Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kasza blanka

    aktív tag

    Kérdés:

    Miért használ valaki (felettem lakó) távfűtéses panelben megállás nélkül ilyenkor klímát?
    Fűtésre??? Nincs egyedi mérés, tehát nem tud sehogy se spórolni. Nem lehet hideg nála, mert minden oldalról fűtve van, és ugyanazon az emeleten lakó havernál le vannak tekerve a radiátorok, mert különben meleg lenne.
    Nem tudom elképzelni: vagy megy a fűtés és a klímával ellensúlyozza ahelyett, hogy a thermoszelepet lecsavarná? Párátlanítani is felesleges (hacsak nem a műanyagra cserélt ablakai miatt kell).

    Eddig folyt a kültérijéből a víz az erkélyünkre, szólva lett neki, az most nincs. Viszont a lakás bizonyos pontjain állandó zúgás van (érdekes, mert arrébb lépsz egyet és ott alig hallod) ami ilyen androidos appal, teló mikrofonon keresztül mérve 105Hz és -90 -75dB közötti.

    Megállás nélkül 0-24-ben forog a kültéri neki, ami az erkély oldalfalára van felszerelve, az meg hozza be a zúgást az egész lakásba. Még nyáron sem ment neki állandóan...

  • kasza blanka

    aktív tag

    válasz baloghgabor #27203 üzenetére

    Nem :)

    Összeállt a kép: sztem magán mosodát üzemeltetnek. A nő egész nap itthon van, és reggel mikor felkelek (7kor) már javában megy a mosógép. Mindennap szinte egy 3tagú családra? Ugyan. Teregetni ugye csak a lakásban tud, és náluk le lett cserélve az eredeti fa nyílászáró műanyagra. Szal nyomatja a párátlanítás funkciót orrba-szájba.

  • kasza blanka

    aktív tag

    Üdv!

    Rossz helyen tettem fel a kérdést, nem tudtam, hogy van külön klímás topik is.

    https://prohardver.hu/tema/lakasfelujito_szerelo_szakemberkereso_nagy_topic_viz_gaz_villany_futes_festes_burkolas_stb/hsz_92587-92587.html

    Erre, ha tudna szakember válaszolni, megköszönném. Klíma és rezgéscsillapítás lenne a téma.

  • kasza blanka

    aktív tag

    válasz z123456z #30557 üzenetére

    A kormányrendelet szerint lakótérben nappal 40dB, éjjel 35dB a határérték. Keress csak rá, hogy pécsi klímagate. A szomszéd az illető erkélye mellé szereltette fel a kültérit, engedélyt nem kért, az a jegyzőhöz fordult, aki megtiltotta a klíma használatát 50-500e Ft bírság/alkalom terhe mellett.

    Telefonnal túlzó az érték??? Egy profi zajmérőhöz képest? Ne vicceljünk már, pont fordítva, ráadásul a telefonban van egy 20dB-es csillapítás (zajcsökkentő miatt kb 1 másodpercig mutatja a valós értéket), és így mérek éjjel határérték feletti zajt.
    Olyan, mintha egy teherautó állna a ház előtt alapjáraton órákig. Remeg minden. Attól függően, hogy milyen fokozaton nyomatja, 54, illetve 67Hz-en zúg, ennek megfelelően más-más helyiségben/ponton okoz zúgást.

    "Ellenben ha én ilyen helyzetbe kerülnék, nem zárkóznék el az áthelyezéstől, de nem is finanszíroznám."
    Ezt nem te döntenéd el, ha a jegyző, vagy a hatóság kötelez rá, vagy eltilt a használatától, mint az említett esetben.

    "Márpedig, ha a klímát igazolhatóan szakember szerelte fel"
    Persze, társasház homlokzatára, mindenféle közgyűlési felhatalmazás nélkül :)
    Grátiszként a a víz a kültériből az erkélyünkre folyik, a beltériből az ablakom alatti betonra...

    "elmarasztalja a szomszédot egy, az épület szerkezetéből ( közös vasbeton fal ) adódó, sokszor kiküszöbölhetetlen jelenség miatt"
    A ház szerkezete adott volt 20 évvel azelőtt, hogy ideköltözött. A klíma nem.

    Te is jó szomszéd lehetsz...

  • kasza blanka

    aktív tag

    Ez alapján milyen méret felelne meg?

    Olyan 40kg (400N) lehet egy kültéri kb, ez alapján a 40/30 lágy, vagy 30/30 közepes jöhet szóba, mert vmelyik oldalon azt olvastam, hogy a készüléknek kb 3mm-re kell összenyomnia a bakot, és 3centi emelés még beleférhet a csövek, vezetékek bolygatása nélkül.

    Köszönöm

  • kasza blanka

    aktív tag

    Üdv!

    Szomszédom kültérijével lenne gondom: nem maga a gép hangos, hanem ohne rezgéscsillapítás, és egy nagyon erős - olykor 60 dB-es - 53Hz-es morajlást hoz be az elválasztó falon, aminek t.képpen a meghosszabbítása az erkély oldalsó fala, amin a kültéri csücsül. Ráadásul jó magasan. Nem tudom, hogy egyéb gondok is vannak-e (nincs hurok a vezetéken a gép mögött, mielőtt bemegy a lakásba stb stb).

    Eddig azt hittem csak akkor csinálja azt, amikor néha - távhőszezon előtt vagy után fűtött vele, de nem, most is nagyon zavaró, főleg amikor éjjel 2-3kor is megy.

    Javasoltam, hogy tegyen fel nem átmenőcsavaros rezgéscsillapító gumibakot. Ilyen jó lenne?

    Továbbá szerintem kéne még valami a konzol falra felfekvő része alá is.
    Régebben láttam olyan konzolt, ahol az egész L alak egy műgyantába volt öntve, most csak olyat találok, aminek az alsó karján van ilyen.

    Mit javasolnátok, mit lehetne a konzol és a fal közé tenni, ami a gumibakkal együtt már meggátolná, hogy ez a morajlás bejöjjön a lakásba?

    Köszi.

  • kasza blanka

    aktív tag

    válasz TeeJay #57553 üzenetére

    Ne haragudj, de legalább elolvashattad volna az eredeti kommentet :(
    Gumibak van, képet is tettem be. A kérdés a konzol és a fal közötti rezgécsillapításra, illetve egyéb dolgokra vonatkozott (pl kell-e hurok a klímacsőre stb)

  • kasza blanka

    aktív tag

    válasz kovacszolt #57556 üzenetére

    "'Minek kéne a konzol és a fal közé rezgés csillapítás,"
    Talán azért, mert a gumibak nem fogja nullára redukálni, és pont ezért gyártanak/gyártottak is olyan konzolt (most nem találok olyat sajna), ahol a falra felfekvő kar is műgyantába volt öntve, és amiért mások már javasoltak pl gumicsíkot oda, de gondoltam hátha van valakinek tapasztalata, hogy mit tegyen oda (csendlap, hab, gumi stb)

    "A gumibak - ahogy javasolták - a gép és a konzol közé kell, hiszen a kültéri egység rezonál. "
    Neked is - ha elolvasnád az eredeti kommentemet, ott már eleve írtam a gumibak szükségszerűségéről, még képet is betettem, hogy vajon ez a holkeres gumibak megfelelő lenne-e hozzá (tiszteljük már meg egymást azzal, hogy elolvassuk amit a másik írt, mielőtt válaszolunk), vagy a trapéz jó, amit általában tesznek a klímához (én laikusként azt gondolnám, hogy a holkeres nagyobb oldalsó mozgást enged a gépnek, így kisebb lenne az átadott rezgés)

    "Megoldás lehet ha áthelyezi a kültérit az erkély oldalsó faláról a földre"
    Nos, ott az erkélyajtója. Tehát eleve másik oldalra is át kéen raknia.

    "gondolom kifizeted."
    Miárt fizetném ki? Remélem/reméltem, hogy birtokvédelmi eljárás nélkül is meg tudjuk oldani a problémát. Ha nem, akkor majd eltiltják a használatától bírság terhe mellett, és akkor majd magától áthelyezi, ha használni akarja.

    "De hidd el neked semmi nem lesz elég halk, nem neked való a társasház."
    Így 40 év társasházban lakás után köszönöm, hogy rávilágítottál az igazi problémára. Még ha ebben talán igazad is van :D

    feco70: igen, ezt is javasolták, hogy meg kéne nézetni a vezetékek, mert eleve kell egy hurok bele mielőtt beviszed a házba. De hiába szól az ember, egy klímást se hívott még ki. Vettem gumibakot, hogy odaadjam neki. A válasz: menjek fel, szereljem fel neki.

    Eagle3: olyan, mintha egy alapjáraton járó teherautó állna az ablakom előtt. Ma hajnal fél2-kor bekapcsolta, mert olyan meleg volt a lehűlés után. Hajnal 5kor még ment.

    Valószínűleg összefügg a dolog azzal, hogy ez a 3 tagú család, ahol se aput, se anyut nem látom dolgozni járni, naponta 3-5x mos. Vajon pénzért mosnak másoknak kisipari tevékenységet folytatva és párátlanítás miatt is megy a klíma?
    2 hete lehívtam a pubit, hogy halgassa meg mit okoz, de nem történt semmi azóta se.
    60dB olyankor, amikor fűt vele. 2 hete éppen azt csinálta, elszólta magát mikor felmentem, hogy most jött haza, most kapcsolta be és lehet fűtésre volt állítva. 2 hete is már k...a meleg volt, minek menne fűtő üzemmódban? Ha hűt vele, akkor 40-45 dB. Helyi zajrendelet szerint 10 után lakóházban 30dB a maximum.

    És akkor azt ebben a topikban fel se hoztam, hogy u.ez a szomszéd fogta, és a konyhai elszívót nem egyszerűen belevezette a közös szellőzőcsőbe a saját kis házgyári nyílásán keresztül, hanem annak magasságában megfúrta a falat és a csövet , és úgy vezette bele. Amival az a baj, hogy aki ismeri a paneles szellőzőket, az tudja, hogy mellékgyűjtősek, azaz a nagy csőben van 2-2db 2 méteres kisebb minden lakáshoz, ami a nyílástól indul. Tehát ha megfúrod a szellőzőt a saját nyílásod alatt, akkor az alattad lakó gyűjtőcsatornáját fúrod meg.

  • kasza blanka

    aktív tag

    válasz rígel #57570 üzenetére

    Kitaláltad :) Amiatt már szólt neki a közösképviselő 1-2 éve, mert én nem akartam konfrontálódni. Minden b...i a betonra csöpögteti itt, az már nem is érdekel annyira.

  • kasza blanka

    aktív tag

    válasz Tamás9x #57572 üzenetére

    Van ilyen, hogy birtokvédelem: első körben a jegyzőnél, ami 15 nap alatt el is dől, második kör bíróság. Nem akarok idáig jutni, csak ha muszáj.

  • kasza blanka

    aktív tag

    válasz Nagya21 #57574 üzenetére

    Ez túl barbár.
    Amit leírtam, töröltem - nehogy később fel lehessen használni ellenem :) De a lényeg: javításoknál az egyszerűségre kell törekedni [link]

    [ Szerkesztve ]

  • kasza blanka

    aktív tag

    válasz mauimagic #57580 üzenetére

    Nyilván nem zajmérővel, hanem telefonos appal: Spectroid, és a Boschnak az appja. Tudom, hogy ez nem hivatalos, de kiindulási alapnak jó.

    "Fal és konzol közé nem rakunk semmit."
    Nem szokás, vagy van valami szakmai érv ellene? Egy gumicsík vagy polifoam nem venne le még a rezgésből, amit a konzol át tud adni a falnak?

    "egy középen lyukas magas gimubak"
    ilyet tudnál linkelni? köszönöm.

    "amit a helyszínre érkezve sosem tapasztalunk..."
    Ezt tapasztalnád. Szomszédot is lehívtam, ő is hallotta. Nem léghangról van szó, hanem, az erkély oldalsó fala, amin a klíma van jó magasan, az tulajdonképpen a belső elválasztó főfal (panel) folytatása, és azon jön be a rezgés. 53 Hz. Spectroid -60 tól -40dB-ig mutatja fokozattól, üzemmódtól függően. Éjszaka bőven az engedélyezett 30dB felett lenne rendes műszerrel is, ha egy telefon mikrofonja is ennyit mutat. Az ágyam is rezeg, érezni. A padlón a leghangosabb a rezégés. És mivel rezonancia probléma, olyan, hogy x helyen hallod, 1 lépéssel arrébb már nem. Aztán megint egy lépés, és megint hallod.

    Jenne: ez itt is probléma, de nekem másodlagos. Szerintem a jó megoldás az lenne, ha vékony pvccsőből lenne egy eresz a ház falára, és mindenkinek kötelezően abba kéne vezetnie.

    [ Szerkesztve ]

  • kasza blanka

    aktív tag

    válasz mauimagic #57590 üzenetére

    "A konzol fix a falon, a feladata a 30-50-110kg-os kültéri megtartása egy 45-50cm-es erőkaron, úgyhogy ott nincs helye polifoam csíknak."
    Ez rendben van, de a rezgés mégis ott adódik át a falnak, nem? Máshol javasolták ezt a megoldást, meg mondom, régebben láttam olyan konzolt, ahol az egész műgyantába volt téve. Mindegy, ezen nem veszünk össze

    "Gumibakot a nagykerben láttam, 10 rongy volt egy szett, úgyhogy elengedtem"
    Gumibakot vettem már neki saját pénzből, két szettet is. Az volt a válasz, hogy tegyem fel én.
    Egy holkerest (30/18/25), és egy sima hengerest (30/30).

    "Hangtechnikai okfejtésekbe nem bocsátkoznék, a telefonos app diagnózis csúcsa jópár éve volt nálunk nyugdíjas mérnök megrendelővel. Az F betűs prémium japán gyártó magyarországi képviseletéig jutott a dolog, ők szerelték le végül.
    Máig jókat derülünk rajta..."
    De ugye ebből nem következik, hogy soha senkinek nem valós a problémája, amit a másik klímájának zaja vagy rezgése kelt?
    Én tisztában vagyok vele, hogy a telefon nem műszer, de ha egy sima app a normál állapothoz képest azt mutatja, hogy 53hz-n a -100 -120 dB -es háttérzajhoz képest -60 -40dB van, és közben érezhető, hallható a vibráció a lakás több pontján (néha mintha teherautó állna alapjáraton az ablakom alatt), akkor valszeg nem csak én képzelem, és rendes műszer is kimutatná a határértéket (30dB éjjel) meghaladó zajterhelést.
    Ha már itt tartunk: ti foglalkoztok ilyen méréssel? Vagy tudsz ajánlani valakit?

    "Van egyáltalán bármilyen gumibak a kültéri alatt?"
    A parasztklímás, átmenőfuratos gumitalp, mint kb az összesnél. Elmondtam neki ezt is, hogy az átmenőfuratos gumitalp halottnak a beöntés, mert a csavar átviszi a rezgést a konzolra.

    [ Szerkesztve ]

  • kasza blanka

    aktív tag

    válasz pjen #57610 üzenetére

    Én nem írtam súlyról semmit :) Nincs klímám, nem tudom hány kilós.

    Ilyen a csend: -100 ~ -95dB

    Ez amikor a legdurvább: kb 55-60dB 67Hz-en (mikor elindul utána 1 percig kb, meg amikor fűt vele. Igen, júni 20-án is, mert valszeg zugmosodát üzemeltetnek - napi 3-5 mosás 3 tagú családra:D)
    Ez konkrétan olyan, mintha a koppánykipufogós lada menne az ablakom alatt alapjáraton. Erre hívtam le, hogy halgassa csak meg.

    Ez az átlag: 40d-50 dB (53 vagy 56Hz) attól függően hogy lakás melyik pontján méri az ember, és gondolom milyen fokozaton megy a klíma. Legdurvább pont az ágyam mellett a padlón, vagy az erkélyajtó mellett (mert ott van a legközelebb).

    Más programmal:

    Ha A súlyozást használok, akkor éppen csak a határérték felett van 36-45dB, de ebben az eetben - amennyire utánaolvastam - nem jó támpont, mert az az emberi hallásérzékenységi görbéhez van igazítva, így a mély és magas hangokat elnyomja. Ezek súlyozás nélküli mérések. Az alsón is látható a kiugró érték a spektrumon.

    Én értem, hogy ezek nem mérőműszerrel készült mérések, de ha egy telefonmikrofon is ezt mutatja, akkor egy hitelesített zajmérő vajon mit mutatna?

Új hozzászólás Aktív témák