Új hozzászólás Aktív témák

  • bekesizl

    csendes tag

    Sziasztok!

    2017-es építésű házunkra szeretnénk napelemet tenni.
    Kértem már néhány ajánlatot, mielőtt a fórumra és a Napelem Szövetség ajánlatkérőjére bukkantam volna.
    A fórum és a téma összefoglalója alapján azonban van néhány kérdésem, aminek feltevésével szerintem itt jobban járok.
    Elég hosszú poszt. Talán lesz valakinek ereje végigolvasni és válaszolni.

    Alapadatok:
    Családi ház. Van déli tetőfelület 30 fokos tetőn. 3x20A-es rendszer + H-tarifa hőszivattyús fűtés+szellőztetésre.
    Normál villanyszáma 16500 Ft/hó, H-tarifás 6500 Ft/hó
    Alapvetően a H-tarifát meghagynám. A normál villanyszámlára 5,3-5,6 kWp közötti rendszereket ajánlottak.
    Elsőre Fronius inverter párti lennék.

    A kérdések röviden:
    1) Milyen eloszlásban lehetne elrendezni a paneleket a két tetőrészen, illetve ez helyesen illeszthető-e a megajánlott inverterhez?
    2) Otthonfelújítási támogatással már "csak" bruttó elszámolásos rendszerem lehet. Célszerű lenne-e várni még valamennyit, hogy tisztázódjanak annak a feltételei is? (Amit a Szövetség ajánlásában írtak, vannak szimpatikus dolgok, például a H-tarifa ügyében)
    3) Valószínűleg nem úszható meg a rendszernél a tűzvédelmi kapcsoló?
    4) Mennyire reális, hogy a támogatásnál tényleg visszaigényelhető az ár fele? A munkadíj egy ilyen rendszernél (az ajánlatok szerint) 11-32% között szór, tehát a számlán ehhez képest már "sumákolni" kell, hogy 50-50%-os arány jöjjön ki.
    5) Győr környékén kivel lenne érdemes szerződni? 6 ajánlatot kértem. Ebből 3-at kaptam, 1 még lehetne. A 3-ból a nagy pécsi cégé eddig is közepesen volt szimpatikus, a fórum alapján már annyira sem. Kértem tegnap éjjel ajánlatokat a Szövetség rendszerén keresztül is. Onnan még nem kaptam semmit.

    -----------------------------------------------------------------------------

    A kérdések kicsit részletesebben, néhány képpel.
    1) Milyen eloszlásban lehetne elrendezni a paneleket a két tetőrészen, illetve ez helyesen illeszthető-e a megajánlott inverterhez?

    A ház tervezesékor gondoltunk a napelemes rendszerre, de akkoriban a szokásos panelek mérete jelentősen kisebb volt annál, amit most ajánlottak. (JA Solar 380Wp vagy Canadian Solar 375W)
    Egy helyszíni felmérés, ismételt gondolkodás és modellezés után kiderült, hogy az eredeti koncepció kicsit hibás volt.

    Két délre (-30 fok, Kelet felé) néző tetőrésze van a háznak.
    A garázs feletti háromszög alakú részen elfér 12 panel. Ezt a részt nem árnyékolja semmi. (a 15 méterre az utcán lévő fa villanyoszlopon vezetett kábelek árnyéka ilyen távolságból már szerintem eléggé szétszóródik)
    A nappali/konyha feletti paralelogramma alakú rész viszont mélyebben van pár méterrel (de az irány és a dőlés is azonos). Ide is elférne 12 panel.
    Egy előzetes napszög vizsgálat alapján júniusban ebből 3 panel délután öttől már árnyékban lenne. (lila színű rész és annak folytatása)
    Próbáltam a Fronius konfigurátorában megnézni, hogy a két tetőrészre hogy lehetne elosztani a paneleket.
    Fronius Symo 5.0-3-M, illetve Symo 6.0-3-M invertert ajánlott a két cég. Az egyik 14 db JA Solar JAM60S20 380Wp panellel, a másik 15 db Canadian Solar CS3L-375MS panellel.
    a) Az InverterRatio jellemző 104%, 87%, 110%, 92% a kalkulátor szerint (14db, 5.0-6.0 / 15db 5.0-6.0). Ez alapján jó az illesztés?
    b) Ezen inverterek két munkapontosak. Ha az árnyékos panelek nincsenek benne, akkor ezek fűzhetők egy stringbe is, vagy ketté kellene őket bontani?

    2) Otthonfelújítási támogatással már "csak" bruttó elszámolásos rendszerem lehet. Célszerű lenne-e várni még valamennyit, hogy tisztázódjanak annak a feltételei is? (Amit a Szövetség ajánlásában írtak, vannak szimpatikus dolgok, például a H-tarifa ügyében)

    Nem zárnám ki a támogatás nélküli beruházást sem, de alapvetően a H-tarifát nem szívesen váltanám le és az 50% is kecsegtetően hangzik.
    Ha viszont a termelt áramot a H-tarifára is át lehetne számolni, akkor adott esetben megérné még nagyobb rendszert telepíteni. A jelen fogyasztás mellé nem.
    Akkus rendszer is megfordult a fejemben, de arra nem nagyon láttam vállalkozót és az akku árától valószínűleg elmenne a kedvem tőle. Pedig a házban bőven van olyan fogyasztó, ami miatt érdemes lehetne (környezetvédelmi szempontból) akkut telepíteni, például az öntözőrendszer szivattyúja nyáron, aminek célszerű az öntözés hatékonysága miatt még napkelte előtt működnie.

    3) Valószínűleg nem úszható meg a rendszernél a tűzvédelmi kapcsoló?

    A garázsban ki van alakítva az inverter helye. Megy fel vastag gégecső a padlásra. A padlás nincs használva, nincs is semmi kialakítva tárolásra, csak némi járda a szervízeléshez.
    A hely szépséghibája az, hogy a csúcson lévő panelig 7m vezeték szükséges, ami ismereteim szerint már szükségessé teszi a tűzvédelmi kapcsoló beépítését.
    Erről sok jót nem olvastam a fórumon. Az ára egy dolog, de egyik hozzászólásból sem a "szeretet sugárzott" iránta. Miért kell ettől ennyire félni? Mérnök ember vagyok, foglalkozom gépek biztonságtechnikájával. Észérvekkel meg lehet győzni.
    Alábbi képen a vastag fekete vonal jelzi a nyomvonalat a felső szellőzőcserépig, ahonnan a felső panelt gondolták bekötni.

Új hozzászólás Aktív témák