Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • copass

    veterán

    válasz nyunyu #72445 üzenetére

    outemut jóval is nehéz! :D

    "amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

  • micafighter

    nagyúr

    válasz nyunyu #72445 üzenetére

    Egyszerű a megoldás, ne vegyél Outemu kapcsolót :DDD

    Én amúgy biztos nem állnék neki 70 vagy több kapcsolónak 2 fogpiszkálóval, de nem vagyunk egyformák :)

    más: összeraktam a Prophetet a DZ60 v2 flex-cut PCB-vel és nylon half-plate-el, és egész jó lett. A hangosabbak közé tartozó Durock POM kapcsolókkal is nagyon csendes volt a billentyűzet, illetve a sok flex-cut miatt középen kicsit bottom-outolt a PCB a ház alján. Mindkettőt megoldotta a PCB hátán egy kis maszkoló szalag: így már nem bottom-outol a PCB, és kicsit hangosabb is lett a ház. Lehet kipróbálom majd maszkoló szalag nélkül, egy kis szivaccsal a ház aljában, csak hogy ne bottom-outoljon a PCB. Egyedüli problémám a DZ60 v2 flex-cut PCB-vel, hogy a rengeteg támogatott kiosztás miatt az alfák alsó sorában a 2 lyuk közül az egyik az 5 pines kapcsolóknak az nagy lyuk, vagyis ott a kapcsolókat igazítgatni kell, hogy szépen álljanak a kupakok, majdnem, mint ha 3 pines kapcsolót forrasztanál.

    A gyári PCB-t sima Alpaca kapcsolókkal és PP half-plate-el raktam össze, ott zavart, hogy szinte semmi hangja nem volt a billentyűzetnek, mint ha silent kapcsolókat használnék. Lehet megpróbálok majd azon is pár réteg maszkoló szalagot a PCB-n, hátha kicsit hangosabb lesz. Bár a space hangja szerintem úgy se lenne jobb, mert az nem halk, csupán a 7U + Cherry profil + keychron féle double-shot "PCB" kupak + PP plate + alpaca kapcsoló kombinációnak egyszerűen rossz a hangja. Mondjuk egyesek ezért szoktak a nagyobb kupakok, mint pl a Space alá más kapcsolót tenni, a Durock POM-nak pl szuper hangja van.

    Gondolkoztam milyen plate-et lehetne még majd összerakni a Prophet-be, flex-cutok számától és a PCB vastagságától függően vannak rugalmasabb, és kevésbé rugalmas megoldások, van hotswapos meg forrasztós, illetve akad vezeték nélküli megoldás is. Arra nyilván figyelni kell, hogy a PCB támogassa a használni kívánt plate kiosztását. Kb ezeket néztem ki, rugalmassági sorrendben:

    Plain60: egyszerű, flex-cut nélküli, forrasztós PCB

    BT60: flex-cut és vezeték nélküli, akksival, van forrasztós és hotswap is - mivel a házban van elég hely a rugalmas PCB-knek is, szerintem a mellé adott 1.2mm vastag akksi simán elfér majd a PCB alatt, gond nélkül.

    Cyber 60: ebből is van hotswapos és forrasztós verzió is. Itt aksit nem kapunk mellé, viszont a forrasztós PCB-n kapunk egy hosszabb flex-cutot is. A hotswapos verzióval kapcsolatban viszont itt a topikban írtam már, hogy az én példányomnál a hotswapok minőségével nem vagyok teljesen elégedett.

    WAFFLING60: 1.6mm-os verzió, 1db hosszabb flex-cut-al. Van forrasztós meg hot-swap verzió is.

    WAFFLING60 Polaris: forrasztós, 1.2mm-es verzió, 1db hosszabb flex-cut-al. Mivel 1.2mm-es PCB-vel a legtöbb stabilizátor nem kompatibilis, ezért kapunk hozzá stabilizátor hézagolókat (shims) is.

    Jay60: forrasztós, 1.2mm-es PCB, egy db hosszabb flex-cutal. Ehhez is kapunk shimeket. Választani lehet JST-s verziót (ami kompatibilis pl a CK Bakenekoval, többek között), de a Prophet-hez az USB-C-s verzió kell.

    KeebCats Denis 60% PCB: forrasztós, ez hasonlít a Prophet gyári PCBjére, 1.6mm vastagsággal és 2db hosszabb flex-cutal. Viszont több kiosztást támogat, és van rajta JST csatlakozó is, így ha daughter-board-al szeretnénk használni, csak le kell róla forrasztani az USB-C csatlakozót.

    Plain60 Flex Edition: Ez is a Prophet gyári PCBjéhez hasonlóan 2x hosszabb flex-cutos, forrasztós PCB, szintén van USB-C és JST csatlakozó is. A vastagságában nem vagyok biztos, de lehet gyártatni is tetszőleges vastagságút: https://github.com/evyd13/plain60-flex-edition Sajnos a legtöbb helyen minimum 5db-os rendelést lehet leadni, de lehet kifogni ilyen PCB-t a mykeyboard.eu discord szerverén a kereskedős csatornában, illetve német billentyűzetes discord szerveren szoktak rá GB-t szervezni.

    BIOI QUAD FLEXCUT PCB: ez szerintem Kanadából igen drága lesz, mire ideér, mindenesetre kapunk 4 nagy flex-cutot, USB-C és JST csatlakozót is, illetve ebből van hot-swap verzió is. A PCB vastagságában nem vagyok biztos, de ennyi flex-cuttal biztos nagyon rugalmas lesz.

    DZ60 V2 Flex-Cut PCB: ez egy olcsóbb, JST és hotswap nélküli, 1.2mm-es alternatíva a fentebbire. Kapunk viszont 4 hosszabb flex-cutot, egy pici RGB-t és elég sok féle kiosztás támogatását, ami inkább hátrány, mint előny, mert tele van lyukasztva a PCB. Bár leginkább hátrányát a fent említett alfák alsó soránál érezni, ott kicsit pepecselni kell az 5 pines kapcsolókkal is, hogy szépen álljanak és ne érjenek össze a kupakok gépelés közben.

    Ezek közül egyébként a Cyber 60-ből van nekem, hotswap és forrasztós verzióban, a Jay60-ből van még JST-s verzió, illetve a DZ60 v2 flex-cut. A többivel egyenlőre szemezek, hogy melyiket lenne érdemes kipróbálni. A Prophet PP és Nylon plate-jeit amúgy is érdemes megépítve tárolni.

    Összességében azt mondanám, hogy a több flex nem feltétlen jobb, csak másabb gépelési élményt ad. A flex-cutok elhelyezése sem mindegy egyébként, ezeknél a PCB-knél hosszú, horizontális flex-cutok vannak, így a flex-cutok melletti sorok, főleg középen jóval rugalmasabbak (ha van neki elég hely a házban, és engedi a rögzítés és a plate a flex-et). Például a QK65 PCB is tele van flex-cutal és csak 1.2mm vastag, de egész más a flex-cutok kialakítása, így összességében a PCB nem annyira rugalmas, mint itt a fentebb említett PCB-k, mégis nagyon jó rajta gépelni. A QK65nél szerintem inkább az volt a cél, hogy konzisztensek legyenek a billentyűk, az ilyen hosszabb, horizontális flex-cutokkal szemben, ahol a flex-cut melletti, középső billentyűk rugalmasabbak lesznek, mint a széleken lévő billentyűk.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák