Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • totyak

    aktív tag

    Vére sikerült elhatároznom, hogy melyik nyelvvizsgát próbáljam meg, a német ECL mellett döntöttem. Diplomához kell, mivel a záróvizsgám már megvan.

    Mindenképpen külön szeretném letenni az írásbeli és a szóbeli részt, kezdve az írásbelivel.

    Amennyire az ECL honlapját értelmezni tudtam, az írásbelin 4 feladat van, 2 szövegértés és 2 levélírás. A 2-2 feladat 25-25 pontot ér, tehát összesen 50 pontot kaphatok írásbelin. Ha jól értelmezem a leírtakat, akkor mindegyik 25 pontos részből (tehát a 2 szövegértésből és a 2 levélből) minimum 40%-ot el kell érnem, ami 10 pontot jelent minimálisan.

    Kérdésem az lenne, hogy ez a 10 pont mondjuk a 2 szövegértési feladatnál úgy is összejöhet, hogy egyiket mondjuk nullázom, a másikat meg megcsinálom tökéletesre (hiszen egy szövegértési feladat ugye 12,5 pontot ér)?

    A teljes vizsga pedig akkor érvényes, ha összességében a teljes pontszám (50 pont) 60%-a megvan, tehát 30 pontot kell elérnem. Tehát akkor ezt úgy is teljesíthetem, hogy teszem azt szövegértésnél a minimális 10 pontot szerzem meg a 25-ből (akár úgy, hogy feladatot nullázok), viszont levélnél meg brillírozok és mondjuk maximum pontot érek el?

    Valaki erősítsen meg, vagy cáfoljon, hogy jól értettem-e a dolgokat!

    Illetve még egy fontos kérdés: általában milyen írásbeli feladatokra lehet számítani ECL-en? A tesztkönyvben olyan van, hogy egy adott szövegre vannak állítások és azok igazak, hamisak, vagy nem is szerepelnek-e a szövegben. Illetve rövid szövegekhez kell megadott mondatokat párosítani, ahol általában két mondat nem illik egy szöveghez sem.
    Akik esetleg mostanában voltak német ECL vizsgán, azok el tudnák mondani, hogy nekik milyen feladatok voltak?

    Másik fontos kérdésem a levél. A tesztkönyvben előre el vannak kezdve a levelek, nekem már csak a megadott szempontok szerint folytatnom kell. Illetve a levél elején van hely kihagyva a köszöntésnek, meg a dátumnak a jobb oldalon. Vizsgán is ugyanígy néz ki, ott is el van kezdve és ott sem kell címzés? Csak azért kérdezem, mert én annak idején úgy tanultam, hogy kell rá címzés is. Bár az lehet, hogy csak a hivatalos leveleknél kell, ezek a tesztfeladatok meg jobbára személyes hangvételűek.

    Kérem, ha erre jár valaki, akkor próbáljon minél pontosabban válaszolni a kérdéseimre, mert fontos lenne.
    Köszönöm.

  • totyak

    aktív tag

    Úgy látom nem pörög a fórum, de azért hátha.

    Volt esetleg valaki angol középfokú BME vizsgán idén januárban? Mik voltak a levél témák, illetve a 10 kérdésre válaszolós hosszú szöveg milyen volt? Könnyű, nehéz, sokat kellett szótárazni? Tavaly október nem jött össze, most áprilisban gondolkozom.

    Köszönöm, ha valaki reagál.

  • totyak

    aktív tag

    Sziasztok!

    Akik jártak már BME angol, középfokú, szóbeli vizsgán, mesélnének a tapasztalataikról?

    Az írásbeli megvan, most készülök szóbelire, ahol ugye három fajta ténylegesen beszélős feladat van. Az egyik egy képleírás, képről elbeszélés, a másik egy irányított szituáció, a harmadik pedig egy bizonyos téma kifejtése, ahol kérdéseket tesznek fel.

    ehhez van a BME oldalán 25 megnevezett téma néhány alponttal. Ezeknél mennyire kell általánosságban beszélni, vagy mennyire jó az, ha magamra vetítve mondom a mondandóm?

    Ilyesmire gondolok pl. rögtön az első tétel "Personal characteristics". Itt magamat írjam le, vagy általánosságban próbáljak beszélni, hogy milyen fajta emberek léteznek.

    Köszönöm

  • totyak

    aktív tag

    válasz b0bcat #1051 üzenetére

    Szia!
    Köszönöm, hogy reagáltál a kérdésemre.

    A BME oldalát olvasgatva, illetve a te válaszod alapján, miszerint nem kell önállóan monologizálnom, tehát ennél a feladattípusnál az adott témákban kérdésekre kell számítanom és azokra válaszolnom? Mert akkor nem tűnik "nagy kalandnak". Bár azért nem akarom elbízni magam.

  • totyak

    aktív tag

    Üdv!

    Sajnos a vírus miatt továbbra sem tudtam elmenni szóbeli vizsgázni, ami talán nem is baj, mert múlt év végéhez képest úgy érzem, hogy sokat fejlődtem.
    BME szóbeli vizsgára szeretnék menni és tapasztalatokat szeretnék kérni a már vizsgázott fórumtagoktól.

    A BME honlapján a következőképpen írják le a szóbeli vizsgát:

    - Személyes beszélgetés egy témáról kérdések alapján: Itt gondolom ők adnak nekem egy témát, az egyértelműnek tűnik, de ezt látom nyomtatva egy papíron a kérdésekkel együtt, vagy tényleg csak egy szimpla beszélgetés lesz, semmi papír? Szeretem, ha látom magam előtt a feladatot, azért kérdezem.

    - Önálló témakifejtés (monológ) képi stimulus alapján, amelyet kérdés/ kérdések zárhatnak le: Úgy gondolom itt fotókat tesznek le elém, amiről általánosságban beszélnem kell, tehát itt segítség lesz, hogy látom is. A weboldaluk szerint két téma közül választhatok.

    - Párbeszéd célnyelven leírt szituációs feladat alapján: Ha jól értelmezem, itt angolul a komplett feladat le lesz írva, a teljes szituáció és hogy milyen témákat kell érintenem beszélgetés során.

    Fontos kérdésem még, hogy ezeknél a feladatoknál van-e felkészülési idő, vagy annyit kapok, míg elolvasom a feladatot, aztán csípőből nyomni kell?

    Köszönöm

  • totyak

    aktív tag

    Üdv!
    Pannon angol, középfok, szóbeli vizsgáról van valakinek tapasztalata. Eddig BME-re készültem, de az nem jött be, gondoltam most váltok. A szóbeli feladatok nagyjából ugyanazok, de a képleírás Pannonnál más. Náluk két kép közül választasz és elvileg az egy kiválasztottról beszélsz. Mennyire veszik szigorúan, hogy arról kell csacsognom, ha átkötök másik témára, vagy összehasonlítom a másik ott levő képpel, az már nem jó?

    Csak egy példa, hogy érthető legyen. A honlapjukon levő próbafeladat pl. egy régi konyha, régi felszerelésekkel, talán egy parasztházból és egy gyönyörű, csilli-villi konyha, talán lakásból, vagy modern házból.

    Ha itt kiválasztom a csilli-villi konyhát, kezdhetek beszélni a lakhatásról, összehasonlítani vidéket és a nagyvárost, előnyök-hátrányok, vagy kifejezetten a konyháról kell beszélnem?

    BME-nél egy témához 4-5 kép volt, ott könnyebb volt ilyen szempontból.

    Köszönöm

Új hozzászólás Aktív témák