Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • I3EI\ICE

    aktív tag

    válasz Whitealert #47513 üzenetére

    Első körben én megpróbálnám a kontrasztot levenni 50-re (különösen akkor, ha ez a default értéke), és közben figyelném az általad melléket tesztet, remélhetőleg már az is előhozhat 1-2 kockát a hiányzókból. Ha bíztató az eredmény, én akár 50 alá is mennék, az A-MVA-kban bőven van "tartalék" kontaszt szempontjából.

    A másik dolog ami nekem segítségemre szokott lenni a sötétárnyalatos részletek előhozásánál az a gamma emelése, bár azzal érdemes óvatosan bánni, okozhat például a problémádhoz hasonló árnyalatveszteséget, csak a világos árnyalatoknál, illetve a gamma a középárnyalatokba is drasztikusan "beleszól". Ha a Te monitorod OSD-jében ez az 1-es szám nem pusztán fokozatot, hanem konkrét gamma értéket takar, akkor szerintem ez lesz a hunyó, mert amennyire tudom, 2,2 a legjellemzőbb gammabeállítás, ha az valóban 1-es gammára van állítva, az önmagában megmagyarázná a problémát, ha nem tévedek merész félműveltségemben. Ha esetleg az OSD-ben nem lehet elég kis fokozatokban állítani a gammát, akkor érdemes lehet szoftveres úton állítani, én erre a Win7 beépített monitorkalibráló szolgáltatását szoktam használni, ami egy segédábrát is szolgáltat az -elvileg- ideális gamma beállításához (amúgy szerintem egy -akár fotoshopban generált- sima fekete-fehér színátmenetet is érdemes a gamma babrálása közben használni, azon is jól meg tud jelenni, ha nagyban eltér a gamma az ideálistól). A W7 segédábrája alapján ideálisnak tűnő gammától azonban én néha szándékosan eltérek (általában fölfelé), pont azért mert a sötétárnyalatos veszteségek alapján néha ez tűnik indokoltnak.

    Amúgy meg szerintem mindenképp kalibráltasd be szakemberrel (pl. Old_artist fórumtárssal) azt a monitort. Nekem a 27-es kiadása fordult meg az asztalomon, és úgy láttam, hogy rendkívül nagy mértékben igényelte volna a kalibrálást, és ahogy az A-MVA paneles monitorok tesztjeiből rémlik, azok is igazolták azon meglátásomat, hogy kalibráció nélkül rendkívül pontatlanok. Én a GW2760HM-et akárhogy próbáltam a szokásos amatőr módszereimmel szemre belőni, sehogy sem értem el elfogadható eredményt, sőt volt amelyik TN monitorból is lényegesen jobb eredményt hoztam ki ugyanezen módszerekkel. Szinte minden monitort érdemes kalibráltatni, ha futja rá, de szerintem én még nem láttam olyan monitort, ami annyira kalibrálásért kiáltott volna, mint a gw2760hm (a márkából, és a paneltechnológiából kiindulva valószínűsítem, hogy a Te monitorod esetében sincs ez másképp).

  • Mikisys

    őstag

    válasz Whitealert #47513 üzenetére

    Fényerőt vedd feljebb, 40-re nagyjából.
    Utána ellenőrizd, hogy a fehér eléggé fehér-e?
    Ha a színeket külön is lehet állítgatni, akkor azokat mind 50%-ra állítsd.
    Érdemes többször állítani-ellenőrizni, türelem kell hozzá.
    Lehetőleg ne játékhoz állítsd be, hanem valamilyen "studióképhez", vagy fotós oldalon látható tesztábrához.
    (fotovilag.hu)

    Üdv!

  • ollie

    MODERÁTOR

    válasz Whitealert #134974 üzenetére

    Értem, köszi. A freesync megy HDR-ben a radeon driver szerint (most az AMD iGPU-ra van dugva a monitor). De mindegy is, mert visszaküldöm.

    ***

Új hozzászólás Aktív témák