Új hozzászólás Aktív témák

  • angclung

    csendes tag

    válasz Csaba.no1 #2005 üzenetére

    Szerintem hatezer forintos tétel esetén is érdemes lehet feljelentést tenni, mert a rendőrség hivatalból ez esetben is eljár, de érdemi eredmény csak akkor várható, ha több ügye is van az illetőnek. Egyébként ez önmagában csak szabálysértés, amivel nem sokra mész, és a rendőrség sem tud sok mindent tenni.

    A feljelentést mindenesetre a lakóhely szerinti kapitányságon lehet megtenni (személyesen vagy email-ben). Valóban ismeretlen tettes ellen érdemes a feljelentést megtenni, de ha tudod a nevét, a szövegben azért hivatkozhatsz rá úgy, hogy "a magát XY-nak nevező személy". Ezzel nem rágalmaztál senkit, csak tényt közöltél, így nem lehet visszavádolni sem.

    Amennyiben több ügye is van az illetőnek, és a rendőrség a nyomozást követően úgy ítéli meg, hogy ez már több, mint szabálysértés, akkor vádemelési javaslattal átadhatja az ügyészségnek az anyagot, és ha az ügyészség is egyetért, akkor vádat emelnek, és a dolog bíróságra kerül (ez a folyamat akár több év is lehet).

    Ami az anyagiakat illeti, a rendőrségi feljelentés ingyenes. A bírósági per is, de ha ügyvédet fogadsz, az már nyilván nem.

    Amennyiben a polgári utat választod, akkor pedig fizetési meghagyásos eljárást kell kezdeményezni bármely közjegyzőnél. Szerintem ezt jelen esetben nem érdemes választani, mert maga az illeték kb. annyi, mint a károd, és ha elvileg utólag az illetőre is terhelhető ez az illeték, lehet, hogy a gyakorlatban ezt se kapod vissza.

    Összefoglalva tehát: szerintem tegyél feljelentést, de ne sokat remélj, mert legfeljebb akkor lesz a dologból valami, ha többen is feljelentik.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák