Új hozzászólás Aktív témák

  • bambano

    titán

    válasz gerokrisz #1104 üzenetére

    nekem jellemzően a "túloldalról" van személyes tapasztalatom, mint isp.
    van olyan pc-m, amin 100-200 pppoe szerver fut egyszerre, natol mellé 600-700 user teljes forgalmát, tűzfal, menedzsment, meg pár apróság, és alig látszik a terhelése. Volt, hogy elszabadult valami a hálózatban, 8000 pppoe szerver futott rajta, akkor kezdett el kicsit köhögni.

    a másik személyes tapasztalatom az, hogy sokkal olcsóbban és üzembiztosabban jövök ki, ha a célcuccokat kihajigálom, ahol csak lehet. a cisco meg a hp árait egyszerűen nem lehet pénztárcával bírni. ezért veszek mostanában switchnek meg ap-nek mikrotiket, minden másra pc-t.

    anno kibontottam egy cisco asa 5000-es tűzfalat. hát rotfl, celeron proci volt benne, meg digital dec pci-os ethernet kártyák. ettől egy xeonos szerver msi-s interrupt vezérlővel meg szerver ethernet kártyával kilométerekkel jobb cucc, ötöd-tized árért. nem utolsó sorban ha bedöglik a pc, van belőle tartalék és/vagy helyi boltban adnak helyette másikat azonnal. ha bedöglik egy márkás cucc, minimum napokba, jobb esetben hetekbe kerül pótolni. és akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a menedzsmentje mennyivel egyszerűbb a pc-nek, illetve a jogszabályi megfelelést pc-vel triviális megoldani, ilyen enterspájz cuccokkal meg vagy nem lehet megoldani, vagy másik kosár pénz.

    az edgerouter pro seneticnél most éppen 120 rugó. ez, szerintem, itthonra sok, isp-hez meg gyenge.

    szerk: a routeros nem kimondottan routernek írt os :) az egy echte linux kernel a saját shelljükkel :)

    [ Szerkesztve ]

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Új hozzászólás Aktív témák