Új hozzászólás Aktív témák

  • joghurt

    addikt

    válasz senki68 #17921 üzenetére

    Sajnos csak mérés kérdése az egész (illetve: az ördögi részletek a mérés módjában vannak). Akinek van saját áramváltós cucca, vagy sűrű adata közvetlenül a villanyóráról, az eddig is látta, hogy még az első látszatra egyensúlyban levő termelés-fogyasztás sem az.

    Ennek oka igen egyszerű: a legtöbb nagyfogyasztó (tűzhely, bojler, klíma) kb. állásos szabályzással dolgozik, azaz a főzőlap 7-es fokozaton nem 70% teljesítménnyel fűt, hanem az idő 70%-ában teljesen bekapcsol. A bojler is fűt folyamatosan, amíg el nem éri a beállított hőmérsékletet. A klíma kültéri is úgy kapcsolgat be, hogy adott hőmérséklet alatt tartsa a hűtőközeget. Nem jellemző, hogy köztes állapotok legyenek.

    Szóval elegendő mondjuk negyed perces időközökkel bruttót számolni (azaz előjeles nettó termelés-fogyasztás különbségeket), hogy megszívassák a napelemeseket. Ez ellen csak az véd, ha a nagyfogyasztókat lehet a pillanatnyi termelésnek megfelelően kapcsolni vagy szabályozni, viszonylag gyors reagálással. Egy autótöltő mondjuk nem szereti ezt, de a bojler fűtőszála a vállát sem rándítja rá.

    A tej élet, erő, egészség.

Új hozzászólás Aktív témák