Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    Nem mondom, hogy hülyeség az "AI", de ez a lufi mekkorát fog és mikor durranni ?

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz Silεncε #4 üzenetére

    Alapjövedelem.
    Csak mire a jogalkotók utolérik a tech fejlődést, ebben a tetű iramban, addigra a nagyok learadtják a babérokat.

    Van egy masszív fáziskésés a wannabe-utópia (gép dolgozik, ember a gépet felügyeli és/vagy nemdolgozik) és a realitás között, egyelőre a nép benefitje ebben nagyon kicsi, az első gigászoké pedig nagyon nagy, pontosan azáltal, amit írsz: kirúgások.

    Pár év és robot fog válásokat, ingóság átírást, minden ilyesmit intézni a legfejlettebb helyeken úgy, hogy a feltett kérdéseire adott válaszokat tudni fogja helyesen értelmezni.

    Ez csak a jéghegy csúcsa, felkészülnek az ügyvédek is, meg nagyon sokan még.. és amíg nincsenek extrán megadóztatva az AI-t használó cégek, amiből az alapjövedelem elérhetővé válna, magyarul amíg a folyamat legelején vagyunk, ez inkább öncélú szabad rablás gyorsan. Ugyanúgy, mint crypto-ban, az is vadnyugat módra száguldott pár évig, mire szénné szabályozták mostanra.

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz cucka #6 üzenetére

    Annyira nem, a friccek kidolgozták, ugyanúgy, mint a többsebességes EU-t. Csak idô kérdése. Ez nagyon messze még a kommunizmustól, nyilván nem 1 paraméterben mérjük 1-bitesen a dolgokat, hogy ha van alapjövedelem, akkor kommunizmus, ha nincs, akkor kapitalizmus.

    Rengeteg egyéb árnyalat (és kérdés, válaszokkal) van ebben a sztoriban.

    Meggyôzôdésem, hogy ez a társadalmi berendezkedésre is kihatással lesz, nem csak egy újabb gazdasági modellt hoz el (ami vagy NAGYON új lesz, vagy "csak" kapitalizmus², de ha a tényleg kommunista Kínára nézek, a kapitalista beütéseivel, felmerül, ki mit ért kommunizmus alatt, mert Kína sokmindent hasonlóan csinál, mint amit a hajdani SZU ugye megalkotott, sokmindent viszont nagyon máshogy..) :U

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz cucka #12 üzenetére

    Értem a rengeteg "miért nem lesz jó, miért hülyeség"-ed, csak ezzel nem igazán teszel hozzá a világhoz.

    Vázold, mi lenne a megoldás azokra a problémákra, amit az AI tömeges alkalmazása felvet.

    Ja, hogy ötlet nulla.

    Na, ennél már jóval elôrébb járnak páran..

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz cucka #21 üzenetére

    Nem eszik olyan forrón a ChatGPT-t sem. A cégnél pl. tervezzük szoftverbe integrálni, "okos" funkciókhoz. A robotot tréningezni kell ezekre a speciális funkciókra, felhasználási módra. A mieinkhez. Vagy majd a szomszéd giga nagycég tréningelt adatin alapuló viselkedést veszünk pénzért az integráció során ? :D

    Rengeteg még a tisztázatlanság körülöttük..

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz peppa #49 üzenetére

    Egyik kolléga ma egy meetingre egy kezdetleges dolgot behozott, a Microsoft Viva-t, ami egy munkavállalói élmény köré épülő dolog és olyanokat tartalmaz kb - sokkal többet, csak egyszerűsítek - mint pl. "fókusz idő" automatikus beírása az Outlook naptáradba, hogy a heti X óra fókusz (egyedüllét, csönd, stb) időd meglegyen ilyenolyan admin és egyéb feladatokra ahelyett, hogy meetingelnél agyba-főbe..

    Szóval betesz az üres helyeidre automatikusan félórás-1 órás blokkokat, hogy más ne foglalhasson Nálad időpontot és akkor az fókusz idő.

    Tud olyat is, hogy mindenedet elnémítja, se a Teams csipogást és priviket, se Outlook-ot, se semmit nem hallasz, mindent áttesz kussba, hogy Te dolgozhass azon zavartalanul, amin szeretnél. Akár ezt is automatizáltan, egy rendszeres időpontban, de akár úgy is, hogy alkalmazkodik a viselkedésedhez és egyre finomodik az algoritmus arra vonatkozóan, hogy Neked mikor is a legideálisabb "csönd idő"-t tartani.

    És ez az AI hajnalán.

    Nem beszélve az egyéb analitikai dolgokról, amikor PowerBI-ba van bekötve a csapatod és látod vezetőként, hogy ki végzett el egy kötelező ilyenolyan security vagy compliance vagy egyéb tréninget és ki nem, őket lehet pingelni, noszogatni, whatever. Ma még Te, az AI csak figyelmeztet, hogy őket noszogasd. Holnap már ő noszogat.

    Szóval, most akár ilyen teljesen életszagú dolgokról beszélgetünk, akár egy Dungeon Keeper játékról :) , nem nehéz összerakni, hogy 10 év múlva simán lehetséges, hogy felvételizel egy céghez, AI fog interjúztatni, értelmes kérdéseidre értelmes válaszokat fog adni, ő is értelmeseket kérdez és érti a válaszodat, jól, helyesen... utána kiértékel, összehasonlít a többi jelentkezővel, beléptet a cégbe, végigvezet hogy merre a WC, a belső IT, a takarító, a konyha, a kávégép, elmondja a csíziót, satöbbi, utána pedig ő lesz az, aki rendszeresen státusz riportoltat Téged, megérti amit mondasz és reagál rá a lehető legoptimálisabban, ergo feladatot ír ki Neked, Bélának vagy többőtöknek, de akár magának is (bár ezt elvégzi másodpercek alatt ott azonnal) .. hogy a következő heti státusz meetingre mit csináljatok meg és számoljatok be róla ..

    Ne legyenek illúzióid.

    Persze felmerül a kérdés, hogy melyik AI olyan hülye 10 év múlva, hogy buta humánokat akar alkalmazni - és pláne, milyen munkára ? Hiszen szoftverfejlesztéstől kezdve takarításon át (mit is, ha nincs munkavállaló és nem kell irodát bérelni???) mindent is egyre jobban elvégez, akkor ... szóval hogy is van ez ? :)

    Az átmenet lesz szerintem a legkeservesebb.

    Mert egyrészt a jogi szabályzásnak utol kell érnie az AI felhasználását - KORREKT, FAIR felhasználását - ugyanúgy, mint a kriptók esetén, de ez idő lesz, és ezalatt az idő alatt az AI-t saját hasznukra fogják használni a cégek, rengeteg embert kicsinálva ezáltal, míg a maradék még elég profitot termel nekik (mert nekik még van miből megfizetni), aztán mikor már mindenki porbafingó éhenkórász és nem nagyon lehet profit alapon mit levenni a jobbágyról és még beszélhetünk olyanról, hogy nemzetállam, meg embereket képviselő politika (ahelyett, hogy Mr. Giant megvette volna őket kilóra), és mondjuk vkinek eszébe jut, hogy korlátozni kéne az AI-t, és/vagy ha tovább használni, akkor ALAPJÖVEDELMET kellene biztosítani az AI-t használó cégekre kivetett adók formájában ... Szóval ehhez társadalmi szinten is fel kell nőni, mindenesetre a jelenlegi status quo-t mindenképp meg fogja borítani, az pedig nem fogja hagyni magát egykönnyen; hatalmi átrendeződés, érdeksérülések masszívan, mire beáll valami új utópia, amiben a gép vagy leigázza (Skynet & Co) az embert, vagy kisegíti (nincsilyenfilm), .. ha most fogadnom kellene, én Hawking-ékkal vagyok, azaz minden optimizmusom ellenére arra fogadnék, hogy bődületes és elképzelhetetlen mértékű adatgyűjtés, feldolgozás-automatizáció és konzekvenciák levonása közben és után DÖNTÉSEKET fog hozni emberek tömegei felett olyan AI, amit ezzel jogilag és mindenhogy vagy felhatalmaztak, vagy eleve tisztázatlan a jogi oldal (ergo, ezért teheti meg, lásd kriptókból gazdagodók, akik első beszállóként a zavaros szabályzói környezetet kihasználva 0 adót fizettek azután, hogy tegnap még csak 2 pizza, holnap meg 2 Ferrarijuk van hirtelen).

    Szóval anno a nuki létrehozása idején is Einstein, Oppi meg a többiek hiába írták meg a levelet a világ vezetőinek, hogy bakker, ne használjátok, ne vessétek be, első dolguk volt, hogy megnézték, az ember hogy ég. Szar ügy.

    Ugyanez lesz az AI-val is, mielőtt mindenféle nemzetközi egyezmények mentén elkezdenék korlátozni (ha egyáltalán megéljük azt) - és ha a publikus szektorra törvényileg limitálják is, ergo cégek nem építhetnek kvantumszámgépeket, amin szuper AI fut, magánszemélyek meg már eleve nem a horror bekerülés és építés és knowhow hiány miatt, max kik fogják ezeket MÉGIS bevetni és használni egy totalitárius világ kiépítésére ? Azok a hárombetűsök, akik már ma is hülyére figyelnek minket.

    Szóval igen, el tudjuk képzelni, de nálam sokkalta okosabb emberek sokkalta szélesebb látókörrel és mélyebb ismerettel a világról ugyanezt nyilatkozták.

    E van. Ez jön, ez nem kérdés. Az a kérdés, időben megállítjuk-e a következő Hirosimát és Nagaszakit, azaz a szellemet vissza tudjuk-e úgy préselni a palackba, hogy a hatalma és ereje korlátozódjon mondjuk óceánok mikroműanyag mentesítésére, sivatagi régiók ivó- és öntözővízzel ellátására, rák gyógyszerének felfedezésére, és még sorolhatnám, millió apró és nemapró hasznos dologra.

    És az a baj, hogy ha fegyverként történő bevetésén gondolkodom, vehetjük azonnal példának a stratégiai játékokat - indul a hardcore mód.

    Azaz megvannak a terep adottságai, légkörtől kezdve domborzaton és talajon át minden istennyila amit el tudunk képzelni, amin egy irdatlan gép dolgozik a háttérben mint feldolgozó-kiértékelő és irányítja a robothadsereget a másik ellen...

    Például egy Zeppelin léghajó, aminek a hasából a célponttól pár km-re kirajzik vagy tízezer kamikaze drón, melyek AI-vezérelt normál optikai és infra spektrumban is érzékelve repülik a tájat, utcákat, rejtekhelyeket és mennek át falakon és mindenen, míg a betáplált célszemély vagy célszemélyek koponyájának ütközve fel nem robbannak, bunkerek páncélját át nem törik, satöbbi satöbbi.

    A bibi csak az, hogy míg a nukleáris motyók esetén működik a kölcsönös elrettentés elve, miszerint ha én kilövök egy nukit a másikra, ő is lő rám és a végén egymást elpusztítjuk óhatatlanul, itt egy drónhadseregnél olyan izoláltan tudsz velük lebontani is akár egy épületet, hogy mellette a szomszéd házaknak és tárgyaknak semmi baja nem lesz az ég világon, pláne nem radioaktív katasztrófa vagy hasonló.

    Egy 5 éves (!) video..

    Mindezek fényében, és még csak a jéghegy csúcsát kapirgáltuk, mert karcsú a fantáziánk ahhoz most, mi mindenre tudnánk még hasznosítani katonai céllal (is) az AI-t, szerintem nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy rájöjjünk, simán a következő, teljes emberiséget kiirtani képes technológiai vívmányok feltalálásának küszöbén vagyunk.

    És ha a szomszédnak van AI vezérelt hadserege, aminek sebességére és gyorsaságára csak AI tud reagálni, humán vaskalapos vezérkar már nem, akkor nincs más, mint hogy egy ország védelmi rendszere szintén AI-ra kell, hogy épüljön, aki minden bejövő ellenséges-AI-s támadást hatékonyabban tud kivédeni (ha tud), mint az ember.

    Ez meg ugye egyenesen Skynet.

    Nagyon nem voltak hülyék a sci-fi írók, régen se, ma se.
    Az ember nem változik.

    Nem szabad kiengedni az űrbe, nem érett meg arra, hogy arrébbköltözzön és majd leszedálja azt a bolygót is, miután terraformálta és belakta.

    Az evolúció hosszú, többszázezer éves időtengelyén nézve a XX-XI. század technológiai vívmányai vakuvillanásnál is kisebb időegységet képviselnek, egy drasztikusan exponenciális fejlődést mutatva, ami ilyen távon egy egyenes fal inkább, ha grafikonon kéne ábrázolni.

    Ehhez képest sem a társadalomtudományunk, sem az együttélés képessége, se semmi nem fejlődött olyan szintre, hogy kicsi esélye is legyen számunkra a túlélésre.

    Ki fogjuk irtani magunkat.

    Élvezd az utazást, amíg még lehet. :K

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz peppa #52 üzenetére

    Lehet. Nem tudjuk tényleg.

    Én igazán két aspektusától félek az AI-nak, az egyik a totális megfigyelés és big data alapon (mert adat az van mindenkiről elképesztően sok) ki fog silabizálni olyan dolgokat is, amiket ma élő ember ugyanezen adatok mellett elmegy... a másik pedig tényleg a katonai célú felhasználás, ergo Skynet. Ezen rengetegen képesek röhögni-mosolyogni, pedig az egyetlen és legelképzelhetőbb opció mind támadó, mind defenzív oldalon azt feltételezni, hogy az ellenség AI-val jön, ergo nekem is kell, hogy legyen, különben annyi.

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák