Új hozzászólás Aktív témák

  • gyulaipal

    tag

    válasz #99499520 #44266 üzenetére

    > Ti hogy oldjátok meg ebben a melegben a projektorozást (klíma nélkül)?

    A projektor hőkibocsátása komoly probléma nyáron (de kicsi szobában/moziban egész évben az). A probléma "kezelésére" fut itt egy projekt.

    A gépben a lámpa termeli a legtöbb hőt, így a hőkibocsátást a lámpa teljesítményének csökkentésével lehetne hatékonyan csökkenteni.
    .
    Az UHP lámpa sajnos nem járatható (sokkal) a gyárilag megadott minimum teljesítmény alatt, így a lámpát kisebbre kell majd cserélni. Ez általában sima ügy.

    A nagyobb gond a lámpavezérlőt (ballaszt) "ráveni" arra, hogy kisebb elektromos teljesítményt adjon a lámpára. Erre van már elméleti megoldás, a gyakorlati megvalósítás folyamatban van.

    A fényerő persze kisebb lesz, de a modern, rövid ívhosszú UHP lámpákat használva lecsökken a fényveszteség is, tehát kevesebbet csökken majd a fényerő, mint amit a "Wattok" egyszerű összehasonlítása alapján gondolnánk.

    Ja, és a kisebb lámpák "ésszel hajtva" egész extrém élettartamokat produkálnak, a 6000 óra feletti (valós) élettartam ezeknél nem meglepő, de még akár ennek a duplája sem.

    Aki hozzám hasonlóan pici térben (háló, vagy pici moziszoba) járatja a gépet, annak a kisebb hőkibocsátás nagy előny lehet (és pici szobában úgysem nagy a vászon, így a kisebb fényerő nem gond). A kicsi lámpák hosszú élettartama miatt egy ilyen gépet tévé helyett is lehetne használni, sem a gép áramfogyasztása, sem a (ritka) lámpacserék nem jelentenének komoly költséget.

    A másik lehetőség természetesen a gép által termelt hő kivezetése a kicsi helyiségből pl. egy csövön. Ez is jó megoldás, de nem mindig megoldható ... sajnos.

Új hozzászólás Aktív témák