Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz Keef_Lee #21813 üzenetére

    Láttam a másik topicban is ezzel kapcsolatban a témát.

    Mennyire beépített az az akku? Nagyon bonyolult hozzáférned?

    Megmondom miért kérdezem:
    9.6-14V közötti működéshez 3 cellával kell menned. Ez 9V - 12.6V között fog operálni.
    Minőségi cellákat használva 3x18650 még csak 3Ah 12V, így lehet hogy kell 6db.

    DE!

    Az ólmos akku - ahogy írtad is - 12V 8Ah akkor, ha 20 órán keresztül meríted. Ez azt jelenti, hogy 400mA-el merítve tudja ezt csak. Ha a permeteződ ennél többet fogyaszt, akkor valószínűleg kisebb a megfeleltethető kapacitás, így lehet, hogy akár 3 cellával is el tudsz boldogulni.
    (Példa: A gyerekek elektromos beleülős autója eredetileg 6V 7Ah akkuval van szerelve, de ugyanannyit, vagy talán többet elmegy egy 7.4V 2.2Ah-s LiPo akksiról)

    Szóval a végére érve a lényeg:
    Ha elvagy 3x18650-el, és jól hozzáférhető az akku, akkor a BMS-t kihagyhatod némi gondos használattal.
    Tegyél be egy 18650-es foglalatot (mint az elemtartó olyan) és szimplán vedd ki őket, amikor töltened kell, és töltsd fel őket egyesével.
    (Vagy ha 3cella nem elég a permetezéshez, akkor vehetsz 6-ot, 9-et is, és amikor az első 3 lemerült, csak kicseréled őket, mint az elemet. Amikor végeztél, akkor meg mindet fel kell tölteni egyesével, ennyi a macera benne.

    Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

  • válasz Keef_Lee #21815 üzenetére

    Tisztázzuk a 3cella 4cella kérdést első körben.
    Írtad, hogy a pumpa 9.6-14 között üzemel papíron.

    3cella, ahogy írtam, 9-12.6V köztt van egészséges használat mellett. Ha az akku teljes kapacitását ki akarod használni, akkor 2.5V a merítési határ cellánként. Ez 7.5V ami már jócskán a pumpa hivatalos alsó határa alatt van (9.6V).

    Ordasi ezért 4 cellát használt. 4cella esetén a cellák 2.5V merülésben még mindig 10V-ot szolgáltatnak. DE! Teljes töltöttségen 16.8V jön ki rajtuk, ami a pumpának már sok.
    (Alámenni szabad, max nem megy, de ha fölé mész a maxnak, leéghet a motor, ezért javasoltam a 3S-t)
    Gondolom ezt fejelte meg Ordasi egy DC-DC-vel, hogy 13V fölé ne menjen a fesz. Ez nem jelenti azt, hogy ha az akkuk 13V alá merülnek, ne menne tovább, de fölötte lecsökkenti a feszt.

    BMS:
    Van olyan elektronika, ami kombinált töltő és BMS. BMS-ek közt is van mindenféle. A használattól függ, hogy milyen védelmekre van szükség. Általában figyel a túláramra, a cellánkénti minimum és maximum feszültségekre. Letiltja pl. a merülést, ha a cellasorban valamelyik cella 2.5V alá esne, miközben a teljes cellasor még nem ment 7.5V alá (a cellák ritkán egyformák annyira, hogy ne forduljon elő a 2.45+2.55+2.50=7.5 állapot, amikor az egyik cella már rég túlmerült, mégis 7.5V-on az akkupakk.
    Töltésnél ugyanez. Ha a töltő 12.6V-al tölt, és az egyik cella már 4.3V, a másik kettő meg 4.1 és 4.15, akkor az első cellát túltöltöd. Erre persze egy balanceres töltő megoldás lehet.

    Az eredeti akkud új korában végigbírt egy permetezést?

    Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

  • válasz Keef_Lee #21830 üzenetére

    Bocsi, ne haragudj, elolvastam a válaszod, de akkor nem tudtam reagálni, utána pedig elfelejtettem.
    Ha ilyen kisétkű a permetező, bőven jó leszel 3s(1p) kiosztásban. Vegyél 3db jó minőségű 18650-est (vigyázz az ilyen kamu 5000mAh darabokkal, mert azok 500-at sem tudnak. Bontott, bemért cellákat lehet kapni 500-1000 forint között minőségtől függően).
    Töltésre a legegyszerűbb az lenne, ha ki tudnád őket venni könnyen, és egyesével egy 18650 töltőben feltölteni. Így mindenféle védelem nélkül nyugodtan használhatod, ha nem felejted el mindig feltölteni használat után, akkor sosem fog túlzottan lemerülni. A külső egyenkénti töltés pedig gondoskodik a túltöltés kikerüléséről. Esetleg zárlathibára egy biztosítékot beiktathatsz.

    De első körben derüljön ki, hogy ez járható út e, vagy mindenképpen komoly beépítést igényel a dolog.

    Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

  • Barret001

    addikt

    válasz Keef_Lee #21832 üzenetére

    Ha odafigyelsz,és értesz hozzá valamennyire,akkor Csak egy táp kell hozzá, 1 cella teljes töltöttsége 4,2V. ez 3x'=12,6V lesz. Ezt nem lépd át,és a töltőáram ne legyen több 1A-nál. Ha csak 12V-ra töltöd,az még jobb,és kímélőbb az akkuknak. Minden töltéskor leellenőrzöd a feszültségeket cellánként. Ennyi belefér. Ha csilli-villit akarsz,tehetsz rá voltmérőt,(voltmérőket) Akkor csak ránézel. Túlmeríteni,túltölteni nem szabad.

Új hozzászólás Aktív témák