Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • m3ss

    veterán

    egy kis visszajelzes, ha vkinek projektor tisztitassal/karbantartassal/szervizelessel kapcsolatos igenye merulne fel, ajanlom en is Krisztiant (Cseneles).
    nagyon segitokesz, rugalmas es nem utolso sorban remek munkat vegez, csak ajanlani tudom tenyleg. :C
    x7900 fenyut tisztitassal jott kb. 25% plusz fenyero nekem. na meg meg ennyi a szerviz menu resetelessel, beallitassal is. ez utobbit nem is ertem, mert ugyanezt a kepi modot kalibraltam en is, raadasul kalibralas elott kapott egy resetet is, bar a kulso menubol. (ezert kell kihivni a Viktort amugy, es ezt is profikra bizni ;) )
    mindenesetre Cseneles elott tudott kb 15 fl-et, most 27 fl-en vagyok 3m szeles 1.2 vasznon. laza 39000:1 onoff kontraszt mellett :DD :R

    tuti lett nagyon, raadasul a lehetosegek is bovultek. sdr-t pl low lampaval is tudok nezni, 17fl mellett, full nema vetitovel. vagy elgondolkozhatok azon is, hogy betoljam-e a cinema filtert 100% p3-hoz, mert ugy is marad kb 23 fl majd. mondjuk enelkul is tud 94% korul.

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz yetijetnyak #61266 üzenetére

    a marketing ereje :D egy ido utan megtanulja az ember, hogy a gyartonak, termekekre irt product sheeteknek soha semmit nem hiszunk el. amugy baromira idegesito, mert ha venni akarsz barmilyen termeket kenytelen vagy utana nezni, idot tolteni vele...mondjuk ilyen forumok jo h vannak.
    sztem a 1070 kb a legolcsobb projektor amit erdemes megvenni. en nem vennek 30-40ezererert 720p vetitot az biztos, ha van 70-100e korul ilyen vagy hasonlo benq. ezek jo vetitok. olcso fenntartani, olcso az izzo, strapabirok, jo input lag, hasznalhato 3d, es annyi penzert boven vallalhato kep. sot ar/ertekben kifejezetten jonak mondanam ezt a vetitett kepet.

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz proci985 #61298 üzenetére

    +1 kalibracio rengeteget szamit, hangnal is. vmi driver update miatt most vettem eszre, hogy eq apo nem volt aktiv. 1 pontos cavern kalibracioval (ami kb 5 sec) olyat szol a rendszer audyssey xt32-hoz kepest, hogy nem hiszem el..

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz Khaosz55 #61430 üzenetére

    ennyire szar sonyn is? oriasi atveres ez a projektoros hdr. hanyan nezhetnek teljesen rosszul beallitott kepet emiatt...gyakorlatilag visszafele fejlodunk sdr-hez kepest. bekalibraltatod a vetitod, aztan radugod a medialejatszodat es egy fals dolgot nezel sokszor hdr-ben, amig sdr-ben van egy szabvanyositott keped, amit a rendezo megalmodott. epson 9400 konverzioja is szar volt. a jvc (x7900) ilyen teren tok jo elso ranezesre. bar nem hasznalom filmekre madvr miatt, csak teszteltem.

    de azert valljuk be, problemas ez a pcs medialejatszas. plane egy laikusnak. tul sok helyen el lehet rontani...multkor vmi driver frissites volt, vagy vmi miatt uj nevre keresztelodott at a hang kimenetem es ki tudja eq apo hany hetig volt offon emiatt mire eszrevettem...
    aztan par hetente uj madshii madvr hdr verzio. ott azon belul csillio beallitas. bar ezek mar laikusoknak nuanszok, ha egyszer mukodik a tonemapping...
    es ja, azert nem art hozza jo vga. en most fejlesztettem emiatt 1660 superra. es meg ez is csak ngu sharp medium chroma mellett tudja a 4k hdr lejatszast, ha osszes "trade quality for performance" unticked+dithering+contrast es highlight recovery on hdr alatt.

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz Khaosz55 #61432 üzenetére

    en 9400-nal ott idegesitettem fel magam, hogy filtert ki kellett kapcsolnom, kulonben ha jol emlekszem csak 14fl korul voltam 3m szeles kepen. eleve pixel shift, szoval elesseg miatt annyira sokat nem szamitott, hogy jo fullhd, vagy 4k a forras. tehat kb semmit sem nyertem sdr-hez kepest, csak konkretan szarabb a kep, mert hol sotet, hol vilagos, csak rangatod a hdr csuszkat ide, meg oda... :N sdr jobb volt.
    es ugye van ahol meg se tudod ezt kerulni. pl konzoloknal sok vetitovel kenytelen vagy hdr-t hasznalni, mert sdr-ben brutal input lagjuk van...persze lehet konzol jatekok mind bizonyos fenysurusegre vannak maximalizalva, nem valtozik filmenkent...ennek ellenere en jatekoknal is allandoan hdr csuszkat rangattam epsonon :DD

    lehet ha jvc-vel kezdem, pont leszarom es mai napig csak media lejatszot hasznalnek..szerencsere nem igy alakult, mert a hang nem kicsit jobb cavernnel, mint audysseyvel.
    most mar eljutottam oda vegre, hogy jobban szeretem a tonemappolt hdr filmet nezni, mint sdr-t rec709-ben. nem is ertem miert, valszeg placebo, mert annyi orat beleoltem :DD vagy a fenyero kulonbseg miatt tetszik jobban, nem tudom...ketlem, hogy a szinter miatti marginalis kulobsegek miatt latom jobbnak, meg ha 100% p3-at tudja is. most sdr-t 17fl-en nezem low lampaval, full nema vetitovel, hdr meg filterrel 23 fl, 100% p3, normal lampaval, 1100 oras izzoval. mondjuk egy f22-hoz kepest ebben az uzemmodban is nevezhetjuk nemanak :D
    valojaban zseni ez a veitto ennyi penzert. imadom. mondanam, hogy azonnal vegyen mindenki ilyet 9400 helyett, de nem nagyon lehet talalni...

    590-en nincs betolhato cinema filter, amivel lefedne a p3-at?

    az a kartya azert gondolom elbirja a ngu high-t is :D vagy hangos lesz? en undervoltoltam meg underclockoltam is, igy 70% terheles mellett 0% rpm-en forog a venti film alatt, full nema.

    [ Szerkesztve ]

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz makkmarce #61434 üzenetére

    x7900 es 9400 is pixel shift, nem csak dlp-nel van. sot, mar a 9300 is az volt, de ujabb firmware-val 9400 "tobbet" shiftel. az mar mas kerdes, hogy mennyi ertelme van, elesebb-e. hozzaertok szerint nem sok es kevesbe eles.
    en x7900-nal megmondom oszinten nem probalgattam, be van mindig kapcsolva.
    9400-nal igen, es ott szvsz egyertelmuen jol allt a kepnek, hogy elmosta kicsit a pixeleket, es az atmenetek nem annyira latszodtak. pixel shift nelkul nekem rettenet digitalis, csirkehalos feelingje volt a 9400-nak. shifttel sokkal termeszetesebb, dlpsebb lett...

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz Khaosz55 #61436 üzenetére

    ja mert a csucs fullhd dlp-k azert nagyobb szinteret lefednek, mint a rec709. sot az f32-ok is tudnak 9x% p3-at, nem? es azert az nem is csucs. szoval mar ott is van ertelme. sot azokbol van olyan, aminek nagyobb felbontasa van, mint a fullhd. akkor plane jo a madvr. majdnem egy olyat vettem 9400 helyett anno.
    nekem bejott a 9400, sztem ar / ertekben jo cucc. allaround jo. fenyero, input lag, ansi, onoff, zajszint, motoros lencse mozgatas valojaban semmiben sem rossz. nekem azert (a legfontosabb kepi parameter szvsz :P ) 5% alatti kontraszt egybol feltunt a 1070+ utan, de mivel egyuttal szoba/mennyezet is sotetebb lett, nem teljesen fair osszehasonlitas.
    de x7900 siman uti 9400-at. 3d-ben eg es fold, beepitett hdr, frame interpolacio detto. bar utobbit tovabbra se hasznalom. kicsit halkabb is mind2 uzemmodban. 3% adl alatt egyertelmuen jobb, felette kicsit szarabb. filterrel majd 2x annyi fenyerot tud a jvc 1100 oras izzoval az uj izzos 9400-hoz kepest...persze miutan Cseneles kitakaritotta szuperul :R input lag, elesseg kb egal.
    es 100k-val olcsobban vettem a jvc-t, mint amennyiert eladtam a garis 9400-at. persze szerencsem volt, mert jvct olcson vettem, epson meg jo aron ment el..

    Viktort en sem fogom meguszni majd sztem, pedig lelkesen probalkozok a kalibralassal, amiben amugy rengeteget segitett Viktor :R de a hdr eotf gamma kalibralasnal megallt a tudomanyom, meg nincs mintam se. plusz oszinten, naagyon elegem van belole. sotetben hcfr-el kalibralni vetitot keves rutinnal mazochistaknak valo :D amugy is eleg osszetett dolog ez, rengeteg helyen el lehet rontani..
    es nehogy mar fals tonusu karaktereket lovoldozzek battlefieldben :DD
    az a baj, hogy nekem a vilag osszes modjat be kellene kalibralni.
    rec 709 sdr, bt2020 sdr, hdr, 3d..

    [ Szerkesztve ]

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    jah, projektor kepet fotozni es abbol barmilyen kovetkeztetest levonni nem egy okos dolog.
    milyen htpc ami nem birja a tonemappingot? szinte barmilyen mai tobb magos proci eleg. nekem az elozo procim, egy 10e ft-os sok eves ryzen 5 1600 bar tuningolva volt, de siman vitte. egy hasznaltan 20e ft-os 1050ti mar boven nem alap beallitasokon, hang nelkul tudja amit kell.

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz thomasrc #61477 üzenetére

    nem mukodik win11-en a madvr dtm? jo tudni, majdnem felraktam multkor.

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz Janaboy #61483 üzenetére

    jobb hijan az uhd filmek lejatszasa topicban targyaltak multkor a madvr beallitasokat az urak.

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    sztem is abba kellene hagyni, mert par embert ugy sem lehet meggyozni. attol, hogy ti nem latjatok / nem akarjatok latni a kulonbseget vagy mert youtube videon nezitek, vagy mert meggyozitek magatokat, hogy jo ez amugy is, attol meg ezek tenyek :DD
    orulni kell neki, hogy ingyenes es nem kell hozza tul draga hardver sem.

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz Bikkrom #61607 üzenetére

    nem tudom, de nem csodalkoznek. 9400 serviz menuben benne van ez, sot az is szamon tartja, hogy melyik lampa modban mennyit ment.

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz BIGi75 #61616 üzenetére

    hcfr, manualis minta adagolas media lejatszon keresztul, mindezt sotetben projektor kalibralas kozben rutin nelkul. ez az igazi moka!! jo szorakozast hozza :DD
    a buktato amugy az, hogy rossz mintakat, rossz beallitasokat hasznalsz es azt hiszed hogy jo az amit csinalsz, kozben meg fals dolgot kalibralsz es ezzel tisztaban sem leszel.
    mondjuk ennel a vetitonel lehet le lesz butitva nemelyik beallitasi lehetoseg, es egyszerubben meguszod...volt nekem is anno amugy ilyen vetitom, 15 eve kb. lehet tx200 volt..arrol mondjuk lebeszelnelek, hogy erre a vetitore koltsel. egy 1070 benq is koroket ver ra, mindezt 80e ft kornyeken?

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz Atomgeszi #61622 üzenetére

    a hitachirol tx300-ra irtam, hogy hd ready.

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz Primary92 #61721 üzenetére

    Vagy tényleg nagyon közelről. Kb. 3,5 méterről néznénk.
    az nincs kozel, kb. pont jo. en kb. 2.7-3m-rol nezem a 3m szeles kepet. de nem vagyok vele egyedul itt. a 3.5 meter tav kozelebb van az idealis tartomanyhoz, mint a 6 ;)

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz Q #61756 üzenetére

    akkor csak a garancia véd meg
    az megved vajon? csodalkoznek ha lenne ilyen, hogy kontrasztarany csokkenes miatt gariban cserelik. ki merte eloszor? milyen korulmenyek kozott? hogy bizonyitod? plane ahogy maguk a gyartok is merik ezt... :DD inkabb vmi dokumentalt fizikai elvaltozas, degradacio miatt lehetne pampogni, de csodalkoznek, ha ez ellen nem vedtek volna le magukat vhogy.
    erdeekes, hogy itthon semmi ilyesmirol nem hallani, hogy vki visszakuldte volna gariban...

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz péjé #61760 üzenetére

    szemmel hiaba nezed. plane laikuskent. lehet viktor vagy cseneles vagy aki egesz nap vetitoket babral/nez kiszurja, de idegen helyen, nem sajat vetitovel atlag pistike nem latja ezt sztem. plane ha mersekelten degradalodott csak.
    nehez is kulon valasztani a kepi parametereket amikor altalanos korkepet probalsz szerezni egy uj vetitorol uj kornyezetben. siman megzavar a fenyero pl. en lattam alacsony kontrasztu (2-2.5k) 4k sony gepet, amikor meg dlpvel vetitettem, siman megvettem volna. azzal voltam elfoglalva, hogy milyen reszletes. idegen helyen, alr vasznon amikor az x7900-at vettem es probaltam volna megtippelni a fenyerot, epson12000-en, meg x7900-on, kozeleben nem voltam az igazsagnak :DDD
    pedig nem vagyok full vakon, kuku kube 50+

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz Vhiktor #61763 üzenetére

    Ismerni kell az adott gépet amit használtan venni akarnak, akkor van mihez hasonlítani.
    ez minden vasarlasok 1 szazaleka. se :DDD
    az sem vilagos nekem, hogy valos jeleneteknel, mondjuk 5-10% adl mellett mennyit ront a kontraszton a degradacio. amikor mondjuk 10k nativ kontrasztbol lesz 2e, az 5-10% adl kontrasztnal, ahol 3000-1500:1 volt eredetileg a mert kontraszt, az mennyit csokken ilyen esetben...de akar ansira is kivancsi lennek, az mervado lenne.

    [ Szerkesztve ]

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz Vhiktor #61767 üzenetére

    Mi határozza meg a kontraszt arányt? A fekete szint és a csúcs fényerő(fénysűrűség). Na most ha van 10.000:1 kontrasztunk, hogy lehet belőle 2500:1? Úgy hogy vagy az eredeti csúcsfényerő csökken le a negyedére és az eredeti feketeszint marad, vagy pedig a feketeszint emelkedik meg a 4-szeresere és az eredeti csúcsfényerő marad.
    vilagos, gondolom nem a csucsfenyero csokken a negyedere, az feltunne mindenkinek. az is igaz, hogy a nativbol lehet kovetkeztetni arra, hogy milyen lesz sotet jeleneteknel. de az ansi mennyi lesz? ha volt 200:1 akkor 50:1 lesz vagy 175:1? nem mind1.
    de tulbeszeltuk, annyira nem erdekel a tema, csak hangosan gondolkodtam... :DDD

    [ Szerkesztve ]

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz python1 #61811 üzenetére

    ezt igy nem lehet altalanossagban megvalaszolni, vetito fuggo. van-e lens shift, mennyi az offset mind kerdeses. en vetitom pl. a vaszon szelevel van szemben. nezd meg a manualt, kalkulatort.

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz bszotak #61853 üzenetére

    hdmi. nem kell vesni, kabelcsatornaban is elvezetheted. azt akar szinre is lehet festeni utolag, kb. eszre se fogod venni hogy ott van.

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    vki linkelt anno itthon kaphato fekete barsony anyagot amit sotetitesre hasznaltatok. vki tudja mi volt ez?
    akarok vaszon fole rolettaval leengedheto aztan mennyezetre akaszthato sotetitest. alulra meg szinten legorgetek egy adag fekete anyagot vaszon alol.
    allinmegyunk kontrasztra :DD

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz Vhiktor #61970 üzenetére

    igen, ezt anno pont en linkeltem ide. ez megvan, de kint arany arban merik ezeket az anyagokat, raadasul ugy latom csak a devore kaphato ezek kozul, tobbi link nem el. 256 font lenne a 9 nm :DDD ha jol emlekszem valaki linkelt utana itthon kaphatot, ami lenyegesen olcsobb volt.

    [ Szerkesztve ]

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz Atomgeszi #61988 üzenetére

    ha vki mutat kepeket vagy eloben megoldast igenyesen kivitelezett mennyezet fuggonyzesrol arra kivancsi lennek. en meg nem lattam szepet ebbol. eloszor is nagyon meg kell fesziteni a fuggonyt tobb meter szelessegnel, hogy ne legyen nagy hasa. ha nagyon megfeszited, eleve csak a karikas rogzites mukodik, klasszikus szinte lathatatlan, alacsony profilu sinek nem jatszanak.
    aztan masik problema, hogy szoba egyik sarkaban nem besotetitett allapotban ott fog pihenni legalabb 1m szelessegben a fuggony..ez hogy nez ki a mennyezeten? persze ezt meg lehetne probalni eltakarni vmi profillal, de az sem egyszeru...

    #61987MrZenan nekem amugy 1.7m meg sotet szinu a vaszon folott...vagyis mindenhol sotet, kiveve kozepen, ahol van egy 2x2m-es vilagosabb negyzet diszleccel levalasztva. de 23 fl-nel vilagosabb jeleneteknel ez is szepen megvilagitja a szobat...szoval ront a kontraszton. hogy mennyit azt nem tudom, de hamarosan ki fogom merni 1%,5%,10%, 20%, 50% adl mellett mennyit szamit ha vkit erdekel majd...en amugy azt tervezem, hogy vaszon fele felszerelek egy meretre gyartott nagy meretu (3m) rolettat, amire feltekerek egy fekete anyagot. ezt leengedem es felakasztom a lampara/mennyezetre.

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz spiky03 #61989 üzenetére

    hany kampot jelent ez? ez kb hasonlo mint az en rolettas otletem, csak ott 1 max 2 helyen kell kampozni..es talan osszetekeres, felakasztas is gyorsabb. viszont az egyedi meretre gyartatott roletta ekkora meretben draga lesz...

    en meg amin gondolkodtam magnessel mennyezetre rogzitett kartonpapirra vagy vmi konnyu muanyag lapra ragasztott fekete filc/barsony szovet. mennyezeten szinten el lehet dugni szinre festett magnes darabokat...amikor leveszem akkor meg a vaszon moge be tudom tenni ezeket a lapokat. nekem tul nagy feluleten nem is kellene sotetitenem, de nem tudom mennyire kenyelmes ezeket fel-le pakolgatni..bar csak 2.6m a belmagassag...vmiert ugy gondolom a roletta jobb megoldas lenne. :F

    [ Szerkesztve ]

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz Atomgeszi #61997 üzenetére

    hmm ez nem is hulyeseg. ez a verzio pl egesz kompakt becsukva. es ezeket egesz konnyen lehet nyitni-zarni.
    viszont a manual is 100ezertol indul.

    amugy roletta helyett vehetnek egy hasznalt manual vetito vasznat is az jutott eszembe...valszeg olcsobb lenne.

    #61996-KP van mar konkret sin amit kineztel?

    #61999spiky03 ha van hely a sok fuggonynek, meg olyan a szoba kialakitasa, elrendezese akkor itt van pl. egy dupla karnisos megoldas.

    [ Szerkesztve ]

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz BIGi75 #62002 üzenetére

    ja, tok jol el lehetne rejteni. ez pl forditas nelkul is egesz pofas. viszont ennyit nem tudom akarok-e erre kolteni, de ez eleg kenyelmes lenne :K

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz python1 #62007 üzenetére

    szaktopik, ne csodalkozz hogy vannak olyanok akik szeretnek a kontrasztot vagy immersiont maximalizalni.
    egyebkent ez a legnagyobb kihivas nappali hazimoziban, foleg vetitovel, hogy amikor nem mozizol minel elhetobb legyen. amikor meg mozizol minel kozelebb legyen egy dedikalt szobahoz.

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz python1 #62011 üzenetére

    a vaszon korulotti teruletet emlegeted tobbszor is, de ez inkabb immersion miatt szamit, persze onnan is johet vissza feny, ami aztan a mennyezetrol meg a foldrol tovabb rontja a kontrasztot a vasznon, de a tobbi fal, jellemzoen a vaszon oldalan meg a mennyezet a fontosabbak.

    nem ér a fekete szövet sem, ha nem 100%-ig elnyelő, mert pontosan annyira veri vissza fényeket, mintha világos lenne
    ez igy szimplan nem igaz, kulonben vilagos is lehetne minden moziszoba.

    Tulajdonképpen 2 variáció lehet életképes a nappalis mozizásra, teljesen sötét falak, bútorzat, vagy kompromisszum és beletörődés, megbékélés a helyzettel
    a kompromisszumos resz meg ezer iranyba mehet el, pont ezert beszelgetunk errol.
    na most ezek a linkelt moziszobak, amik amugy jol neznek ki, 90%-uk vak sotet es 90%-uk nem nappali. szepen befotozva, klassz vilagitassal jol kiexponalva jol neznek ki. de itt fog a gyerkoc termeszetes feny mellett rajzolgatni nappal? :) se ablak, se feny legtobbon. ahol meg vilagos a padlo vagy a mennyezet, ott meg fele lesz mar a 10% adl kontraszt is sztem. ha csak mozizni jarnek a szobaba, biztos nem lenne bezs szinu a mennyezet vagy vilagos barna a szonyeg. el kell donteni hogy instagrammon legyen idealis vagy filmnezes kozben :DDD
    de majd kimerem itthon, latom teged is erdekel hogy mennyit ront a kontraszton a szoba, en ezt pedzegettem multkor, hogy jo lenne ilyen iranyu meres, de senkit se erdekelt igazan. pedig tok jol fogynanak utana az alr vasznak sztem :DDD
    emlekszem, hogy Szepinel pl. egy vilagosabb jelenet mellett pl. brutal sotet volt hozzam kepest hasonlo fenyero mellett, ugyanezzel a vaszonnal. es meggyozodesem hogy sotetebb a szobam mint a nappaliban mozizo juzerek 90%-nak.
    amit meg irtok Bbecivel, hogy nem ertitek hogy miert akarna valaki vilagos szobat. nem is feltetlen a vilagos szobarol van szo, nezhet ki jol egy sotet fal. de ilyen esetben altalaban vilagos a mennyezet. ha viszont a mennyezet is sotet max annak fog tetszeni, aki projektor forumra irogat :D nekem egy felhos napon ugy, hogy van 15nm+ ablakfelulet egy kb 25 nm-es helyisegben es van 2x2m vilagos resz mennyezeten meg egy 135" 1.2 feher vaszon olyan sotet van, hogy lampat kapcsolok iroasztalnal ha meg akarok talalni valamit...ilyen a fal, meg a mennyezet nagy resze.
    full feher mennyezettel sokkal elhetobb lenne, de az meg odabasz a vetitesnek..na en ezert erolkodok.

    #62027python1 ez pl nem tul vilagos jelenet, saccra lehet 4-7% adl. szerintem ez lehet kb. a hatar ha tippelni kellene. de siman lehet hogy hulyeseget beszelek igy meres nelkul...egy ilyen jelenetnel meg egy kozepesen sotetitett nappali amivel mi probalkozunk is valszeg jo meg. hany fl-el vetitesz? de ha van nagyobb mondjuk 16:9 vaszon, esetleg gain is nagyobb, fenyero is nagyobb, meg a jelenet is vilagosabb akkor mi a helyzet vajon merve? erre vagyok kivancsi.
    amugy total nem mervado ezt fotozgatni, teljesen mas egy kamera dinamika atfogasa, mint a szeme. kerdes a jpeg konverzio is mit csinal az arnyekokkal..ha esetleg szerkesztes, exponalas soran ugyeltel ra, hogy kb annyi latszodjon az oldalfalbol amit szemmel latsz, akkor ok. de ha csak kattintottal egyet akkor random..

    #62020Martin Eden hany metert fed be a mennyezeti fuggony? erdekes, hogy elfer saccra 10-20cm helyen osszehuzva. milyen anyag amugy? foci kozben atlatszik valamennyire a mennyezeten levo anyag? vagy sotetbe borul?
    erdekes, hogy nagyon hasa sincs, bar szerencsere nem kellett nagy szelesseget lefedned.

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz python1 #62036 üzenetére

    elobb-utobb tenyleg lemerem, csak lusta vagyok ezzel szorakozni...arra vartam hatha Bigi elkezdi helyettem, de nem :P
    mar beszeltuk egyszer, igazan az lenne jo, ha egy adott vetitot elvinnenk egy dedikalt mozi szobaba, egy feher szobaba, meg hozzam mondjuk (3,5,10,20,50% adl meresre) na meg egy alr szoba is jatszhatna.
    meg nem olyan egyszeru betakarnom a 2x2 nm-t a mennyezeten. de majd feltolok vmi fekete geotextilt a fotos allvanyaimmal :)
    de szamomra nem kerdes, hogy egy 16:9 focimeccsen (10-12% adl) mar kozelebe nem vagyok egy moziszobahoz kepest kontrasztban. de szamszerusitve lennek erre kivancsi...
    szerintem nekem ez a 2x2 nm-es vilagos resz ront egesz sokat. ez a szonyeg alatta pl nagyon kivilagosodik foci alatt. de egy olyan jelenetnel amit screenshotoltal meg sztem nem vesztek sokat.
    vaszon alatti polcot pl. probaltam letakarni fekete barsonnyal. hol egyik oldalon, hol mindenhol. max immersionben segit. ha letakarom egyik oldalon szemre ugyanaz a kontraszt mint a masik oldalon vaszon aljan..persze hogy merve mi van megint nem tudom, de ha nem latom annyira nem erdekel. az is lehet, hogy a szonyeg meg a mennyezet siman ertelmetlenne teszi a polc letakarasat... :)
    vaszon ket oldala is full bebukik vilagosabb jeleneteknel is, szoval sztem ez a szin hobbimozi nappaliba vallalhato, ha a mennyezet is ilyen sotet...
    vaszonnal szemben en is full sotet vagyok, tele van a szoba ilyen csokibarna sotetitofuggonyokkel (sztem Csenelesnel is ugyanez a fuggony van amugy ha azt lattad)
    keszulok nagy szonyeget venni, meg ha nem is akarok tul vilagosat, meg azt is le fogom takarni vaszon alol letekert fekete szovettel, engem nem erdekel hogy nez ki amikor mozi van. nappal legyen minel pofasabb es legyen minel gyorsabb/egyszerubb a besotetites.

    a mennyezettel vagyok bajban. pl a szonyeg szepen kivilagosodik vilagos jeleneteknel..1.7meterre a vaszontol kezdodik ez a vilagoskek (szemre kb. feher) negyzet, aminek a vaszonhoz kozelebb eso oldala szemmel lathatoan is joval vilagosabb, mint a negyzet vaszontol tavolabb eso resze vetites kozben. ez az 1.7 meter a vaszontol nem eleg. gondoltam arra is, hogy lefestem olyan szinre, mint a vaszon alatti polc felem nezo resze. aztan a negyzet feleig (vaszontol 2.6 m) takarok fekete rolettaval. sztem ez eleg kellene hogy legyen, de ki tudja..
    de mar az is megfordult most a fejemben, hogy vilagosra behuzom egesz mennyezetet es egy ilyen 4.5 meter szeles motoros napellenzot kinyitok 3meterig..nappal sokkal elhetobb lenne. kerdes viszont, hogy a mennyezet hatso feher resze mennyit rontana a kontraszton annak ellenere, hogy tavol van a vaszontol...

    #62037Vhiktor ez a video arra jo, hogy rajottem hogy eveken at baromsagot csinaltam amikor feher mennyezettel vetitettem :D de az, hogy most mekkora kontrasztot vesztek 5% 10% 20% 50% adl-nel dedikalt szobahoz kepest, vagy hogy jobban jarnek-e alr vaszonnal egy kozepesen sotetitett nappaliban is az nem derul ki.
    kicsit demoztam szepinel, mas dedikalt szobat nem lattam, de csodalkozok hogy python szerint az o szobaja kb. hozza a dedikalt szobak szintjet. bar python szobajat csak kepen lattam.
    meg egyszer lattam 12000 epsont igazi alr vasznon, full vilagos szobaban, igaz oriasi belmagassag mellett de sztem jobb volt a kontraszt, mint nalam akkor 9400-on feher vasznon. pedig a vetito kontrasztban ugye hasonlo. az a baj igy semmi ertelme szemre talalgatni, ameddig itt irogatok kb. a meres felet megcsinalhattam volna mar. vilagos lepedot kifeszitenek a vaszon fole mennyezetre es merek ugy is az pl egesz konstruktiv lehetne masoknak is...par honapja ugyanitt tartottunk.. :N

    [ Szerkesztve ]

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz MrZenan #62043 üzenetére

    jah, az pont fenyes sajnos. mas nincs itthon ekkora meretben amivel tesztelhetnek...szurke, kek pled van, de lehet annal jobb a fekete geotextil. egyebkent sztem nem lesz igazan szamottevo kulonbseg 1.7-3.7 meterre a vaszontol hogy fenyes vagy matt feketevel takarom le..

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz BIGi75 #62045 üzenetére

    koszi, meg a vaszon ket oldalara be fogok kuldeni ilyen diora pacolt leces megoldast.
    b&w talan jobban nezett ki mint a monitor audio silver, de hangra karpotolnak :)
    most a szonyeggel is megakadtam, itt tartok. egyelore 1-re szavazok. a 2 is lehet jo lenne...a 3 tul vastag, takarithatosag miatt elvetettem. szted? :)
    aztan meg ilyesmi van tervben, csak ezzel is varok hogy mi lesz a mennyezet sotetitessel...amivel nem jutok dulore :N
    na mind1, tragedia azert nincs, imadom kepre is, hangra is a rendszert. megmutatnam par evvel korabbi onmagamnak szajtatos lenne :DD

    #62046python1 nem, film kozben full sotet a vaszon teljes fala, meg a ket oldal is. de egy focimeccsen azert azt meg tudod mondani, hogy sotetkek a fal a vaszon folott es nem sotetbarna, vagy sotetszurke..nem tudom jobban korulirni.. :)
    pl. olyan jelenetnel amit linkeltel, a vaszon alatti polc felem nezo, vilagosabb oldala is full sotet, de pl egy focimeccsnel mar latom, azt is, hogy mas szine van. nagyon nem mind1, hogy 4% vagy 15% adl tartalom van a vasznon...

    De mivel 21:9-es a képarány, és közelebb a padlóhoz, mennyezet távolabb, így szinte a látótérből majdnem kiesik, sokat számít nálam a teljesen fekete vetített fal.
    jah, en is latom a kulonbseget mennyezeten 21:9 kepnel, amit alulra shiftelek vs 16:9...na meg en hdr-ben 23 fl-et nezek, de ez mar filterrel.
    de az emlegetett focimeccsnel pl 17 fl-rol van szo, es ott is vilagos a szoba... :DDD

    [ Szerkesztve ]

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz BBéci #62049 üzenetére

    1.7 m a mennyezeten ertendo. amugy a szonyeg fedi most a front harmas padlon levo reflexios pontjait, bar eppenhogy. de amugy ja, mar egy ideje tervezem a szonyeget. amiket kineztem joval nagyobbak, szinte az egesz padlot fedik majd..

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz Vhiktor #62051 üzenetére

    igen, esszerubb lenne egy dedikalt szobaban pakolgatni a feher/szines paravanokat a vaszon melle/fole/ala.
    szorakozzon ezzel az aki alr vasznat arul :D en max a mennyezet sotetitesemet fogom kimerni..

    mondjuk pont tudom a fenysuruseget, beallitasokat, mind2 kalibralva, madvr tonemapping ugyanugy beallitva, sajat demo stb. de ettol fuggetlenul teny, kar talalgatni. mindenesetre az a draga alr nagyon meggyozo volt. citromsarga falak kozel, feher fuggony, vajbor oriasi kanape + fotel rajta a vasznon. nagyon rossz korulmenyek voltak es ahhoz kepest nagyon jo kep.

    [ Szerkesztve ]

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz -KP- #62076 üzenetére

    soha az eletbe nem valasztanam a benqt 9400 helyett sztem. lehet akarmilyen eles...meg ansiban is jobb. raadasul sztem atlag juzerek 90%-ka nem nezi annyira kozelrol, hogy igazan szamitana az elessegbeli kulonbseg. aki meg igen, az vegyen dlp-t ha akar :D
    nem veletlenul mondtak azt tesztelo emberkek is, hogy a legfontosabb kepi parameter az a kontraszt. gondolom nem csak en vagyok az aki ha besetal egy mediamarktba megijed az oledek vilagos jelenetek melletti kontrasztjatol :DD
    ez a 2e nativ kontraszt + 3xx ansi rendben van, amig 300e alatti kategoriaban nezelodunk. de egyre novekvo tv meretek mellett, raadasul egyre fejlodo panelek mellett, ki az aki 3e euroert ilyet akar venni?

    na en meg ma / holnap tenyleg eloveszem a kolorimetert + geofoliat :DD de ha 65 lesz az ansim vasznon merve, akkor minden erteket harommal fogok beszorozni. :DDD na jo nem, valojaban csak a kulonbseg erdekel, amit a sotetes okoz. vetito az tuti marad akarmennyi lesz.
    valszeg nem lesz sok pedig, ahogy latom fekete barsony alagutban vasznon 130 koruli ansit mertek tobb jvc-n is.
    vki mert otthon ansit barmilyen vetitovel, vasznon?

    [ Szerkesztve ]

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz Vhiktor #62085 üzenetére

    melyik tipus? mennyi az input lagjuk? gondolom c1 szintu kepuk nincs, de azert 4-5 e kontrasztot vegig tudnak ezek is.. :F lehet hulyeseg is lenne ilyen motoros napellenzot venni. ha ez igy megy tovabb, nekem mar 4k vetitom se lesz, elleszek ezzel par evig, aztan veszek egy tv-t.
    felporgetjuk a roletta projektet viszont akkor...
    esetleg ha nagyon beesnek majd a projektor arak a tv-k miatt, meg egy teljes fal szelessegben egy 4+m szeles 21:9 vaszonnal meg megorulok egy korben...ha addigra milla alatt hozzam dobjak majd a mostani high end 4k vetitoket, felteve ha egyaltalan 5m-rol tudnak ekkora kepet vetiteni :DDD

    amugy haloba akarok mar egy ideje tv-t ujitani, mert vagy 15+ eve uaz a 40-es fullhd lcd van...kicsit felek tole, hogy utana nem akarnek vetitot nezni :DDD vajon mennyire veheto vissza ezeknek az ujabb oled/miniled tv-knek a fenyerejuk? mert hdr film ott ritkan megy, lex fridman podcastot vagy random youtube videot bamulni sotetben meg nem kell 1000 nit, csak meg jobban felboritja a cirkadian ritmusomat :DD

    #62086-KP- ja, de ez a legfontosabb kepi parameter, tesztelo bacsik szerint is :DD mozgokep kozben ezek eszembe se jutottak amikor 1070+-t neztem, hogy inhomogen a kep, sarokban nem olyan elesek a karakterek, kromatikus aberracio stb. az hogy szurke volt a fekete? na az mindiiiig bosszantott ha leultem egy tv / monitor ele. es most is kikerekedik a szemem amikor meglatok egy oledet.

    de amugy minden masban is jobbak nagy altalanossagban a masik oldalon. kontraszt, szolgaltatasok (hdr, 3d, interpolacio, lens shift) szinter lefedettseg (filter). gyakorlatilag csak a megbizhatosag, tartossag, elesseg ami dlp mellett szol nagy altalanossagban. na meg ansi. kivancsi is lennek, hogy vasznon a papiron ilyen 400-800 ansit tudo gepek mit mernek. 200-300e alatt en is dlp-t vennek, de felette sztem mar nem. mondjuk nem lattam meg se runcot, se 3 chipest.

    Viktor te nem merted fuggonyzes utan nalad a w2000 ansit?
    vagy Zozi a christiet?

    #62087-KP- jah, az 1m szelesseg kulonbseg az sokat jelent teruletben. neztem avx-es arcnal amikor 9400-at vettem a 4m szeles 16:9 vasznat...brutal. mas vilag. hiaba ultem aranyaiban hasonlo tavolsagban, valamiert nagyon meggyozo volt.
    kepmeret, hangero, kontraszt legyen. aztan majd johet a hangminoseg, elesseg mittudomenmi :DD
    de 16:9-nel is igy vagyok. tegnap epp 21:9-ben neztem a bourne3-at, utana beraktam 16:9 aquaman demot ugyanarrol a tavrol es hihetetlen mekkora lett a kep... :DDD
    persze kozelebb is lehet ulni. ha 120 col kezd megfizetheto lenni, akkor kezd majd erdekes lenni nekem..

    [ Szerkesztve ]

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz Vhiktor #62095 üzenetére

    pff, azt hittem csak az oledek tudnak ilyen kontrasztot. kivancsi lennek milyen egy ilyen nagy fenyereju nagy tv-t nezni sotetben...sokan irjatok hogy faraszto. na meg hogy mennyit fogyaszt. na de ez egy masik topic...

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz -KP- #62104 üzenetére

    1070-et nem epson ellen hoztam fel, csak mint korabbi tapasztalat.de amugy se teljesen fair, mert akkor feher mennyezetem volt, 1.4 gaines vaszonnal raadasul. azert hoztam fel, hogy lattam en is a 1070 problemait, de filmnezes kozben nem annyira relevansak ezek, a kontraszt viszont igen. miatta a szinek is melyebbnek tunnek. na meg amit egy ilyen 2e nativos dlp tud fekete szintben, (de mondhatnam a sajat rendszeremet is 5-10% adl felett) az azonnal feltunik, hogy mas mint amit sajat szemeddel valo vilagban latsz, vagy egy tv-n.

    a dlp vs lcd dolgot inkabb ugy altalanossagban ertettem, az itthon elofordulo hasznaltpiacos vetitokre gondoltam leginkabb. megmondom oszinten ennel a 4000-es benqnal a kontrasztot latva be is zartam az oldalt. nem is lattam a fenyerejet, szinter lefedettseget, azt se hogy ledes :DD igy jogos, legalabb fejlesztenek...ettol fuggetlenul en nem kernek ennyeirt ilyet :DDD

    ha atkoltozol legalabb oda pont eleg lesz a nagy tv ;) ez a 2e onoff / 300ansi 2023-ban 3e euroert..nem is folytatnam :P :N

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    komedia. mielott elmennek a tv-s topicba vki nem akar athozni egy runcot vagy egy baba barcot par perces tesztre? :DDD de akar mehetek en is bp kornyeken, csak tenyleg 10 percet mernek :DD de 9400 is lehet.
    de ha vkinek van otthon kolorimetere, merhetne is nekem 1%, 5%, 50% adl kontrasztot.

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz BIGi75 #62122 üzenetére

    jo lesz privatban is, itt en sem vallalok fel semmit, csak a 38e onoffot :))

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz Janaboy #62126 üzenetére

    Amúgy sanszos hogy azért sincs olyan hatalmas kontraszt romlás mert annyira nincsenek közel a falak.
    az a baj, hogy nem tudjuk honnan hova romlott, mert nincs mas meres rola. csak talalgatni lehet. en is meg vagyok love, mert az osszes tesztben ahol adl kontrasztot mernek, szembe forditjak a projektor lencsejevel, hogy ne szoljon bele a szoba, hanem magat a vetito merjek. vaszon mert ertekek meg koszono viszonyban sincsenek azzal, amit latok tesztekben. ha telepakolom a szobat a hazban levo osszes fekete kacattal akkor se...
    az meg, hogy mit merunk vetito fele forditva annyira nem erdekel, mert nem moziszobaban vetitek. csak arra jo, hogy legalabb kideruljon a vetito mit tud eredeti allapotahoz kepest. btw vki mert mar vetitovel szembe forditva? milyen tavrol, hogy fogom eltalalni, hogy pont kozepen legyen?
    ha minden igaz elmegyek ma megmerek egy masik x7900-at. meg van ott egy dlp is..

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz Vhiktor #62130 üzenetére

    A gamma görbe is kökeményen beleszól az adl és ansi kontrasztba, szóval ráadásul ugyanarra a gammára és maximális fénysűrűségre kell, hogy legyen kalibrálva az összes projektor ami részt vesz a mérésben.
    hmm ezt jo tudni, ra kell nezni akkor a gammara is nem sajat gepeknel :N
    amugy en mertem low lampa modban is (most 15fl, ugy latom elmult 500 oraban csokkentem 2 fl-et, akarhogy pakolgattam a kolorimetert nem akart feljebb maszni) meg high lampa modban is mertem (22.5 fl most filter nelkul, 20.5 fl filterrel)
    es uazt az 1%,5%,50%-ot mertem mind2 lampa modban. mind2 modban flat 2.3 a gamma gorbe.

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz Vhiktor #62132 üzenetére

    en nem kozelitem meg ennyire tudomanyos alapon. latom mennyit valtozott a szobam telepakolva sotetito anyagokkal is, marginalis a kulonbseg. ezert ugy gondolom, hogyha elmegyek egy nem szovetes, kozepesen sotet vetitesre kialakitott nappaliba, akkor osszehasonlithato lesz az en mereseimmel. ha masik ket vetito vasznon mert 1,5,50% ertekei is kb. harmada lesz vasznon merve, mint amit a tesztekben latok akkor legalabb tudom, hogy a vetito nagyjabol azt tudja, amit kell, nem degradalodott. es egesz egyszeruen semmi ertelme otthon nappaliban vetiteni...

    igazan az lenne konkluziv, ha elvinnem a vetitomet egy szovetes moziszobaba. mert ez a 3 meterig telepakolok mindent sotet cuccokkal is kategoriakkal vilagosabb, mint egy szovetes moziszoba. mert ha ott tenyleg 8-10e 1% adl-t meg 200 koruli ansit mernek, akkor nem farasztom magam vagy azonnal alrt akarok nezni, vagy tv-t. igazad van, hogy mi konkluziv mi nem, de a szobat nem tudom full sotetbe burkolni egy meresre, szoval vagy en megyek mashova mast merni, vagy a vetitot viszem..
    ahogy olvasom a projectiondream.com tesztelo arc kommentjeit az av forumon, naluk az optimized room (full fekete barsony alagut) szinte egyenlo ertekeket mutatott, mint a lencse fele meres..
    itt meg lazurozott szekreny is fenyes kicsit, festek vaszon folott is fenyes...itt egy kis aprosag, ott egy masik fenyes dolog es a vegen ezek osszeadodnak es :N :DDD

    tobbiek, akit erdekel amugy ezeket mertem eredeti szobaban:
    38e onoff
    1% 33xx
    5% 77x
    50% 66

    aztan padlot telepakoltam 3meterig fekete cuccokkal, bar nemelyik fekete dolog, pl a geofolia olyan fenyes, hogy mint halottnak a csok...
    kanapet letakartam, vaszon alatti polcra fekete barsony, mennyezet vilagos reszet barna fuggonnyel letakartam, de vaszon folott kozvetlen maradt a festett felulet ugye.

    1% 38xx
    5% 98x
    50% 76

    idealis szobaban, vagy lencse fele merve 3x ekkora mert ertekeket lattam mindenhol.

    aztan meg erdekessegkeppen ha felakapcsoltam a sotetitett szobaban a vaszontol tavol levo sarokban levo xiaomi monitor lampat maxon, akkor az ansi semmit se valtozott, 1% kontraszt meg lett 3865-bol 1000

    [ Szerkesztve ]

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz m3ss #62133 üzenetére

    mertem 2 fele adl mintaval is, tobb pozicioban is, azok is pont ugyanezt mutattak. probaltam kepnezegetoben is, media player classicban is, mert ezek bmp-k, monitorom is megmertem, annyit mutatott mint amit kellett, szoval remelhetoleg juzer error, kalibralassal kapcsolatos tapasztalatok, tudas hianya nem szolt bele :U

    [ Szerkesztve ]

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz BIGi75 #62136 üzenetére

    azt tippelem, hogy meg egyszer ennyit tudnek feljebb ugrani, ha vaszon folul jonne a barsony fekete roletta, meg alul is barsony lenne 3m hosszan.
    az az igazsag, hogy nekem ez keves. ha ez a vetito egy mozi szobaban 8-10e 1%-ot, es 2500 koruli 5%-ot kellene hogy tudjon, es fuggonyzessel se erek a kozelebe se nappaliban, akkor odaulok egy tv ele es kozelebb huzom magam.
    egy alr vaszonra kivancsi lennek mindenesetre...

    amugy ja, ha jol emlekszem 50%-ka az ossze jeleneteknek 5% adl alatti. jelenetek 10%-ka <1% adl, szinten 10% a 20-100% adl. jelenetek 80%-ka 10% adl alatti.
    itt van par kep ha vkit erdekel, hogy nagyjabol milyen kepi tartalomnak felelnek meg ezek a szamok..

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz m3ss #62138 üzenetére

    egyszeruen nem ertem, hogy a forgalmazo cegek miert nem tesztelnek alr vasznat adl meresekkel? beteszem az alr vasznat a moziszobaba, odaviszek feher fotos hatteret, lepedot, pavilont akarmit es csinalok 3 fele szobat amivel rontom a kepet vaszon melle, fole teve azokat. ugyanezt megcsinalod normal vaszonnal is. amugy feher szoveteket en is bekeszitettem mar, amikkel korbe akartam pakolni a kepet hogy legyen egy harmadik variacio is, de elment a kedvem az ertekeket latva a tovabbi tesztelestol :DD

    biztos vagyok benne, hogy az a marha draga alr vaszon nevetsegesen vilagos kornyezetben amin lattam, mertem a 12000-et, na meg a mostani vetitomet is, sokkal jobb kontrasztot tudott mint az en szobamban a feher vaszon. ez a 3m szeles 16:9 vaszon 1.2 gainnel telibeszorja az egesz helyiseget, mindenhol fekete szovetnek kellene lennie sztem hogy ne oljem meg a kontrasztot...kivitelezhetetlen egy nappaliban. olyan vilagos lesz az ansi abra mellett, hogy nem csoda, hogy nem szamit ha felkapcsolom a lampat. Szepinel vak sotet volt film kozben, 10% adl kornyeken is. es brutal kontraszt (290sony) hozzam kepest..lehet nem is black crush hanem a szoba miatt :P :DDD
    de most mar meg tobb kerdojel merult fel bennem...pl. a degradalodott sonyk adl meresek kozben valojaban mennyit romlanak?
    es hogy hogy nezne ki atlag nappaliban egy csoda ansis dlp teljes adl gorbeje 0-50%-ig...ez utobbi mondjuk kiderul ha ma lesz ido lemerni a 8602-ot is.

    [ Szerkesztve ]

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz python1 #62142 üzenetére

    orulok ha vmi tanulsagot ki lehet hamozni ezekbol, nekem meg nem sikerult tul sokat :DD ma mertem egy hasonlo szobaban mint az enyem, majd holnap irok az eredmenyekrol, mindenesetre nem kell kukaznom azert a vetitomet szerencsere, hasonlo dolgokat mertem.
    azt mondjuk nehezen tudom elkepzelni, hogy 8-10e 1% kontrasztot tudja majd vasznon barmilyen szobaban is. barlanglako jvc, esetleg sony tulajok, merjetek 1% kontrasztot! :)

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • m3ss

    veterán

    válasz Q #62153 üzenetére

    nyilvan nem szo szerint ertem a kikukazast, de igen, ha valojaban tudna 9e contrastot sotet jelenetnel es ahelyett most tud harmad annyit, az akkora kulonbseg vasznon, hogy arcon csap. ha veszek egy autot es nem jar az egyik henger az is bosszantana, meg ha ugy is mukodne :DDD meg mindig elmehetek teljes fuggonyzes iranyaba, vagy tv fele is...az hogy mit latok szemre...mar tobbszor atvert a szemem, fulem.

    tegnap mondjuk pont direkt ugy kezdtem a tesztelest a kollega x7900-an, hogy kontraszt meres elott beraktam a tron lightcycle battlet, megneztunk belole 1 percet hogy mit sikerul tippelni szemre, milyen a kontraszt hozzam kepest. azt mondtam nagyon hasonlo a kep mint nalam, aztan mertunk es kivetelesen jol lattam a dolgokat :DDD
    280 cm szeles 1.0 21:9 vaszon volt amugy, szoval a kep joval kisebb volt, mert a 16:9 adl mintak miatt 182 cm szeles 16:9 kepre atraktuk a kepmeretet infocus 8602-on is, meg a jvc-n is. a helyiseg osszessegeben hasonlo volt mint nalam, igaz a mennyezet feher volt, de legalabb 1m-re volt a vaszon tetejetol. a butorok, kanape, fuggony, sok hangfal, elektronikai cikkek mind mind full fekete. padlo, szonyeg, fal jo sotet.
    a kovetkezoket mertem azon a jvcn. 2.3 gamma, irisz 0, clear black minden hulyeseg off, 53 fl, de 3x fl-el is ugyanezek jottek ki.
    1% 3561
    5% 1026
    10% 542
    50% 94

    infocus 8602 ha minden igaz itt is sikerult kikapcsolni a dinamikus hulyesegeket, iriszt, meg talaltam vmi kepmodot ahol gyarilag pontos volt a feheregyensuly meg a gamma is 2.2. 31 fl fenysuruseg, 1932 onoff.
    1% 1475
    5% 797
    50% 111
    kepre amugy nem volt meggyozo egyaltalan a jvchez kepest, itt is neztunk par perc tront. azt hittem majd kapunk vmi tok eles kepet, hat sztem projection design vetitok ennel joval elesebbek...kep is eleg elettelen, kicsit fako volt, ha nem lattam volna a gamma meg feheregyensuly merest biztos lettem volna benne, hogy vmi nagyon felre van kalibralva. pedig azert ez a demo nem az 1% alatti jelenetekrol szol. na mind1, nem is egy arkategoria. pedig 5%-on mar nincs nagy kulonbseg koztuk, de kepen nem igy tunt...

    jvc elessegre racsodalkoztam, mert eloszor kikapcsolt rezegtetovel neztuk, en sose kapcsoltam meg ki az en vetitomon, csak 9400-on. itt is eleg hasonlo a kepre gyakorolt hatasa, talan kevesbe csap arcon. egyertelmuen elesebb lesz kikapcsolt rezegtetovel, de szamomra itt is darabos, digitalis kep lesz, sokkal lagyabb, termeszetesebb, filmesebb, nezhetobb sztem rezegtetessel, minimalis utolagos elesitessel (enhancement 2, tobbi off)

    aztan hazajottem, es en is kiprobaltam, hogy mi van ha 182 cm szeles kepet vetitek. kicsit tavolabb volt viszont nalam a vetito, ha tippelnem kellene nalam 5m vetitesi tav van, Lacinal meg 4-4.5m kozott lehetett. nem tudom, hogy a throw ratio mekkora hatassal van a kontrasztra vs mekkora a szoba hatasa a kontrasztra a kisebb kepmeret miatt.
    nalam 51 fl volt ekkoraban, igy lett az alap vilagos szobamban:
    0.25% 7513
    1% 4886 (33xx)
    5% 1081 (77x)
    10% 589
    50% 82 (66)
    zarojelben odairtam, hogy mi volt a 3m szeles kepen elozo nap a meresem plusz sotetites nelkul. szoval az, hogy osszehuztam a kepet az eredeti szobaban 182 cm-re, meg 51 fl mellett is jobb kontrasztot eredmenyezett, mint a nagyobb kep mellett, meg akkor is amikor telepakoltam fekete cuccokkal a szobat...szoval az van, hogy ez a nagy vetitett kep, az 1.2 vaszonnal kombinalva nagyon megvilagitja a szobat. 21:9 vasznat nem akarnek annyira most igy atgondolva, mert 16:9 tartalom mellett egermozi lesz az enyemhez kepest..es sok 16:9 regebbi film van, konzol is mind az.
    legkontrasztosabb megoldas az lenne, ha tenyleg full fekete barsony fuggonyt raknek nem csak felulre es alulra, hanem 2 oldalra is, es egy kvazi fuggony ketrecbe zarnam magam. oka van annak, hogy az osszes avs forumos projektor junkie barsony alagutakkal szorakozik, vagy Viktort is mondhatnam.. :)
    nem tudom ezt meg-e akarom lepni...nem lenne annyira olcso se, de nehez lenne szepen megvalositani, hogy ne latszodjanak a fuggonyok amikor nincs mozizas.

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

Új hozzászólás Aktív témák