Új hozzászólás Aktív témák

  • kirkri

    addikt

    Sziasztok!

    Előre is elnézést kérek, ha az alább írt elképzeléseimben szakmai, vagy logikai képtelenséget írnék, még most próbálok képbe kerülni a napelemes rendszerekkel.

    Kihasználva a felújítási támogatást, szeretnék kiépíttetni egy 5kW-os rendszert. Az eredeti elképzelésem az lett volna, hogy jövőre vágunk bele, addigra alaposan átrágom magam a témán és a szükséges anyagi forrást is összerakjuk rá. Aztán két napja szembesültem vele, hogy július 1-ig itt biza működő rendszernek kell lenni a szaldós számlázás miatt, mert ha a bruttó elszámolásba esek, akkor a megtérülésem közel háromszorosára növekszik. Szóval az asszony torkán le kellett nyomni, hogy nem fürdőszoba felújítást fogunk csinálni, hanem napelemet mielőbb, mert tavasz végére már tömegek fognak kivitelezőre várni.

    Sajnos több szempontból is hátrányos helyzetben vagyok, az egyik probléma, hogy a házunk leginkább optimális tájolású (DNY) tetőjén biztosan nem fér el a 15 darab napelem. (Ikerház és ez a tetőfelület szemből nézve csak egy derékszögű háromszög.) A hosszanti oldalon lenne hely akár 30 panelnek is, de az ÉNY-i tájolású. A másik nem igazán optimális dolog, hogy csak 1 fázis, 32A-es villamoshálózati rendszerünk van. Ha jól olvastam, akkor ez azt jelenti, hogy 5KW-os rendszerben lehet maximum gondolkodni, ennyi köthető 1 fázis esetén az áramszolgálatói hálózatra. Ami jelenleg nem lenne még kiugróan kevés, mert a havi villanyszámlánk 16e forint körül van, viszont a jövőre nézve mindenképp az. Illetve, ha jól gondolom már most is kevés, mert tavasztól őszig elvileg ugyan többletünk lenne, de annyi nem gyűlne össze egy 5KW-os rendszerrel, hogy a téli hónapok alacsonyabb hozamát egálba hozza és éves szinten egy nulla közeli szaldót sikerüljön kihozni. Tudom az optimális megoldás az lenne, hogy 3 fázisúvá fejleszteni a ház villamos hálózatát, de ez időben és anyagiakban sem fér bele most, szóval egy fázisban kell gondolkodni.

    Tehát adott egy 1 fázisú 5kW-os rendszerigény. Ha jól olvastam, akkor egy pár százalékos felültervezés nem probléma, így 15db Q-Cells Q.PEAK DUO G8+ 355W napelemben gondolkodom és egy Huawei SUN2000L-5KTL inverterben. Gondoltam én naívan, hogy a tájolás szempontjából ideális tetőre megy annyi napelem ami felfér a 15-ből, a maradék meg a nem-ideális tetőre és mivel az inverter két munkapontos nem fog bekavarni az eltérő tájolás. Csakhogy jött a hidegzuhany, hogy van ám minimális napelem szám is a stringben. Jól értelmezem, hogy az általam kinézett napelem UMPP értékeit (34.55V) kellene összeadnom és azzal elérni az inverter start-up feszültség értékét (200V)? Tehát 7 napelemnek kellene a kevésbé ideális tetőfelületre kerülnie, hogy meglegyen a 200V? Azt olvastam, hogy a DNY tájolásnál a hatásfok 95%, az ÉNY tájolásnál pedig 80%, tehát a névleges teljesítményem a következő képpen alakulna 15 napelem esetén? (355x8x95%=2698W) + (355x7x80%=1988W)= 4686W?

    Sajnos az anyagi lehetőség behatárol, 1.8 millió körül kell legyen a vége a projectnek, így a 16. napelem most nem fér bele a költségvetésbe. Ha jól látom, akkor ráadásul szükséges lesz egy tűzvédelmi kapcsoló is a rendszerhez, mert az inverter helye bőven 10 méterre lesz a napelemektől.

    Ma regisztráltam a napelemajanlat.hu és az mnnsz.hu oldalakra, egy ajánlat már be is futott, bár nem 15db Q-Cells 355-re adták az ajánlatot, hanem 14db Longi 370W-os napelemre, ami alap esetben kb ugyanannyi teljesítményt adna, de tekintve, hogy nekem 7 darabot mindenképp a "problémás" tetőre kellene raknom, így az optimális tetőre nem 8, hanem csak 7 darab napelem jutna. :( A fenti számolási módszerrel 4532W lenne a névleges teljesítményem a Longi napelemmel, a Q-Cells 4686W-jához képest. Árban kb. az elképzelések körül van, mert 1.807M tűzvédelmi kapcsolóval (nélküle meg egy százassal kevesebb), de bízom benne, hátha jön az eredeti összeállításomra egy olyan ajánlat, ahol még belefér egy napelem a keretbe, bár attól tartok ez nem az az időszak, ahol lehetne alkudni az árból, szóval meglátjuk.

    Helyesek a számításaim a kiépítendő rendszerem korlátairól?

    [ Szerkesztve ]

    21 éve a Prohardveren! ™

Új hozzászólás Aktív témák