Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • VadTulok

    csendes tag

    sziasztok,
    projektor vásárlásához kérnék tanácsot:
    -3.60m távolságról vetítenék fehér falra,
    -kb. 1.1m magasságú/2m széles kép férne el. ( 2.6m-es belmagasságnál, a vetített kép 1.30-2.40m között lenne, alatta képernyő, fennebb nem mennék a plafonról visszavert fény miatt )
    -főként filmnézésre esetleg kevés játékra lenne használva, este vagy leengedett vászonrollónál.
    -a keret kb. 800-1000Euró
    -Melyiket szeressem és miért? van preferált gyártó vagy olyan amelyiket mindenképpen el kell kerülni?

    p.s.-a régi ACER PD110 DLP-nél az elején láttam a szívárványeffektust, de mostanra hozzászoktam, így gondolom az újabb, több szegmensű színkerekesek sem fognak zavarni.

    szerk: 3D támogatás hiánya nem kizáró ok
    szerk2: ebben az árszegmensben érdemes csak a 1080p-ésekre szűkíteni vagy vannak más fontosabb kritériumok?

    [ Szerkesztve ]

  • VadTulok

    csendes tag

    sziasztok,

    a kovetkezo projektorokra szukitettem a listat:

    BenQ W1070
    Optoma HD25; Optoma HD25e ;Optoma HD25-LV
    Optoma HD300x

    feher falra lesz vetitve kb 1.1x2m meretben, sajnos a tobbi fal is feher - szoval gondolom kivilagositja majd a szobat a visszavert feny.

    Melyiknek a fenyerejevel/optikajaval/szinvilagaval elegedjek meg?

    filmnezesre lesz hasznalva. 3D nem jatszik. kalibralasra egyelore nincs lehetosegem.

    koszi elore is.

    [ Szerkesztve ]

  • VadTulok

    csendes tag

    válasz hétalvó #9170 üzenetére

    Értem és köszi. A szoba többi falát nem tudom besötétíteni, oda ki kellene sajátítanom mozi-/dolgozószobának az egyik gyerekszobát, de attól tartok hogy a visszahódítás hamar menne és hadisarcként a vetítô is ott maradna :)
    Elolvasva az összehasonlító tesztet a projektor.hu-n sokáig szemeztem a Benq W1070-el, de ezt be kellene lógassam, így most hátrébb került a listán - a többi mehetne zoom-mal a polcra.

    Lehet tudni hogy a HD300x/HD33 miben jobb a HD25-nél, vagy csak drágább de nem jobb? Az utóbbinak úgy értettem újabb DLP chip-je van ( jobb részletességet ígér a sötét jelenetekre-kérdés hogy tényleg megnövelték a dinamika tartományt vagy csak eltolták) illetve a fényereje van nagyobbnak megadva - cserelámpánál viszont ugyanaz van megadva mindkettôre (sôt a HD25-LV-re is, amelynél a hd300x-hez képest kétszer nagyobb fényerôt ígérnek)
    Talán a HD25e-nél használnak más lámpát, ígérnek nagyobb fényerôt és kisebb fogyasztást -lehet tudják hol keressék a szent-grált, a kérdés csak: mikor jön szembe a vérnyúl? és az elôször a naív felhasználót kapja el... van valakinek tapasztalata ezzel a típussal? Vagy hagyjam a fenébe a megadott értékeket - gondolom valami spéci használhatatlan módban mérik és ugyanolyan parasztvakítás mint a dinamikus kontraszt?

    Azt láttam, hogy a hd131x ugyanaz mint a hd25 csak feketében, olcsóbban 100 euróval és 2 év garival 3 helyett (legalábbis itt Ausztriában). Kell ez a +1 év? Van valakinek tapasztalata arról hogy milyen arányban hibásodnak meg az újabb vetítôk 2-3év között? A régit 6 év után adtam el és még mindig rendben volt - igaz a ventiket kicseréltem illetve rendszeresen tisztítottam. ( sûrített levegô, porszívó + a lencséknek izopropil alkohol )

    [ Szerkesztve ]

  • VadTulok

    csendes tag

    válasz szaszlaci #9173 üzenetére

    A 3D egyáltalán nem fontos, a garancia viszont igen, mert nem tervezem 1-2 évente cserélni. Ugyanezen okból hajlandó vagyok többet fizetni a jobb képminőségért és a megbízhatóságért - természetesen ésszerű határok között.
    A nagy fényerő nem feltétlenül kell (legalábbis úgy gondolom): este vagy besötétített szobában szándékozom használni kb. 2-2,5nm-es képpel. Inkább azért említettem, mert mint laikusnak ezek a különbségek tűntek fel az említett modelleknél.
    Van esetleg olyan 'bejáratott' oldal ahol a különbségeknek részletesen utána tudok olvasni (mint pl. a képernyőknél a prad vagy tftcentral)?
    Vagy inkább induljak ki abból hogy pl egy HD33-al vagy egy kalibrált HD25e-vel nagyjából ugyanott leszek? Vagy ebben az esetben az újabb Dark Chip lesz a jobb illetve kisebb fogyasztás, hosszabb lámpa élettartam?
    Milyen gyakran illik újra kalibrálni? Nem vagyok tisztában mennyire változik a színkép intenzitása ezeknek a lámpáknak az öregedés hatására.

    A porszívózást, kifújást természetesen csak az első szétszedés után végeztem miután meggyőződtem, hogy teljesen zárt/szigetelt a fénymotor - teljesen jogos hogy megjegyezted, nem akarok senkit sem ilyesmire bíztatni. az se árt ha ilyenkor kéznél van valaki aki optikai műszerekkel dolgozik illetve karbantartásukhoz ért

    [ Szerkesztve ]

  • VadTulok

    csendes tag

    válasz szaszlaci #9175 üzenetére

    Köszi szépen a tanácsot.
    A projektor színhű kalibrálására nem feltétlenül lesz szükségem (filmekhez gondolom megfelel - legalábbis ha nincs nagyon mellé lőve gyárilag), tervezem viszont már egy ideje hogy a monitor kalibrálásához (fotók előkészítése nyomtatásra) vegyek egy Xrite kolorimétert. A leírás szerint projektor kalibrálásra is alkalmas. Nem tudom viszont, hogy csak színprofilt tud készíteni vagy hardver kalibrálásra is képes a szoftja. Van olyan modell amelyik kompatibilis ezekkel a projektorokkal is? persze a legjobb lenne ha egy spektrométerrel(diffrakciós rács) összekapcsolt fotonszámláló adatai alapján be tudnám állítani a kívánt értékeket :D de ahoz még sokat kellene tanuljak az sRGB-ről. Lehet ha majd sok időm lesz akkor összedobok egy arduinos spektrométert az összehasonlítás kedvéért.

    Közben ígéretet kaptam, hogy szeptember közepén kipróbálásra kölcsön kapok egy HD300X-et. Igyekszem addigra megrendelni egy HD25/HD131X(e)-t és élőben összehasonlítani a kettőt. Ha összejön, beszámolok a tapasztaltakról.

    [ Szerkesztve ]

  • VadTulok

    csendes tag

    Sziasztok,

    van valakinek tapasztalata a BenQ W1300 W1400(W1500)-as vetítőkkel? - főleg film és főleg 2D téren.
    Mennyire zajosak - mondjuk egy optoma hd300x-hez képest - eco módban?
    Lehet tudni hogy milyen színkerék (sebesség, szegmensek száma) van bennük illetve hogy a fénymotor zárt/porszigetelt-e?
    Specifikáció alapján a W1400-asnak nekiugranék - az adatok alapján elég tág határok között állítható a lencse + DC3-as van benne. A HD300X egy régebbi model, lens-shift nélkül. Amelyik kölcsön volt nálam, azzal meg voltam elégedve - mivel csak ideiglenesen volt az asztalon alátéttel jól be lehetett állítani. A fényerő 2000 óra után is bőven elég volt ECO módban kb 100"-as képátlóra (2D-ben). A színek is rendben voltak: szemre összehasonlítva a tesztképeket egy kalibrált IPS monitorral, nem volt lényeges eltérés. Elég halk volt, az egyedüli sóhaj a fekete illetve sötétebb jelenetek részletei miatt volt (illetve a lens-shift hiánya, de a plafonra csak egyszer rögzíti az ember) - sajnos a tervezett összehasonlítás a HD131X/HD25e-vel nem jött össze, így lehet hogy csak fellegeket kergetem és az újabb DC3-assal szerelt de 3D miatt nagy fényerejű vetítők semmivel sem jobbak (fehér falú szobában) - ha valaki megcáfolja vagy megerősíti, szívesen veszem....

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák