Új hozzászólás Aktív témák

  • Prime110

    aktív tag

    Sziasztok, informálódás okán írok.
    Adott az alábbi alaprajzú lakásunk, tavaly vettük.
    [kép]
    Gáz kikötve, nem is tervezzük a visszakötést. 2x32A és 10A H-tarifa bent, elektromos padlófűtés az egész lakás alatt és egy 5 éves NORD Atacama hűtő-fűtő klíma.
    A két szélső szobát valamint a fürdőszobát csak a padlófűtés fűti, értelemszerűen nappali áram áron, így annyira nem buli.
    Mielőtt megvettük még beszéltem az energetikussal, ő mondta, hogy a jeneleg II (szigeteletlen társasház, 60-as évek elejéről) hatékonyságot csak két beltérivel lehet feljebb tornázni (vagy a ház teljes szigetelésével, de ez egy külön sztori lenne)
    Több dolog is motoszkál a fejemben:
    - értelemszerűen nem akarok 3 kültéri egységet tenni a 3 szobára, így - ha jól gondolom - egy multi kültéri működhet. Ezt lehetne a mostani helyére telepítenni a külső falra?
    - Abban sem vagyok biztos, hogy a jelenlegi helyén a beltéri egység a nappali és a szobaajtó felett jó helyen van e, vagy hogy a hatásfoka itt a legjobb e.
    - A meglévő klíma 5 év alatt csapágyas lett, kerepel a kompresszor, mintha kötelező lenne. Társasházi övezetben van az épület, este 10-kor már a saját magunk megnyugtatása is lekapcsoljuk, nem akarunk feszkót a szomszédokkal, bentről nem hallatszik igazán, de próbálunk tekintettel lenni másokra. Így cserélném őt is.
    - Ha pedig már szomszédok: szeretnénk relatív halk kültérit. Tudom, japán kell és akkor nincs gond, de itt a környéken több Fischer és Midea van, valamint elszórva 1-2 AUX, ezek mind összehasonlíthatlanul halkabbak mint a miénk működés közben.
    - A lakás földszinti, így felettünk van egy erkély is. Beszélgettem itt a házban élőkkel akik akartak klímát a felettük lakó erkélye alá, de nem javasolták, mert kell a szellőzés miatt a kültéri teteje 20 centivel már nem érhet feljebb az erkély eljára, ez elbizonytalanította őket, mert a belmagasság nem nagy és a 20 centivel lehúzott kültéri már csak zavaró lenne az erkély használatakor. És ezt készséggel el is hiszem, de nem 1 és nem 2 kültérit láttam már a városban, amiket irodák ablakai felett úgy tették, hogy nemhogy 20, de jó, ha 5 centi van szellőzésre és mégis hangtalanul üzemelnek.
    - Olvastam itt, hogy a kültérik bírják a strapát, így nem kell semmi extra fedés, én mégis tetetnék rá valami tetőt vagy egy kis palástba zárni, ezzel lehet élettartamot növelni, ha mondjuk legalább az esőtől megóvom a kültérit?
    - És a kérdések:
    Cseréljem e tényleg a NORD-ot az ismert hiábi okán vagy a kültérit kidobva a betérit meghagyhatom e? Kompatibilis e más gyártó multi egységével? Kell e az energetikus szerinti 3 betérivel szerelnem az ingatlant? Vagy a lakás alaprajza alapján hozzáértők javasolnátok e bármit? Előre is köszönöm,

Új hozzászólás Aktív témák