Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Berci77

    tag

    Sziasztok!

    Hamarosan cserélnem kell kicsiny gépemet. Egyelőre tapogatózom, de iránymutatás nagyon jól jönne.

    (1) Mikor lenne esedékes a vásárlás?
    Szeptember-Október
    (2) Maximális keretösszeg Ft-ban?
    180-210 ezer Ft
    (3) Felhasználási kör? (játék, CAD, PhotoShop, renderelési folyamatok, virtualizáció, irodai munka stb…)
    elsősorban irodai feladatok. Egyszerre 10-20 oldalon böngésző, mellette 3-4 táblázat és szöveges doksi, levelező, itunes megnyitva, torrent 10-20 szálon. ritkábban alapszintű képszerkesztés. Jelenlegi tapasztalatom szerint a mostani gépem (ACER 1810TZ Intel Pentium SU4100 1,3 GHz, 3GB RAM) baromira be tud már lassulni ennek a felétől is.
    (4) Játékra használnád-e? Ha igen akkor milyen játékokkal játszol és azokat milyen felbontáson illetve részletességgel szeretnéd futtatni?
    eddig nem nagyon játszottam, de újra felvenném a fonalat. Command & Conquer 3, Starcraft 2, Half Life 2 szintű játékokkal. Legújabb FPS-eket nem feltétlenül erőltetném. ha van az ajánlott gépben dedikált videókártya, akkor legalább tényleg legyen erősebb. ha csak hangyaf@sznyival jobb, mint egy intel HD4000, akkor nem látom értelmét.
    (5) Mi a fontosabb számodra, a minőség vagy a teljesítmény?
    Igazából jó kérdés. Mondanám, hogy a minőség, de szerintem ez nem lenne igaz. Az elmúlt pár évben használtam ezt a kis Acert, meg korábban IBM T sorozatot is. Az Acerrel is elégedett voltam, az IBM sem volt tökéletes. Természetesen hatalmas különbség volt minőségben, de annyi nem, amennyi a két gép közötti árkülönbség. vannak dolgok, amik viszont fontosak: jó minőségű billentyűzet és elfogadható kijelző, csendes, hatékony hűtés. pöcökegér előny
    (6) Szeretnél bele SSD-t? Esetenként akár ötször gyorsabb is lehet számítógéped!
    mindenképpen! valami olyasmit gondoltam, hogy az ODD helyén legyen egy kb 120-as az oprendszernek, programoknak, szóval lehetőleg a HDD is maradjon, 500-1000 Giga
    (7) Kijelző mérete, felbontása, fényes vagy matt?
    közepes gépet keresek, 13,3-14 zoll. Ezzel van a legnagyobb "gondom", ilyesmiket nem láttam ajánlva mostanában. felbontás 1366x768-1600x900.], matt előny, de nem feltétel. normálisabb betekintési szögek és színek viszont igen.
    (8) Notebook tömege?
    nem lényeg, kézben ritkán lenne hurcolva. a méret viszont fontosabb. a mostani 11,6-os már kicsi, a 15,6-os gépek meg nekem nagyok.
    (9) Operációs rendszerrel vagy nélküle?
    ha gyárilag lenne olyan, ami ssd-re telepítve van, akkor win8, ha ígyis úgyis nekem kellene felraknom/átraknom ssd-re, akkor szerintem jobb, ha inkább nélküle.
    (10) Tárhely (HDD/SSD) és memória (RAM) mennyisége, illetve, szeretnél-e bele optikai meghajtót?
    min 120 SSd+500-1000 HDD kombóban gondolkozom, ODD van külső, nem kell bele. RAM olyan 6-8 GB, vagy legalább bővíthető legyen, ha kevesebb. a 3 GB-ot simán megeszik a programok.
    (11) Egyéb kívánság? (pl.:soros port, HDMI, eSata, webkamera stb…)
    előny: matt kijelző, pöcökegér, minőségi billentyűzet, alacsony fogyasztás alapjáraton valamint csendes, hatékony hűtés, ugyanis napi 10-12 órát fog menni. lehetőleg numerikus billentyűzet nélkül.
    (12) Használsz-e CPU (processzor) vagy GPU (grafikus processzor) igényes alkalmazást?
    a fenti leírás szerinti programokat. külön-külön szerintem egyik sem zabálja a CPU-t/, de mint írtam, sokat szeretnék egyszerre futtatni
    (13) Eddig kinézett notebookok? Linkeld be a boltot! (Ez azért fontos, mert ha jó notebookot választottál akkor csak egy olcsóbb boltot kell keresnünk)
    ami tetszik: [link]
    jónak tűnik:[link]
    (14) Használt gép is szóba jöhet, vagy kizárólag csak új?
    számlás új kell sajnos.

    Segítségeteket, ajánlataitokat nagyon köszönöm!

    [ Szerkesztve ]

  • Berci77

    tag

    válasz Chaser #43824 üzenetére

    Nagyon köszönöm a tanácsot, ez a fujitsu gép még tetszik is. 8giga rammal, winnel, 120-as ssd-vel lenne pont annyi, mint a tervezett keret. Sajnos ha jól láttam a konfigurátorban az odd-t mindenképpen ki kell fizetnem, pedig "becseréltem" volna nagyobb hdd-re. A gép billentyűzete nagyon teszik, pont a nekem ideális kiosztású, csak a trackpointot siratom mindig az ibm-emről, főleg, hogy a tapipadja ennek is az általam használhatatlannak ítélt rücskös és kicsi verzió. Mivel írtam, hogy napi 10-12 órát fog menni érdekes lehet a gép alapjárati (max torrent) fogyasztása, melegedése. Ilyen szempontból ez a korábbi sandy proci mennyivel gázabb mondjuk egy újabb ivy i5-nél? Hasonló gépre esetleg alternatíva? Olyan 4 éves ciklusra venném, a kicsi acer is kibírt ennyit.

    Köszönöm!

  • Berci77

    tag

    válasz brumi1024 #43830 üzenetére

    Köszönöm!

    mondjuk itt sandy i3 és ivy i5 közötti különbség érdekel. ha jól látom változott a gyártástechnológia és az i5 jobban skálázódik. ezért kérdem.

    igazából nem akarom ezt túlparázni sem teljesítmény sem fogyasztás (melegedés) oldaláról, de eddig mikor azt mondtam, hogy csak netezek, némi torrent meg hasonlók, akkor mindig azt hallottam, hogy nekem elég egy darabig a legkisebb teljesítmény is, de azért nálam a böngészés 10-20 megnyitott oldalt jelent, torrent sem 1-2 szálon fut, közben már iszonyatosan be tud lassulni, 3 giga ram sem olyan kevés, de azonnal megeszi a rendszer. Na ha már új gépet vennék, akkor ezt szeretném elkerülni.

  • Berci77

    tag

    válasz Chaser #43847 üzenetére

    Na pont ezért alap a sok ram meg az ssd. azt hiszem ez tudna a legtöbbet gyorsítani a folyamatokon. ha azt mondjátok, a fujitsu LH532 nem a leggagyibb vége a dolgoknak, akkor az felparaméterezve pont kényelmesen a költséghatár alatt mozog. sajna a többi (pl probookok) a +ram meg az ssd nélkül kerülnek annyiba. na erre mondom, hogy az ssd fontosabb, mint a jobb minőségű megépítés. ha jól értelek benneteket akkor a Fujitsu sem vészesen gagyi, de a probook sem egy IBM T. na én most kb tudom, mi a különbség egy ACER meg egy IBM T (az újabb Lenovokat nem ismerem) között és azt hiszem elég lenne nekem a leírásokból ez a Fujitsu. Még tetszik is. Ami "vágyam" lenne, az most nem fér bele a keretbe (IPS, nagyobb felbontás, trackpoint), hacsak van valakinek valami titkos tippje. Az eddigi tanácsokat nagyon köszönöm, bevallom a Fujitsut eszemben sem lett volna megnézni.

    Tikakukac: köszönöm!

    A samsungok milyenek? ott valami 13-as?

    [ Szerkesztve ]

  • Berci77

    tag

    válasz Dhampir #43851 üzenetére

    Amit vennék is, nem félek a használttól, de sajna most cégbe kell, új, számlás. (vagy legalább a számlán legyen újként). Eddigi tapasztalatom szerint jobb, ha 3-4 évente cserélek egy ilyen Fujitsu szintű gépet, mint ha egy Lenovot ritkábban. VALÓDI komoly üzleti gépek gyakori cseréjét nem akarom megfinanszíroztatni a cégemmel. Majd ha mindenki olyan fizut kap, hogy elégedett legyen. Addig én sem érdemlek jobbat.

  • Berci77

    tag

    válasz Chaser #43859 üzenetére

    Köszönöm a segítségeteket, nem gondoltam volna, hogy ennyire egyértelmű lesz a tippetek. azt hittem, kapok majd 5-6 típusajánlatot, aztán nem győzöm szűkíteni a listát. Az említett kompromisszumokat meg kell kötnöm, ezzel semmi gond nincs. Ennyiért ez belefér. A helyzet az, hogy ha pár 10000-rel kellene csak feljebb mennem egy ideális géphez (IPS, felbontás, pöcök), akkor az még beleférne, de ahogy elnézem egy ilyen gép inkább olyan 300.000-nál kezdődne, nem 200-nál végződik, mint a Fujitsu ssd-vel. Ennyit meg nem ér most nekem. Remélem egy ssd+8GB Ram kombó megoldást jelent a jelenlegi felhasználásomra. Az meg csak öröm lesz, ha némi kis játék is belefér majd.

    Ha valakinek van valami ehhez hasonló titkos favoritja, akkor ne tartsa magában, nem szeretek 1 lehetőségből választani ;)

  • Berci77

    tag

    válasz Chaser #43870 üzenetére

    jogos ;) Ez már választék.

    Igazából az ssd és + ram további költsége miatt nyilván az alapgép kb ennyibe (150) bele kell férjen.

    Na akkor köszöntem a válaszokat, itt meg is állok egyelőre, nem holnap fogom még megvenni...

  • Berci77

    tag

    Meg tudnátok mondani, hogy a laptopszalon oldalán ha + samsung 120-as ssd-vel kérem a gépet, akkor melyik samsungot kapom? sima 840-es, 840 evo, esetleg a pro? nem láttam pontos típust. Arról van-e valami érdemi infója valakinek, hogy a bővítés ebben az esetben miért kerül 44900-ba, mikor a 120-as samu 840 evo is kapható 25 alatt? ilyen sokba kerül egy beépítőkeret meg külső ház az ODD-nek (amire mellesleg nekem nem lenne szükségem)? vagy mit nem veszek észre?

    köszi az infókat előre is!

  • Berci77

    tag

    Egy kis beszámoló a vásárlásomról:

    Előzetesen NAGYON-NAGYON köszönöm mindenkinek,aki segített, különösen Borote fórumtársnak, aki jelentősen hozzájárult a vásárlási szempontjaim alakításához!

    A vásárlás mottója az lehetne, hogy mindenképpen nézd meg, fogdosd meg, mielőtt megveszed!

    Ajánlottátok a Fujitsu UH532-es gépet, majd nézegettem az 552-es kvázi-ultrabookot is. Az előbbinek a "gumírozott" borítása szerintem nagyon sérülékeny, utóbbi meg olyan billentyűzettel rendelkezik, amit nem tudtam volna megszokni, pedig ezt majdnem meg is rendeltem "látatlanban". Nagyon szomorú és csalódott lettem volna, mert a paramétereiben és fotók alapján kiváló masina egyáltalán nem felelt volna meg az elképzeléseimnek a nagyon rövid úton járó billentyűzet és a nem elég masszív felépítés miatt.

    Néztem a sokat említett Dell 5521-es gépet is, ami elfogadható kompromisszumot jelentett volna: az átlagnál minőségibb felépítés, fém betétek, jó billentyűzet, elfogadható LCD (mármint kategóriájában), akinek tetszik és paramétereiben megfelel, szerintem nyugodtan megveheti.

    Ami viszont toronymagasan kilógott a mezőnyből, az a Lenovo Z500. kategóriához képest brutális minőségérzet mind zsanérok, mind billentyűzet illetve a fém burkolat miatt. Bár kifutó modell, nem is tudom, van-e belőle még, de akit nem zavar a 15,6-os kijelzőn a HD felbontás és le tud mondani a világító billentyűzetről az ne is keressen tovább. Legfeljebb a korábban említett nehézkes szerelhetőség róható fel neki. Nem is akartam elhinni, hogy ennyi pénzért ilyen minőségérzetet kap az ember.

    Mivel a Probook 4340s-t és a Thinkpad Edge 13-as és 14-es gépeit nem tudtam kipróbálni ezekről letettem, de képbe kerültek samsungok is:

    a 13-as Samsung NP530U3C és a 14-es Samsung NP540U4E. Ezekből a 13-as példányokat tudtam szemügyre venni, de egyből megfogott a minőségi kialakítás, masszív kivitel, fém elemek használata, jó billentyűzet. Ezekben Hibrid tárolórendszer van, szóval megoldódott volna az utólagos ssd szerelési problémám. Majd mutattak a srácok egy NP700Z5C-t.

    Igaz, hogy ez külön ssd nélkül elérte a keret határait (250.000), valamint nem akartam ekkora gépet venni (inkább a 13-as, 14-es méretben gondolkoztam), de mivel a 15,6-os társaságban meglehetősen kicsinek számít nem zártam ki egyből. Valódi fém fedlap, rendkívül elegáns, kifinomult felépítés, HD+ LCD, erős hardver, csöndes hűtés, világító billentyűzet. Nem tudtam ellenállni. Az csak hab a tortán, hogy otthon vettem észre, hogy ennek is hibrid tárolórendszere van: 16 GB-os Sandisk iSSD gyorsítja a rendszert a terrás HDD mellett. Elvileg van benne mSATA is, ha mégis valódi SSD-re vágynék, de egyelőre nem érzem szükségét. A gép villámgyorsan teszi a dolgát, meglehetősen csendesen.

    Eddig úgy érzem jó vásárt csináltam, a gépet öröm használni.

    Ha kérdésetek van vele kapcsolatban szívesen válaszolok és ne feledjétek: a paraméterek összehasonlítása másodlagos lesz, amint megfogdossátok, bekapcsoljátok a kiszemelt gépet. A használható billentyűzet, stabil felépítés, csendes működés sokkal többet számítanak és ezt nem tudjátok képeken megtapasztalni!

  • Berci77

    tag

    válasz Spam123 #45292 üzenetére

    Én ebből vettem a 15-öset. Eddig jó. Hibrid Háttértár. Hogy mSATA van-e ebben is, azt nem tudom. Nagyon masszív gép, billentyűzetvilágítással. 1600x900. Mondjuk ez Ivy i5.

  • Berci77

    tag

    válasz Lmh #45414 üzenetére

    Az említett Fujitsut nézegettem "élőben", engem nagyon zavart, hogy a billentyűzet gombjai NAGYON rövid úton jártak. A fedlap hiába volt elegáns fém(borítású), ha a vékonyság oltárán teljesen feláldozták a stabilitást. Az a helyzet, hogy fogalmam sincs, a megjelölt összegért van-e más alternatíva ultrabookra, de NEKEM nem lett volna jó kompromisszum az UH552. Ennyiért a vaskosabb gépek sokkal masszívabbak, valamint az ilyen vékonyka gépecskék közül a Mac Air alkalmas fát is hasogatni, az említett Fujitsu meg szemmel verésre is vetemedik, nyeklik-nyaklik.

    Szerk: Ja hogy ezt már tapiztad. Akkor bocs, tudod milyen. Amúgy biztosan nem rossz gép, lehet, hogy csak nekem nem felelt volna meg a fentiek miatt.

    [ Szerkesztve ]

  • Berci77

    tag

    válasz Lmh #45420 üzenetére

    Csak az a baj, hogy ami masszívabb, jobb, az drágább is. Ennyiért nekem sem ajánlottak ennyire vékony gépet. Ami viszont baromira masszív, jól összerakott gép, az ez a samsung: NP530.

    Nem akarlak rábeszélni semmire, de összerakottságban nekem tapizásra sokkal jobban bejött, billentyűzete is normálisabb (bár kinek a pap, kinek a lánya). A hibrid tárolórendszer miatt ez sem lesz talán lassú. Én ezeket fogdostam, meg persze fél millás Mac prót, Airt, de azok ott is maradtak annyiért a bótban.

  • Berci77

    tag

    válasz AxBattler #45426 üzenetére

    végülis csak kétszer annyiba kerül, szóval ennyiért lehetne benne akár jégkockagyártó gép is :)

  • Berci77

    tag

    Sziasztok!

    Orvosi rendelőbe adminisztrációs célra keresek gépet kolléganőmnek, ebben kérnék segítséget, amit előre is köszönök:

    (1) Mikor lenne esedékes a vásárlás? Most
    (2) A gépre szánt összeg forintban? Szerintem 3-400.000 Ft reális a feladatra, de nem feltétlenül árérzékeny a dolog.
    (3) Felhasználás? minimál erőforrásigényű adminisztrációs program futtatása, némi office, gmail, valamint betegröntgenek kezelése, nézegetése (pár megabyte/db, párszáz db a teljes adatbázis)
    (4) Ha játékra is használnád, akkor milyen játékokra, milyen felbontáson, milyen részletességgel? nincs játék
    (5) Kijelző mérete, felbontása, fényes vagy matt, TN vagy IPS? A jobb láthatóság kedvéért 15"-so fullHD, lehetőleg IPS kijelzőre gondoltam
    (6) Mennyit lesz hordozva a gép? Használnád-e utazás közben is? Heti 1 táskában cipelés, közben nincs használva: súly, méret nem feltétlenül releváns
    (7) Operációs rendszer? (Windows, Linux, semmi, legyen Win7 támogatás, stb.) előtelepített Win10 magyar
    (8) Tárhely mérete és típusa (HDD és/vagy SSD), memória (RAM) mennyisége, optikai meghajtó kell-e? Minimum 250 GB-os SSD, merevlemez nem kell, 8 GB ram, DVD előny, de nem felétel.
    (9) Egyéb kívánság, speciális igények? (pl. soros port, HDMI, stb…) SD kártya olvasó és normális (nem lenyithatós) LAN csati előny, de nem feltétel, HDMI kimenet igen
    (10) Csak új gép jöhet szóba vagy használt is? (utóbbiak is vannak számlával és garanciával) Csak új számlás

    A beszerzési ár kevésbé mérvadó, viszont a gépet illene hosszabb távon használni, tehát minimum 5 évre terveznénk, éppen ezért a csatolt gépek paramétereinél nem szeretnék gyengébbet akkor sem, ha most akár kevesebb is elég lenne. Tisztes garancia (idő és akár háztól-házig), ram bővíthetőség előny. Ütve-vágva nem lenne. Irodában asztalon lenne használva, amit némi hétvégi adminisztrációra hazavinne kolléganőm.

    Eddig ezeket néztem, de nem teljesen látom a képeken, melyiknek milyen portjai vannak. A 650-es HP-nak nem is látom a LAN csatlakozóját (vagy csak lenyílós?). Általános minőséget, tartósságot sem nagyon tudok így felmérni:

    HP Pro 650
    HP Pro 450
    Dell 5590

    [ Szerkesztve ]

  • Berci77

    tag

    válasz Khelben #150511 üzenetére

    Szia! köszi! Mellesleg a linkelt oldalon én sem látom a másik kettőnél külön jelölve, hogy IPS. Jól látom, hogy a Dell 3 év helyszíni garanciát ad rá, tehát ez azt jelenti, hogy házhoz menős és nem én tipegek be vele a szervízbe? Baromira nem látom a linkelt oldal képein, de ezen mintha lenne trackpoint is, azt meg én még az IBM-emről szerettem.

  • Berci77

    tag

    válasz Tikakukac #150513 üzenetére

    Ohh, én mindent elhiszek, meg az ellenkezőjét is :)
    Akkor most az összes DELL 5590 IPS-es, vagy mazsolázni kell, mert van ilyen is, meg olyan is?
    Nem mintha a pöcökegérre állna a pöcök (bocs :) ), de annyira nem lehet használhatatlan, mint az ÖSSZES általam ismert tapipad, kivéve Macbook. Ez az egyetlen gép, aminél nem vettem elő az első hét után már az egeret. Bár az is igaz, hogy a elmúlt 5 év gépeit nem követtem nyomon.

    Garira valaki? Jól értelmeztem?

  • Berci77

    tag

    válasz Tikakukac #150515 üzenetére

    Nagyon köszönöm az infót!

    Billentyűzet melyiknél jobb/kényelmesebb használatú, kiosztású?

    Nekem a Macbookom nagyon bevált, az elég jól használható. De ez a Mid '14 Pro sorozat, ott még nem ez az ultralapos, pillangós szutyok volt.

    Ahhoz képest ezek milyenek ilyen téren?

  • Berci77

    tag

    válasz Tikakukac #150517 üzenetére

    Végülis nem én fogom hosszú távon használni, szóval nem is tudom, mit problémázom a billentyűzeten :)

    Amúgy úgy nézem, hogy a portok kiosztása is a Dellen normálisabb egy kicsit.

    Na akkor már csak azon múlik, hogy a helyi dílerem mit mond ezeknek a beszerzésére.

    Köszöntem a tanácsokat!

  • Berci77

    tag

    válasz csakb #150519 üzenetére

    Ez bíztató :)

    A touchpadot értem mi, de mi az az Alps? A márkája?

    Mondom, hogy nem értek a zenéhez :))

Új hozzászólás Aktív témák