Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • fuximaxi

    senior tag

    válasz zedok #89070 üzenetére

    Igen, ahogy korábban írtam, ANSI-t használok és tudok minden karaktert írni, még ő,ú,ű is megy.

    Ha segítséget szeretnél kérni, akkor azt ne privátban tedd. Valószínűleg mások is tudnak segíteni illetve nem csak neked lehet szükséged az információra.

  • nyunyu

    félisten

    válasz zedok #89070 üzenetére

    De rég volt már linkelve az ANSI HU meg ISO HU puskám.

    Numpad másodlagos funkciói jól jönnek a modern, letisztult numpados kupakszettekhez is...
    Magamtól nem jöttem volna rá, hogy az Akko 3098B-n Shift-Num7 a Home, Shift-Num1 meg az End.

    [ Szerkesztve ]

    Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

  • Molydeus

    őstag

    válasz zedok #89070 üzenetére

    Első körben érdemes átgondolni, hogy a mi az, amit valóban sokat használsz. A Numpad pl. sokaknak tényleg fontos, de nem mindenkinek. Az F sort a legtöbben egyáltalán nem használják, vagy csak médiavezérlésre. A navclusterből is lehet vágni a gyakoriság alapján.
    Személy szerint sokat használom mindet munkában és játék közben is (kivéve a PageUp/Downt), mégis 65%-ra váltottam lassan 2 éve és nyár óta 60%-ra, de ennek az alapja, hogy programozható billentyűzeteket használok .
    Az első lépés az volt, hogy a numpadra külön eszközt vettem és átraktam a bal oldalra. Ez a mai napig megmaradt arra az esetre, ha sok számot kellene bevinnem és a jobb kezemben az egér van (a játék detto). Ha éppen nem kell, feltolom a monitor alá. Ha semmi mást nem vág az ember, akkor a TKL-lel megnyeri azt a nem elhanyagolható ergonómiai előnyt, hogy az egér közelebb kerül a bill-hez, kényelmesebb pozícióban lesznek a vállak. A 75%-is tud viszonylag kompromisszum mentes lenni, ha olyan bill.-t választ az ember, ahol a régebbi 14"-os notebookokhoz hasonlóan megvan a navclusterhez mind a 6 billentyű a jobb felső sarokban és jobb szélső oszlopban, dedikált nyilak pedig itt is vannak. Ha programozható a bill. akkor a numpad-ot szintén a notebook szerűen rá lehet rakni egy rétegre a 789 alá sréhen balra , lefelé.
    A következő lépcsőhöz 65%, ahol viszont már elengedhetetlen a programozhatóság. Innentől kezdve ugyanis sok funkciót rétegekre rak az ember és rétegváltókkal (vagy a fentebb jelzett mode tap, tap dance trükkökkel) éri el. Ez elsőre bonyolultnak hangozhat, de a gyakorlatban egyszerű is lehet, sőt ismerős is notebookokról.
    Az F-sor pl. még akkor is simán adja magát az alfanumerikus rész számsorán, ha valaki nem tud vakon gépelni. 65%-on nyilak és egy jobb oszlop (ha nincs tekerőgombbal, díszekkel, üres mezőkkel kijelzőkkel lecsökkentve) a szükséges 10-ből 8-nak dedikált helyet biztosít, marad két probléma. Az egyik hogy a navclusterből mi kerüljön rétegre. Erre néhány példa:
    - Insert=Fn+Enter vagy F12, Del=Fn+Backspace, jobb oszlopra pedig a Home, PgUp, PgDn, End
    - jobb oszlopn sorrendben lefelé: Ins, Del, Home, End utóbbi kettő alatt rétegen PgUp, Pg Dn-n
    A másik probléma az Esc és a 0 kérdése, ami a nem programozható billentyűzeteknél showstopper lenne (azoknál a 0=Fn+Esc, amit joggal utál mindenki, akinél magyar az oprendszerben a nyelvi beállítás). Viszont Esc-et ritkábban fogsz nyomin, mint a 0-t, úgyhogy ezeket programozható bill.-en meg lehet cserélni és az Fn+0=Esc már közel sem olyan kényelmetlen (vagy mehet az Esc pl. a CapsLock helyére, hacsak nem mást raksz oda).
    60%-on a nyilakat pl. egy itt ellesett megoldással a jobb alsó mod billentyűkre kerül layeren (Fn+jobb Shift=Up, Fn+jobbCtrl=Left, stb). Szintén notis megoldással másik layerre (egy alap QMK/VIA képes gyári beállítás alapból 4-et ad) a nyilak alá mehet a Home, PgUp, PgDn, End (vagy akár melléjük), az Ins és Del meg akár ahogy a 65%-on. Lehet persze a WASD, IJKL, HJKL stb elrendezésú nyilakat is használni, ahogy kényelmes.
    Mndnek lesz egy olyan ergonómiai hozadéke, hogy minden közelebb kerül az alap kéztartáshoz, vagyis kevesebbet kell csuklóból dologzni, kisebb lesz a terhelés.

    ÉS ez még csak a felszín a kiosztás átszabásában, de csupa olyan megoldás, ami notebookokról már ismerős.
    Amire érdemes lesz figyelni, hogy egyre fontosabb lesz, hogy hol lesz(nek) a rétegváltó billentyű(k). Ebben a tipikus jobb Win és jobb Ctrl közötti pozíció nem túl szerencsés. Szoktuk a CapsLock helyére is rakni, amit sokan alig hazsnálunk. Viszont épített billentyűzeteknél lehet olyan NYÁK-ot (PCB) venni/választani, ahol fel van osztva a jobb Shift egy rövidebb-re és mellette a szélen még egy plusz billentyűre. Hasonlóképpen lehet két billentyű a Backspace helyén, vagy a kedvencem az osztott Space, ami 3 felé vágja, ennél a középső ideális rétegváltó.

    Sajnos a Redragon Fizz Pro nem programozható, a gyári FN rréteg kiosztást nem ismerem, de ezeket leginkább játékhoz szokták kitalálni a gyártók, szóval a mindennapi műveleteknél lehet, hogy kínszenvedés lenne.

    M.

Új hozzászólás Aktív témák