Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ejelhar

    senior tag

    válasz devil-k #14031 üzenetére

    Semmi vész.

    Szóval ... a routeren keresztül mindenki kijut az Internetre a belső hálóról, de ezt a szolgáltatók eszközei is biztosítják.
    A sok csatlakozási lehetőséget viszont nem. Vagyis switch kell neked és valszeg egy WIFI AP is, de router meg nem biztos. Én most itt tartok, de lehet, hogy rosszul gondolom.

    Amit még nem tudunk az az: milyen lehetőség van összekapcsolni nálad a Telekom végződést és a switchet.

  • Ejelhar

    senior tag

    válasz devil-k #14031 üzenetére

    Utánlövés

    Ezt a kérdést pedig végképp nem értem:
    "A Telekom végződés és a switch között milyen és hány fizikai réteg van kiépítve nálad?"

    Szóval arra vagyok kíváncsi miből gazdálkodhatunk.
    Magyarán bejön optikával a Telekom, azt egy eszközben végződteti.
    Annak kimenetei meg rádughatóak valami eszközökre, na de mire és hogyan?

    Szóval miből gazdálkodhatunk? UTP kábelek behúzva oda, rendelkezésre állnak?
    Vagy csak egy-kettő megy onnan tovább és azokon kell majd végigzavarni a teljes forgalmat?
    Vagy fordítva, az égvilágon minden szoba/helység ott végződtetve ahova a Telekom cumója is kerül?

  • Ear001

    addikt

    válasz devil-k #14031 üzenetére

    Én ezt nem bonyolítanám túl. A Telekom által adott optikai végpontok/routerek teljesen rendben vannak, ha nem akarsz extra tűzfal szabályokat, sok VPN-t futtatni. Én első körben arra bíznám a routolást, de minden eszközt switchre-switchekre kapcsolnék, attól függően, hogy van bekábelezve a ház. Ha egy switchre be tud futni az összes eszköz, akkor szuper, de ha nem, akkor akár szintenként is lehet egy elosztó. Amit megfontolnék az az, hogy legyen-e rajtuk SFP+ os csatlakozási lehetőség, vagy rögtön 2.5Gbps-s rezes port. Ez utóbbi sajna nem olcsó, de az SFP+ os rezes modul sem. Viszont az optikai, hozzá kábellel vicces áron van.

    Nálunk nem volt behúzva UTP kábel, én ezért két CSS610-8G-2S+ vettem. Az egyikbe ment egy ilyen modul , ez drága volt, ez csatlakozik a modem 2.5 Gbps-s kimenetére. A másik SFP+ portba pedig az fs.com-ról lőtt generic optikai csatoló és a hozzá való kábel lett, ez 10Gbps-t tud, és a két csatoló, hozzá a kábel, kábelcsatorna firlefranc olcsóbb volt, mint az az egy szem 2.5Gbps-es SFP+ modul. Ennyi port nekem elég, a két switch pont kellőképpen menedzselhető, a sebesség pedig nagyon is rendben van, pedig itt is lóg a hálón 2-3 laptop, Mac Mini, Apple TV, NAS, Streamer, AP, 3-4 telefon, sőt még egy NMHH mérőbox is. Ez egy olyan spéci router, ami óránként feltölt-letölt egy jó nagy adatcsomagot. Ezt elvileg a bejövő eszköz, nálunk a Telekom Ont után kéne rögtön kötni, és a kimenő portjaira dugni minden mást, hogy tudja figyelni, ne akkor generáljon forgalmat, amikor a többi eszköz, de így bekötve kicsit lassabb volt minden, mint az első switch bemenetére kötve csak úgy önmagában. :C Szóval maradt, most ott lóg ez első switch egyik portján, és gyakorlatilag észrevehetetlen, hogy nem az első a láncban, sőt.

    Aztán ha a hálózaton mégis azt látod, hogy kevés a Telekomos végpont routing ereje, akkor gond nélkül berakhatsz a hálóztba valami tökösebb cuccot.

Új hozzászólás Aktív témák