Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dkess

    őstag

    válasz raycoon #85002 üzenetére

    Itt nem írtad, hogy feature -ok tekintetében mi kellene. Amennyiben WiFi nem kell, akkor adná magát, hogy a legolcsóbb gigabit -et már kihajtani képes (akár WiFi -s) routert vegyed. Aztán a WiFi -t kikapcsolod ...

    Akár olyanban is lehetne gondolkodni, hogy a jelenlegi WiFi -s felállást "frissíted". Azaz a RT-AC66U B1 -n a WiFi -t kikapcsolod és megy a ONT mellé router -nek. Ekkor a nappaliba választasz egy AX -es router-t erősebb WiFi -s szekcióval (AP módban). Ez most példának okáért lehet egy AX73 vagy AX58U preferiáktól illetve költségkerettől, egyebektől függően.

    A NAS -t oda rakd, ahonnan szétágazik a hálózatod - pláne, ha az ONT mellett ott lesz a router -ed is ...

    [ Szerkesztve ]

  • dkess

    őstag

    válasz raycoon #85008 üzenetére

    A NAS miatt is igen jó ötlet saját routert használni, ahol ilyen DHCP foglalás, port-forward, meg hasonlókat be tudsz állítani. Bármelyik javasolt úton indulsz is el az rendben lesz. VPN -t tudsz ezeken a routereken állítani - persze akár majd a NAS -on is, ha úgy jobb Neked. Az extra feature -ok lehetnek pl. Mesh támogatás, 2G/4G stick kezelése, torrent kliens avagy akár "pro" funkciók stb. stb. Az általad leírtak alapján ezekre nemigen van szükséged, de persze ezt Te tudhatod leginkább. Nagy vonalakban szoktam azt mondani, hogy amennyiben valami nem hiányzik vagy nem tudod, hogy hiányzik-e, akkor arra nincs is szükséged ... :)

    AX -es WiFi témakör. Egyfelől az ajánlott készülékek jók, de a lényeg: egészen biztos vagy benne, hogy SOHA nem is lesz AX -es eszközöd? A mobiltelókban, PC/laptopban lassan két éve azt adnak. Nem tudom milyen idősek a készülékeid illetve milyen gyakran cserélgeted, de azért belátható időn belül (1-2 év) elképzelhető, hogy valami cserélésre kerül? Félreértés ne essék - én is szeretem akár 4 évig is használni a mobiltelókat illetve az egyéb dolgokat akár tovább is. Pl. azért a lassan két éve piacon levő mobiltelóm AX -es meg a PC -m alaplapján is az van ...

    Egyébként a témában vannak nagyon jó írások az utolsó pár lapon is. Amennyiben gondolod, akkor olvasgass bele ...

    @Nashville,

    A magánvéleményem, hogy router vagy NAS nemigazán torrentre valók. Ezek céleszközök, melyeket "ha felzabál" a torrent, akkor nem biztos, hogy beljebb vagyunk. Persze elfogadom, ha egyéni igények, felhasználói szokások, lehetőségek vagy net sebességek egyebek alapján neki ez a megoldás.

    Úgy egyébként a NAS egy(/kettővel :) ) fokkal alkalmasabb a torrentre.

    A megfogalmazottak alapján plussz egy az AX58U -ra. Arra azért vigyázz, hogy nem tudsz minden NAS funkciót megcsinálni (és amit meg tudsz azt sem akkora sebességgel) router -el. E tekintetben talán a Synology router -ek vannak talán a leginkább ott a szeren, de az egy másik kávéház ... NAS -os funkciókban - elég meglepő módon - a NAS -ok vannak otthon ...

    [ Szerkesztve ]

  • MaCS_70

    félisten

    válasz raycoon #85015 üzenetére

    "Az AX-es témakör. Persze, egyetértek, hogy nem mára (vagy a múltra), hanem a jövőre kell készülni. Én is mindenkinek ezt ajánlom. Viszont nem vagyok nagyon híve a "fogyasztói társadalomnak". Ha látom, hogy ezzel lehet nyereségem a jövőben, akkor oké."

    Ez egy érdekes filozófiai kérdés. Én is szívből gyűlölöm a konzumidiotizmust, és éppen ezért tartom megfontolandónak a következő gondolatmenetet:

    Az AX nem a jövő, hanem a jelen, ami Számodra potenciálisan a közeljövőt jelenti. Akkor viszont nem érdemesebb-e eleve olyan eszközt választani, ami amit nem kell lecserélni, ha utolérjük az igényeinkkel a kínálatot?

    Fontos: ez nem egy egzakt válasz, hanem egy ismeretlen bevezetése egy sokismeretlenes egyenletrendszerbe.

    MaCS

    Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

  • zsberecz

    csendes tag

    válasz raycoon #85098 üzenetére

    Nem a sebesseg a lenyeg, paran mar leirtak. A WiFI szabvany egeszen az AC-ig szar, maradi. UMTS, LTE es 5G technologia (igen mar a 18 eves UMTS is mar egeszen mas, uj technologia), az AC az kb a GSM szabvany (TDM). Szoval akinek van egy laptop, 1-2 mobil annak jo. De ha mar sok az eszkoz, kellene Netflix 2-3 szobaban, kompetitiv jatek, neha masolna nagyobb cuccokat (4K film, stb) annak megvaltas az AX szabvany.
    De ahogy latom, pont amikor uj technologia van es nem a marketing bullshit, akkor agalnak az emberek a regi maradi szabvany mellet, ami eddig csak sebesseg novekedest mutatt fel, semmi erdemi esujito technologiat. Nekik mondom: valtsanak vissza GSM-re a telon es nyissanak meg egy oldalt :) Azt utana UMTS, majd LTE.

  • dkess

    őstag

    válasz raycoon #85112 üzenetére

    Csak AX -es kliensekkel teszteltem az AX50 -et. Persze vissza lehet venni AC -re, de szerintem akkor csak az AX50 AC -s képességeire derülne fény.

    Egyébként itthon egy AC1900 -as router és a AX50 (ez AX3000) mérkőzött ugyanazzal a mobiltelóval mérve (értelemszerűen - az AC -s router AC -vel és az AX50 meg AX -es WiFi -vel - csak 5 GHz -en).

    Egyébként azt írtam, hogy akkor villog igazából egy AX -es router, ha van(nak) AX -es kliensek (is).

    @yusukee,

    Nem feltétlenül. A kliensek számától és milyenségétől is függ. Ameenyiben pl. nem sok és csak mobilok, akkor ez bőven elég (egyébként, ha van egy-kettő PC meg laptop akkor is - ezek ugye tudnak 2.4 Gbps módban is menni). Amennyiben meg többtucatnyi WiFi -s eszköz van raklap PC meg laptoppal, akkor persze érdemes lehet. E fölött TP-Link vonalon az AX73 van AX5400 -as WiFi -vel 38K HUF körül ...

  • dkess

    őstag

    válasz raycoon #85115 üzenetére

    Igazából amikor a jövőállóságról beszélünk AX kapcsán, akkor az a faramuci helyzet van, hogy az AX az nem a jövő tulajdonképpen, hanem a jelen. Amennyiben az elmúlt két évben vettél mobiltelót, laptop -ot/PC -t (OK, utóbbi kettőnél legyen több, mint egy év), akkor az AX -es volt, ha csak nem vadásztál külön a csak AC -t tudó eszközre. Hovatovább már az utódai (igen, többes szám) is itt dörömbölnek már az ajtón lassan.

    Ráadásul ez nem is "zsákutca" - ebbe nyugodtan be lehet ugorni. Ahogy írtam már most rengeteg eszköz támogatja. OK, AX -es router drágább valamivel, mint az AC -sok, de lehet kapni és SOHO kategóriában sem egy "terror" beruházás.

    Ugye ilyen "zsákutca" volt a 802.11.ad (avagy WiGig vagy Wi-Fi 60 GHz, AD -s WiFi -nek nem mondták, de lehetett volna az is ... :) ) . Ugye max. 10 méter, falon nem tud átmenni egyáltalán - sőt közvetlen rálátás kell. Kb. szobán belüli WiFi. Itt rágyúrtak a médiaátviteli képességekre is. 2016 -ban jöttek ki a consumer gyártók ilyen eszközökkel (pl. TP-Link, de mindenki más is). Elméletileg max. 7 Gbps - a gyakorlatban a router -ek külön 4.6 Gbps -es rádióval támogatták. Na most ez éppolyan kevés, mint pl. a mobiltelók 5 Gbps -es USB3 -as csatija - mint a mackósajtban a brummogás kb. Ezek tri-band -os eszközök voltak jellemzően - a mostani AX92U -ra hasonlítottak felépítés tekintetében:

    - volt 2.4 GHz -es sáv,
    - volt 5 GHz -en AC -s WiFi,
    - és volt 60 GHz -en a WiGig 4.6 Gbps -el ... (AX92U -n gyakorlatilag e helyett van az 5 GHz -es AX 4.8 Gbps -el)

    Ennek így csak gigabit -es porttal rendelkező router -eken kb. semmi értelme nem volt. Eszközökön sem terjedt. Igazából voltak ilyen laptop dokkolók meg hasonlók amik használták ...

    2018 -ban kb. az összes típust kivonták a piacról - gyakorlatilag pont az AX "rúgta t@kön". Gyakorlatilag ugyanakkora sávszél - de ez ugyanúgy (sőt jobban) átmegy a falakon, mint az AC ...

    Ugye most két dolog van indulófélben:

    - WiFi 6E (AXe? - a "baltás WiFi" ... :) ). Ugyanaz, mint a mostani (sávszélek is) csak a 6 GHz -es csatornák is megnyitva. Elméletileg kicsit rosszabbul megy át a falakon, mint a mostani AX, de mivel jóval kevesebb eszköz lesz itt (zavarni) - ezért lehet még sem lesz rosszabb ...
    - 802.11.ay (avagy WiGig 2, vagy AY -s WiFi?). 60 GHz - kb. ugyanazokkal a korlátokkal, mint a WiGig -nél. Ugyanakkor elméletileg az összes csatornára együtt 200 Gbps feletti sávszél. A gyakorlatban olyan 20-40 Gbps -es eszközöket várnak. Azt várják, hogy a ethernet kábeleket kiváltja. Ugyanakkor így, hogy egy falon sem megy át (gyakorlatilag minden szobába kellene) és, ha maradnának a gigabit -es LAN csatik az hatalmas kapufa lenne ...

    Személyes vélemény:

    - otthonra még csak a WiFi 6E fog terjedni router -ekben - jellemzően továbbra is gigabit -es ethernet portokkal.
    - WiGig 2 meg max. laptop dokkoló illetve VR szemüvegekbe ilyesmibe (ezek is inkább vállalati eszközökbe). Továbbá ilyen "pro" vállalati hálózati cuccokba. Akár irodákba minden eszköz hálózati igényeinek lefedésére (amennyiben komoly kábeles backhaul van mögötte). Amennyiben mobiltelókba be tudna kerülni az sokat jelentene a dokkolhatóságuk szempontjából - pl. az ilyen DeX meg hasonlóknak (az AX -es max. 1.2 Gbps rohadt kevés erre igazából).

    Egy szó, mint 100 - AX -ről tényleg sokat írtam korábban. Ez a jelen és megérheti errefelé menni. AC -s routert leváltani nem feltétlenül éri meg, de amennyiben N -es routert (vagy akár AC -set valamiért) akarunk leváltani, hovatovább a szolgáltatói ONT -ok helyett, ha van rá cash, akkor --> goto: AX.

  • Gubek-Einste

    Topikgazda

    válasz raycoon #86194 üzenetére

    Biztosan kifogyott az eddigi készlet, ez az év bármely szakában előfordulhat.

    Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

  • Gubek-Einste

    Topikgazda

    válasz raycoon #86226 üzenetére

    Ha jól értem a Mesh hálózatok lényege a roaming.
    Az egyik igen.

    Az ehhez tartozó kommunikáció a mesh eszközök között egy külön csatornán folyik. Ha ebben az esetben a OneMesh nem tud vezetékes backhaul-t, akkor ez egyben azt is jelenti, hogy nem csak a roaming-oláshoz szükséges kommunikáció folyik a WiFi-n, hanem az adat kommunikációnak is ott kell folynia?
    Csak akkor ha van egy harmadik rádiós egység is az adott eszközben.

    Vagy, ha minden Mesh eszközöm AP módban lenne, akkor az adatkommunikáció az adott eszközre való váltás után már LAN-on menne? Vagy gyakorlatilag ez a vezetékes backhaul?
    Ha az eszközök LAN-on vannak összekötve akkor az a vezetékes backhaul.

    Sajnos a OneMesh egy elég korlátolt megoldás.

    Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

  • Alex91

    félisten

    válasz raycoon #86246 üzenetére

    [link] , itt van egy leiras, neked a Scenario 3. kellene...

    Veszel egy switcht, ONT lenne a router, az adna a DHCP-t. Az egyik AiMesh router lenne AP modban, mondjuk ez lenne a nappaliban az uj, mondjuk AX58U, a mostani meg menne a vegekre, Node modban. Elviekben mennie kellene, de itt volt akinek megse jott ossze ez a felallas...

    Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

  • dkess

    őstag

    válasz raycoon #86246 üzenetére

    Avagy a RT-AC66U B1 -t (ez "routerkedne") teszed le a garázsba akár kikapcsolt WiFi -vel (nem lenne része a Mesh hálózatnak). Aztán veszel két AX routert és ezek lennének Mesh hálózatban kábeles backhaul -al ...

    Az Asus -nál működik az, hogy az összes AiMesh eszköz AP módban működik. Ekkor arra kell ügyelni, hogy:

    - AiMesh Router - LAN portba menjen az UTP kábel a főrouterből,
    - AiMesh Node(-ok - akár több is lehet ugye) - WAN portba menjen az UTP kábel a főrouterből.

    Természetesen az AiMesh eszközök további LAN portjai, mint swiotch -ként felfoghatóak. A nappaliba javasolnák egy kicsit erősebb vasat - pl. az AX58U. A hálószobák irányában pedig AX56U.

    Azaz fontos - amennyiben a mostani lemegy a garázsba, attól nem lesz kettő node -od. Az egyiknek mindenképpen AiMesh Router -nek kell lennie (legalábbis feltételezve, hogy a mostanit nem vonjuk be az AiMesh -be, de javaslom ne tegyük).

    [ Szerkesztve ]

  • Alex91

    félisten

    válasz raycoon #86265 üzenetére

    Akkor amit linkeltem a Scenario 2 kell.

    Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

  • Alex91

    félisten

    válasz raycoon #86270 üzenetére

    Ha behuzod, akkor a mostani maradna AiMesh routernek, es mondjuk veszel egy RT-AC57U-t node-nak... Vagy veszel egy AX58U-t routernek, es a mostani routered menne node-nak. De ehhez valoban meg egy kabel, es egy switch kell pluszban.

    Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

  • Alex91

    félisten

    válasz raycoon #86273 üzenetére

    Lehet a Lyra mini is node.

    Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

Új hozzászólás Aktív témák