Új hozzászólás Aktív témák

  • gyulaipal

    tag

    válasz Ájvé #44332 üzenetére

    >350-ért pedig van LG PF1000U ami persze nem egy csúcs, de bőven jó kategória

    A komoly (pl. ProjectionDesign, Barco) projektorokhoz is van közelről nagyot vetítő lencse. Pl. Ebay-en 50eFt körül beszerezhető olyan gép, amin ilyen lencse van (persze vámmal, szállítással, áfával lesz az a végére 80-90eFt is).

    Itt egy példa (a gép maga nem jó semmire, de a lencse perfekt lenne a célra):

    [link]

    Persze kevesen tudják, hogy ennek a lencséje simán áttehető egy Quantum-ba, de hát most már mindenki tudja, aki ezt olvassa. Ha valakinek ezzel segíteni tudok, szívesen "átpattintom" a lencsét egyik gépből a másikba, van itt lamináris box, nem lesz mocskos belül az optikai blokk közben (igazából ha már szétszedek egy gépet, tipikusan ki is tisztítom az optikát belülről, mert a por mindig bejut minden optikába, csak nem mindegy, hogy mennyi jut be és mennyi idő alatt, komoly gépek optikái 10x-15x több idő alatt lesznek ugyanolyan koszosak mint a gagyi egységnyi idő után ... de olyan nincs, hogy a por valahova ne jusson be).

    Namost ha 300eFt pl. egy használt Avielo Quantum (0,95" DLP chip) és ehhez még 80-90eFt egy közelről vetítő lencse (a lencsével kapott gép meg mehet a kukába) akkor ez nekem már elég jól hangzik ahhoz képest, hogy az LG PF1000U-ban tuti max. 0,47"-es chip van és erősen kétlem, hogy ne lennének műanyag tagok az optikájában. Teljesen más kategória a két gép.

    Az egyetlen hátrány, hogy közelről vetítő lencse csak "sima üvegből" (azaz nem fluoritból) létezik a kis PD/Barco gépekhez. A fluorit optikáról tehát ekkor sajnos le kell mondani, de azért egy Barco üveg optika sem rossz ám (a kínai műanyaghoz képest biztosan nem :-). Konkrétan én is "sima üveg" optikával (EN11) vetítek mivel nem tudnék (és nem is akarnék) 1 millát kifizetni egy nagygépes fluorit lencséért (használtan, újonnan meg 5500-9000 dollár között). Ez pedig azért különösen vicces, mert amúgy fluorit lencsék tervezéséből és építéséből élek ...főleg... :)

    > Itt nagyon lesajnált Xiaomi Mi Laser Projektorról is elég jókat írnak (senki ne mondja hogy 2419:1-es valós kontraszt az rossz)

    Ez a kontrasz teljesen jó lenne, ha NATÍV kontrasztról beszélnénk. Ez a gép viszont, leveszi a LED-ek áramát, amikor sötétebb kép van a vászon, pont mint az UHP gépekben a dinamikus írisz. Így a vászonon SOHA nem lehet mondjuk 600:1-nél jobb kontraszt "egyszerre" (nagyon kicsi bevilágítottságú kép esetén sem). Ez messze gyengébb, mint ami a jó, dinamikus képhez kell.

Új hozzászólás Aktív témák