedés előtt álló indiai középosztály fogyasztása. A kínai autópiac idén kb. 15 százalékkal nőtt (a német autógyártók kínai vegyesvállalatokban termelő cégeinek eladásai viszont csökkentek) és még mindig komoly tartalékai vannak. Az EV-kre történő átállásra és annak infrastrukturális feltételeire, nyersanyaggal történő ellátására a kínaiak sokkal jobban rágyúrtak (a kínai autók minősége is ugrásszerűen javult), mint bármelyik nyugati ország, abban pedig Te sem mernél fogadni, hogy a hatalmas új piacokon a német cégek fognak tarolni, nem a kínaiak és (idővel) az indiaiak. Megjegyzem: a 2 milliós orosz autópiacot is sikerült a nyugati cégeknek nagyon "okosan" odaadniuk a döntően kínai autógyártóknak (több esetben komplett gyártósorokkal), de úgy, hogy közben megy a pofázás Kína visszaszorításának szükségességéről.

    A demográfiai katasztrófa a Nyugatot ugyanúgy érinti, mint a kínaiakat, csak mi még előrébb járunk a folyamatban. Elkezdtek ugyanis nyugdíjba vonulni a baby boomerek, akiknek a pótlását még az e téren egyébként gyakorlott németeknek sem sikerült megoldaniuk, hiszen az eddigi kibocsátó országok is ugyanezzel a problémával küzdenek. A gond akkora, hogy a balos kormány már le akarja vinni 5 évre az állampolgárság megszerzésének idejét, de pár éven belül szerintem simán lesz a 3 év is...

    Kína exportvezéreltsége pedig messze nem olyan magas, mint ahogyan a legtöbben feltételezik. Az export a GDP 20 százalékát teszi ki, Németországé ezzel szemben 47 százalék, amivel kb. hozza az euroövezetbe tartozó országok átlagát. A kínaiak a gazdaságuk nyersanyaggal és energiával történő ellátásáról is sokkal hatékonyabban gondoskodtak, mint az ezen a téren gyakorlatilag semmi jelentősen nem csináló európai országok. A geopolitikai széljárás pedig nemhogy nekik kedvező, de jelenleg ők teszik kétpólusúvá a világot, jelentősen csökkentve a nyugati dominanciát.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz mauimagic #88809 üzenetére

    Szerintem hagyd ezt a lenéző kipcsakozást, különösen, hogy fogalmad sincs a másik kompetenciáiról. :N Másrészt a hasonló források az elmúlt 20 évben szinte minden esetben a Nyugat vágyvezérelt gondolatait tükrözték (idézzem az utólag már bizonyíthatóan szánalmas hülyeségek egész sorát komolynak tűnő forrásokból?) és nem a szakembereknek szólnak, hanem az érdeklődő átlagembereknek.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz mauimagic #88814 üzenetére

    Én nem a személyeddel összefüggésben írtam szánalmas hülyeségekről. Másrészt az 1980 óta eltelt 4 évtized alatt az Európai Unió részesedése a világgazdaságból a felére esett, ezt pedig elég nehéz lenne nem hanyatlásként értelmezni (Róma hanyatlása is évszázados folyamat volt). A politikusok hülye ígéreteit pedig ne rajtam kérd számon.

    Rolly, leszel szíves befejezni a troll személyeskedést?

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz mauimagic #88820 üzenetére

    Próbáljátok megérteni, én a kínai vállalatok gazdasági kilátásairól beszéltem, nem kéne nerezéssel és jobbágyozással a topicot rombolnotok.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz mauimagic #88831 üzenetére

    Te agymosott putyinista szarfészekről, a demokrácia leépítéséről, az oktatás, egészségügy "szabadeséséről", a régiós lecsúszásunkról értekezel, ez teljesen off itt.

    new card

    "Alvin_ti4200 válaszára én is kiváncsi lennék, hogy neki mennyi idejébe kerül ennek a portfolionak az aktívan kezelése."

    Szerintem túl fragmentált, akkor éri meg ilyesmit csinálni, ha értesz hozzá és sok időt tudsz a portfóliódra fordítani.

    ngaba

    Ha egy kicsit is gyanús, hogy komolyabb darabokról van szó, nézessétek meg becsüssel, amúgy sajnos nem sokat ér.

    Más: ingatlannal valaki foglalkozik még itt?

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Ixion77 #89039 üzenetére

    Kínával kapcsolatban a nyugati mainstream 2022-re is 3 százalék alatti növekedést tippelt, lett belőle 4,4, idén pedig valahol 5-6 százalék körül lesz. Nagyon szívesen elfogadnánk mi is egy ilyen lejtőt...

    A Fed és a nyugati jegybankok gyakorlata pár éve múlva keretes írás lesz a monetáris politikáról szóló szakmai anyagokban, de nem a jó gyakorlatok között. Ebben a topicban nem túl érdekes a téma, de nem sok értelmét látom az alapkamat drasztikus emelésének.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Ixion77 #89055 üzenetére

    "A kínai kommunista párt által hamisított állami adatok helyességére ne vegyél mérget."

    Ez hosszú ideje folyamatos beszédtéma már, de tény, hogy a kínai gazdasági fejlődés rendkívül látványos volt.

    Hi!King

    "Szerintem meg nem volt normális, hogy sok éven át 0 kamatra lehetett kölcsönadni pénzt"

    Egyik véglet sem jó, de a jegybankoknak nem csak az alapkamaton keresztül lehetett beavatkozniuk, hanem aktívan el kellett volna látniuk a prudenciális felügyelet szerepét is. Hiába léptek egymás után életbe a bázeli egyezmények, a felesleges rendszerkockázattal járó hitelek ettől még nem tűntek el.

    Vesa

    "Emellett, kína a nyugati vásárlókból él, ha a nyugati piacot elveszíti ami már így is éppen csak a víz felett tartja őket, akkor kb. végük van."

    Ez egy hatalmas butaság, amit intravénásan adagol a propaganda. Lent idéztem az adatokat, Kína GDP-jének mindössze ötödét teszik ki az export, ennek is csak egy része megy Nyugatra, az EU-ba és az amerikaiakhoz együttesen durván harmada.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz bulikavagyok #89331 üzenetére

    Gyere át ide, a saját gyakorlatomból vett konkrét példákat írtam le és igen, lazán megverem az amerikai tőzsdeindexeket magyar ingatlannal. :)

    Pár gondolat a linkelt topicból, talán itt is szolgálhat némi tanulságként:

    Közgazdászként nem akarom a topicot metodikai kérdésekkel untatni, de egy rövid kitérőt azért tennék. A hivatalosan közölt inflációs adat teljesen alkalmatlan arra, hogy a személyes pénzügyeidre vonatkoztasd, nem is érdemes abba a tévhitbe ringatnod magad, hogy a PMÁP-ba tett pénzed megőrzi az értékét. A befektetői körbe jellemzően képzett, az átlagnál vagyonosabb emberek tartoznak (pl. a foglalkozási csoportok közül az IT-sek és a közgazdászok erősen felülreprezentáltak), akik számottevő diszkrecionális jövedelemmel rendelkeznek és jellemzően szabad szemmel látható megtakarításuk van.
    Ebben a körben teljesen más a fogyasztás szerkezete, mint az átlagnál. Sokkal kisebb súlya van a hivatalos statisztikák között árreprezentánsként szereplő sertésmájnak, finomlisztnek, vagy sárgarépának, mint mondjuk egy kisnyugdíjasnál. Hogy mást ne mondjak, az ingatlanárak például nem is szerepelnek a hivatalos módszertanban, pedig nehéz lenne azt mondani, hogy nem fontosak. :DDD Ezért lehetett rekordalacsony az infláció akkor, amikor az ingatlanárak erőteljes növekedést produkáltak és ezért teljesen alkalmatlan a hivatalos inflációt követő állampapír arra, hogy ennek alapján kijelenthesd, hogy megőrizte a pénzed az értékét. Dehogy őrizte. :N

    Simán lehet az általad érzékelt infláció akár kétszerese is a hivatalosan közölt adatnak. Ha például az árreprezentánsok közé bekerül az árrobbanással érintett budapesti ingatlan, miközben kisebb súllyal (vagy érintettség hiányában egyáltalán nem) szerepelnek benne bizonyos tételek és nem a Suzuki Swift, hanem BMW 5er a számítás alapja, teljesen más számok jönnek ki, adott esetben akár kétszeres is lehet a személyedet érintő infláció, mint a hivatalos. Én például a hitelintézeteket és az energetikai vállalatokat érintő elemzői munkával foglalkozom alapvetően, mi például saját, az ágazatra jellemző árreprezentánsokkal dolgozunk, mert a hivatalos infláció tökéletesen alkalmatlan bármire is. Egyébként Neked is, maximum nem tudsz róla.

    Ennek figyelembe vételével érdemes megítélni az állampapír vs. ingatlan kérdését. Hidd el: magabiztosan kijelenthetjük, hogy a PMÁP a befektetői kör számára bukta.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz aAron_ #89342 üzenetére

    Köszönöm az ajánlást, de nem szoktam őket hallgatni, Zsidayval inkább csak az időm megy. A "Mit érdemes helyette inkább elérendő hozamnak meghatározni." viszont ettől még érdekes téma és hasznos is.

    bulikavagyok

    A rövid távú kiadást a tőzsdével valóban nem lehet egy az egyben összevetni (hiszen az egyik gyakorlatilag vállalkozói tevékenység), de nálam is annak opciójaként került képbe - más is járhat így. Ahogy például Te is hasonló cipőben jársz jelenleg. Az üzemeltetéssel nagyon keveset foglalkozom (a napi ügyekkel semennyit), csak a marketinget alakítom és egyes partneri együttműködéseket tárgyalok le. Az ingatlanok fejlesztésével viszont többet (minden ingatlannál teljes felújítás és az új funkciónak megfelelő részleges átépítés történik).

    JoinR

    Komolyan kérdezed Te ezt egyáltalán? :) Teljesen más üzemméretekről beszélünk és más a profil is. Ami nekem megy, azt egy hitelintézet nem tudja százmilliárdos nagyságrendben megismételni, a hitelintézetnek (velem ellentétben) vannak tőkemegfelelési kötelezettségei (ami miatt állampapírt vesz) és nem tudjuk hányan élnek a befektetői körből az arbitrázs lehetőségével. Nyilván nekem is nagyon megérné pl. a zöld hitel miatt el nem költött pénzből PMÁP-ot venni (de tudok még jobbat). Senki nem ezt vitatta, hanem az értékállóságot.

    Bling95

    "Szimplán azonos kockázati szinttel ez tűnik a legjobb alternatívának."

    Teljesen megértem, csupán azt szerettem volna tudatosítani, hogy a PMÁP-be tett tőke nem őrzi meg az értékét.

    Hi!King

    Persze, a különböző gazdasági ciklusok máshogy érintik a különböző társadalmi rétegeket. Amúgy végtelenül hálás lennék, ha valaki végre elkezdene anticiklikus gazdaságpolitikát folytatni, hogy ezt a heves hullámzást enyhíteni tudjuk. De az, hogy konjunktúra alatt fűtjük a gazdaságot, a válságban meg ott állunk letolt gatyával, nagyon nem jön be.

    Hogy kinek mi való, az tényleg egyénfüggő, ha retteg a tőzsdétől és a kockázattól és van 2 milliója, akkor nyilván én is kb. errefelé terelném.

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz favagoJoska #89356 üzenetére

    "A majdnem kamatmentes EU-s hitelekről amikről meg le akart mondani régebben orbán már ne is beszéljünk."

    Mert ez nem piaci hitel és csak feltételekkel jár. A gyermekvédelmi törvénytől a korrupcióellenes hatóságig ívelő politikai kívánságokon túl például azzal, hogy közösen vállalunk felelősséget a felvett hitelért, miközben a dél-európai államok erősen eladósodtak és gyorsan haladnak a fizetésképtelenség felé, ha szarba kerülnek, helyettük is fizetünk. Csak a nagyságrendek érzékeltetése végett: az eurozóna államadósságának minden negyedik eurója olasz államadósság, szóval nem valami aprópénzről beszélünk. Ez szinte mindig "kifelejtődik" valamiért az Európai Bizottsággal mindig mindenben egyetértő médiumok cikkeiből.

    "Egyébként hogy állunk most az államadósággal, épül szépen vissza a devizaadósság?"

    25 százalék a devizaadósság, ez 2010 előtt, a balliberális kormányzás alatt nőtt durván 20 százalékkal, 2010 óta pedig csökkent kb. ugyanennyivel. Amit az elmúlt 2-3 évben láttál, az a devizaadósság refinanszírozása volt, ettől függetlenül nyilván nőhet a devizaadósság.

    "Ha igaz amit Hadházy ír akkor azért tőlünk kevésbé illiberális országok amik nem az USA (hanem Szlovákia pl.) nem fizetnek ekkora felárat mint mi."

    Az igaz, de nem az illiberális kurzus miatt, hanem azért, mert - hozzánk hasonlóan - nem túl magas az államadósságuk és az eurozónához tartoznak. De mondjuk Olaszországban volt már 7 százalék feletti hozam is a 10 éves papíroknál, holott ők is az eurozóna tagjai.

    attiati

    "A két legnagyobb súlyú s&p komponens is elkezdett szépen esni.
    Apple új lokális mélypont."

    Sajnos nem meglepő, valószínűleg még az új iPhone-széria bemutatása után is folytatódni fog az esés, amint a piac szembesül a várhatóan gyenge értékesítési adatokkal. Nem ez lesz a befektetők kedvenc éve, mint ahogyan a tavalyi sem volt az.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz favagoJoska #89384 üzenetére

    Hogy mekkora kamatfelárat fizetünk, sok dologtól függ, pl. attól is, hogy milyen a hitelminősítői besorolásunk (ami szintén nem tisztán a fizetőképességet mutatja). A magyar államadósságot refinanszírozó külföldi intézményi befektetők kezét a befektetési politikában deklarált előírások kötik, hiába atombiztos benne, hogy biztonságban lenne nálunk a pénz, nem vehet magyar papírt, ha olyan a besorolásunk.

    Az olaszok uniós segítség nélkül 1 éven belül a földbe állnának (sok a lejáró adósságuk), Magyarország ettől szerencsére messze van.

    avl

    "erre szerintem is vannak erök; pl. Kína is (aranymennyiségük, világhatalmi törekvések,...); nyilván komoly mérközés, ha pl. USA valahol (Ukrajna ?) e szempontból túlfeszíti a húrt, a többiek összefogási hajlamát erösíti, és átállnak nem $ alapúra"

    Ez már most is folyamatban van, a dollár dominanciája jelentősen sérülni fog, ami természetesen a nyugati gazdaságokra is negatívan hat. Az arab világ már most sem bízik az amerikaiakban, a kínaiak még kevésbé, főleg, miután látták, hogy az oroszok pénzét csak úgy le lehet nyúlni.

    A hozzászólás éppen arról szólt, hogy a különböző társadalmi csoportok más és más inflációt érzékelnek. Ha van aki kétszereset, akkor logikusan vannak olyanok is, akik kevesebbet. Most a szegényeké magasabb, az általam említett konjunktúra (pl. lakáspiaci árrobbanás) idején a gazdagoké volt az.

  • #31733248

    törölt tag

    Ezért(!!!) kaptam egy hét kitiltást, úgyhogy ha van valami, amire reagálnom kellene, jelezzétek.

    Rengeteg szó esik itt az állampapírokról, de miért csak ebben gondolkodtok? Nem csak az amerikai tőzsde létezik a világon. A jövő nagy cégei jelentős részben Kínából, Indiából fognak kinőni, ezek iránt miért nem érdeklődtök? Mert csúnyagonosz diktatúrák, amikben nem lehet megbízni, vagy van valami egyéb okból?

    Az általam előnyben részesített ingatlanok sem képesek felkelteni bennetek az érdeklődést?

  • #31733248

    törölt tag

    válasz julius666 #90299 üzenetére

    Azért írtam, mert többen fordulnak a topicból az állampapírok felé az amerikai indexek tavalyi esése és az idei kilátások miatt. Holott tőzsde nem csak Amerikában van és az állampapírpiaci hozamok (számomra legalábbis) cseppet sem érdekesek.

    "Mert ezt csak te veszed ilyen biztosra"

    Itt igen, de ez a topic egy világnézeti véleménybuborék, ez pedig nagy valószínűséggel determinálja a kínai tőzsdével kapcsolatos álláspontot is (és még sok egyebet). Amúgy jópár cikk szól már a fősodratú nyugati szaksajtóban is a kínai tőzsdei befektetésekről, csak erről a legtöbben nem tudnak, mert egyáltalán nem olvasnak nyugati szaksajtót.

    "Meg szabad kérdezni kb. milyen nagyságrendű tőkével ingatlanozol?"

    Nyilván többel, mint aki a szerényebb alkalmazotti megtakarításait fekteti be, de ha jól látom, többeknek futhatná itt több ingatlanra is. Nekik szólt a felvetés, nem a "kisbüfisnek". Ehhez nyilván pénz kell, máshogy nem megy. Akinek nincs, az nem érintett - feltéve persze, hogy nem képes tőkeerős szereplőket bevonni. De az már más képességeket feltételez, ami a legtöbb emberből eleve hiányzik.

    Amúgy nem igazán fogok a jövőben ide írni, sok közös metszetünk sajnos nincs. Engem az állampapírok, vagy az ETF-ek egyáltalán érdekelnek és most a feltörekvők tőzsdéit is sokkal izgalmasabbnak találom az amerikainál, de ez teljesen érdektelen téma itt.

    HussarF

    Úgy találták, hogy politikai tartalmat tettem közzé. Ez az állampapírok árazásánál, vagy egyes geopolitikai feszültségek részvényekre gyakorolt hatásánál aligha megkerülhető téma egy-két mondat erejéig, de hát ez van, sok jelentősége számomra nincs.

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Ra3 #90343 üzenetére

    Nem szívesen véleményeznék ilyen elfogult izéket, nyilván megemlíthetnék válaszul egy rakás, a politika által meghozott, durván piacellenes intézkedést a nyugati világból (gondolj például az energetikai ágazat elmúlt egy évére), csak ezeken nem hüppög kommunistázva a mainstream média, holott az életünkre sokkal-sokkal nagyobb hatással vannak.

    Hi!King

    Megértelek, kétségtelen tény, hogy ez egy új, az amerikaitól számos jellemzőjében eltérő piac és (főleg az elején) eléggé foglalkozós is, sokaknak egyszerűen nem ér ennyit. De ezzel együtt nagyon ígéretes.

    PredatorZoli

    "a fejlődő oldalon volt most egy lost decade, és borzasztóan alacsonyak az értékeltségek"

    Bizony, ezért is olyan izgalmas. :)

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Vesa #90422 üzenetére

    Csak azért válaszolok, mert megszólítottál, de írtam már lejjebb, hogy "nem igazán fogok a jövőben ide írni, sok közös metszetünk sajnos nincs".

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Wn2tl #90432 üzenetére

    "Ha már Ázsia, akkor én inkább Indiát favorizálom."

    Én is elsősorban, a rally ellenére is. Különösen Tajvan miatt, mert ha a kínaiak megindulnak, akkor nem fognak egy ideig jól kinézni a dolgok, beleragadni pedig nem szeretnék. Az ingatlannál elértem az általam kitűzött határt és bár nincs vele bajom (sőt), pár éves időtávon lehet, hogy a tőzsdével ismét jobban járnék.

    vans?

    "Jelentosen tobbet hozna, mint a berleti dij, ami a felujitasi koltsegekhez kepest is meg egyebkent is nevetsegesen alacsony szerintem (140k-nal tobbert nem lehet kiadni)."

    Nem csak a bérleti díj számít, hanem az ingatlan értékének várható változása is. Minimális célként azért fektetsz be, hogy a pénzed megőrizze az értékét. Az elmúlt 7 évben egy átlagos magyar ingatlan közel megduplázta a reálértékét (nem jó, csupán átlagos). A panelnél a reálérték érdemi emelkedésére a jövőben kevés esélyt látok, sőt, ilyen infláció mellett inkább némi csökkenés valószínű. Én a belvárosi ingatlanokban vagyok érdekelt, ott a befektetői kereslet határozza meg a piacot és mindenki tudja, hogy Budapest belső területei még most is erősen alulértékeltek régiós összevetésben, szóval nem túl nehéz kitalálni, mi a legvalószínűbb forgatókönyv...

    Segal

    "Csak kiváncsiságból, de miért gondolja (majdnem) mindenki, hogy be fognak szakadni a lakásárak?"

    Itt-ott lehet csökkenés, de nem komoly. Amúgy most lehet látni, hogy a teóriák, amik minden ingatlan áremelkedést egy az egyben az állami támogatások és az Airbnb nyakába varrtak, mennyire nem voltak igazak és hogy valójában a konjunktúra és a kedvező kamatkörnyezet voltak a döntő tényezők.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz j0k3r! #90483 üzenetére

    Ha figyelmesen elolvasod, azt mondtam neki, hogy a "panelnél a reálérték érdemi emelkedésére a jövőben kevés esélyt látok, sőt, ilyen infláció mellett inkább némi csökkenés valószínű".

    Az általam preferált befektetési ingatlannál pedig nem a múltra hivatkoztam, hanem a piacot meghatározó tényezőkre, úgy, mint erős befektetői kereslet, nemzetközi alulértékeltség. Amúgy az övéhez hasonló összegű, jól célzott befektetés még hosszú távú kiadás esetén is képes kitermelni a magyar átlagbért, szóval nem mondanám azt sem tragikusnak.

    Pont azt lehet látni, hogy már most is belassult az ingatlanpiac, holott van CSOK, babaváró stb...

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Stanlee #90498 üzenetére

    Az ilyen fejtegetéseknek mindig az a hátulütője, hogy Te nem az MNB lakásárindexét veszed meg. :N

    Konkrét ingatlan kapcsán például írtam már itt lent arról, hogy egy éven belül az ingatlant a vételárának másfélszereséért, egy napon belül el tudnám adni. Rövid távon meg hamar kitermeli ám az árát (pesszimistán számolva 6 év alatt duplázható a reálérték), még üzemeltetőnek kiadva is egész jó.

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz aAron_ #90509 üzenetére

    "Ingatlan befektetés és a flipping két különböző dolog."

    Arra is van lehetőség, de én hosszú távra lövök, a családunk tartós, generációk jólétét biztosító gazdasági alapjaként kezelem. Már régen bizalmi vagyonkezelésben adtam volna, de a rövid távú működést ez sajnos ellehetetlenítené.

    A(z amerikai) piac következő évei számomra erősen kérdésesek, néhány súlyponti céget erősen felülértékeltnek érzek még most is, a megtakarítások háromnegyedét birtokló baby boomerek nyugdíjba vonulása az eladások tartós erősödését jelenti (hiszen azt élik fel), úgyhogy szerintem további korrekció lesz belőle, a gazdasági helyzettől függetlenül is.

    De akár a reálhozamot nézem, akár a tőzsdeindexeket, az ingatlanokkal elégedett vagyok.

    Hi!King

    "úgy kell foglalkozni vele, hogy a diktatúra bürokratikus idiótaságaihoz, korlátozásaihoz kell alkalmazkodni"

    Én is erre gondoltam, na meg arra, hogy az amerikai cégekről és a piacról ismerete és összbenyomása is van az embernek, a vállalati elemzések gyorsan reagálnak és részletesek, amit Kínával, Indiával kapcsolatban munkaigényesebb megszerezni.

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz julius666 #90521 üzenetére

    Senki nem gondolja, hogy a tőzsde rossz, vagy elvetendő, mindössze arról van szó, hogy ha elég nagy a portfóliód, lehet, hogy érdemes lehet kiegyensúlyozni, különösen olyankor, amikor nehéz időszak elé nézünk. Azért mondtam, hogy ha nincs közös érdeklődési körünk a topiclakókkal, akkor nem írok ide, mert felesleges. Jelenleg 26 tehermentes, új, vagy teljesen felújított, prémium kategóriába sorolt, rövid távú kiadással üzemelő lakásunk van Budapest belvárosában, elsősorban garzon és stúdió méretben. Az üzemeltetéssel heti kb. fél órát foglalkozom (alkalmazottaink végzik), a mostani számok és trendek alapján 5 évente duplázom a befektetésem reálértékét. A trend 2022-ben, a nagy tőzsdei bukták idején sem tört meg.

    Itt van az átlagos magyar ingatlan (tehát nem az enyém). A reálérték változása természetesen forintban értendő, a KSH rendelkezésre álló adatai szerint. De arra senkit nem biztatnék, hogy átlagos ingatlant vegyen, mert ott tényleg alacsony a hozam. :N

    A korábbiban természetesen a "vagyonkezelésben adtam volna" értendő.

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz Drizzt #90612 üzenetére

    Mindkét kérdésre igen a válasz.

    A Stanlee által emlegetett országos lakásárindex ezekkel az ingatlanokkal összefüggésben semmire nem használható. Pl. Belső-Erzsébetvárosban 10 év alatt az átlagos négyzetméterárak négyszeresükre emelkedtek, a rövid távú kiadással realizálható hozam pedig össze sem vethető a hosszú távra kiadott átlagos budapesti lakásokéval.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz bulikavagyok #90703 üzenetére

    Csak válaszoltam, de mivel ebben a topicban nem érdekes, nem viszem tovább a témát.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz avl #90705 üzenetére

    "igazsagtartalmat nem vizsgalva"

    Nézz utána nyugodtam, 10 éve Belső-Erzsébetvárosban negyed millió körül volt az átlagos négyzetméterár, most négyszer annyi.

    "ki milyen esélyünek látja, látszódik, hogy így megy ez tovább ?? :DD"

    A hasonló vízióimon 10 éve ugyanígy röhögött mindenki, a vagyonnövekményem látva most azt mondják, hogy "szerencséd volt". Pedig csak megértettem valamit, amit nekik nem sikerült. Most is ez a helyzet.

    aAron_

    Senkit nem szeretnék itt győzködni, számomra "önigazolásként" elég annyi, hogy az ebből származó bevételeimből pár évente duplázom az lakásaim számát.

    Drizzt

    "Ez viszont sulyos igazsagtalansag a rendszerben. Aki rendelkezik sok lakassal es raadasul befekteteskent hasznalja oket, annak egy fillernyi rezsitamogatast nem szabadna adni."

    Ez is egy olvasata a témának, meg az is, hogy a szektor szereplői sokmilliárdot tesznek az állam zsebébe. Amúgy eleve nem vagyok híve ennyire széles körű és bőkezű rezsicsökkentésnek, pl. a személyes fogyasztásomat is teljesen felesleges támogatni az adófizetők pénzéből.

    Hi!King

    "A rövidtávú lakáskiadás, ahogy másik is mondják, már egy vállalkozás, ami munkaigényes."

    Heti fél órámat viszi el (ekkora üzemméretben már megéri főállású emberekkel dolgozni), egy-két lakásnál más a modell (pl. mert üzemeltetőnek adod ki).

    Az osztrák kisváros nem alternatívája Budapestnek, teljesen más foglaltsági mutatókkal dolgozunk. Budapest belvárosa jelenleg kb. a legmenőbb termékünk a világpiacon. Ezért is jó ott befektetni.

    Ixion77

    "Tehát míg nyugaton a társadalmi különbségek csökkentése a cél, addig nálunk pont hogy a növelése."

    Remélem, Te sem hiszed el ezt. A társadalmi különbségek nem azért nőnek, mert az állam így akarja, hanem mert a szülők(!) törvényszerűen és bővítetten újratermelik ezt a helyzetet.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz PredatorZoli #90921 üzenetére

    Csinálhatod ezt úgy is, hogy kiadod üzemeltetőnek, de ekkora üzemméretben nyilván jövedelmezőbb a saját üzemeltetés. Ezzel mindenesetre sokkal kevesebbet foglalkozom, mint régebben a tőzsdével.

    robag93

    Mire is gondolsz pontosan?

  • #31733248

    törölt tag

    válasz j0k3r! #90924 üzenetére

    Láthatóan hiába próbálom megértetni, hogy ez egy befektetői kereslet által hajtott piac, amire nem lehet ráhúzni az általános sémákat.

    robag93

    "Hogy attól gondolod, hogy az ingatlan jó befektetés (attól tekintsünk el, hogy ez nem klasszikus befektetés, mert vállalkozás), mert az utóbbi 10 évben jól sült el számodra."

    Ebből az derül ki, hogy hiába próbáltam megértetni, Budapest régiós összehasonlításban mennyire alulértékelt, mint ahogy azt is, hogy én nem a távoli, homályba vesző múltban ragadtam, most is poziban ülök és látom, mennyit termelnek a lakásaink.

    Kobe

    A magadfajta embereknél gyakori vigasz, hogy biztos nincs boldog életem (az ilyenek szokták azt mondani, hogy "szerencséd volt"). Többek között ezért termelik magukat újra a társadalmi különbségek, az ilyen felfogású emberekkel csak akkor találkozunk, ha a pult mögött állnak és kérünk tőlük valamit.

    Na de ami nem megy, ne erőltessük, befejeztem az ingatlanos témát.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz j0k3r! #90931 üzenetére

    Két diplomás közgazdász vagyok és ahogy a korábbiakból már kiderülhetett, hitelintézeteket és energetikai vállalatokat érintő elemzői munkát végzek, melynek során ágazati árreprezentánsokkal dolgozom, szóval biztos nem értek a monetáris politikához.

    Na mindegy, én befejeztem, a befektetési topicban holmi ingatlanokkal a világért sem venném el a lehetőséget az állampapíroktól. ;)

    [ Szerkesztve ]

  • #31733248

    törölt tag

    válasz julius666 #90942 üzenetére

    Fárasztó ugyanazokat a dolgokat ismét leírni, ráadásul részben ugyanannak az embernek. Pl. hogy kizárólag az üzemeltetés által érintett időről beszéltem, magánszemélyként és hitel nélkül vásároltam és ma már feltalálták az elektronikus ügyvitelt, aminek segítségével forint pontosan tudom, melyik lakás mikor és mennyiért volt kiadva stb... Persze a kedvedért hozzáteszem, hogy a takarítónő ettől még elcsenhet egy-két tekercs vécépapírt. :))

    Szerintem ejtsük a témát, könyveld el nyugodtan, hogy hülye vagyok és csak szerencsém volt. Ne fárasszunk az ingatlanokkal senkit, jöjjenek az izgalmas állampapírok.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz HussarF #90953 üzenetére

    Az online fórum által biztosított anonimitás a legrosszabbat hozza ki az emberekből, ezért használ ilyen alpárian személyeskedő, lealacsonyító stílust. Szemtől szemben nem lenne ilyen. :N

    Lehetett volna másképp reagálni, például azt mondani, hogy "Econ, tök jó, amit csinálsz, hiszen keresel vele egy rakás pénz, nem futunk össze, hogy megmutasd az ingatlanjaidat és dumáljunk? Hátha hasznosíthatok belőle valamit.". És összefutunk, hiszen több emberrel is megismerkedtem már a fórumról. De nem, senki. A magyar társadalom a nyugatiaktól eltérően még az online térben sem képes bizonyos felfogásbeli, gazdasági, vagy társadalmi háttérbeli különbségeket áthidalni. Agresszió, leszólás, a szerencse emlegetése - de tanulni valamiből, azt nem. A feleségem például nemzetközi üzleti környezetben dolgozó energiajogi szakjogász, de naná, hogy az utolsó hülye is jobban tudja értelmezni az e téren hatályos joganyagokat, mint ő. Ez egy ilyen ország. Nem kell szóba állni egymással, mindenki maradjon a saját közegében, sokkal kevésbé konfliktusos.

    Megyek én is, utolsó poszt volt.

  • #31733248

    törölt tag

    válasz archie17 #91007 üzenetére

    Csak Neked válaszolok már, de másoknak is hasznos lehet, remélem, segít:

    Ahogy korábban írtam, mi alapvetően teljesen mással foglalkozó vállalkozók vagyok (cégvezető és ügyvéd) más felfogással élünk és máshogy ítéljük meg egy befektetés/vállalkozás esélyeit, mint a legtöbben. Akik csak akkor látják esélyét a sikernek, ha "kaptál valahonnan" egy rakás pénzt, azok soha képesek hasonlót összerakni, életük végéig a pálya széléről osztják meg a bölcsességeiket és mindig ugyanazt mondják: " szerencséd volt". :))

    A legfontosabb annak megértése, hogy Budapest belvárosa a legmenőbb termékünk a világpiacon. Szó szerint. Ennek megfelelően érdemes hozzáállni, akár az anyagi kilátásokat, akár a későbbi fejlesztések szemléletét és igényszintjét tekintve. Fontos tudatosítani magadban, hogy rövid távú kiadásból akkor juthatsz pénzhez, ha ezzel foglalkozol és nem csak fantáziálsz róla.

    Hogyan kezdj neki? Add el a lakásod és vegyél egy rövid távú kiadásra alkalmas lakást a Bulinegyedben (Te pedig bérelj). Ha van annyi pénzed, akkor olyan lakást válassz, amiből kettőt (vagy többet) tudsz kialakítani, sokkal jobb lesz a megtérülésed (én is ezt teszem, az említett lakásból négyet csináltam). Egy két részre bontott lakásból már kezdőként is kivehetsz havi nettó 1 milliót. Ha lehet, rövid távú kiadásra alkalmas lakások hosszú távú bérlésével, majd általad történő üzemeltetésével gyarapítsd a portfóliódat, ezzel megtöbbszörözheted a jövedelmed. Személyesen fogadd a vendégeidet és köszönj el tőlük távozáskor, a visszajelzéseik kulcsfontosságúak. Ha némi tapasztalatod összegyűlt, akkor a magas értékelésedre történő hivatkozással mások lakásainak üzemeltetését is el tudod vállalni, örömmel bízzák rád, kevés a jó üzemeltető. Csak jót vállalj (ebbe a jó fotózhatóság is beletartozik), egy szar lakással messze nem annyit keresel és az üzemeltetésre kapott pontszámok sem lesznek fényesek. Tapasztalt és magasan értékelt üzemeltetőként meggyőzhetsz befektetőket arról, hogy érdemes veled társulni, vagy legalábbis megbízni téged azzal, hogy az ingatlanjaikat üzemeltesd. A legnagyobb építőipari vállalkozók közül is sokan ezt tették, csak a nagyságrend más.

    Rengeteg a fos lakás a piacon: pici (akár 12-15 négyzetméter), galériás, fehér falakkal, igénytelen ikeás enteriőrrel. Ezek az átlagember elképzeléseit és igényszintjét tükrözik, az ilyeneket messziről kerülni kell, erről is írtam már. A piacon minőséggel lehet jól teljesíteni (a lakásaink 9.9-es és 10-es értékelésekkel futnak, az üzemeltetés 9.9). A nagyobb üzemeltetők a közelében sincsenek ennek, 9 alattiak.

    Mi is nagyon piciben kezdtük, de ezekkel az ingatlanokkal szarrá vertünk az amerikai tőzsdeindexeket. :K Ahogy írtam már korábban, az üzemeltetéssel nagyon keveset foglalkozom, "az ingatlanok fejlesztésével viszont többet (minden ingatlannál teljes felújítás és az új funkciónak megfelelő részleges átépítés történik)". De már ezt is egy ügyvezetői szerepkörben levő kollégának delegálom, én pedig annyira nem kellek ehhez személyesen, hogy éppen éppen házat nézek egy kontinenssel odébb. Ha ügyes vagy és tehetséges, Te is meg tudod csinálni, de csak akkor, ha hiszel benne és elkezded. Hitellel még jobban haladhatsz, de mi mindig csak a megtermelt profitból vásároltunk.

Új hozzászólás Aktív témák